image

Schneier: Obama hielp Chinezen met Googlehack

maandag 25 januari 2010, 16:01 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse overheid heeft onbedoeld Chinese hackers geholpen met het hacken van Google, dat zegt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. "Om aan de huiszoekingsbevelen van de overheid te voldoen, voegde Google een backdoor aan Gmail-accounts toe. Deze feature hebben de Chinese hackers misbruikt om toegang te krijgen." Volgens Schneier is het systeem van Google niet uniek en geven democratische landen over de hele wereld hun politie nieuwe mogelijkheden om internetgebruikers af te tappen en af te luisteren. In veel gevallen moeten telecomproviders daarvoor hun diensten en producten aanpassen. Ook de bewaarplicht is zo'n maatregel die bedrijven verplicht om informatie over hun klanten op te slaan.

"Dit soort systemen nodigt uit tot misbruik", aldus Schneier. Hij wijst naar het illegaal aftappen van telefoons door de FBI. "Internet surveillance en controle zal niet anders zijn." Officieel misbruik door de overheid is al erg genoeg, maar over het "onofficiële gebruik" maakt Schneier zich meer zorgen. "Elk toezichts- en controlesysteem moet zelf beveiligd zijn. Een infrastructuur die bevorderlijk voor surveillance en controle is, nodigt surveillance en controle uit, zowel door de mensen van wie je het wel en van wie je het niet verwacht."

Politiestaat
In dit geval wisten Chinese hackers het toegangssysteem te kraken dat Google van de Amerikaanse overheid moest aanbrengen. Schneier vraagt zich dan ook af waarom mensen denken dat criminelen dit soort systemen niet voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken. "Waarom denkt iedereen dat alleen geautoriseerde wetshandhavers internetgegevens kunnen verzamelen of telefoongesprekken kunnen afluisteren?" Er zijn volgens de Schneier voldoende voorbeelden van misbruik van dit soort systemen. Systemen die ook worden geëxporteerd naar landen als Iran en China. "Amerikaanse bedrijven hebben de elektronische politiestaat van China helpen bouwen. Vorig jaar was het de anonimiteit van Twitter die de levens van Iraanse dissidenten redde, anonimiteit die veel landen willen elimineren."

En het probleem zal zich niet zelf oplossen en elk jaar verschijnt er meer internetcensuur en controle. Niet alleen in landen als China en Iran, maar ook vrije westerse landen. Schneier waarschuwt dat zulke controle iedereen minder veilig maakt. "Of de afluisteraars nu de goeden of de slechten zijn, dit soort systemen brengt ons allemaal in gevaar." Communicatiesystemen waar afluisteren standaard niet mogelijk is, zijn veiliger dan systemen waar dit wel zit ingebouwd. "En het is slechte burgerlijke hygiëne om technologieën te ontwikkelen die ooit kunnen worden gebruikt bij het faciliteren van een politiestaat."

Reacties (5)
25-01-2010, 16:48 door Preddie
Toen ik de titel las dacht ik: wat is dit voor een onzin, maar na het stuk gelezen te hebben denk ik dat bruce nog wel eens (deels) gelijk zal gaan krijgen.
25-01-2010, 21:01 door waarom_
Het verhaal op zich kan inderdaad wel kloppen maar waar in het verhaal van Scheier wordt wordt Obama genoemt.

Niet dat ik denk dat die beter is dan welke andere preseident dan ook, maar de naam wordt in het CNN artikel verder niet genoemt. Het is wel een trend waar we ons allemaal zorgen om moeten maken, want hoeveel software gebruiken we waar al een backdoor inzit?
26-01-2010, 11:09 door Anoniem
Vorige week is door de CEO van Google bekend gemaakt dat Google niet uit China weggaat en dat het zich in China aan de wet zal houden.

Deze snelle ommezwaai sluit aan op Google's eigen bevindingen dat de hack van hun Chinese pc's afkomstig is van een bron op Taiwan.
Het lijkt er veel op dat deze hack onderdeel is van een complot en wie weet misschien komt die zelf uit de koker van uncle Sam met een omweg via Taiwan, want waarom zou China op eigen grondgebied pc's hacken terwijl het als elk souverein land met assistentie van de eigen justitie dezelfde pc's voor onderzoek in beslag kan nemen als er daartoe aanleiding zou zijn?
26-01-2010, 13:57 door Anoniem
Lekker sugestieve titel weer..

Ik gok zo dat die backdoor niet bedacht is door Obama en zelfs niet eens in het jaar dat hij president is..

Dat terzijde...

Dat de backdoor blijkbaar kraakbaar is zegt meer over de beveiliging van Google dan over de wens van de Amerikaanse overheid om mail mee te kunnen lezen, iedere ISP is in staat mail van haar klanten te lezen tenslotte..
26-01-2010, 15:25 door H.King
@ off-topic : dan zitten hier zoveel slimme mensen op de website en toch uiten veel kritiek op artikel titels(krantenkoppen). Het is heel gebruikelijk dat deze aantrekkelijk moet zijn en je nieuwsgierigheid hoort op te roepen zodat je het artikel leest.Wat wederom hier weer goed is gelukt. En indirect helpt obama dus de chinezen omdat hij de eind verantwoordelijk is op dit moment.

On-topic : gmail heeft dus een aftap mogelijkheid, is dit de rede waarom gmail niet standaard sterke encryptie toepast op email berichten en een simpele optie heeft ingebouwd hiervoor. ?? dat is wat ik me dan afvraag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.