image

Digitale tijdbom legt stad plat

woensdag 17 februari 2010, 17:15 door Redactie, 7 reacties

Een Amerikaanse stad is door een digitale tijdbom zo goed als platgelegd. Meer dan 700 computers in Norfolk zijn door kwaadaardige code, vergelijkbaar met een virus, besmet geraakt. Vanwege de infectie besloot het stadsbestuur om de meeste systemen uit te schakelen en veel ambtenaren hebben nog steeds geen toegang tot hun bestanden. IT-personeel is inmiddels bezig om alle geïnfecteerde computers één voor één te herstellen. "De veiligheid van onze gegevens is niet in gevaar geweest", zegt IT-directeur Hap Cluff. Hij hoopt dat alle computers morgen weer werken. Tot die tijd kan bijna geen enkele ambtenaar bij zijn informatie, van het stadsbestuur tot maatschappelijk werkers. De politie moet hierdoor handmatig gedetineerden inschrijven.

De stad heeft zo'n 4.500 computers op verschillende locaties staan. Tenminste 700 van de machines zijn geïnfecteerd, waaronder elf van de 150 servers. Hoe de besmetting zich kon verspreiden is onbekend. Functionarissen denken niet dat die van het internet afkomstig is, wat betekent dat de dader vermoedelijk iemand is die toegang tot het netwerk van de stad had of heeft.

Tijdbom
"Het zou een nietsvermoedende werknemer of aannemer kunnen zijn", merkt Cluff op. Hij denkt dat het waarschijnlijk een "tijdbom" was die lang geleden is gedownload en op een bepaalde datum is afgegaan. Er zou echter geen opzet in het spel zijn. "Vreemd genoeg zijn alleen werknemers die energie probeerden te besparen door bij het naar huis gaan hun computers uit te schakelen, besmet geraakt", zo laat de IT-directeur weten.

Reacties (7)
17-02-2010, 18:07 door rob
"De veiligheid van onze gegevens is niet in gevaar geweest", zegt IT-directeur Hap Cluff.

Haha, beetje voorbarig lijkt mij. Als je zo gepwned bent, is dat het laatste dat je zou kunnen zeggen :D
17-02-2010, 20:25 door Erwtensoep
Door rob:
"De veiligheid van onze gegevens is niet in gevaar geweest", zegt IT-directeur Hap Cluff.

Haha, beetje voorbarig lijkt mij. Als je zo gepwned bent, is dat het laatste dat je zou kunnen zeggen :D

Idd, hij weet eigenlijk nogeneens echt de oorzaak, dan kan je ook niet alle gevolgen hebben.

Vreemd genoeg zijn alleen werknemers die energie probeerden te besparen door bij het naar huis gaan hun computers uit te schakelen, besmet geraakt", zo laat de IT-directeur weten.

Misschien word de infectie pas actief na een herstart en zijn dus alle PC's besmet :P
17-02-2010, 20:33 door Anoniem
of een inbreker... plaatst trojan op bakjes die uit staan , en laat die aan staan ongemoeid om detectie vooraf te voorkomen...
17-02-2010, 23:56 door TheM
Ik vind de kop wel ongelukkig gekozen.

In eerste instantie ging ik ervan uit dat alle systemen in een stad plat liggen. En dit leek me al onwaarschijnlijk.
Het gaat dus om het overheidssysteem van een stad dat plat ligt, niet een gehele stad.
18-02-2010, 10:47 door Anoniem
@TheM Dat dacht ik dus ook al, vroeg me al af hoe ze dat voor elkaar hadden gekregen. Beetje teleurstellend dat het dus gewoon om actief uitschakelen van systemen gaat.
18-02-2010, 13:31 door Anoniem
het verhaal van IT-directeur Hap Cluff zit vol met onjuistheden en tegenstrijdigheden
20-02-2010, 19:52 door spatieman
USB stickje ??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.