image

Column: Digitale ongehoorzaamheid

vrijdag 14 november 2008, 15:06 door Peter Rietveld, 40 reacties

Met het opsturen van mijn weigering mee te doen aan het landelijk EPD heb ik een grote stap gezet. Ik heb nee gezegd tegen de digitale vooruitgang, tegen mijn eigen boterham. Ik heb ook nee gezegd tegen een systeem waar ik beroepsmatig mee bezig ben geweest en eigenlijk groot voorstander van ben. Mits het goed geregeld is. En daar zit hem de kneep - dat is het niet en dat wordt het niet, als er nu niet iets dramatisch verandert.

Het EPD is symptomatisch voor tal van andere systemen die in het kader van de digitale overheid opgesteld worden. Goedbedoelde systemen, waar je feitelijk niet tegen kunt zijn. Een dossiersysteem waardoor medische fouten tot het verleden behoren. Een computersysteem zodat je sneller geholpen wordt aan een bouwvergunning. Een systeem dat zorgt dat er geen onschuldige kinderen meer vermoord worden. Een beprijzingssysteem dat de files laat verdwijnen. Biometrie in het paspoort en centrale registratie zodat criminelen en terroristen opgepakt worden. Energiemeters die het milieu redden. Dát willen we toch allemaal?

Goede bedoelingen zijn niet genoeg. Op zich is het automatiseren van bekende processen niet echt problematisch. Veel werk, niet eenvoudig, maar te doen. Het automatiseren van matig uitgekristalliseerde of volslagen nieuwe processen is wat anders; dat is heel moeilijk. En heel veel werk. Als er onder grote geldingsdrang, hoge tijdsdruk en met complexe organisaties gewerkt wordt, is de kans op een geslaagd systeem nihil. Dan krijg je wat we zien met al deze systemen; ondoordachte keuzes en bijwerkingen die bewust genegeerd worden. De trein rijdt en hij moet doorrijden, kritiek is uit den Boze.

De realiteit van deze projecten is dat de producten live gaan, ongeacht de 'bekende beperkingen', die vakkundig buiten scope gesplaatst en gebagatelliseerd worden. Dat is ook het gezamenlijke kenmerk van bovengenoemde systemen; ze zijn nieuw, automatiseren iets wat eerder niet bestond, zijn onvolledig, worden afgeraffeld en het gebruik wordt - ondanks eerdere toezeggingen - opgelegd. De investering is gedaan, dus het 'gemak' van het nieuwe systeem is verplicht.

Nu ben ik gereformeerd opgevoed. Als er één ding is wat daarvan is blijven hangen, is dat ik aan alles wat verplicht is, gevoelsmatig niet mee wil doen. Ik wil dus niet meedoen aan deze collectivistische projecten. Het individualisme van Calvijn, zeg maar. 'Samen werken, samen leven' zit niet in mijn bloed. Hoe ons kabinet bij deze slogan is gekomen, met duidelijke verwijzingen naar Hegel, Marx en Mussolini, blijft mij intrigeren.

Hoe zou het leven er uit gaan zien als je al buiten deze systemen wilt blijven? Ik ben benieuwd hoe je anoniem kan blijven, als een vorm van digitale ongehoorzaamheid. Anonimiteit is immers de enige bescherming tegen een overheid die niet in staat is of het niet nodig acht persoonsgegevens te beschermen tegen criminelen of eigen medewerkers.

De volgende opties zie ik als een begin;

  • Geen creditcard gebruiken.
  • Weigeren deelname EPD - bijzonder raadzaam voor Bekende Nederlanders (zie affaire van Persie). Je kunt helaas niet de formulieren online aanvragen - omdat alles plaintext over het Internet gaat. De verbeteringen in de zorg gaan aan je voorbij. Nu maakt dat mij persoonlijk niets uit, ik ben alleen nog maar in de zorg geweest om er te werken. Als je iets mankeert is het lastiger.
  • Op Internet heb je geen echte identiteit. Waarschijnlijk is dit de omgeving waar je het gemakkelijkst anoniem kunt blijven. Blijf alleen ver van commerciële en overheidssites. Marktplaats is een grensgeval.
  • Mobiele telefoon met prepaid SIM uitzetten of in een beschermend hoesje stoppen, als je niet belt of gebeld wilt worden. In ieder geval als je je verplaatst. Beter is geen mobiele telefoon te hebben.
  • Strippenkaarten zo lang mogelijk gebruiken. De initiële belofte dat de strippenkaart pas afgeschaft zou worden als 95% van de gebruikers vrijwillig overgestapt zou zijn op de OV-chipkaart is al weggemoffeld. Als het dan niet anders kan: de OV-card alleen in de anonieme variant gebruiken.
  • Geen spaarsystemen als bonuskaarten gebruiken waar je gedrag uit kan blijken - of regelmatig je kaart ruilen (hoewel dat weer inzicht geeft in je sociale netwerk).
  • Snel een nieuw paspoort ophalen voor het nieuwe model verschijnt komende zomer. Geeft je een paar jaar uitstel van de centrale registratie van vingerafdrukken. Voor de gelaatsscan ben je al te laat – als je niet wilt dat deze gegevens beschikbaar komen voor allerlei centrale systemen moet je geen paspoort meer nemen. Met alle gevolgen van dien.
  • Belastingaangifte op papier doen. Best lastig omdat je erg lang op een teruggave moet wachten. Helaas geen optie als je ondernemer bent - het bedrijf kun je maar beter sluiten.
  • Geen gegevens laten opnemen in een regionaal EKD. Je neemt dan wel het risico dat je daardoor je kinderen kwijtraakt, beter is maar geen kinderen te hebben.
  • Zoveel mogelijk cashtransacties - alleen pinnen uit de muur ín een bankkantoor. PIN is veiliger dan de creditcard, maar niet bij automaten in publieke ruimtes. Treinstations bijvoorbeeld.
  • Alle andere zaken ook cash afhandelen. Dit kan alleen als je zwart werkt. Vervelend voor je verzekeringen, maar het is niet anders.
  • Als de chipknip verdwijnt, zou cash betalen terugkeren voor parkeren? Vast niet. Nu adviseerde het Planbureau voor de Leefomgeving aan Minister Cramer om overal in de bebouwde kom betaald parkeren in te voeren. Doe die auto dus ook maar weg.
  • Als rekeningrijden daadwerkelijk ingevoerd wordt kun je toch al geen auto meer rijden zonder dat je gaan en staan vastgelegd wordt. Hoewel dat met camera's met gezichtsherkenning eigenlijk ook nu al een issue is.
  • Stoken op gasflessen en elektriciteit uit eigen generator. Water uit de eigen put. Kost een paar stuivers, maar dat heb je er vast voor over.
  • Geen DigID gebruiken. DigID heeft met gebruikersnaam/wachtwoord een erg zwakke beveiliging en je bent zelf verantwoordelijk voor wat anderen ermee doen. Ik ben benieuwd of je je DigID kunt laten disablen, om misbruik te voorkomen. Waarmee je overigens afziet van recht op een uitkering omdat je dat alleen online kunt aanvragen. En op termijn van alle andere sociale zekerheid, maar ook van je paspoort en je stembiljet. Gezien de legitimatieplicht kan dat lastig worden.
  • Op straat lopen en fietsen is ook een probleem door het invoeren van camera's met gezichtsherkenning. Met een bivakmuts of capuchon op rondlopen leidt weer tot andere problemen. Binnen blijven dus, je kunt je immers al niet legitimeren.

Het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit van leven zeer sterk achteruit gaat als je gaat proberen jezelf te beveiligen tegen de gemakzuchtige of bemoeizuchtige overheid. Bovendien, als je leeft zonder sporen na te laten, zul je alleen daardoor al 'opvallen' en de verdenking op je laden crimineel dan wel terrorist te zijn. Nu zullen ze dat niet snel kunnen bewijzen, maar het is voldoende om je te 'verstoren', je 24 uur per dag hinderlijk te laten volgen door geüniformeerd personeel.
Kortom, digitale anonimiteit is geen optie in onze samenleving. Niet meedoen aan de collectivistische samenleving leidt tot complete uitsluiting.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Vorige columns van Peter

Reacties (40)
14-11-2008, 15:49 door Anoniem
Goeie tekst!

Het zijn de tekenen aan de wand van deze tijd. Genoeg bronnen die iets over deze tijd lijken te zeggen, als positieve kijk hoop ik dat het de barenswee-en zijn van de nieuwe tijd maar ik word er niet vrolijk van.

Emigreren wordt steeds aantrekkelijker met de enge ontwikkelingen in de westerse wereld.

Is er dan geen politieke partij die dit tegen wil houden? Blijven de burgers slapen tot het te laat is?

De voormalige Stasi en KGB zouden gesmuld hebben van alle databases die we hier in het vrije westen hebben...
14-11-2008, 16:11 door Anoniem
Ik hoor mijn hele leven al het spreekwoord: "de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen". Heel goed artikel, dit, en een perfekte illustratie ervan. Maar welke impact heeft deze virtuele column uiteindelijk op de realiteit? Leg me dat nu eens uit......
14-11-2008, 16:18 door Anoniem
Een van de dingen die je kunt doen om het systeem behoorlijk te verstoren is je uitschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie (de burgerlijke stand) omdat die als opper-administratie gebruikt wordt. Uitschrijven is makkelijk: zeg dat je voor je werk naar het buitenland moet, daar wel een paar jaar blijft en nog geen nieuw adres van hebt omdat je de eerste weken in een hotel zit. Dan sta je als geemigreerd in de computer. Zolang je geen bijstand nodig hebt (dat gaat via de gemeente) of een auto op naam wilt zetten (katvanger vinden of leasen) is dat best te doen. Paspoort kun je afhalen in Den Haag, rijbewijs direct verlengen bij het RDW. Bewaar wel je loonstroken want als je AOW over die periode wilt en niet ingeschreven staat/stond moet je bewijzen dat je een economische binding met Nederland hebt gehad.

Bijkomend voordeel: je wordt niet meer aangeslagen voor gemeentelijke lasten.
14-11-2008, 16:31 door Anoniem
als je niks te verbergen hebt, kan je je al deze moeite besparen!
14-11-2008, 16:53 door Anoniem
Door Anoniemals je niks te verbergen hebt, kan je je al deze moeite besparen!

Of jij iets te verbergen hebt ligt vooral aan de bedoelingen van de machthebbers. Die zijn nu misschien nobel (ook al heb ik daar nu al m'n twijfels over jammer genoeg) maar de volgende machthebbers hoeven dat niet te zijn.
14-11-2008, 16:57 door Anoniem
Door Anoniemals je niks te verbergen hebt, kan je je al deze moeite besparen!
Ik hoop dat dit sarcastisch bedoeld is. Zo niet, dan zou ik bovenstaande tekst nog maar een keer lezen en proberen om het nu wel te begrijpen.
14-11-2008, 17:20 door Anoniem
Uitstekend artikel Peter.
Misschien is het gegeven dat er in 1 week tijd al 15,000 bezwaarschriften zijn ingediend tegen het EPD een teken, dat er meer mensen wakker worden en de gevaren van dataverlies en controle door de overheid als een negatieve invloed op hun dagelijkse leven gaan zien. Ik vind het alleen jammer dat die 15.000 bezwaren allemaal zijn verstuurd per post met bijgevoegd een kopie van het geldige legitimatiebewijs. Dat het Ministerie van VWS dat ook als eis stelt om daarmee het bezwaar geldig te maken is van de gekke, gezien het aantal identiteitsdiefstallen van 128.000 per jaar in Nederland (ook bekend bij de overheid).

@Anoniem 16.31

De overheid zorgt er wel voor dat je niets meer "kan" verbergen.

Groeten,
RonaldO
14-11-2008, 17:21 door Anoniem
Goed verhaal, maar ik denk dat je onderscheid moet maken tussen verschillende zaken.

De bonuskaart van AH stelt bijvoorbeeld weinig voor; als je hem vergeten bent, leen je hem even van een ander, of de cassière heeft er eentje liggen. En als je hem niet gebruikt, zijn de consequenties gering. Ook pinnen is vrij gemakkelijk te omzeilen. En je mobiele telefoon kun je uitzetten. Verder weet de Belastingdienst toch in principe al alles, dus daar valt weinig aan te verknoeien.

Maar nieuwe grote systemen als de ov-chipkaart en rekeningrijden worden zeer problematisch. Reizen zonder wordt straks erg moeilijk tot vrijwel onmogelijk. Ieder die met auto of motor of met het ov reist, wordt volledig traceerbaar. Tot in lengte van jaren misschien wel. Ook de slimme energiemeter is een onverdraaglijke inbreuk op je privacy, doordat per kwartier te zien is of je waarschijnlijk thuis bent of niet, welke apparatuur je gebruikt etcetera. Volkomen krankzinnig.

Met het EPD is er weer een ander probleem: je hebt er als patiënt aan de beheerskant vrijwel geen vat op. We zagen nu dat het halve ziekenhuis dezelfde inlog gebruikt. Zou dat ooit veranderen? Dat wordt een totaal onbeheersbare warboel waar allerlei mensen in kunnen knoeien, met godweet wat voor consequenties. Daar ga ik zeker bezwaar tegen maken.

Mensen maken fouten. Geen probleem. Tot kleine fouten zich in megasystemen tot in lengte van jaren voortplanten en uitvergroten en je ineens raar staat te kijken dat de bewijslast bij jou blijkt te leggen. Terwijl je geen enkele mogelijkheid meer hebt dat tegendeel te bewijzen.

Vandaag werd ik geconfronteerd met een andere uitwas van de automatisering: een stembiljet van het waterschap met een hele reeks volkomen raadselachtige codes. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Noemen ze dat een geheime stemming? Daar ga ik niet aan meedoen. Ik heb bezwaar gemaakt.
14-11-2008, 17:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-11-2008, 17:43 door Anoniem
Schitterend stuk, ik zit al een tijd met argusogen de relatie tussen een digitaliserende overheid en privacy te volgen.
Ik wordt er op zijn zachtst gezegd er niet vrolijker op . Op grond van mijn verkenningen op dat gebied, kan ik mij vinden in de tekst van de derde en vierde alinea.
Het is jammer dat 'de massa' die zich zo voorstaat op het individualisme, ( maar niet door heeft dat de overheid achter je rug om je al lang in kaart heeft gebracht en gegroepeerd), zich niet te weer stelt. In gesprekken over dit onderwerp met deze en gene is bijna altijd de opmerking: "Ik heb toch niks te verbergen" of "het zal zo'n vaart niet lopen" of "digitalisering kun je niet tegenhouden.

Overigens, het verschijnsel digitaliserende overheid is niet iets van de 21eeuw. Het boek van Edwin Black (ISBN 90215 98124) getiteld "IBM and the Holocaust ", geeft op beschrijvende wijze weer hoe een overheid zich kan bedienen van digitale techniek teneinde haar doelen te behalen.

Rest mij u nog te complimenteren met uw schitterende columns
14-11-2008, 18:06 door [Account Verwijderd]
Schitterend stuk, al enige tijd volg ik met argusogen de relatie tussen een digitaliserende overheid en privacy. Het maakt mij er niet vrolijker op. Op grond van mijn verkenneningen kan ik mij daardoor ook vinden in de tekst van de derde en vierde alinea.
Het is vreemd dat 'de massa' die zich zo voorstaat op eigen individualisme, wetende dat overheid je in kaart brengt en groepeert, zich niet te weer stelt. Bij discussies over dit onderwerp met deze en gene zijn de opmerkingen bijna altijd "Ik heb toch niks te verbergen" of "het zo een vaart niet lopen" of "digitalisering kan je toch niet tegenhouden".
Overigens is een digitaliserende overheid niet iets van onze tijd. In het boek van Edwin Black (ISBN 90 215 9812 4) getiteld: "IBM and the Holocaust " wordt op beschrijvende wijze verhaalt waartoe een overheid in staat is indien ze de beschikking heeft of krijgt over digitale techniek.

Rest mij u nog te complimenteren voor uw prachtige columns
14-11-2008, 18:57 door Anoniem
Het probleem is niet te ontkennen. Ik deel de zorg volledig.
De genoemde opties maken meteen duidelijk dat het streven om buiten registraties te blijven onzinning is.
Sommige opties zijn haalbaar (geen creditcard en geen DIGid gebruiken. Daar hoort m.i. bij: niet meer kopen via internet.
Opties als "doe je kinderen weg, rij geen auto meer en oh ja; ook geen fiets, blijf maar gewoon binnen! En werk voortaan maar zwart en zonder verzekering" geven een leuk schokeffect in mijn hoofd. Vooral de schok van het besef dat het het te laat is dit tij te keren, wil je nog in deze samenleving kunnen functioneren. Je kunt wat spartelen d.m.v. kleine acties , maar ook daar zal de voortdenderende machine weer iets voor ontwikkelen. Een mooi voorbeeld:

Toen we konden kiezen (referendum) "voor" een EUgrondwet is volgens mij in de meeste landen waar het referendum gehouden is tegengestemd. Ik weet nog heel goed hoe een aantal van "onze" tweedekamerleden hierop reageerden: De burgers hebben het niet "begrepen", we hebben ze niet goed geinformeerd, ze kiezen uit "negatieve sentimenten" enz. Kortom: de burger heeft fout gekozen, is niet in staat een goede keuze te maken. Dat was de boodschap van politici die door diezelfde kiezers gekozen zijn om hun belang te vertegenwoordigen!! Ik vond het toen heel griezelig dat dit aspect geen aandacht kreeg in de media. Het betekende namelijk het einde van de democratie.! En iedereen slaapt gewoon door.
En waar staan we nu? We hebben nu toch bijna dezelfde EUgrondwet, alleen noemen we het geen grondwet meer, DUS hoeft er geen nieuw referendum over te worden gehouden... We worden gewoon collectief genaaid en gemanipuleerd.

Mijn hoop is niet gevestigd op individueel gespartel. Of de paar randfiguren die toch al op de rand van deze samenleving balanceerden en zich nu kunnen permitteren de opties uit het artikel toe te passen. Leuk voor die mensen hoor, maar mensen die zich buiten de samenleving plaatsen hebben er al helemaal geen invloed meer op. En worden dus straks in deze trend gezien als criminelen of mogelijke "bedreigingen". En worden op die manier juist een onderdeel van deze voortrazende machine: nl. als tegenstander die bestreden moet worden. Hoe meer "vijandbeeld" hoe meer aktie. Kortom: fijn voor de persoon, maar voor de samenleving het alleen maar escalerend.

Mijn hoop is gevestigd op de specialisten in de IT die de mogelijkheden hebben geschapen om deze macht/controle- krachten te faciliteren. Desnoods op de hackers die nu hun energie richten op het verzieken van het WWW (of mijn eigen PC.)

Het lijkt me voor dit soort talenten een uitdaging om bijv. het OV-chipcard systeem dusdanig lam te leggen dat iedereen vrij kan reizen. Of dat verrekte Patienten Informatie systeen( en andere databases) dusdanig te beinvloeden dat alleen de persoonlijke, financiele, gezondheid en geheime gegevens van alle politici in de EU door iedere EU burger vrij te bezichtigen en te downloaden zijn. Het lijkt me voor een hacker een eer dit voor elkaar te krijgen.
Nog mooier wordt het als iets dergelijks gebeurd met creditcards: Bedenk iets waadoor iedere burger bij iedere betaling hetzelfde bedrag automatisch terugontvangt van de rekeningen van EU politici. Natuurlijk wel op zo'n manier dat de burger niets te verwijten valt :)
Mooie uitdagingen voor de mensen die ECHT iets kunnen doen.
Ik bedoel natuurlijk geen structurele acties, maar gewoon "injecties" van een dag. De gevolgen hiervan zullen enorme chaos en paniek veroorzaken en zo pijnlijk zijn voor de politiek en de personen daarachter dat het wel tot bezinning moet leiden.
Dit soort akties brengt de macht weer terug waar hij hoort: bij de burger, de kiezer.
14-11-2008, 21:27 door [Account Verwijderd]
Door AnoniemHet probleem is niet te ontkennen. Ik deel de zorg volledig.
De genoemde opties maken meteen duidelijk dat het streven om buiten registraties te blijven onzinning is.
Sommige opties zijn haalbaar (geen creditcard en geen DIGid gebruiken. Daar hoort m.i. bij: niet meer kopen via internet.
Opties als "doe je kinderen weg, rij geen auto meer en oh ja; ook geen fiets, blijf maar gewoon binnen! En werk voortaan maar zwart en zonder verzekering" geven een leuk schokeffect in mijn hoofd. Vooral de schok van het besef dat het het te laat is dit tij te keren, wil je nog in deze samenleving kunnen functioneren. Je kunt wat spartelen d.m.v. kleine acties , maar ook daar zal de voortdenderende machine weer iets voor ontwikkelen. Een mooi voorbeeld:

Toen we konden kiezen (referendum) "voor" een EUgrondwet is volgens mij in de meeste landen waar het referendum gehouden is tegengestemd. Ik weet nog heel goed hoe een aantal van "onze" tweedekamerleden hierop reageerden: De burgers hebben het niet "begrepen", we hebben ze niet goed geinformeerd, ze kiezen uit "negatieve sentimenten" enz. Kortom: de burger heeft fout gekozen, is niet in staat een goede keuze te maken. Dat was de boodschap van politici die door diezelfde kiezers gekozen zijn om hun belang te vertegenwoordigen!! Ik vond het toen heel griezelig dat dit aspect geen aandacht kreeg in de media. Het betekende namelijk het einde van de democratie.! En iedereen slaapt gewoon door.
En waar staan we nu? We hebben nu toch bijna dezelfde EUgrondwet, alleen noemen we het geen grondwet meer, DUS hoeft er geen nieuw referendum over te worden gehouden... We worden gewoon collectief genaaid en gemanipuleerd.

Mijn hoop is niet gevestigd op individueel gespartel. Of de paar randfiguren die toch al op de rand van deze samenleving balanceerden en zich nu kunnen permitteren de opties uit het artikel toe te passen. Leuk voor die mensen hoor, maar mensen die zich buiten de samenleving plaatsen hebben er al helemaal geen invloed meer op. En worden dus straks in deze trend gezien als criminelen of mogelijke "bedreigingen". En worden op die manier juist een onderdeel van deze voortrazende machine: nl. als tegenstander die bestreden moet worden. Hoe meer "vijandbeeld" hoe meer aktie. Kortom: fijn voor de persoon, maar voor de samenleving het alleen maar escalerend.

Mijn hoop is gevestigd op de specialisten in de IT die de mogelijkheden hebben geschapen om deze macht/controle- krachten te faciliteren. Desnoods op de hackers die nu hun energie richten op het verzieken van het WWW (of mijn eigen PC.)

Het lijkt me voor dit soort talenten een uitdaging om bijv. het OV-chipcard systeem dusdanig lam te leggen dat iedereen vrij kan reizen. Of dat verrekte Patienten Informatie systeen( en andere databases) dusdanig te beinvloeden dat alleen de persoonlijke, financiele, gezondheid en geheime gegevens van alle politici in de EU door iedere EU burger vrij te bezichtigen en te downloaden zijn. Het lijkt me voor een hacker een eer dit voor elkaar te krijgen.
Nog mooier wordt het als iets dergelijks gebeurd met creditcards: Bedenk iets waadoor iedere burger bij iedere betaling hetzelfde bedrag automatisch terugontvangt van de rekeningen van EU politici. Natuurlijk wel op zo'n manier dat de burger niets te verwijten valt :)
Mooie uitdagingen voor de mensen die ECHT iets kunnen doen.
Ik bedoel natuurlijk geen structurele acties, maar gewoon "injecties" van een dag. De gevolgen hiervan zullen enorme chaos en paniek veroorzaken en zo pijnlijk zijn voor de politiek en de personen daarachter dat het wel tot bezinning moet leiden.
Dit soort akties brengt de macht weer terug waar hij hoort: bij de burger, de kiezer.
14-11-2008, 21:41 door [Account Verwijderd]
Uw manier van mensen mobiliseren spreekt mij aan...inderdaad de macht ligt bij de burger, zullen we dan met elkaar afspreken dat we ook het KLOOTJES volk (excuseer mij voor dit woordgebruik) informeren dat ze niet weten wat digitalisering inhoudt.
14-11-2008, 23:45 door Anoniem
* Geen creditcard gebruiken. Met mate, het is wel erg handig.
* Weigeren deelname EPD. Check
* Geen profielen op internet. Check.
Wireless internet van de buren. Check.
Anonymous secure proxies gebruiken. Check.
* Mobiele telefoon met prepaid SIM. Check.
* Anonieme OV kaart. Check.
* Geen spaarsystemen. Check.
* Snel een nieuw paspoort ophalen. Ben ik inderdaad van plan. Daarna geen nieuw paspoort meer totdat vingerafdrukken voor een rijbewijs verplicht wordt gesteld.
* Belastingaangifte op papier doen. Check.
* Geen kinderen. Check.
* Alleen pinnen uit de muur ín een bankkantoor. Check.
* Alle andere zaken ook cash afhandelen. Niet te doen.
* Chipknip. Er is ook een prepaid chipknip. Check.
* Geen DigID. Check.
15-11-2008, 08:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-11-2008, 14:15 door spatieman
Door Anoniemals je niks te verbergen hebt, kan je je al deze moeite besparen!

als de SStaat nieuwe werkslaven wil hebben, voor haar werkkampen.
dan trekken ze een laatje open, en ga je alsnog de gevangenis in.

maar als je zo graag een reéel voorbeeld wilt.
je gaat op stap in den haag, (voorbeeld), in het zelfde cafe waar jij bent, wordt iemand neer gestoken.
de camera's hebben iedereen gefilmt, en gezien je graag met je mobieltje overal bereikbaar wilt zijn, heb deze dus lekker aan.
gezien het een makkie is, om te achterhalen, wordt dus gezien dat jij dus daar in dat cafe geweest bent.

nu wordt iedereen door de politie ondervraagt, en gezien, je vriendin, niet wist dat je daar was, ontken je alles.
maar helaas.

de camera's hebben je herkend, je telecom provider heeft de gegevens uitgerukt.
en je blijft maar ontkennen..
je gaat nat, want nu wordt je verdacht van kriminele gedrag.

heb je nog steeds niets te verbergen?

het is dus maar een dom voorbeeld hierboven..
15-11-2008, 21:27 door Anoniem
Laat ik vooropstellen dat ik het met het bericht eens ben, maar om discusies hierover te hebben, heeft naar mijn menig geen enkele zin. { zelf dat ik hier reageer heeft geen zin }.

Onze regering, en politici doen toch wat ze willen.
Wil je hier iets aan veranderen zal 80% van de Nederlanders eerst wakker moeten worden, en dan is het nog maar de vraag wat er gaat gebeuren.

Ik heb me dan ook voorgenomen om steeds minder op deze artikelen te gaan reageren, omdat de 3/4 van Nederland
het wel allemaal goed vindt, er aan de top van Nederland [ [ en politici ] geen mensen zitten met verstand van zaken.

De meeste mensen hebben een drukke baan, en laten het allemaal ook onze regering over.
16-11-2008, 09:57 door Anoniem
Niks te verbergen... *grijns*

Nu misschien niet, maar met invoering van al die nieuwe wetten kan dat wel eens veranderen op korte termijn. De kans is wel erg klein dat je in de toekomst niet strafbaar bent. Geen probleem als je een grijze muis bent, maar als je opkomt voor je rechten kan een kleine tackel wel goed uitkomen....
16-11-2008, 11:40 door Anoniem
Het gaat er mij niet om om iets te verbergen, maar ik wil wel een statement maken omdat de overheid nu niet bepaald een goede track record heeft inzake beveiliging. Ik vrees dat de beveiliging voornamelijk lippendienst is en dat de praktijk (weer) zal uitwijzen dat iedereen in de zorg zonder screening de gegevens van patiënten kan inkijken en misschien zelfs wel veranderen.
Nee, het geknoei bij de overheden danwel gelieerde partijen inzake informatie risico management is voorlopig nog niet over (if ever). En zolang de integriteit van medewerkers in de zorg ook niet is vastgesteld (een onbegonnen zaak m.i.) is een EPD en vergelijkbare zaken ongewenst.

Welke politicus geloofd nu werkelijk dat er altijd eerst toestemming wordt gevraagd? Als er iemand is die dat geloofd is deze persoon - m.i. - werkelijk uitermate naïef en ongeschikt om "het volk" te vertegenwoordigen. Natuurlijk, het merendeel van de mensen vind het wel best ondanks het feit dat men politici toch niet geloofd.

Frans
17-11-2008, 00:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-11-2008, 00:59 door Anoniem
Goede column!

Helaas is het vaak niet mogelijk om overal cash transacties te gebruiken, anders had ik de hele checklist zonder problemen af kunnen werken.
17-11-2008, 09:53 door Anoniem
Door Anoniemals je niks te verbergen hebt, kan je je al deze moeite besparen!

Een opmerking van iemand die niet heeft nagedacht. Wat een onzin.

Voor de 2e Wereldoorlog werd de religie van de bevolking geregistreerd. Dat dit niet was om Joden te vervolgen moge duidelijk zijn, dat deze gegevens hier later wel voor werden gebruikt ook.

Dat je nu niets te verbergen hebt, betekend niet dat dit altijd al zo zal zijn. Sterker nog, ik vermoed dat je nu ook iets te verbergen hebt. Hoe vaak heb je seks en met wie? Sla je je kind (dit is verboden en dus strafbaar), maak je wel eens verkeersovertredingen (dit ook). Wat zijn je bankgegevens, en welke saldo heb je? Ik denk verder dat iedereen wel eens gedachten heeft die moreel verwerpelijk zijn, wil je dat deze bij iedereen bekend worden?
17-11-2008, 11:25 door Anoniempje
Uitstekend artikel dat verwoord wat ik al tijden vindt.
Politici reageren erg veel vanuit de onderbuik zonder ook maar acht te slaan op wat de samenleving er van vindt.
Daarnaast is men helemaal niet gediend van kritiek en moet een zelf bedachte oplossing er ook tijdens de eigen regeer periode worden doorgedrukt.
Alles ter meerdere eer en glorie van de betrokken politicus.
Resultaat?
Wangedrochten die samenhangen van haast- en broddelwerk op velerlei gebied ontstaan door een te grote tijdsdruk.

We hebben genoeg van dergelijke wangedrochten gezien van onze overheid om er wantrouwig tegenover te staan met op voorhand een afwijzing. In mijn beleving heeft onze overheid de classificatie "onbetrouwbaar" met betrekking tot de beveiliging van de digitale informatiestroom allang bereikt.

Nee, uitstekend stuk dat duidelijk bedoeld is om ons wakker te schudden voor zover daar nog geen sprake van was.
17-11-2008, 15:26 door Anoniem
Door Peter VHelaas weet de schrijver van dit artikel kennelijk niet dat hij een paar zaken opnoemt die heel makkelijk door de opsporingsdiensten via een tap kunnen worden aangeboord. Ik heb het dus niet over een ISP , een computer of een telefoonverbinding. Er zijn namelijk meer taps mogelijk die ik omwille van de opsporing hier niet noemen wil. Wanneer je politiefunctionarissen en (ex)AIVD-ers spreekt gaat er een wereld van (extra) mogelijkheden open.

Feit is wel dat er over de schouder van de burger vaker kan worden meegekeken dan er publiekelijk en bij deze site bekend zijn.
FUD?!? Altijd leuk om dingen te beweren die je vervolgens omwille van een of andere smoes niet mag verklappen. Dan kun je beter gewoon je mond houden. Of vertellen wat je te zeggen hebt. Dus. Waar heb je het over?
17-11-2008, 16:53 door Anoniem
Door Anoniemals je niks te verbergen hebt, kan je je al deze moeite besparen!
oke, stel dat je gelijk hebt, misschien heb je nu niets te verbergen, maar blijft dat ook altijd zo?
kan jij garanderen dat er in de toekomst geen misbruik van gemaakt gaat worden?

als we er nu niet onze vraagtekens bij zetten dan kan het wel eens te laat zijn...
het is een stuk gemakkelijker om iets aan te passen of uit te stellen dan iets weer af te schaffen.
17-11-2008, 19:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-11-2008, 08:05 door Anoniem
Hoi,
Ik heb voor mijn hele gezin het EPD geweigerd! Ik vindt het maar niks, want op het internet worden systemen gehacked en dan kan iedereen zomaar mijn gegevens inzien en, nog veel erger, aanpassen!

Ik vindt dat iedere Nederlander dit moet weigeren! Het is nog veel te onzeker en je wordt ook nog eens min of meer gedwongen om hiermee akkoord te gaan! Wil je je eigen kind van onder de 16 eveneens weigeren, moet je een uitreksel uit het geboorteregister hebben. Lekker, kost wel tijd en geld en het is de keuze van 1 minister!

Dus: NEDERLAND WEIGER!
18-11-2008, 08:41 door Anoniem
...en al die IT-ers doen braaf hun werk! Als het mis gaat over een paar jaar kunnen ze zich mooi verschuilen onder het mom, ik wist het niet, werk voor mijn levensonderhoud, opdracht van mijn manager!

Of zouden wij it-ers een speciale status krijgen in de New World Order? Een begrip die de laatste tijd steeds meer openbaar zonder schaamte wordt benoemd. New World order voor financien, New World order voor een wereldwijd bestuur.
18-11-2008, 12:40 door Anoniem
De Nieuwe Wereld Orde is een feit. Het is al jarenlang aan de gang en alle instanties en overheden werken er gericht aan om dit te verwezenlijken.

Ze beroepen zich dan ook op de mogelijkheid 'wereldvrede' te creeeren. Maar in feite willen ze een kapitalistische en socialistische samenleving over de hele wereld afroepen. Dan zul je zeggen kapitalistisch en socialistisch is toch het tegenovergestelde? Je krijgt dan these en anti-these samen is synthese. En dit werkt overal. Zoek maar op Hegelian Principle.

Ze dammen de kans op weerstand mondjesmaat in, door anti-terrorisme af te roepen enz. Maar dat is hun agenda helemaal niet. De Nieuwe Wereld Orde bestaat niet zonder terrorisme. Vandaar ook dat op 9/11 het een inside-job moest zijn (alles wijst erop), om zo Afghanistan en Iraq binnen te kunnen vallen. Zoek voor de grap eens de seminars van Michael Ruppert op en volg alle bewijzen eens. Dan zie je dat sinds JFK afgeknald werd er gaandeweg op hoog niveau veel heeft plaatsgevonden. Daarom zit GW Bush ook waar die zit. Die stemmen moesten wel gestolen worden.

Dus je kunt je als burger wel opstandig opstellen (moet je ook serieus blijven doen), of het veel gaat uitmaken is een tweede. The Mark of the Beast is niet ver meer en krijgt de bijbel dus gelijk. Niemand kan tegen dit beest op.

Kom op voor je rechten:
http://www.claimyourrights.eu/
http://www.freedom-schools.com/

- Unomi -
19-11-2008, 08:51 door Anoniem
Door AnoniemDe Nieuwe Wereld Orde is een feit. Het is al jarenlang aan de gang en alle instanties en overheden werken er gericht aan om dit te verwezenlijken.

Aluhoedjes liggen op de linkertafel.

Sheezz.. altijd een idioot die over NWO, Armageddon en wat niet meer begint te ijlen als er door de overheid een (door Peter op nette en heldere wijze duidelijk gemaakte) stomme blunder begaat.
Weet je wat jij moet doen? Stoppen met Internet en eens met een psychiater gaan praten!
Oh, tipje: Geen toestemming geven voor het inzien van je EPD uiteraard :)
20-11-2008, 15:50 door Anoniem
Als ik het goed begrepen heb dan kun je bezwaar maken tegen de verspreiding van gegevens via het EPD. echter je gegevens worden toch in de lokale (huisarts, ziekenhuis) systemen geregistreerd. Vervolgens is het ondanks het bezwaar toch mogelijk om in "uitzonderingsgevallen" jou gegevens op te vragen.

Wil je niet in het EPD begin dan bij de bron:
Geef bij iedere medisch behandeling aan dat je geen toestemming geeft om gegevens van jou te registreren in systemen die aangesloten zijn op het EPD.
20-11-2008, 19:14 door Anoniem
Door Anoniem

Aluhoedjes liggen op de linkertafel.

Sheezz.. altijd een idioot die over NWO, Armageddon en wat niet meer begint te ijlen
dorie alweer zo'n voorgeprogrammeerde modelburger die niet verder kijkt dan zijn neus lang is, onderbouw eens dat bv de NWO niet bestaat, en we hebben een echte discussie, in plaats van af te geven op elkaars mening ;)
21-11-2008, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem
Door Anoniem

Aluhoedjes liggen op de linkertafel.

Sheezz.. altijd een idioot die over NWO, Armageddon en wat niet meer begint te ijlen
dorie alweer zo'n voorgeprogrammeerde modelburger die niet verder kijkt dan zijn neus lang is, onderbouw eens dat bv de NWO niet bestaat, en we hebben een echte discussie, in plaats van af te geven op elkaars mening ;)

Prima. Maar om een zinnige discussie te hebben, zijn er minstens twee deelnemers nodig met een gelijkwaardig intelligentieniveau.

Als 'bewijs' vraag ik van jou dan om aan te tonen dat Russel's Theepot niet bestaat, akkoord?

Een niet falsificeerbare uitspraak is zinloos om tegenin te gaan.

Jij kunt niet onderbouwen dat de NWO WEL bestaat, je wil er alleen in geloven en grijpt ieder niet gerelateerd stukje info aan als bewijs van je gelijk. In essentie kun je net zo makkelijk beweren dat de NWO door het Vliegende Spaghettimonster wordt gebruikt om de Onzichtbare Roze Eenhoorn in de weg te zitten.

Good luck!
21-11-2008, 14:52 door Anoniem
Zullen we het houden op het feit dan hij in de maak is?

Mooie quote

“Maar die ene, grote schokkende maatregel, waardoor tien- of honderdduizenden mensen zich bij je aansluiten, komt nooit. Dat is de moeilijkheid. Als de laatste en meest verschrikkelijke daad van het regime onmiddellijk na de eerste, kleine maatregel was gekomen ja, dan waren duizenden, zelfs miljoenen mensen voldoende geschokt geweest… Maar dit is natuurlijk niet zoals het gaat. Hier tussen zitten honderden kleine stapjes, sommigen die je niet eens ziet, en iedere stap bereid je voor om niet gechoqueerd te raken door de volgende. Stap C is niet zo erg na stap B en als je bij stap B niet protesteerde, waarom zou je dat bij stap C dan wel doen? En zo door naar stap D.”

Europa -> europese grond wet -> europese leger -> G20 -> etc -> etc
21-11-2008, 15:57 door Anoniem
Ok, laat ik voor het gemak aannemen dat de Anoniem van Dinsdag 12:40 gelijk is aan degene van Donderdag 19:14 en Vrijdag 14:52.
Even voor de duidelijkheid: Ikzelf ben dus de Anoniem van Woensdag 08:51 en Vrijdag 12:58


Dinsdag, 12:40 door Anoniem
De Nieuwe Wereld Orde is een feit.

Vandaag, 14:52 door Anoniem
Zullen we het houden op het feit dan hij in de maak is?

Deze twee uitspraken kloppen niet met elkaar. Dat is precies wat ik bedoelde met
Jij kunt niet onderbouwen dat de NWO WEL bestaat, je wil er alleen in geloven en grijpt ieder niet gerelateerd stukje info aan als bewijs van je gelijk.

Enneh, graag even bronvermelding bij je citaat. Punt een werkt het verhelderend, punt twee toont het gebruik ervan eigenlijk al aan wat ik herboven ook al bedoelde: je gebruikt alles als argument, zonder dat je eigenlijk doorhebt wat je zegt.

Ik ben zo vrij geweest even te Googlen. Interessant citaat, dat wel. De enige plek waar hij in die vorm voorkomt is een of ander opinieblogje op XS4all en wordt vermeld in context met Milton Mayer, een buitengewoon omstreden persoon, die is beschuldigd van Anti-semitisme, pacifisme, communisme en nog wat andere zaken die in de tijd populair waren om iemand voor de voeten te werpen. Ik heb zijn boeken er niet op nageslagen, maar ik vermoed, vanwege de verwijzing naar een 'geinterviewde' dat het originele citaat uit zijn boek 'They Thought They Were Free: The Germans, 1933-45' afkomstig is.
Goed verstopt, maar je hebt dus in je argumentatie een Godwin gemaakt, want je gebruikte citaat gaat over Nazi-Duitsland

Overigens trek ik zelf hier de conclusie uit:
"plus ça change, plus c'est la même chose" -- Jean-Baptiste Alphonse Karr
Machthebbers gaan altijd voor control om aan de macht te blijven. Daar hebben ze geen geheime organisatie voor nodig om achter de schermen te machineren. De Wet is al voldoende, dus het kan gewoon in het openbaar.
Occam's Scheermes dwingt me de simpelere verklaring te accepteren. Een geheime organisatie is niet nodig en derhalve ook niet bruikbaar al verklaring. Ze doen het toch wel.

Afijn. Hierop zal wel op de man geflamed worden en aangezien ik geen brandwerende kleren heb trek ik me verder uit deze discussie terug. Ik weet vrijwel zeker dat je dermate heilig gelooft in je NWO dat redelijk argumenteren geen verdere zin heeft.

cheers!
21-11-2008, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem
Europa -> europese grond wet -> europese leger -> G20 -> etc -> etc

Oh, nog even dit: Je ziet verbanden die er niet zijn.

Europa als uitgangspunt.. akkoord

Europese grondwet en europees leger als gevolg.. Kan ik ook snappen. De acties voor een Europese Federatie zijn als sinds 1952 gaande, dus da's niets nieuws

G20 echter is een financieel forum. Er is dus geen enkel argument te verzinnen dat een europees leger een wereldwijd financieel forum tot gevolg moet hebben.

Je klampt je aan een strohalm vast.

Fail

p.s... zelfde Anoniem als hierboven, die van de datum-tijdstempels, dus geen stroman
21-11-2008, 17:13 door Anoniem
Strohalm?

Het mooie is dat ik totaal geen belang heb om mijn gelijk te halen. Ik zou zelfs graag willen dat ik ongelijk heb voor mijzelf en onze volgende generaties.
21-11-2008, 17:53 door Anoniem
Door Anoniem
Door Anoniem
Europa -> europese grond wet -> europese leger -> G20 -> etc -> etc

Oh, nog even dit: Je ziet verbanden die er niet zijn.

Europa als uitgangspunt.. akkoord

Europese grondwet en europees leger als gevolg.. Kan ik ook snappen. De acties voor een Europese Federatie zijn als sinds 1952 gaande, dus da's niets nieuws

G20 echter is een financieel forum. Er is dus geen enkel argument te verzinnen dat een europees leger een wereldwijd financieel forum tot gevolg moet hebben.

Je klampt je aan een strohalm vast.

Fail

p.s... zelfde Anoniem als hierboven, die van de datum-tijdstempels, dus geen stroman

Als je nou eens stopt met denken in schimmige geheime genootschappen en gewoon kijkt naar de feiten?

Onze "vrije westerse wereld" gebruikt zulke geavanceerde volgsystemen waar de voormalige Stasi en KGB van gesmuld zouden hebben. In die tijd vonden we dat erg eng en verwerpelijk maar onder het mom van een terroristische dreiging (welke dan???) laten we alles toe.

Wake up!

P.S. Andere anoniem dan waar jij op gereageerd hebt.
22-11-2008, 04:20 door Anoniem
NWO komt steeds dichterbij en zoals vele misschien denken heeft het niets te maken met een geheime organisatie ala Dr. Evil. (lol) Het is gewoon een samenleving waar de massa zonder enige reden, als potentiële misdadiger wordt gezien. Waar de massa door camera's, 24 uur per dag moet worden gevolgd. Het scannen van brief geld bij de kassa, beginnend bij 5 euro. Onder het mom van de echtheid te controleren, wordt het unieke biljet nummer geregistreerd en verzonden, zodat de hoge heren nog steeds kunnen zien waar jij je contanten uitgeeft, ondanks dat je bent gaan pinnen bij je bank om zo je bankpas gegevens niet achter te laten bij de supermarkt.

Er zijn ontiegelijk veel middelen ter beschikking gekomen voor overheid en justitie om het opsporen te vereenvoudigen.. alleen de moordenaar van Theo van Gogh hadden ze al jaren op de korrel, maar toch geschieden het drama. Ook Volkert kende men, maar ook hij volbracht zijn missie. Kortom, wie houden ze nou precies in de gaten?

De burgerij wordt vandaag de dag op vele manieren genaaid. Immers, wij betalen die zottigheid, zodat vadertje staat ons in de gaten kan houden, zoekend naar die ene losgeslagen gek die ze achteraf wel kende, maar consequent te laat zijn om die tegen te houden. Intussen hebben wij daar wel onze recht tot privacy voor opgeofferd. Goed politiewerk is blijkbaar te duur, dus hangen ze het liefst een camera in je huis.

Iedereen hier, begaan met techniek en beveiliging weet dondersgoed dat een centrale systeem met persoonsgegevens een goudmijn is. Een prime-target voor iedere serieuze cracker, die vroeg of laat ooit zo'n systeem binnenkomt en de gegevens verkoopt aan de hoogste bieder. Bijvoorbeeld een verzekeringsbedrijf die wil weten of er kanker in de familie voorkomt, zodat ze jou bepaalde zorg kunnen ontzeggen. Kijk naar Amerika, nummer 1 in de NWO gedachte en je ziet onze toekomst.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.