image

Piraten Partij wil uitwisselen bestanden legaliseren (Podcast)

maandag 1 maart 2010, 11:29 door Redactie, 7 reacties

In deze aflevering van de podcast spreken we met Christiaan Engström, lid van het Europees Parlement namens de Piraten Partij. Dat kon, omdat 7,1% van de Zweedse stemmen naar de Piraten Partij ging. Hij vertelt over auteursrechten, de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) en de strijd die hij levert.

Wat hem betreft moeten burgers niet langer vervolgd worden voor het uitwisselen van bestanden. “Een hele generatie wordt gecriminaliseerd en dat is zinloos.” Uiteindelijk verwacht hij ook veel van de Zweedse nationale verkiezingen. Daar hoopt de partij stevig uit de bus te komen om echt veranderingen voor internetgebruikers te kunnen doorvoeren. Beluister de hele podcast.

Reacties (7)
01-03-2010, 12:43 door Anoniem
Hoera! Weg met die eikels van BREIN! Vroeger kocht je een cd voor een tientje, tegenwoordig is het vaak tien keer zo duur terwijl mijn inkomen niet tien keer zo hoog geworden is. Dat kuiken van BREIN strijkt daarentegen miljoenen op en steekt dat in zijn eigen zak. Asociale graaiers kunnen steeds meer hun gang gaan. Het wordt tijd dat men eens gaat beseffen dat dit tegenwoordig niet meer kan.
01-03-2010, 13:58 door Korund
Door Anoniem: Vroeger kocht je een cd voor een tientje, tegenwoordig is het vaak tien keer zo duur
Dat ben ik absoluut niet met je eens. Vroeger betaalde ik vaak tussen de 40 en 50 gulden voor cd's. Nu zijn ze vaak nog maar 10 euro.
Voorbeeld: Symphony No. 5, Dmitri Shostakovich (Composer), Semyon Bychkov (Conductor), Berlin Philharmonic (Orchestra) kostte in 1990 HFL48,50, nu is hij USD9,99 bij Amazon.
01-03-2010, 15:05 door Anoniem
Niet echt een vergelijking, guldens met dollars.
Koop dezelfde CD's bij een Nederlandse winkel ipv Amazon? Is hij dan nog steeds 10 dollar? (8 eu ofzo?)
01-03-2010, 15:24 door Anoniem
je kan cijfers uit 1990 niet vergelijken met de waarde 20 jaar later. Als je persé een vergelijking wilt met het verleden kijk dan eens naar een nieuwe game die uitkomt voor de pc om het download content erin te houden. Vroeger koste een goed PC game ongeveer 50-75 gulden hedendaags is dat 45-60 euro.... do the math....
01-03-2010, 16:24 door Korund
Door Anoniem: je kan cijfers uit 1990 niet vergelijken met de waarde 20 jaar later.
Zelf vergelijk je de prijzen van vroeger ook met die van tegenwoordig:
Door Anoniem: Vroeger kocht je een cd voor een tientje, tegenwoordig is het vaak tien keer zo duur terwijl mijn inkomen niet tien keer zo hoog geworden is.

Ik bedoel dat het zin heeft om iets niet te kopen als je het te duur vindt. Economie voor beginners. Cd's zijn zo duur omdat er nog steeds kopers zijn die bereid zijn belachelijk hoge prijzen te betalen. Als iedereen wacht met kopen daalt de prijs vanzelf.
01-03-2010, 19:41 door FightForMore
Ik koop soms albums, maar mijn favoriete artiesten verdienen er niets mee. En die platenbedrijven blokkeren alles op YouTube, zodat ik niet zeker weet of een album het verdiend om gekocht te worden.
08-03-2010, 13:59 door Anoniem


Ik bedoel dat het zin heeft om iets niet te kopen als je het te duur vindt. Economie voor beginners. Cd's zijn zo duur omdat er nog steeds kopers zijn die bereid zijn belachelijk hoge prijzen te betalen. Als iedereen wacht met kopen daalt de prijs vanzelf.

Muziek is echter geen standaard goed waar concurrentie op mogelijk is. Een platenmaatschappij beheert eigenlijk een monopolie op muziek, waardoor er niet echt sprake kan zijn van normale marktwerking.

De echte strijd waar het hier om gaat is de strijd van de platenmaatschappijen op het monopolie van distributie. Door nieuwe technologieen zoals internet brokkelt het monopploie af. Nieuwe vormen van distributie bedreigen de positie van de gevestigde orde.

Waarom zou een artiest maar een klein percentage vangen terwijl de rest naar de platenmaatschappij gaat? Vroeger had je nog de kosten voor het produceren van de CD. Tegenwoordig kan elke artiest met een beetje moeite zelf zijn muziek verkopen op internet. Hierdoor kunnen de artiesten mogelijk meer verdienen en de kosten van een nummer toch laag blijven voor de consument. (kosten van marketing buiten beschouwing gelaten)

Dit zou buiten de platenmaatschappijen om gaan en hun bedrijfstak bedreigen. Dus zij proberen zoveel mogelijk hun winsten op peil te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.