image

Hackers gevaarlijker dan bankovervallers

dinsdag 9 maart 2010, 10:38 door Redactie, 4 reacties

Hackers hebben in het derde kwartaal van 2009 meer geld van Amerikaanse bedrijven gestolen dan bankovervallers deden, dat blijkt uit cijfers van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Cybercriminelen maakten 25 miljoen dollar buit, terwijl bankovervallers in dezelfde periode niet verder dan 9,5 miljoen dollar kwamen. In bijna alle gerapporteerde incidenten ging het om malware die de aanvallers toegang tot de bankrekening gaf.

Ondanks dat Amerikaanse banken verschillende vormen van authenticatie hanteren, worden er nog altijd bankrekeningen geplunderd. "Gebruikers van internetbankieren worden te afhankelijk van authenticatie en het toepassen van controlemechanismen", zegt David Nelson van FDIC. Bedrijven moeten in de VS zelf voor de schade opdraaien, wat sommige ondernemingen aan de financiële afgrond brengt. Analisten verwachten dat de schade dit jaar veel hoger zal uitvallen, wat mede door het explosieve gebruik van de Zeus Trojan wordt veroorzaakt.

Risico
Een andere belangrijke reden is dat cybercriminelen veel minder risico lopen. In het derde kwartaal van vorig jaar werden vijf bankovervallers doodgeschoten. Verder bevinden de online dieven zich vaak niet in de Verenigde Staten, maar in gebieden waar het meestal geen invloed heeft. Bankovervallers daarentegen moeten wel fysiek op Amerikaanse bodem aanwezig zijn, wat vervolging een stuk eenvoudiger maakt.

Reacties (4)
09-03-2010, 11:09 door Anoniem
Het is wel doorzichtig allemaal. De overheid en de banken proberen het vrije internet af te schaffen en nu wordt alvast de fundering gelegd door angst te zaaien en paniekberichten de wereld in te sturen. Net als met alle terrorismemaatregelen moet eerst de wereld goed bang gemaakt worden zodat het internet, waar nu nog iedereen kan zeggen wat hij wil, gesloopt kan worden voor "veiligheid".

Dit zaakje stinkt!
09-03-2010, 11:49 door Anoniem
Zolang banken persee naar internet bankieren willen en de traditionele methodes slopen, vergroot je het risico. Met name in de VS zijn de z.g. veiligheidsmaatregelen van de banken maar matig. Dit is mede het gevolg van het feit dat daar de klanten voor de schade opdraaien.

Dat Bankovervallers minder vangen komt o.a. door de betere beveiligingen in de bankfilialen (en het sluiten daarvan i.v.m. internet bankieren). De goede authenticatie methodes zouden het probleem sterk verminderen. Wanneer iedere betalingssessie moet worden afgesloten met een berekende key, waarin datum, tijd, totaalbedrag, aantal betalingen en hash van de rekeningnummers, dan wordt het erg lastig om iets te rommelen
09-03-2010, 12:01 door 44RT
Een kwestie van semantiek...maar ik zou eerder zeggen "Hackers lucratiever dan bankovervallers". Dat wordt dan ook ondersteunt door het tweede stukje waarin wordt beschreven dat er 5 bankovervallers zijn doodgeschoten. Wat is er nou gevaarlijker? Banken overvallen of hacken?
09-03-2010, 13:29 door bernd
Hackers hebben in het derde kwartaal van 2009 meer geld van Amerikaanse bedrijven gestolen dan bankovervallers deden
... dat is uiteraard exclusief de bankrovers die op de loonlijst staan bij de banken... zucht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.