image

"Google 10 april weg uit China"

vrijdag 19 maart 2010, 13:43 door Redactie, 6 reacties

Google gaat China mogelijk op 10 april verlaten, iets wat het aankomende maandag aankondigt, aldus een anonieme bron tegenover China Business News. "Ik heb informatie ontvangen dat Google op 10 april uit China zal vertrekken, maar deze informatie is op het moment nog niet door Google bevestigd", zo liet de bron weten.

In China zijn de reacties op een mogelijk vertrekt verdeeld. "De impact op de Chinese markt zal uiteindelijk meevallen", zegt professor Jin Canrong. Hij verwacht dat andere bedrijven het gat zullen vullen. Yu Guoming, vice-president van de Journalistieke School aan de Renmin Universiteit, noemt het een "gigantisch verlies" voor zowel China en Google als het bedrijf besluit te vertrekken. In de door de staat gecontroleerde media zegt hij zelfs dat de Chinese internetcensuur niet transparant genoeg is.

Terugkomen
De kritiek is niet op de strenge censuur, die volgens hem acceptabel is, maar dat justitie transparanter moet zijn. Veel censuur zou namelijk niet op gronden van nationale veiligheid plaatsvinden, maar om de belangen van bepaalde groepen te beschermen. Met 400 miljoen internetgebruikers denkt hij niet dat het vertrek voor Google eenvoudig is. "Maar het zal op een dag terugkomen, ook al vertrekt het nu." Google noemde de toegenomen censuur en cyberaanvallen als reden voor een eventueel vertrek.

Reacties (6)
19-03-2010, 13:46 door _Peterr
Ze verdienen geld in China. Dus blijven ze. Maar zeggen dan dat ze tegen censuur zijn.
Google blij, mensen blij en China draait het om, en zijn blij dat ze door Google gesteund worden.
19-03-2010, 14:41 door Anoniem
Jullie niet censulelen. Jullie weg gaan. Bedankt vool de bloncode, wij goed in alles na maken. Wij nu gecensuleerde google zelf maken. Sambal bij?

bl33p
19-03-2010, 16:30 door Sys32
En dan; 'Het is een april grap'
19-03-2010, 16:43 door Anoniem
Wat let Google trouwens om vanuit een ander land een Chineestalige site te maken? Waarom moeten ze perse in dat land zelf een bedrijf hebben? Kan men alleen maar lokaal zaken doen met adverteerders?
19-03-2010, 20:43 door mathijsk
Wat let Google trouwens om vanuit een ander land een Chineestalige site te maken?

Als ze niet filteren en censureren zoals de Chinese overheid dat wenst kan dat niet nee, want dan wordt je door de great firewall of China geblokkeerd.
20-03-2010, 21:03 door Anoniem
Google was heeeeeeeeeeeeeeeeeellllllll klein in China. Dus het was gewoon een verloren zaak tegen Baidu
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.