image

Google: Bestrijden botnets geen invloed op spam

maandag 19 april 2010, 10:25 door Redactie, 5 reacties

Het uit de lucht halen van botnets heeft volgens Google geen invloed op de hoeveelheid spam die rondgaat. De zoekgigant gebruikt hiervoor de cijfers van Postini, dat de e-mail van 18 miljoen zakelijke Google-gebruikers filtert. Het aanpakken van criminele internetproviders en botnets heeft steeds minder effect op het aantal spamberichten. Het verdwijnen van internetprovider 3FN vorig jaar had slechts een maand effect op spammers. In het geval van de Letse ISP Real Host was de hoeveelheid spam na twee dagen alweer hersteld.

Effect
De afgelopen maanden werden ook verschillende botnets uit de lucht gehaald, zoals Mega-D, Waledac en Mariposa. Wederom had dit geen meetbaar effect. "Dit suggereert dat er geen tekort aan botnets voor spammers is om te gebruiken. Als één botnet offline gaat, kopen, huren of gebruiken spammers gewoon een ander botnet", zegt Gopal Shah, van het Google Postini Services team.

Volgens hem maakt dit het lastig voor spambestrijders om door het uitschakelen van botnets resultaat tegen spammers te boeken. Shah verwacht dat er dit jaar meer botnets offline worden gehaald. "Maar de vraag blijft wat het langetermijneffect op de hoeveelheid spam zal zijn." De security gemeenschap zal daarom mogelijk naar andere tactieken kijken om spam te bestrijden.

Reacties (5)
19-04-2010, 10:36 door Anoniem
dweilen met de kraan open zeg maar.
19-04-2010, 10:42 door Anoniem
Laat Google dat maar lekker denken.


Sinds een van de grotere botnets niet meer werkzaam is , 50 minder spamberichten in mijn spambox van mijn spamverzamel mail...
19-04-2010, 13:30 door Zipper306
google kan je dat eten?
19-04-2010, 13:51 door Anoniem
"Volgens hem maakt dit het lastig voor spambestrijders om door het uitschakelen van botnets resultaat tegen spammers te boeken"

Je kunt spammers beter met juridische maatregelen bestrijden. Het uitschakelen van botnets heeft direct een negatieve invloed op de detectieresultaten van spam filters.

Het uitschakelen van botnets is ook symptoombestrijding, waarmee activeer je de spammers tot "innoveren", waardoor de spam steeds moeilijker detecteerbaar wordt. Het effect is vergelijkbaar met een slecht werkend anti-bioticum.
19-04-2010, 20:40 door monica8
Bij Google, Yahoo en microsoft zijn het nog steeds advocaten die feitelijk de scepter zwaaien en dat lijdt al een decennium en nu nog tot ontkenning van problemen waar ze zelf schuld aan hebben, zo niet onderdeel van het probleem zijn. Al zou het wegnemen van botnets spam wel doen afnemen of stoppen voor enige tijd. Dan nog willen ze er feitelijk niets mee te maken hebben en alleen geld binnen slepen, totdat straf en/of civiel recht hun dwingt aan het probleem te werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.