image

Hartpatiënten krijgen dossier op USB-stick

zondag 22 februari 2009, 13:16 door Redactie, 13 reacties

Hartpatiënten van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen krijgen vanaf 2 maart een USB-stick waar hun medische gegevens op staan. Het is de bedoeling dat de patiënt deze kaart bij zich draagt, zodat artsen in geval van nood de gegevens meteen kunnen raadplegen. Het gaat onder andere om catheterisatiegegevens, medicijngebruik, of er een pacemaker geplaatst is en zo ja welke. De stick heeft de vorm van een creditcard, waardoor die makkelijk in een portemonnee past en op elke computer is te gebruiken. Standaard is er geen beveiliging ingeschakeld, maar patiënten kunnen een wachtwoord instellen.

Het gebruik van de USB-stick is onderdeel van een proef. De komende tijd krijgen honderd hartpatiënten een Cardiostick met daarop hun persoonlijke medische gegevens mee. De verwachting is, dat zij zich in de periode tot aan hun hartoperatie met de kaart op zak veiliger voelen. Na de hartoperatie wordt ook de ontslagbrief op de kaart gezet.

Naast het veiligheidsgevoel van de drager, helpt de USB-stick ook bij operaties in vreemde ziekenhuizen. Normaliter moet een taxichauffeur dan het dossier ophalen, waardoor kostbare tijd verloren gaat. "Winst is ook dat het hartcatheterisatiefilmpje niet opnieuw gemaakt hoeft te worden. Met het filmpje en aanvullende informatie op de stick weten specialisten bij een spoedgeval precies voor welke vaten de patiënt nieuwe omleidingen moet krijgen. Ze kunnen meteen beginnen", zegt Henry van Swieten, hartchirurg en hoofd van het Hartcentrum.

Reacties (13)
22-02-2009, 13:20 door Anoniem
En is het dan Read only of ?
Want anders heb je er nog niks aan :/
dan kan iedereen leuk gegevens gaan veranderen.
Hetnadeel van een wachtwoord is, als hij buiten bewustzijn is komen ze er niet achter.
22-02-2009, 14:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2009, 14:25 door Necrowizard
@ eerst Anoniem

Denk niet dat het Read-Only is. Als er dingen veranderen, moet dat aangepast worden lijkt me.
Misschien dat het alleen writable is met een doctors password oid?
22-02-2009, 15:15 door TD-er
Als ze al dit soort dingen gaan verzinnen en toepassen voor de enige groep waarvoor de mogelijke snelheidswinst van het EPD nog enige bestaansrecht zou kunnen hebben, wat is dan nu nog het bestaansrecht van het EPD (oftewel het noodzakelijke vernieuwende)

Er zitten IMHO nog wel wat haken en ogen aan in de vorm van beveiliging, maar dit lijkt al een stuk beter dan het hele EPD, puur en alleen al vanwege het feit dat het nu niet massaal gebeurd en niet centraal opgeslagen staat en toch snel beschikbaar is in geval van nood.
22-02-2009, 15:49 door Paultje
Standaard is er geen beveiliging ingeschakeld, maar patiënten kunnen een wachtwoord instellen.

1. Alle medische gegevens op papier en op het SOS-medaillon (dan ding hangt om je nek als een medaillon: ook daar staan medische gegevens op) zijn nooit versleuteld of beveiligd geweest. Dat kan ook niet, want in een tijd van grote nood moeten deze gegevens snel zijn op te vragen.

2. Elk medisch dossier zat in het ziekenhuis achter slot en grendel, maar zodra de polikliniek open is, kan iedereen in dat dossier duiken. En ook dat is logisch omdat anders niemand in het dossier kan kijken (dokters, assistenten, artsen in opleiding).

Ik vind het niet meer dan normaal om de gegevens onbeveiligd te laten. Je moet je maar eens voorstellen dat iemand tijdens een hartaanval niet geholpen kan worden, omdat men niet bij de beveiligde gegevens kan komen.

Het wordt een ander verhaal als de zieke zijn USB-stick kwijtraakt.

Begrijpt u Redactie?
23-02-2009, 08:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-02-2009, 12:09 door Anoniem
Worden er nog vragen gesteld bij de authenticiteit van de gegevens op de stick?

Het lijkt me relevant om bij het nemen van een snelle beslissing een bepaalde garantie te hebben dat de gegevens ook daadwerkelijk van die patient zijn en ook afkomstig zijn van een betrouwbare arts....
23-02-2009, 13:29 door Napped
Door AnoniemWorden er nog vragen gesteld bij de authenticiteit van de gegevens op de stick?

Het lijkt me relevant om bij het nemen van een snelle beslissing een bepaalde garantie te hebben dat de gegevens ook daadwerkelijk van die patient zijn en ook afkomstig zijn van een betrouwbare arts....
Anoniem heeft gelijk.
zo kan je een redelijk goede moord plegen.
Je steelt de usb stick en veranderd kritische informatie.
Je brengt de usb stick terug en nu maar wachten :X
23-02-2009, 14:19 door carolined
Ik vind het een briljante oplossing. Op deze manier hebben we geen EPD nodig toch ?
En dit is ook nog eens snel implementeerbaar.
Lage kosten
Verantwoordelijk heid bij de patient/burger

Werkelijk briljant in zijn eenvoud.
23-02-2009, 14:30 door Napped
Door carolinedIk vind het een briljante oplossing. Op deze manier hebben we geen EPD nodig toch ?
En dit is ook nog eens snel implementeerbaar.
Lage kosten
Verantwoordelijk heid bij de patient/burger

Werkelijk briljant in zijn eenvoud.

Maar als je de verantwoordelijkheid bij de patient neerlegt is het dan nog wel betrouwbaar.
En wat nou als mensen er een virus/malware op zetten. zo kan je ook het netwerk besmetten.
En zijn de kosten zo laag?
periodiek onderhoud ?
Betrouwbaarheid?
En hoe snel is snel implementeerbaar?
Alle manuele documenten die een patient heeft omzetten naar digitaal kost geen tijd wil je zeggen ?
En nadeel van dit is niet super schaalbaar en fraudegevoelig omdat je er niet op kan auditten.
patient x heeft genoeg aan 265 MB terwijl patient Y mischien wel een usb drive van 400 GB nodig heeft.
23-02-2009, 15:38 door carolined
@Napped
Reactie was licht cynisch bedoeld.
Maar er zit toch wel wat in om je eigen dossier op zak te hebben. Ik vertrouw mijn gegevens meer bij mijzelf dan in het EPD.
Wat niet voor iedereen hoeft te gelden, dat wil ik wel toegeven.
Als ik het bij me heb, is het wél in ieder geval beschikbaar als het nódig is en niet beschikbaar als er iemand even van zijn terminal wegloopt en het systeem open laat staan.

16 gb kost tegenwoordig 18 euro, daar zitten de kosten niet.
De kosten zitten in de overdracht van gegevens van b.v. het huisartsen systeem naar je usb stick, in de proef is dit kennelijk de kosten waard.
Periodiek onderhoud... Betrouwbaarheid, heb je wel een punt. Voor veel mensen onoverbrugbaar, maar ik wil best een kopietje van het stickje van mijn moeder bij mij op een schijf zetten.
Snel implementeerbaar? NU zou ik denken. Te beginnen bij de huisarts, die al helemaal geen manuele documenten van mij heeft, alles staat daar al in de computer.
Een USB stick per persoon lijkt me flexibel schaalbaar. Niet auditable, correct, maar is ook niet meer nodig aangezien de betrouwbaarheid bij de belanghebbende ligt die geen belang heeft bij fraude. Daarbij verdwijnen de systemen bij de huisarts en in het ziekenhuis niet, je hoeft ze alleen niet allemaal aan elkaar te knopen. Fraude kan, maar gaat m.i. niet zomaar lukken, de verzekeringen hebben nog steeds hun eigen systemen en gegevens.
Ik ga niet met al mijn röntgen fotos op de USB stick rondlopen hoor. Het gaat in principe om de gegevens die voor mij van levens belang zijn. Dat hoeft maar een heel beperkt aantal gegevens te zijn, aangevuld met gegevens waar andere informatie van mij gevonden kan worden.

Nogmaals, het idee vind ik nog niet direct te zot voor woorden. Zeker nog hindernissen te voorzien, maar die zijn mogelijk een stuk kleiner dan in geval van het EPD.
23-02-2009, 16:19 door carolined
Door Napped
Door AnoniemWorden er nog vragen gesteld bij de authenticiteit van de gegevens op de stick?

Het lijkt me relevant om bij het nemen van een snelle beslissing een bepaalde garantie te hebben dat de gegevens ook daadwerkelijk van die patient zijn en ook afkomstig zijn van een betrouwbare arts....
Anoniem heeft gelijk.
zo kan je een redelijk goede moord plegen.
Je steelt de usb stick en veranderd kritische informatie.
Je brengt de usb stick terug en nu maar wachten :X
Die moord kun je toch wel plegen.
Je doet een wit pak aan en loopt een ziekenhuis binnen.
Gaat achter een terminal zitten
en je verandert kritische informatie.

Dat is niet USB stick exclusief
23-02-2009, 18:56 door spatieman
cool
EPD portabel....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.