image

Finland wil WiFi-meeliften legaliseren

zondag 13 juni 2010, 10:13 door Redactie, 7 reacties

De Finse overheid overweegt om het ongeautoriseerde gebruik van onbeveiligde draadloze netwerken te legaliseren. Het Ministerie van Justitie is daarvoor een onderzoek gestart. Misbruik via open WiFi-netwerken zou nauwelijks voorkomen, daarnaast is het lastig om draadloze netwerken te monitoren. In sommige landen, zoals Australië, Groot-Brittannië en India is de overheid wel actief bezig om onbeveiligde WiFi-netwerken uit te bannen.

Volgens de Finnen is het eenvoudig om met open WiFi-netwerken verbinding te maken, maar kan het lastig voor gebruikers zijn om te bepalen of het om een publiek of privaat netwerk gaat, als er zoveel open netwerken beschikbaar zijn. Veel van de WiFi-netwerken in Finland zouden niet beveiligd zijn

Opletten
Tom Kelchner van anti-virusbedrijf Sunbelt Software vindt het legaliseren van WiFi-meeliften geen slecht idee. "Het roekeloos gebruik van publieke WiFi-netwerken waar kwaadwillenden eenvoudig netwerkverkeer kunnen onderscheppen is dat wel." Hij adviseert werknemers om altijd een VPN te gebruiken, terwijl consumenten er verstandig aan doen om niet te internetbankieren of met de creditcard te betalen.

Reacties (7)
13-06-2010, 10:59 door Anoniem
Hmm, misschien toch maar verhuizen naar Finland.
Elke dag les van Tommie Makinen, gratis wifi...
Rondvaren in de ampere regio, Saimaa, Kuopio, Karelia..
Stappen in Helsinki..

ASL
13-06-2010, 12:52 door spatieman
ddosjes en spam versturen via de buurmans netwerk dus legaliseren.
13-06-2010, 13:00 door Preddie
Door spatieman: ddosjes en spam versturen via de buurmans netwerk dus legaliseren.


Volgens mij gewoon het omdraaien van de sancties/maatregelen: nu kan de diegene die meeligt worden opgepakt en worden berecht terwijl het moeilijk te zien is of het netwerk publiekelijke of prive is.

In dit geval zeggen ze: als je niet beveiligd mogen andere gewoon mee liften op je netwerk. Waarbij de hoster van het netwerk de nadelen onder vindt van het niet beveiligen van zijn netwerk. net zoals dat op het internet ook gebeurd.

Als jij je ongepatchte bak in een DMZ gooit,dan onder vind je daar de consequenties van. en tuurlijk is diegene die de machine van jou aanvalt ook fout. Maar wanneer jij je machine dicht zet en beveiligd zal je niet zo snel last hebben van kwaadaardige personen op je netwerk.

Maar nu weten we gelijk waar jij het netwerk van de buurman voor gebruikt :P :P :P hihihihi
13-06-2010, 15:43 door Knight Of The Post
De enige juiste conclusie mijns inziens, want als je niet wilt dat men meelift op jouw netwerk, moet je het maar dichtzetten.
13-06-2010, 16:32 door Anoniem
Ik ben het niet met de Finnen eens,tuurlijk de mensen die verstand van computers hebben kunnen hun wifi netwerk zelf goed beveiligen maar dat kan niet iedereen.
En daarvoor vind ik dat het strafbaar moet blijven zeker als je bij iemand ongevraagd meelift.
Bij mij in de buurt is er altijd 1 die zijn verbinding nooit versleuteld ja dan is het deels zijn eigen risico.
En trouwens waarom zou je op iemands signaal mee willen liften de meerderheid heeft toch zelf een internetprovider
dus dan vind ik meeliften al totaal zinloos.
Je laat laat de buurman toch ook niet op jouw benzine vele kilometers rijden of wel soms?
En dit heeft ook nog eens privacy gevoelige kanten dus ik vind het moet strafbaar blijven!
14-06-2010, 09:08 door johanw
Door Anoniem: En trouwens waarom zou je op iemands signaal mee willen liften de meerderheid heeft toch zelf een internetprovider

Nou, bv. om met je telefoon mail op te halen of te surfen als je ergens moet wachten en je provider geen dekking heeft of moeilijk doet over dataverbruik? Of in het buitenland waar data zowiezo schrikbarend duur is?

Nog afgezien van het bewust sharen van internet met de buren, maar dan kun je netuurlijk beter versleutelen.
01-08-2011, 13:31 door Anoniem
mooi voorbeeld waar overheid overbodig is. stop de regulering. en mensen: groei op: je kunt het zelf. in dit geval bescherm zelf maar je verbinding. Dat gaan ze dan echt wel leren. Vrije wifi uitbannen is absoluut Orwelliaans, geen discussie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.