image

Overheid gaat slimme meters toch niet verplichten

dinsdag 7 april 2009, 17:26 door Redactie, 19 reacties

De slimme elektriciteitsmeter waarmee energieleveranciers zeer nauwkeurig het leefpatroon van burgers in kaart kunnen brengen, wordt niet door de overheid verplicht gesteld. De Eerste Kamer had zich al kritisch over het voorstel van Minister Maria van de Hoeven van Economische Zaken uitgelaten. Van der Hoeven wilde na een proefperiode van twee jaar binnen zes jaar de meters overal installeren. In navolging van veel protesten van burgers zetten enkele senatoren vraagtekens bij de mogelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. De digitale meters kunnen de netbeheerder per kwartier inzicht geven in het elektriciteitsverbruik en de digitale gasmeter kan elk uur het actuele verbruik weergegeven.

Oorspronkelijk waren ‘slimme meters’ bedoeld om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik, zodat men energie zou kunnen besparen. Volgens de Consumentenbond is het echter niet vanzelfsprekend dat de slimme energiemeter tot energiebesparend gedrag van consumenten leidt. Daarnaast maakte het wetsvoorstel grove inbreuk op de meest fundamentele rechten van de mens, namelijk het recht op respect voor privé-leven en gezinsleven.

Vrije keuze
De Eerste Kamer besloot vandaag dat burgers zelf moeten kunnen kiezen of ze een slimme meter gebruiken of niet. Weigeraars zullen dan ook niet meer worden gestraft, zoals dat eerst wel het plan was. Wie de meter niet zou installeren, kon wegens een economisch delict vervolgd worden en maximaal een half jaar gevangenisstraf krijgen. Dat plan is nu van de baan.

Reacties (19)
07-04-2009, 18:17 door Anoniem
Hoog inzetten, in het midden uitkomen.

Als straks de storm is overgewaaid kan je wel raden wat er gaat gebeuren. Slim natuurlijk van de 1e kamer om er nu even niet te veel aandacht aan te besteden.
07-04-2009, 19:37 door Anoniem
Kunnen we dan misschien ook kiezen of we een slimme meter "slim" willen gebruiken? Ik zou het al erg prettig vinden als het apparaat de stand per week doorstuurt, ipv per jaar, of als ik dat op een website zou kunnen configureren....

Het kan dan wel niet verplicht worden, maar feit zal zijn dat alle nieuwbouw van de nieuwe meters zullen worden voorzien en dat je na een verhuizing ook met zo'n apparaat kunt komen te zitten. Weer een oude laten plaatsen zal ongetwijfeld geen optie zijn, maar het privacy-bewuster instellen ervan wellicht wel.
07-04-2009, 19:44 door Anoniem
Je kan ook gewoon structureel niet thuis geven als 'ze' komen. Uiteindelijk kreeg ik een brief waarin stond dat mijn woonadres niet meedeed (aan toen nog het expriment).

Op een later huisadres exact hetzelfde kunstje geflikt. Enige nadeel is nu dat die miepjes van het callcentre niet beter weten of dat ik een slimme meter heb en dus mijn meterstand niet begrijpen en kunnen verwerken.

Maar toch een pluim voor de eerste kamer, zo gek zijn die krasse knarren dus niet.
07-04-2009, 20:18 door Anoniem
En wat als ik nu in een huis kom waar al zo'n meter geinstalleerd is, kan ik die dan terug laten vervangen door een 'domme' meter?

Anders is het een kwestie van tijd en dan heeft iedereen alsnog zo'n kreng.
07-04-2009, 22:20 door Anoniem
Super!. Grappig dat de eerste kamer ons weer moet redden.
07-04-2009, 22:50 door Anoniem
De Eerste Kamer heeft zijn bestaansrecht weer eens bewezen!
08-04-2009, 08:06 door Anoniem
Door AnoniemKunnen we dan misschien ook kiezen of we een slimme meter "slim" willen gebruiken? Ik zou het al erg prettig vinden als het apparaat de stand per week doorstuurt, ipv per jaar, of als ik dat op een website zou kunnen configureren....
.

Als de slimme meter eenmaal in de kast hangt weet je niet wanneer het communiceert met het hoofdkantoor. Aangezien de communicatie via GPRS of UMTS verloopt kan je dit ook niet blokkeren door de stekker eruit te trekken. Indien het hoofdkantoor een bepaalde tijd niks van het kastje verneemt kan dit gezien worden als fraude en wordt er een monteur (plus agent) op afgestuurd.

a) Vergeet ook niet dat het elektronisch afsluiten van een klant een stuk laagdrempelige is dan een monteur langs sturen b) Vergeet ook niet dat er vast een mooie variabele tarief structuur komt waarbij je je bij de piekuren blauw betaald

Het zelfde verhaal speelt voor openbare camera's waarbij wordt aangegeven dat de beelden naar zoveel dagen worden gewist. Je moet het allemaal maar aannemen dat dit in een proces is opgenomen. Niemand geeft mij inzagen in de opgeslagen beelden, zodat je je b.v. maar moet zien te verdedigingen tegen een onzichtbaar spook.
08-04-2009, 08:42 door Anoniem
Er was dan ook geen enkel zinnig argument voor de wettelijke verplichting. Wat dat betreft willen CDA politici (te) snel zaken die zij wenselijk achten wettelijk verplicht stellen.
08-04-2009, 09:21 door Anoniem
En wat als ik nu in een huis kom waar al zo'n meter geinstalleerd is, kan ik die dan terug laten vervangen door een 'domme' meter?
Nee, dat heeft Van der Hoeven expliciet gezegd. Ik weet niet zeker of zij het helemaal snapt, maar ze zei bijvoorbeeld dat nieuwbouwhuizen wél allemaal zo'n nieuwe meter krijgen, en dat je die niet kunt laten vervangen.
08-04-2009, 09:56 door Anoniem
Door Anoniem: De Eerste Kamer heeft zijn bestaansrecht weer eens bewezen!


Kijk en dit is nou net het punt waar u en de rest van Nederland in dommelt.
Zoals gebruikelijk

De politiek heeft onder druk “” besloten dat die dingen er komen en wel op de mannier zoals gewenst door de leveranciers.
En voordat de heren en dames hun stok paardje opgeven, moet toch wel heel wat gebeuren.
Voorbeelden te over, van carpool strook tot ……. Maakt u zelf het lijstje maar af

Natuurlijk moet de eerste kamer dan nog wel even een krabbel zetten.
Helaas voor de dwingelanden in de 2de kamer, heeft de 1e kamer begrepen dat er PER ONGELUK en tegen alle verwachtingen in er een aantal mensen wakker waren geworden.
Dus moesten ze wat serieuzer er op in gaan.

Ze hebben u dus niet gered, maar het dwingende voorstel, uitgesteld tot ze een nieuwe krijgen
Beter had geweest als ze het hadden verworpen , maar ja, helaas, ook in de eerste kamer, moeten aan hun positie denken en hebben ze ook te maken met een EU
( dat de politici de EU verordening veel strikter hebben uitgelegd dan dat het er staat, is even bijzaak, ze verzinnen zelf wel vaker dingen er bij als dat hun goed uitkomt )

MAAR en nu komt het, HET PROCES IS INGEZET en gaat onverminderd en vooral ongewijzigd verder.
In nieuwbouw en renovatie projecten komen die dingen gewoon te hangen ( dit melde een vrouwelijke minister gisteren al aan een journalist met een grijns op haar gezicht die boekdelen sprak. )
En wel met 15 minuten melding , dus zonder rekening te houden met de privacy
We noemen het dan allen gewoon een proef van 2 jaar.

U heeft dus niet meer gekregen dan een zoethoudertje, een doekje voor het bloeden
Of beter gezegd, een rad voor ogen gedraaid gekregen.

En u kunt weigeren ??? NOU NEE dus
Want let op, als uw energie leverancier vindt dat uw meter moet worden vervangen ( ach en dat kan best een heel blok of wijk zijn ) dan komt er , ja ???? goed zo, een slimme meter.
En daar valt niets aan te weigeren, want oude meter ??? helaas die hebben we niet meer dus u krijgt een ….. en uit gelu,, bent u.

Over enkele jaren hangen er dus legio van die dingen en is het een voldongen fijt geworden

En U en de rest van Nederland zijn tegen die tijd ingedut, zoals dat zo vaak gebeurt
Simpel want de burger heeft voor dit soort dingen ( lees alles ) beperkt het vermogen de aandacht er bij te houden. En zal straks niet meer, of zeer beperkt protesteren.

En daarmee is het pleit beslecht.

Een zeer oud en bewezen effectief politiek spel
Dit werkte al in de Romeinse senaat. En ook Alexander de Grote, wist het te gebruiken.
Zo zijn er nog meer waar het volk regelmatig in stinkt
Een van de bekende varianten : we willen XX dus vragen we YYY, als mensen protesteren, bieden we XX. Dan denken ze wat te hebben gewonnen en gaan weer naar bedje toe.

Mensen die dus nu vlaggen met de tekst dat we iets hebben gewonnen, slapen al.
Er is niets gewonnen, alleen wat uitstel van executie.

Met vriendelijke groet,
De Hooge
08-04-2009, 10:59 door Anoniem
Jammer ook dat er heel wat meer aan de hand is, en het niet alleen slimme meter is, maar ook een alternatieve route voor ADSL word gegenereerd. De opmerking dat deze meters via GPRS werken is volkomen bezijden de waarheid.

In dit geval is het storingsnivo op basis van deze slimme meters zo hoog, dat het milieueffect wat genoemd word, dusdanig negatief dat je mag denken aan een schandaaltje op het moment dat iemand de politiek van het technische aspect weet te doordringen.

Ik zou persoonlijk met alle liefde een goed gesprek met Maria hierover willen voeren. Meer dan 15 minuten is niet nodig om haar te overtuigen van dit waarlijke gedrocht wat om volkomen andere redenen dan word voorgetoverd door de strot van de nederlanders word geduwd. Saillant detail, in Engeland is al gebleken dat met de type goedkeuring van de slimme meter bewust was gerommeld. En er bovenop heeft defensie er grote bezwaren tegen, omdat radio communicatie er dusdanig door word verstoord dat er niets meer mogelijk is. In Tokio is een dergelijk 'experiment' bezig, waar nu al blijkt dat er niet eens meer gewoon FM radio kan worden geluisterd.

Tag : Powerline DSL
08-04-2009, 11:08 door quikfit
Alweer een stukje "Big Brother"erbij :-(
08-04-2009, 11:47 door Anoniem
Wat betreft de minister zijn privacy en beveiliging kennelijk nog steeds niet belangrijk, aan haar reactie te zien:

NOS-verslaggever aan de minister: maar wat als je nu een nieuwbouwhuis koopt en er zit al zo'n meter in?
Minister (met een grote grijns op haar gezicht): dan heb je gewoon pech.
Zie NOS-journaal.
08-04-2009, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem: De opmerking dat deze meters via GPRS werken is volkomen bezijden de waarheid.

De slimme meter kan over meerdere media functioneren grps / umts zijn er daar 2 van. Dat is zeker geen onzin...
08-04-2009, 12:42 door spatieman
die dingen zetten een puls op 492KHZ neer, waar ook comunicatie overheen loopt..
08-04-2009, 13:53 door Obi1r
Alles wat 'slim' is kan gekraakt worden
08-04-2009, 15:58 door Anoniem
Het regent dooie mussen! Maar goed, als je uiteindelijk toch zo'n ding ingebracht krijgt, mag je dan zo inregelen dat:
"je er alleen zelf bij kan"?
"je de communicatie en de intervallen zelf kan in- en uitschakelen en parameteriseren?

Zo niet: is het disablen van de communicatie dan toegestaan?

Anyway, met de huidige huizenprijzen en het besluit van de politiek om nog meer voor de leegstand te bouwen om de vriendjes bij projectontwikkelaars te sponsoren, zal de komende twintig jaar toch niemand kunnen verhuizen vanweg de 'onderwaarde' van de huidige woning, dus dat je er een erft van een vorige bewoner of via nieuwbouw zal niet vaak gebeuren. Dus tja, genoeg tijd voor iemand om zo'n dingen aan alle kanten te hacken. Als je dan toch bezig ben, kijken dan even naar de aansturings-pulsetreintjes, misschien zijn de wijkcentrales en andere stroominfra ook al slim gemaakt. Een fout komt zelden alleen immers; domme mensen doen vrijwel altijd domme dingen.
10-04-2009, 11:52 door palahala
is het disablen van de communicatie dan toegestaan?
Ik heb het niet nagelezen, maar omdat het weigeren van de meter in eerste instantie een economisch delict zou zijn (verzin dat maar eens...), denk ik niet dat je die vrijheid hebt.
11-06-2009, 16:01 door Anoniem
Beste belanghebbenden,

Toevallig las ik in het Duitse blad "Wohnung + Gesundheit" ( Sommer 2009 ) een artikel van Martin Virnich ( bouwbioloog ) over deze zgn. slimme meters.

Er zijn in principe drie manieren om de gegevens van de zgn. slimme meter naar een centraal punt van de energieleverancier
( netwerkbedrijf ? ) te sturen.
1) met ADSL via de kabel van de telefoon. Als je zo'n ding wilt, dan is dit de beste manier.
2) met een outdoor PowerLine Communication-systeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de aanvoerende elektrische huisaansluiting. Het signaal van de meter gaat dan naar een PLC-basisstation ( in het trafostation ). Het PLC-basisstation stuurt de zaak weer door, van vele gebruikers tegelijk. Nadeel: het PLC-basisstation zendt voortdurend een standby-signaal uit dat via de leidingen in je woning terechtkomt. Dat levert weer extra straling in huis ( niet zo erg als WLAN ). Maar metingen in de praktijk zijn er nog niet geweest.
3) met GPRS of WLAN ( niet je eigen WLAN natuurlijk als je dat hebt ) of TETRA

Over onze minister geen kwaad woord. Ze is niet zo slim. Maar wij zijn wel de dupe.

wim hochstenbach
bouwbiologie dr hochstenbach
info@drhochstenbach.nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.