image

Google Street View auto ruziet met fotograaf

zondag 12 april 2009, 08:25 door Redactie, 11 reacties

Een Britse bestuurder van een Google Street View auto kreeg deze week ruzie met een fotograaf, omdat die een foto van hem maakte. Een lokale fotograaf uit Wool ontdekte de Google auto in zijn dorp en schoot een aantal foto's, tot groot ongenoegen van de bestuurder. "Toen ik de Google auto zag, dacht ik in mezelf dat nog niemand een fatsoenlijke foto ervan heeft, dus stapte ik in mijn bus en maakte een aantal foto's." De Google-werknemer was hier niet van gediend en schreeuwde dat hij niet gefotografeerd wilde worden.

Vervolgens vroeg hij aan de fotograaf of die zijn gezicht onherkenbaar wilde maken. "Hij was er niet blij mee, zo kon ik aan zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukking zien", aldus de fotograaf, die het ironisch vindt dat een werknemer van Google zich zo druk om een foto maakt. Sinds kort is Google Street View ook actief in Groot-Brittannië, wat een aantal charmante kiekjes opleverde.

Reacties (11)
12-04-2009, 08:53 door Anoniem
Toen een van de directeuren van Google werd geinterviewd over privacy, was deze ook niet blij dat de journalist allerlei informatie via Google had verzameld. Het interview was direct afgelopen.
Rare mensen...
12-04-2009, 10:19 door spatieman
oh.
dus google mag je wel met chago kop op inet zetten.
Maar andersom niet.


maar google mag wel je privacy schenden door ongevraagd foto's te maken, maar andersom niet.
12-04-2009, 11:39 door SirDice
Door spatieman: dus google mag je wel met chago kop op inet zetten.
Nee, dat mag niet. Vandaar dat gezichten onherkenbaar gemaakt worden.
12-04-2009, 12:46 door Paultje
Ha,ha...wel lollig!. De privacy-schenders willen zelf niet op de foto!

Enkele jaren geleden hoorde ik hoe een of ander Brits roddelblad een VIP had gefotografeerd in zijn privé-vertrekken. Toen die protesteerde verklaarde de directeur of leidinggevende dat dit "de vrijheid van meningsuiting" betrof. Toen heeft de VIP een grote kraanwagen, een soort hoogwerker gehuurd en heeft de betreffende leidinggevende van het roddelblad thuis in de flat, op de bovenste etage opgezocht. Vervolgens werd hij zelf in zijn privé-vertrek vanaf buiten gefotografeerd. Na publicatie van de foto brieste de roddelblad-directeur dat zijn privacy was geschonden, waarop de VIP leukjes liet weten dat het hier "de vrijheid van meningsuiting betrof"...
12-04-2009, 14:23 door Anoniem
hoezo dubbele moraal, ik kan maar een rechtzaak aanspannen tegen google als ik ze hier niet wil zien en dan nog verlies ik het hoogstwaarschijnlijk, maar de schenders zelfs willen ook niet in beeld komen?

als ik nou een nieuwe dienst begin "google view" met alleen beelden van google kantoren, personeel, directeuren, hun wagenpark en hun huizen incl de 10 vakantiehuizen, wat zouden ze daar van vinden? :)

want net als de bovenstaande reactie, de enige manier om google dit te laten voelen is (denk ik) ze met gelijk munt terug te betalen!
12-04-2009, 21:20 door Anoniem
Privacy schenders?
Als ik mij niet vergist maken hun van google streetview toch ook de gezichten onherkenbaar?
13-04-2009, 10:48 door Anoniem
Op straat mag je ongevraagd foto's maken zoveel als er nog storage op je telefoon over is. Het is het publiceren waar moeilijk over gedaan mag worden.
13-04-2009, 10:50 door sjonniev
Ik zou google streetview chauffeurs die niet herkenbaar in beeld willen, willen aanraden zichzelf onherkenbaar te maken alvorens in het streetviewmobiel plaats te nemen.
13-04-2009, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy schenders?
Als ik mij niet vergist maken hun van google streetview toch ook de gezichten onherkenbaar?
lees dit ook eens even door, ik wil niet gaan zeuren maar als ik zoiets als deze column lees dan kan ik eigenlijk niet tot een andere conclusie komen dat dezelfde regels dan ook voor google zouden gelden, of gelden die regels alleen maar op een strand tijdens een nieuwjaarsduik? nee natuurlijk niet...

http://www.nu.nl/column/1947401/fotograferen-verboden.html

zolang ik iets niet wil en er geen toestemming is dan hebben ze zich maar te conformeren aan mijn eis, zo simpel als dat...
laat ze balkenende maar een dag lastig gaan vallen met hun auto, eens kijken hoe lang het duurt voordat er een klacht komt, maar de gewone burgers mogen we wel lastigvallen? nee het klopt van geen meter...
14-04-2009, 12:45 door palahala
Ook geniaal, want wie wil er straks nog naar de camerabeelden kijken zoals die op straat gemaakt worden: [url=http://www.newscientist.com/article/mg20227035.500-eyeball-spy-turns-the-tables-on-big-brother.html]Eyeball spy turns the tables on Big Brother[/url].

Kort samengevat: via webcams worden de ogen van het beveiligingspersoneel gevolgd, zodat men weet of er wel goed naar de live beelden gekeken is. Natuurlijk: het wordt verkocht als een techniek om later nog een video te kunnen maken van beelden die wellicht nog even extra bekeken moeten worden, maar dit gaat natuurlijk tegen het personeel gebruikt worden...
14-04-2009, 20:45 door Anoniem
Door palahala: Ook geniaal, want wie wil er straks nog naar de camerabeelden kijken zoals die op straat gemaakt worden: [url=http://www.newscientist.com/article/mg20227035.500-eyeball-spy-turns-the-tables-on-big-brother.html]Eyeball spy turns the tables on Big Brother[/url].

Kort samengevat: via webcams worden de ogen van het beveiligingspersoneel gevolgd, zodat men weet of er wel goed naar de live beelden gekeken is. Natuurlijk: het wordt verkocht als een techniek om later nog een video te kunnen maken van beelden die wellicht nog even extra bekeken moeten worden, maar dit gaat natuurlijk tegen het personeel gebruikt worden...
hoe meer camera's hoe groter de hooiberg waar je een speld in terug moet vinden, lijkt me een prima vergelijking...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.