image

Pakistaanse politie vindt Linux verdacht

maandag 12 juli 2010, 19:02 door Redactie, 19 reacties

De Pakistaanse autoriteiten hebben een groep hackers gearresteerd die op grote schaal websites bekladde. Zowel nationale als internationale websites werden door de leden van 'PakBugs' gedefaced. Eén van de leden had zelfs 8.700 websites onder handen genomen. Naast het defacen van websites hield de groep zich ook bezig met het stelen en gebruiken van gestolen creditcards.

De oprichter van PakBugs, Jawad Ehsan, is nog altijd voortvluchtig. De autoriteiten vermoeden dat hij zich in Saoedi-Arabië bevindt. PakBugs kwam vorig jaar nog in het nieuws toen het de Marokkaanse website van Google wisten te kapen.

Doodstraf
Volgens een officier van de Federal Investigation Agency (FIA) gaat het om een beruchte groep hackers die is aangehouden. Er zou echter geen betrokkenheid bij terrorisme zijn, de mannen zijn alleen wegens elektronische misdrijven aangeklaagd. Sinds november 2008 geldt in Pakistan de doodstraf voor cyberterroristen.

Linux
Naast het aantal defacements, functie en alias van de zes leden, wordt in het persbericht ook hun expertise genoemd. "Deze individuen hadden expertise in de volgende technieken." Tussen SQL-injectie, diefstal van creditcards, Trojaanse paarden, phishing, rooting, toegang tot verschillende servers, botnets en keyloggers staat als eerste Linux vermeld. Het is niet de eerste keer dat Linux in de verdachtenbank belandt. Vorig jaar mei was het raak in de Verenigde Staten.

Reacties (19)
12-07-2010, 19:09 door tuxick
Oh jee, ben ik in Nederland nog wel veilig voor dit soort stupiditeit?
12-07-2010, 20:40 door Eerde
Tsja, hackers zullen best wel vaak Linux gebruiken, dit soort, crackers, zijn toch echt meestal M$ gebruikers...
12-07-2010, 20:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-07-2010, 22:52 door prikkebeen
Door Hugo: Hackers drinken cola en eten chips en pizza. Misschien moeten we iedereen die cola drinkt en chips of pizza eet maar preventief oppakken en ondervragen.

Haha, je bent 'mom's basement' vergeten.

Wat Linux nu weer te maken heeft met hacken is me niet helemaal duidelijk. Je zou die tools ook voor een ander OS kunnen schrijven. Simpele dienders die maar wat blaten.
Ik zie wel een voordeel: Een al besmette Windows server kan de pc van de hacker niet infecteren.
13-07-2010, 01:04 door Anoniem
Sinds november 2008 geldt in Pakistan de doodstraf voor cyberterroristen.

Ja natuurlijk dat staat ook lekker in verhouding tot het gepleegde feit... Wat een zwakzinnigen daar zeg die de wet onderhouden. Zet er maar de doodstraf op, dat zal deze mensen die wat dat betreft slimmer zijn dan wij wel afschrikken.

De bakermat van de beschaving noemen ze het oosten ook wel, alleen jammer dat ze vanaf toen zelf stil zijn blijven staan.
De doodstraf voor dergelijke delicten is gewoonweg niet van deze tijd, doen ze het daar toch, moeten ze zelf weten maar dan kunnen ze geen zaken doen met mij. Zo zou het voor onze regering ook moeten werken.
13-07-2010, 07:43 door Anoniem
"Sinds november 2008 geldt in Pakistan de doodstraf voor cyberterroristen."

Dat is hier duidelijk niet van toepassing. Immers geldt die straf voor mensen die via cyberterreur zorgen dat anderen om het leven komen. Bij PakBugs is daarvan op geen enkele manier sprake.
13-07-2010, 08:07 door Anoniem
"Wat Linux nu weer te maken heeft met hacken is me niet helemaal duidelijk. Je zou die tools ook voor een ander OS kunnen schrijven. Simpele dienders die maar wat blaten."

Er wordt nergens gesteld dat dat op zich verdacht is. Het schrijven van ASP/JSP scripts is op zich ook niet verdacht. Het gaat om de verdere akties die deze hackers hebben ondernomen waardoor hun gedrag strafbaar is.

Indien je bijvoorbeeld zegt dat een fraud verdachte veel verstand had van de financiele wereld, dan betekent dat toch ook niet dat verstand hebben van de financiele wereld verdacht of crimineel is ?
13-07-2010, 08:23 door Anoniem
Ik kan me moeilijk voorstellen dat degenen die deskundig genoeg zijn om zo'n zaak te onderzoeken en ook op te lossen denken dat Linux verdacht is. Het lijkt me waarschijnlijker dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke tekst van het persbericht niet begrepen hebben wat de aangeleverde informatie betekent.

"Met PR. Ik had nog een vraagje over de informatie voor het persbericht. Jullie noemen Linux. Wat is dat?"
"Het besturingssysteem dat de verdachten gebruikten."
"Het wat?"
"Besturingssysteem. Dat is de software die ...[veel te gedetailleerde uitleg]..."
"Eh, dit klinkt heel technisch..."
(zucht) "Ja, het is techniek."

En voor je het weet is het een techniek waar de verdachten expertise in hebben. Dit soort misverstanden ontstaat makkelijker dan je ze weer rechtzet. Misschien is de conclusie van de redactie dat de Pakistaanse politie Linux verdacht vindt daar zelf wel een voorbeeld van.
13-07-2010, 08:30 door Anoniem
"Tsja, hackers zullen best wel vaak Linux gebruiken, dit soort, crackers, zijn toch echt meestal M$ gebruikers..."

En waarop baseer je deze uitspraak nou weer Eerde ? Of roep je (zoals altijd) gewoon maar wat zonder enige onderbouwing ?
13-07-2010, 11:06 door Dev_Null
Linux bashing?? het volgende media offensief van M$
13-07-2010, 11:41 door Anoniem
"Sinds november 2008 geldt in Pakistan de doodstraf voor cyberterroristen."
Terwijl als je hier in Nederland meerdere kinderen verkracht en misbruikt, je er vanaf komt met 6 jaar en mogelijk TBS.
En daarna gewoon mag terug keren naar de woonplaats, waar het is gebeurd.

De wereld is niet rond, maar krom.
13-07-2010, 11:46 door Anoniem
"Linux bashing?? het volgende media offensief van M$"

Gaap. De Pakistaanse politie werkt niet voor Microsoft. Jammer al dit soort kinderachtig, niet-inhoudelijk commentaar.
13-07-2010, 13:11 door JF Bethlehem
@dev_null: wat een onzin. Wat heeft Microsoft hier mee te maken? Een paar agenten uit Pakistan, die waarschijnlijk nog nooit met Linux (of enige ander OS dan Windows) gewerkt hebben zien in Linux een hacker-OS. Wat het in principe ook is. Je kan er namelijk VEEL meer mee dan met Windows, waar veel afgeschermd wordt.

Jouw conclusie dat het met Microsoft te maken heeft is voorbarig en behoorlijk nutteloos. Er zou net zo goed "Windows" kunnen staan omdat zij keyloggers, trojans en ASP-scripts kunnen maken, maar dat is een dusdanig open deur dat ze het niet nodig vonden die er bij te zetten, waarschijnlijk.

@Security.nl: Ja, dat Linux genoemd wordt is enigszins opzienbarend, maar is het nou echt zo belangrijk dat het dik-gedrukt in het artikel moet staan?
13-07-2010, 13:27 door Anoniem
"Ja, dat Linux genoemd wordt is enigszins opzienbarend, maar is het nou echt zo belangrijk dat het dik-gedrukt in het artikel moet staan?"

De kop had net zo gemakkelijk kunnen zijn "Pakistaanse politie vindt ASP scripting verdacht" of "Pakistaanse politie vindt toegang tot servers" verdacht. De kop is weinig informatief, en het feit dat de politie aangeeft dat de verdachten expertise hebben op bepaalde gebieden, wil nog niet zeggen dat dat op zich verdacht is.

Een hacker die telefoonsystemen kraakt, heeft (waarschijnlijk) verstand van telefonie, en dergelijke informatie zou je ook in documenten van een strafrechtelijk onderzoek kunnen terugvinden. Maakt dat telefonie verdacht ?
13-07-2010, 15:28 door Anoniem
Wie is in dit verhaal nou de boef?

Het Orakel
13-07-2010, 19:31 door spatieman
dadelijk wordt linux kompleet verboten.
tja.
iphone:linux
routers:linux
modems:linux
dat wordt een grote gevangenis dan.
13-07-2010, 23:53 door Security Scene Team
Door Anoniem: "Ja, dat Linux genoemd wordt is enigszins opzienbarend, maar is het nou echt zo belangrijk dat het dik-gedrukt in het artikel moet staan?"

klopt helemaal! maar misschien komt het door dit:

http://www.zone-h.org/archive/notifier=ZombiE_KsA
http://www.zone-h.org/archive/notifier=PAKbugs

die gast krijgt het zwaar, en zover ik weet leeft de eigenaar in pakistan.
En in pakistan hebben ze sinds dit jaar de Doodstraf op "Cybercrime" dus dat word nog lachen dan.
14-07-2010, 12:01 door Anoniem
Weet Pakistan niet, dat als Linux er niet is, er bijna geen internet zou zijn.
Ik gebruik zelf ook Linux.
Maar dan niet om te "hacken", maar om al het gezeik over malware enzo af te zijn.
En nu vind ik Linux een zo'n handig OS, dat ik niet meer terug naar Windows wil (gebruik het wel met tegenzin op school).
18-07-2010, 19:45 door Anoniem
Door spatieman: dadelijk wordt linux kompleet verboten.
tja.
iphone:linux
routers:linux
modems:linux
dat wordt een grote gevangenis dan.

iphone draait geen linux
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.