image

Politie arresteert onderzoeker stemcomputer

maandag 23 augustus 2010, 12:15 door Redactie, 2 reacties

Een Indiase onderzoeker is dit weekend gearresteerd omdat hij niet wil vertellen wie een elektronische stemcomputer aan een groep beveiligingsonderzoekers heeft geleverd. Hari Prasad is de algemeen directeur van een Indiaas onderzoeksbedrijf. Samen met andere onderzoekers twijfelde hij aan de veiligheid van de Indiase, papierloze stemcomputers. Ondanks herhaaldelijke meldingen van ongeregeldheden en zorgen over fraude, blijft de Indiase verkiezingscommissie volhouden dat de computers veilig zijn.

Vorig jaar werd Prasad door de kiescommissie in publiek uitgedaagd om te bewijzen dat de Indiase stemcomputers onveilig zijn, maar weigerde hem toegang tot een machine te geven. Begin dit jaar ontving het onderzoeksteam, geleid door Prasad, Alex Halderman en onze eigen Rop Gonggrijp, toch een stemcomputer van een anonieme bron. Het team demonstreerde dat een aanvaller de verkiezingsuitslag kon manipuleren en ook het kiesgeheim was niet veilig, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

Verantwoordelijkheid
De autoriteiten willen nu weten wie de machine aan Prasad leverde. "Een zorgwekkende ontwikkeling", aldus de Amerikaanse Electronic Frontier Foundation (EFF). De onderzoekers hadden zonder de anonieme bron nooit de ernstige gebreken in de stemcomputer kunnen blootleggen. "Daarom is anonimiteit belangrijk. Het laat mensen belangrijke bijdragen aan de publieke discussie leveren, zonder bang te hoeven zijn voor vergelding."

Volgens de EFF had het in de eerste plaats nooit zover mogen komen en had de kiescommissie de onderzoekers toegang tot de stemcomputer moeten geven. "De regering moet de aandacht op het echte probleem richten: elektronische stemcomputers zonder mechanisme voor verantwoording."

Reacties (2)
23-08-2010, 15:19 door fd0
shoot the messenger syndroom, zo oud als .....
23-08-2010, 16:07 door Anoniem
ja stel je voor zeg, dat we straks ontdekken dat all dat stemmen voor niks is, en de uitslag allang vaststaat.
en niet alleen in india.. maar hier net zo goed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.