image

HP "gijzelt" Amerikaanse marine voor miljardencontract

dinsdag 31 augustus 2010, 12:01 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse marine heeft een wurgcontract met HP gesloten, waardoor het vele miljarden dollars kwijt is, terwijl de prestaties te wensen overlaten. De e-mail inboxes zijn 150 keer kleiner dan een Gmail account, lokale netwerken zijn onbereikbaar door de installatie van Microsoft Office 2007 en voor het 'wipen' van materiaal worden gigantische bedragen gerekend. Toch kan de Amerikaanse marine het contract met HP niet zomaar opzeggen. Onlangs werd er een nieuw contract voor vijf jaar getekend, wat volgens beide kanten meteen de laatste overeenkomst is. "Maar dat is wat ze ook de laatste keer en de keer daarvoor vertelden", aldus Noah Shachtman van Wired.

Gijzeling
Zowel de marine als andere delen van het Amerikaanse leger hebben grote moeite om van externe aanbieders en outsourcing contracten af te komen. Om ervoor te zorgen dat marinepersoneel op 1 oktober kan e-mailen, betaalt de marine HP 1,8 miljard dollar. Verder wordt er nog eens 1,6 miljard dollar uitgegeven aan HP materiaal waar de troepen al tijden mee werken, om zo een toekomst zonder de computergigant mogelijk te maken. De overeenkomst tussen de marine en HP werden door het omstreden Booz Allen Hamilton gesloten.

"HP gijzelt de marine en je hoort er niets over", aldus marinepersoneel tegenover Wired. "Als onze computers niet door updates verminkt raken en zolang we de helpdesk niet hoeven te bellen, dan draait het enigszins stabiel", aldus een andere medewerker. De marine heeft nog steeds te maken met de berekeningen van tien jaar geleden. Zo hebben inboxes een maximale capaciteit van 50MB en is er 700MB netwerkruimte. Voor alle megabytes daarboven moet worden betaald.

Kosten
Een “high-end graphics” workstation kost de marine jaarlijks 4.000 dollar. Voor extra applicaties op een laptop of desktop moet men 1.000 tot 4.000 dollar neerleggen. Een geclassificeerde ethernet poort kost tussen de 9.300 en 28.800 dollar per jaar. HP is niet vereist om beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, heuristieke detectie en network acces control (NAC) door te voeren. Zaken die vandaag de dag gemeengoed zijn.

In 2008 betaalde de marine 5.000.000 (vijf miljoen) dollar om gegevens van 432 gecompromitteerde computers te wipen. "Dat is tien keer zoveel als de kosten van het vernietigen van de machines en ze door nieuwe exemplaren te vervangen", zo rapporteert de Washington Post.

Reacties (9)
31-08-2010, 12:29 door Sheriffnl
Mja het zijn absurde prijzen, Maar de US marine, (en ook Navy & Airforce) geven klakkeloos ettelijke miljarden uit voor andere zinloze projecten. Dan vind ik het persoonlijk alleen maar slim van HP dat zij hiervan mee profiteren :)
31-08-2010, 12:59 door Anoniem

Een geclassificeerde ethernet poort kost tussen de 9.300 en 28.800 dollar per jaar. HP is niet vereist om beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, heuristieke detectie en network acces control (NAC) door te voeren.

Ik lever die geclassificeerde poorten voor de helft jonge!
31-08-2010, 13:17 door Anoniem
Mja het zijn absurde prijzen, Maar de US marine, (en ook Navy & Airforce) geven klakkeloos ettelijke miljarden uit voor andere zinloze projecten. Dan vind ik het persoonlijk alleen maar slim van HP dat zij hiervan mee profiteren :)

Wel, het leger treft zeker de meeste blaam omdat ze de partij is die uiteindelijk verandwoordelijk is voor de gemaakte beslissingen. Echter, het betreft hier wel gemeeschapsgeld wat over de balk gesmeten wordt. Wanneer een publieke instantie overduidelijk onverantwoorde contracten afsluit en dit mede het gevolg blijkt te zijn van belangenverstrengeling en/of infiltratie door lobyisten, dan is er spraken van diefstal van gemeeschapsgeld. Volgens mij toch echt een misdaad.

Ik ken de situatie niet goed genoeg om te kunnen stellen dat hier spraken is van een misdaad. Dat HP simpel profiteerd van de situatie is echter een wel heel naive instelling. Vrijwel zeker heeft HP hier bloed aan de handen.

Als je deze graaiactie van HP als slim wilt bestempelen dan is het maar goed dat je enkel Sheriff in naam bent. Hoewel, je instelling past prima bij die van Nothingham. Dat je hetzelfe lot beschoren mag zijn ;)
31-08-2010, 13:28 door Skizmo
Onlangs werd er een nieuw contract voor vijf jaar getekend, wat volgens beide kanten meteen de laatste overeenkomst is.
Schiet mij maar lek... dit snap ik dus echt niet. Je hebt een klote contract en toch teken je bij... "maar dit is wel de laatste keer".
31-08-2010, 16:27 door Mysterio
Aaah... die arme Amerikaanse marine die het zo zwaar heeft met HP. Gooi het op National Security en dwing HP in de hoek. Geen probleem, lijkt me.
31-08-2010, 17:08 door Anoniem
@Skizmo: Op het moment dat er een nieuw contract moet worden afgesloten is het te laat om voor wat anders te kijken. Men komt dan (weer) tot de conclusie dat het belachelijk duur is en dat ze eigenlijk over moeten stappen, maar dat verslapt dan weer en wordt uiteindelijk vergeten, tot het nieuwe contract op de deurmat valt.
31-08-2010, 20:19 door spatieman
wat klagen ze eigenlijk.
De oorlog in de zandbak kost gemiddel 350 miljoen euro ! per dag..
01-09-2010, 11:51 door Anoniem
In 2008 betaalde de marine 5.000.000 (vijf miljoen) dollar om gegevens van 432 gecompromitteerde computers te wipen.
Volgens mij kan de marine dat zelf veel goedkoper, en ze noemen het een "live fire drill".....
24-09-2010, 10:12 door Anoniem
Waar zijn de mooie tijden van EDS International, die hadden dat soort wurg contracten niet nodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.