image

Kaspersky: zwaardere straffen voor cybercriminelen

woensdag 1 september 2010, 11:56 door Redactie, 5 reacties

Als het aan Eugene Kaspersky ligt, worden cybercriminelen zwaar gestraft dan nu het geval is. De virusbestrijder doet zijn uitspraak naar aanleiding van een zaak waarbij verschillende mensen wegens ransomware zijn aangehouden. De Winlock malware gijzelt computers of bestanden en eist dat gebruikers een SMS naar een bepaald nummer sturen. Vervolgens krijgt men een code teruggestuurd om toegang tot de machine te krijgen.

In Rusland zijn nu tien mensen gearresteerd die mogelijk in een jaar tijd 12,5 miljoen euro met deze vorm van fraude verdienden. Het is echter de vraag of de verantwoordelijke criminelen ooit de binnenkant van een cel zullen zien. In de meeste gevallen krijgen ze namelijk alleen een 'tik op de vingers', stelt Kaspersky. "Ik heb geen idee wat de rechters denken, maar in de meeste gevallen ontvangen cybercriminelen milde straffen. Ondanks het feit dat het om grote sommen geld kan gaan, vaak meer dan met 'real life' fraudezaken."

Straf
De Russische virusbestrijder vraagt zich af of rechters de scriptkiddies zielig vinden, dat via het internet overgemaakt geld geen echt geld is of dat cybercrime geen echte misdaad is. Ook in het geval van de Winlock ransomware verwacht hij een milde straf, waarschijnlijk drie jaar voorwaardelijk.

"De criminelen krijgen een tik op de vingers, de politieagenten en aanklagers zijn boos en gaan aan de wodka en mijn onderzoekers vragen wederom of we niet in de verkeerde bedrijfstak zitten", zegt Kaspersky. "Elke keer dat mijn team deelneemt aan een cybercrime-onderzoek waarbij geen echte straffen worden gegeven, raken ze gedemotiveerd."

Reacties (5)
01-09-2010, 13:47 door Preddie
Wat is volgens kaspersky cybercriminaliteit ? ik geloof dat dit gewoon een verzamelnaam is voor alle criminaliteit op het web? Je zegt hiermee dus niks over de vorm van criminaliteit of de manier waarop deze gerealiseerd wordt. Het is dus complete waanzin om te zeggen dat straffen daarvoor omhoog moeten. Laat hem eerst is na denken voordat hij wat gaat zeggen, ik vind een scriptkiddie die met een windows sploit een *nix bak omver schopt toch heel wat anders als iemand die een trojan verspreid om bankrekeningen mee te plunderen.... het mag allebei niet maar ik denk toch echt wel dat je onderscheid moet maken tussen de verschillende straffen.

In dit geval betreft het alleen Rusland denk ik, hier in Nederland staat iig wel goed gedefinieerd wat de wetten inhouden en in welke gradaties een strafmaat kan worden opgelegd. Als meneer Kaspersky daarom van mening is dat het in zijn land niet goed geregeld is, laat het hem dat lekker vertellen tegen de politiek in zijn eigen land maar ga er niet klakkeloos vanuit dat dat overal zo is.

offtopic zou ik meneer Kaspersky nog wel eens willen horen als hij zelf 3 jaar gezeten heeft. kijken of hij het nog steeds een lage straf vind.... meestal stellen ze hun mening dan wel bij, dit gebaseerd op een verhaal waarbij een strafpleiter zelf de bak in moest en spijt kreeg van de straffen die hij geëist heeft tegen andere.
01-09-2010, 13:52 door SirDice
Zwaardere straffen hebben niet zo heel veel zin als je ze niet eens kan pakken.
01-09-2010, 15:58 door Anoniem
Joh, hier in nederland worden genoeg hackers gepakt.. zoek maar op woopie! Dat kunnen ze in het buitenland anders toch ook wel!
01-09-2010, 16:07 door lythus
Oh ja. En het heeft er natuurlijk niks mee te maken dat je in Rusland met € 12.500.000,- het halve land om kan kopen....?
02-09-2010, 12:33 door Mysterio
Drie jaar Russische cel... Nee, dank je! Ik sta trouwens ook niet achter het Nederlands gedachtegoed waarbij je 3 jaar krijgt wanneer je iemand doodschiet, maar 6 jaar krijgt voor belastingfraude. Ofwel: raak de overheid en wordt zwaarder gestraft.

Zwaarder straffen zou preventief kunnen werken. Maar wat beter werkt is een heldere boodschap in de zin van dat je gepakt gaat worden wanneer je 'cybercrimineelt'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.