image

Gonggrijp: Nederlanders laks met privacy

woensdag 12 augustus 2009, 17:26 door Redactie, 14 reacties

Pas als Nederlanders hun vrijheid verliezen, zullen ze beseffen hoe belangrijk hun privacy is, zegt Nederlands bekendste Hacker Rop Gonggrijp op Hacking at Random. Hij reageerde op de bekendmaking dat Groot-Brittannië op grote schaal burgers aftapt en cameratoezicht inzet. Zo heeft de Britse overheid meer dan 500.000 verzoeken voor telefoon en e-mailgegevens ingediend, wat neerkomt op 1 verzoek per 78 inwoners. "Dat is wat je kunt verwachten, de Britten hebben een surveillance maatschappij en wij veranderen er in alarmerende snelheid in eentje", aldus de man die 20 jaar geleden zijn eerste hackerconferentie in Nederland organiseerde.

"Het gaat om het hebben van zoveel mogelijk bestanden over zoveel mogelijk mensen voor politieke controle." Gonggrijp spreekt over een gevecht tussen de overheid en het volk. "Overheden willen altijd meer macht en de enige die ze stoppen zijn de burgers." Succesvolle staten hebben dan ook een bevolking die actief privacyschendende maatregelen bestrijden. Dat is te doen door een actieve media, het implementeren van democratie en een systeem van controlemechanismen om het machtsevenwicht te bewaren. "Dat is wat de maatschappij doet om te voorkomen dat de overheid de macht overneemt."

Gonggrijp noemt het schandalig dat de overheid zoveel informatie achterhoudt, die het via lastige en langdurende Wob-verzoeken pas wil verstrekken. Een transparante overheid zou de informatie gewoon publiceren. "90% van de informatie die via Wob vezoeken verkrijgbaar is, is informatie die de overheid al online had moeten zetten."

Verleden
In sommige landen wordt er veel heftiger op maatregelen van de overheid gereageerd dan in Nederland. Toch verschillen wij niet van de Duitsers of Britten. "We hebben een verschillende staatsstructuur en in moeilijke tijden, en dit zijn moeilijk tijden, komen die verschillen naar voren." Zo hebben de Duitsers dit al een keer meegemaakt en hebben daarom hun staat zo ingericht dat er maatregelen moeten zijn om machtsmisbruik door de overheid, zo lang als mogelijk, tegen te gaan.

De Nederlandse staat is niet op dit soort principes gebouwd, van angst voor propaganda en paniekzaaierij. De Duitsers hebben dan ook een grondwet die iets betekent. Daarom zijn protesten in Duitsland om het beleid te veranderen succesvoller. Er zijn in Nederland wel mensen die beseffen dat het de verkeerde kant opgaat en dat we dingen anders moeten doen. "Het bestrijden van de meerderheid in Nederland is zinlozer, ik wil niet zeggen helemaal zinloos, dan in Duitsland. De staat in Duitsland is gebouwd voor een minderheid om de meerderheid op principe te bestrijden en hier is de staat daar niet voor ontworpen."

Ondanks zijn sterke mening, vecht Gonggrijp niet meer actief tegen alle privacyschendende maatregelen. Hij probeert zijn tijd en energie in zaken te steken die hij kan winnen. "Ik ben het zat om de enige te zijn die schreeuwt dat het verkeerd gaat, terwijl die dingen toch doorgaan."

Sommige maatregelen zijn zo grotesk en grappig, dat Gonggrijp er alleen nog maar om kan lachen. Hij noemt als voorbeeld de deur aan deur huiszoekingen in Den Haag, waarbij er naar allerlei zaken wordt gezocht, van wietplantages tot alcohol misbruik. De brief van de gemeente heeft als aanhef dat iedereen in een veiliger en leuker Den Haag wil wonen. "Dat is zo mooi grotesk, dat ik me er niet meer boos om maak en alleen de humor van inzie. Net als bijvoorbeeld de bewaarplicht, in Duitsland heeft de minderheid de gereedschap om hier tegen in opstand te komen."

Bewustzijn
Gongrijp haalde het nieuws de afgelopen jaren met zijn strijd tegen de stemcomputer. "Dat heeft niets direct met privacy te maken, maar wel met democratie en transparantie en zo zijn er nog meer voorbeelden, als open toegang en vrijheid van meningsuiting. In het geval van de stemcomputer was het al van tevoren duidelijk dat ze zouden winnen", zegt Gongrijp. "Niemand is tegen meer openheid en transparantie". Daarnaast waren de fouten zo duidelijk dat ze niet genegeerd konden worden. "Er zijn geen argumenten voor oncontroleerbare verkiezingen. Niemand kan dat argument weerleggen."

Met veel privacy aspecten in dit land, zijn er ook redenen om tegen te zijn, die bij het Nederlandse publiek aanslaan. Gonggrijp dacht lang dat hij alleen het publiek moest wakker schudden om te laten zien wat er mis is, zodat ze allemaal in opstand zouden komen. "Als je de Nederlander bij zijn schouders pakt, schudt en vraagt of hij weet wat er gaat gebeuren en dat alles wordt gemonitord, hij bevestigend antwoordt en laat weten dat hij dat juist wil." De Nederlander wil meer veiligheid en dat alles gemonitord wordt. "Hij wil weten hoe zijn buurman voor zijn auto betaalt en rapporteert misdaad altijd anoniem."

De privacy in dit land is dan ook geen bewustzijnsprobleem. "We vechten de mentaliteit van een grote groep mensen die denken dat wat er nu gebeurt juist is." Gonggrijp denkt dat de Nederlander pas echt beseft als er een totalitair regime verschijnt. "Pas dan beseffen mensen dat het verkeerd is." Misschien moet de mensheid zo en nu en dan getoond worden hoe gevaarlijk dit is. "Ik weet het niet". Op dit moment ziet Gonggrijp geen manier om de lakende privacy in Nederland te bestrijden. "Maar wie weet, over twee jaar kan het allemaal andes zijn. Dingen veranderen heel snel." Hij doelt dan op het EPD, waar honderdduizenden mensen, waaronder veel artsen, bezwaar tegen maakte. Iets wat niemand had verwacht.

Reacties (14)
12-08-2009, 17:42 door MrBil
Bedankt Redactie!

In 1993 organiseerde Gonggrijp (samen met een grote groep hackers/medestanders) het event "Hacking at the End of the Universe" (HEU).

Gonggrijp was één van de initiatiefnemers voor en organisatoren van What The Hack, een opvolger van HEU. In Juli 2005 stonden zo'n 2500 bezoekers van dit hackers evenement in Liempde.
12-08-2009, 20:20 door [Account Verwijderd]
De privacy in dit land is dan ook geen bewustzijnsprobleem. "We vechten de mentaliteit van een grote groep mensen die denken dat wat er nu gebeurt juist is." Gonggrijp denkt dat de Nederlander pas echt beseft als er een totalitair regime verschijnt. "Pas dan beseffen mensen dat het verkeerd is." Misschien moet de mensheid zo en nu en dan getoond worden hoe gevaarlijk dit is. "Ik weet het niet". Op dit moment ziet Gonggrijp geen manier om de lakende privacy in Nederland te bestrijden. "Maar wie weet, over twee jaar kan het allemaal andes zijn. Dingen veranderen heel snel." Hij doelt dan op het EPD, waar honderdduizenden mensen, waaronder veel artsen, bezwaar tegen maakte. Iets wat niemand had verwacht.... aldus dhr Gongrijp
----------
Mijn reactie
Nogmaals wil ik graag refereren naar het boek IBM en de Holocaust, ISBN 90215 912 4...Ik wil u bezoekers van Security.nl gaarne attenderen op dit boek, omdat het feilloos aangeeft waartoe informatie vergaring zonder een informatievergaringswaakhond toe kan leiden...!!! Er zijn weinig mensen die zich afgevraagd hebben of nu nog afvragen hoe een totalitair regime de beschikking kon krijgen over info van een groep mensen die deel uitmaken van onze aardse bevolking...
Het boek is geschreven door Edwin Black en in zijn onderzoek is hij ernstig gehinderd geworden door IBM en diverse overheden
Ik nodig bij deze ieder privacy minnend persoon om het boek te lezen....
Ik heb in eigen kring al geprobeerd om mensen wakker te schudden, en het werpt heel langzaam zijn vruchten af, echter ..het gaat heel langzaam terwijl de andere kant al mijlenver gevorderd is......
Ik sluit af met nog op te merken...dat de Nederlanders pas wakker werden toen de bommen vielen op Rotterdam.....toen veranderde alles...Nederlanders wordt wakker..!!!! misschien is het nog niet te laat.....
Reactie van Peet1
p.s ik volg het evenement in Vierhouten via Security.nl
12-08-2009, 22:47 door Anoniem
zucht... alsmaarweer die overheid en privacy. Dat terwijl anno 2009 de meeste privacy-gevoelige informatie in handen is van het bedrijfsleven.

Bedenk eens wat je Internet provider bezit aan informatie en vergelijk dat eens met de schamele gegevensverzameling van de overheid.
13-08-2009, 07:59 door carolined
Door Anoniem: zucht... alsmaarweer die overheid en privacy. Dat terwijl anno 2009 de meeste privacy-gevoelige informatie in handen is van het bedrijfsleven.

Bedenk eens wat je Internet provider bezit aan informatie en vergelijk dat eens met de schamele gegevensverzameling van de overheid.
Beste anoniem,
Je kunt deze bedrijven alleen bestrijden met een krachtige en privacyminnende overheid, anders maak je geen kans tegen de googles en microsofts van deze wereld.
Echter.... er is geen sprake van een privacy minnende overheid.

Carol
13-08-2009, 09:11 door spatieman
het probleem van unse overheid is.
dat het een stel meelopers zijn.

als usa zegt ,bukken, dan bukt de overheid en vraagt, hoe diep wil je hem erin..
als de britten zeggen, cameras instaleren, zegt de overheid, hoeveel per inwoner.
etc..
13-08-2009, 09:32 door Anoniem
Er zijn geen vechters meer. Er was bits of freedom en ooit zaten ze, net als Gonggrijp, vooral bij XS4ALL. Daar is de boel redelijk omgedraaid sinds KPN het over nam en er veel nieuwelingen zonder enige passie voor privacy het bedrijf zijn binnen gekomen.

Ok, ze doen er nog wat aan privacy. Maar de afgelopen jaren hebben ze zich ook daar wat betreft verdedigen steeds meer gericht op de kosten en niet de persoonlijke gevolgen en bescherming van privacy van haar klanten. Toen het bekeken was kwamen ze daar nog een keertje op terug. Veel geinvesteerd in een infomercial www.privacymatters.nl, dure film maar zeer slechte promotie.

Bits of freedom wist vroeger juist goed te promoten maar kwam niet ver met acties. Het is uit elkaar gespat door individuele veranderingen in interessen.

Dit is geen aanklacht tegen xs4all of de jongens en meisjes van BoF, maar tegen de laksheid en aanpak om privacy te beschermen. Ik ben er zelf ook schuldig aan. Wanneer de voorvechters zich al gaan exusseren hebben de tegenstanders van privacy al verloren.
13-08-2009, 09:48 door Anoniem
De documantaire "Iedereen op Internet" van de Humanistische Omroep is ook interessant om weer eens terug te zien, waar Rop Gonggrijp wat duidelijker uit de doeken doet of internet nou een zegen of een vloek is.

Deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=CptNDlLKYxA
Deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=o9e4rlKIFW4
Deel 3: http://www.youtube.com/watch?v=6fJMnrT4u0k
Deel 4: http://www.youtube.com/watch?v=Bek2Rrefwlw

Korte samenvatting:
Iedereen op internet' is een documentaire van de Humanistische Omroep. Samenstelling en regie: Gijs Groenteman.

Rop Gonggrijp, internetgoeroe en hacker van het eerste uur koesterde bij de oprichting van XS4ALL een groot ideaal: het internet toegankelijk maken voor iedereen. Tegenwoordig maakt hij zich grote zorgen over de manier waarop de voortschrijdende techniek wordt gebruikt en de gevolgen voor onze privacy. Is hij de Frankenstein die zijn eigen monster heeft geschapen?

In zijn flat in de Bijlmer kraakte Gonggrijp, samen met drie andere fanaten, internetaccounts. In hun ogen zou internet de media en de manier waarop mensen zich gingen informeren ingrijpend veranderen. Ze waren ervan overtuigd dat mensen het recht hadden zich hierover te kunnen informeren.

Gonggrijp verdiende miljoenen met de verkoop van XS4ALL aan KPN

Toen in maart 1993 dit zogenaamde hacken van accounts strafbaar werd, richtten zij in mei 1993 XS4ALL op. "Eigenlijk een initiatief om niet in de gevangenis te belanden." Het bedrijf timmerde behoorlijk aan de weg en in 1997 besloot Gonggrijp er weg te gaan. Het werd hem te groot en de mentaliteit veranderde. "Ik geloof niet dat ik talenten of ambities heb die heel goed aansluiten bij een bedrijf waar zoveel mensen werken." Eind 1998 verdiende hij miljoenen met de verkoop van XS4ALL aan KPN.

Tegenwoordig heeft hij een bedrijf dat mobiele telefoons maakt die niet zijn af te luisteren. Daarnaast ontwikkelt hij netwerken in een werkplaats in een kraakpand Amsterdam-Oost om daken van kraakpanden met elkaar te verbinden "voor de leut". Maar ze zijn ook en vooral nuttig voor mensen in gebieden die te ver van bandbreedte internet vandaan liggen.

Is internet nog wel een zegen?

In de film neemt Rop ons mee naar de lokatie in Amsterdam waar hij in de jaren negentig "mateloos spannende" ontdekkingen deed. We zien ook hoe hij zijn oude hobby sloten kraken weer oppikt.

Zag Gonggrijp 10 jaar geleden internet nog vol overtuiging als een zegen, nu is hij daar niet meer zo zeker van. De technologische ontwikkelingen op het gebied van controle en het samenstellen van enorme databanken geven overheden steeds meer macht. Ideaal voor een totalitaire staat. Hoever reikt ons vertrouwen in de overheid? En zijn wij bereid om onze privacy op te geven?

R-
13-08-2009, 10:58 door Anoniem
Door carolined:
Door Anoniem: zucht... alsmaarweer die overheid en privacy. Dat terwijl anno 2009 de meeste privacy-gevoelige informatie in handen is van het bedrijfsleven.

Bedenk eens wat je Internet provider bezit aan informatie en vergelijk dat eens met de schamele gegevensverzameling van de overheid.
Beste anoniem,
Je kunt deze bedrijven alleen bestrijden met een krachtige en privacyminnende overheid, anders maak je geen kans tegen de googles en microsofts van deze wereld.
Echter.... er is geen sprake van een privacy minnende overheid.

Carol

Wacht even, bedrijven bestrijden via de overheid? Ik weet niet hoor maar hoe wil je XS4ALL bijvoorbeeld bestrijden als overheid? Met regeltjes?
13-08-2009, 11:12 door bobotov
internet is zeer zeker een zegen maar dat gaies moet er van af blijven,ik heb zeer veel geleerd op internet e zou het niet willen/kunnen missen
bobotov
13-08-2009, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: zucht... alsmaarweer die overheid en privacy. Dat terwijl anno 2009 de meeste privacy-gevoelige informatie in handen is van het bedrijfsleven.

Bedenk eens wat je Internet provider bezit aan informatie en vergelijk dat eens met de schamele gegevensverzameling van de overheid.

De overheid heeft veel meer gegevensverzamelingen dan jij denkt. En daarnaast hebben ze (met steeds minder moeite) toegang tot de gegevensverzamelingen van de providers. Ik heb thuis twee internetaansluitingen (en bij een derde partij telefoon). Dus geen enkele van die partijen kan een adequaat profiel over mij opstellen. Waarbij trouwens over het netwerk van 1 van die providers hoofdzakelijk versleuteld verkeer gaat. Een overheid kan dat echter eenvoudig achterhalen en misbruiken om onjuiste conclusies te trekken.

Want justitie heeft al aangegeven dat al die tapverzoeken en verzoeken om verkeersgegevens niet zo zeer bedoeld zijn om verdachten te pakken, maar om netwerken in kaart te brengen. Het is voor hen niet interessant om een verbinding af te luisteren in de hoop dat een verdachte "bekent". Verdachten weten ook hoeveel er getapt wordt en die zal zich heus niet verspreken. Men gebruikt het liever om op zoek te gaan naar relaties en vervolgens die relaties nader te onderzoeken. In een prive gesprek heeft de verdacht vaak minder problemen om iets over de zaak te vertellen.

Peter
13-08-2009, 19:26 door Anoniem
Inderdaad Peter, de overheid heeft zeer veel gegevensverzamelingen en toegang tot verzamelingen, waaronder alle medische gegevens van alle inwoners van Nederland en alle staatsburgers van Nederland, o.a. via NZa, CVZ. Alle gegevensverzamelingen van kadaster, KvK, CIZ, UWV, Zorgverzekeraars, Internetproviders, telefoonproviders of hoe die heten mogen. Er bestaat ook nog zoiets deep packet inspection, google maar even op internet. Samen met het BSN en het landelijk EPD schakelpunt, ontwikkeld en beheerd door CSC, samen met de grouper, ook beheerd en ontwikkeld door ICTbedrijf CSC, waarlangs ziekenhuizen al hun dossiergegevens gaan sturen, ten einde daar declareerbare DBC-brokken uit te vissen en samen met het DIS en DBC-onderhoudsgebeuren waaraan iedere specialist verplicht een minimale, maar uitgebreide gegevensset moet aanleveren (zogenaamd onherroepelijk versleuteld, maar tot de persoon herleidbaar terug te goochelen voor het CBS en CVZ) op straffen van zware boetes, gevangenisstraf etc. Dan met de landelijke database van vingerafdrukken en in het achterhoofd de praktijken van de AIVD dan kun je je met weinig fantasie voorstellen dat Nederland zelfs in voormalig Oost-Duitsland een luilekkerland voor de alomtegenwoordige controlefreaken is, met ook nog de gegevens van verplaatsing in het openbaarvervoer en via de toekoimstige chips in alle auto's ev op alle fietsen. Paspoorten met herkenbare en afleesbare chips, op enige afstand.

Raar land, Nederland, Raar volk Nederlanders.
Sophie
13-08-2009, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: zucht... alsmaarweer die overheid en privacy. Dat terwijl anno 2009 de meeste privacy-gevoelige informatie in handen is van het bedrijfsleven.

Bedenk eens wat je Internet provider bezit aan informatie en vergelijk dat eens met de schamele gegevensverzameling van de overheid.

De overheid heeft veel meer gegevensverzamelingen dan jij denkt. En daarnaast hebben ze (met steeds minder moeite) toegang tot de gegevensverzamelingen van de providers. Ik heb thuis twee internetaansluitingen (en bij een derde partij telefoon). Dus geen enkele van die partijen kan een adequaat profiel over mij opstellen. Waarbij trouwens over het netwerk van 1 van die providers hoofdzakelijk versleuteld verkeer gaat. Een overheid kan dat echter eenvoudig achterhalen en misbruiken om onjuiste conclusies te trekken.

Want justitie heeft al aangegeven dat al die tapverzoeken en verzoeken om verkeersgegevens niet zo zeer bedoeld zijn om verdachten te pakken, maar om netwerken in kaart te brengen. Het is voor hen niet interessant om een verbinding af te luisteren in de hoop dat een verdachte "bekent". Verdachten weten ook hoeveel er getapt wordt en die zal zich heus niet verspreken. Men gebruikt het liever om op zoek te gaan naar relaties en vervolgens die relaties nader te onderzoeken. In een prive gesprek heeft de verdacht vaak minder problemen om iets over de zaak te vertellen.

Peter

Dat opsporing met z'n tijd meegaat zegt me niet zoveel, dat lijkt me logisch aangezien de criminelen dat ook doen.

Tja, ik weet niet wat jij met je internetverbinding doet maar ik als eenvoudige burger maak me meer zorgen over mijn Internetprovider, mijn bank, mijn telefoonmaatschappij, mijn energieleverancier, de postorderfirma, etc.

Daar is veel meer informatie beschikbaar over mij waar ik me zorgen over maak dan bij de overheid. Het meest gevoelige dat ze daar hebben zijn mijn belastinggegevens en die vallen geheel in het niet bij wat er aan informatie over mij bij de eerder genoemde partijen zit.

Ik voel me bijvoorbeeld veel meer in mijn privacy aangetast als die ene beheerder bij die ene provider mijn Email zomaar kan lezen dan als die meneer bij de belastingdienst mijn aangifte bekijkt. Daarbij is voor mij ook van belang dat de belastingambtenaar een eed heeft afgelegd en onder toezicht staat. Ik vertrouw hem meer dan die beheerder.
14-08-2009, 17:56 door Anoniem
Door peet1
Er zijn weinig mensen die zich afgevraagd hebben of nu nog afvragen hoe een totalitair regime de beschikking kon krijgen over info van een groep mensen die deel uitmaken van onze aardse bevolking...
Het probleem is ook hoe dat totalitair regime kon ontstaan en mensen achter zich wist te krijgen.
16-08-2009, 08:02 door Anoniem
Nederlanders zijn gewoon een dom, laaggeschoold volkje.

Lekker de bink uithangen met je vakantie naar de Dominicaanse, maar van voren niet weten dat je van achteren leeft. Het is een zinloze strijd. Zoveel domme schapen, daar win je niet van.

Goed artikel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.