image

Justitie eiste pasfoto's ov-chipkaartreizigers

maandag 31 augustus 2009, 15:28 door Redactie, 59 reacties

Niet alleen wordt het reisgedrag met de OV-chipkaart zeven jaar vastgelegd, justitie wilde de gigantische database ook gebruiken om gegevens van reizigers op te vragen. Trans Link Systems (TLS) werd zowel om naam, adres en woonplaats als pasfoto’s van reizigers gevraagd. Het bedrijf weigerde mee te werken, maar werd door justitie gedwongen de gegevens af te staan. TLS ging naar de rechter om te voorkomen dat de informatie toch gebruikt zou worden. De rechter oordeelde vervolgens dat justitie te ver was gegaan.

Aangezien een foto informatie kan geven over het ras en mogelijk ook levensovertuiging, mag justitie die niet zomaar vorderen. Zowel de Nederlandse als Europese privacywetgeving verbieden dat. De rechter-commissaris moet in dit soort gevallen toestemming geven, waar de rechter het mee eens was. Dat geldt niet voor het Openbaar Ministerie, dat in hoger beroep is gegaan. Voor het oplossen van de zaak in kwestie waren de foto's niet nodig, aangezien de verdachte uiteindelijk via reguliere opsporingsmethoden werd aangehouden en veroordeeld.

Reacties (59)
31-08-2009, 15:41 door Anoniem
Ik heb nog een voordeelurenkaart geldig tot 2008. Daar staat geen foto op. En er zit ook geen 'contactloze chip' in.
Hierna ben ik gestopt met de voordeelurenkaart, hoewel ik hem er kwa geld wel uit zou kunnen halen.

Jammer voor de NS. Ik denk dat alleen mensen die met het OV naar hun werk moeten en mensen die zich niet bewust zijn van de gevaren van deze infrastructuur op deze manier reizen. Handig voor het OM dus. Samen maken we Nederland veiliger ;-)
31-08-2009, 15:43 door Anoniem
En heeft justitie de foto's vernietigd?
31-08-2009, 15:50 door Zipper306
Dit was te verwachten,
Straks krijgt/eist de politie ook nog inzage in het EPD.

Lang leven de big brother staat.
31-08-2009, 15:54 door Anoniem
Ah cool justitie verwacht van ons dat wij alle wetten kennen en ons er aan houden. Maar zelf hanteren ze het "niet-piepen" principe. Wat als translink nu geen tegengas had gegeven? Hoe vaak zal dit voorkomen met andere zaken?
31-08-2009, 15:57 door Anoniem
Ik wil eigenlijk wel eens weten wie bij Justitie die personen zijn die op het idee komen om al die persoonsgegevens op te eisen omdat die databases zo lekker interessant voor ze zijn. En wie zijn vervolgens de personen die die gegevens dan daadwerkelijk opeisen in de hoop dat die bedrijfen de persoonsgegevens uit schrik afstaan en geen proces wensen te voeren om de kosten te drukken? Justitie en de overheid zijn wat mij betreft veel te anoniem in hun gedrag. Men verschuilt zich achter de naam van de organisatie terwijl het personen zijn die achter je rug om over je levenssfeer beslissen.
31-08-2009, 16:01 door eversteegt
OMFG, was te verwachten dat er meteen weer zo'n zielige reactie over "big brother staat" zou komen.... en het zal wel niet bij deze blijven.

Dude/Dudette, dan emigreer je toch lekker naar een land waar dat niet zo is? Ook ik mag inmiddels genieten van de gemakken die deze kaart me biedt (eindelijk geen gepiel meer met ov-chipkaarten en meerdere losse vervoerbewijzen). OK, er zijn nog enkele (organisatorische) kinderziektes, maar verder werkt het spul gewoon.

En je hebt toch duidelijk kunnen LEZEN dat in dit geval onze rechtsstaat prima haar werk heeft gedaan en dat justitie de gegevens NIET gekregen heeft. En zo zal het ook met het EPD gaan. IEDEREEN moet zich aan privacy wetgevingen houden, hoor.
31-08-2009, 16:01 door Anoniem
Kijk aan. Juist TLS werd gevreesd omdat ze je privacy niet zouden beschermen, maar ziehier. Ze nemen hun verantwoordelijkheid. Het ging hier om een opdracht voor de pasfoto's van alle reizigers rond een bepaald tijdstip (marge van 2 uur) op een bepaalde plaats (2 metrostations). Dan had de politie misschien wel kunnen uitkiezen: "Kijk, het zal die langharige man wel weer zijn geweest. Het zijn altijd langharige mannen.".
31-08-2009, 16:03 door Anoniem
Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.
31-08-2009, 16:06 door U4iA
Door eversteegt: En zo zal het ook met het EPD gaan.
Mjah, wellicht juridisch niet, maar ik heb eens ergens gelezen/gezien (Nova dacht ik) dat straks 1 op de 4 Nederlanders toegang heeft tot deze database. Handig voor verzekeraars!
31-08-2009, 16:08 door Anoniem
@oversteegt: in dit geval heeft de rechtstaat haar werk voorlopig gedaan. Maar vergeet niet: de reisgegevens worden maar liefst zeven jaar bewaard. Wie garandeert dat de rechter over vijf jaar nog hetzelfde vindt?

Heb je echt niets te verbergen? Vind je het echt niet erg als door het signalement "blonde man, jaar of 30, 1.80m", reizend tussen X en Y *alle mannen* met zo'n foto opgepakt en ondervraagd worden? En jij gelooft ook in: "Ik leg later wel aan de buurt uit dat ik onschuldig was opgepakt, dat snappen de buren heus wel"? Als dat zo is: slaap zacht.....
31-08-2009, 16:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-08-2009, 16:25 door Bitwiper
Volgens het nu.nl artikel waar de redactie naar verwijst ("zeven jaar", http://www.nu.nl/economie/2068153/gvb-en-ret-bekeuren-abonnees-met-chipkaart.html) slaat Trans Link Systems de gegevens zeven jaar op.

Voor degenen die zich, net als ik, afvragen waarom reisgegevens 7 jaar bewaard "moeten" worden, zie: http://www.ov-chipkaart.nl/algemeen/onderkant/privacy/ en op die pagina de 'Gedragscode verwerking persoonsgegevens OV-Chipkaart door OV-bedrijven' (http://www.ov-chipkaart.nl/pdf/21860/gedragscodeovbedrijven, PDF):
Artikel 9 Bewaartermijnen
...
Ook voor OV-bedrijven gelden de reguliere administratieve verplichtingen van de Belastingdienst: boeken en andere gegevensdragers die op de onderneming betrekking hebben gedurende een periode van zeven jaar te bewaren. Om aan deze verplichting te voldoen zullen persoonsgegevens gedurende deze gehele periode worden bewaard voor dit specieke doel. Daarnaast is het ook noodzakelijk op basis van een mogelijke aansprakelijkheidsstelling een langere bewaartermijn te hanteren. De persoonsgegevens worden dan niet voor andere doeleinden gebruikt.
...
Die "aansprakelijkheidsstelling" wordt verder nergens toegelicht. Klinkt als: we hebben nog altijd een mogelijkheid achter de hand om uw reisgegevens langer dan zeven jaar te bewaren...
31-08-2009, 16:28 door Thijzzz
Uiteindelijk zullen alle databases gekoppeld gaan worden.
een opsporings-instantie kan dan van elke OV-reiziger, geld-pinner, benzine-tanker, auto-en auto-rijder, mobiele telefoongebruiker, creditcard-gebruiker, IDEAL-gebruiker, spullenbijdesupermarkt-koper, kortom, van iedereen, alles nagaan.

En die ene zonderling die zijn zilverpapier alleen met muntgeld koopt, en altijd loopt, en nooit belt, kun je er dan zo uitfilteren, die geef je dan af en toe wat aandacht met een satelliet.

Allemaal prima voor wie niets te verbergen heeft, hoogst onprettig voor misdadigers, superhandig voor onze vrienden van de wet.

Ik zie het probleem niet. ik bedoel, hoe groot is de kans dat we ineens met een bewind komen te zitten,
dat alle joden eruitpikt, en ze.... of alle dikkerds wat eerder heen laat gaan, ivm te hoge medische kosten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Lambertus_Lentz lees dit eens, onze Jacob zal het ook wel goed bedoeld hebben toen.
31-08-2009, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem: Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.

Maak je niet zo druk en doe als eversteegt... gewoon lekker struisvogelen.
31-08-2009, 16:38 door eversteegt
Door Anoniem: Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.

Pffff wat een ongelofelijk gezanik zeg! Weet je wel wat je zegt? Of ben je zo'n ontzetende snotneus. Van dit soort non-argumenten gaan m'n haren echt recht overeind staan.

We leven in 1 van de f****ing meest vrije landen ter wereld, waar je nagenoeg kan doen en laten wat je wil, waar je bijna iedere mening vrijelijk en publiekelijk mag ventileren tenzij deze haatzaaiend is of de vrijheid van anderen of andere groepen mensen bedreigt.

Maar nee, bij alles waar je een pasfoto voor moet laten maken of je gegevens voor in moet laten vullen waant iedereen zich tegenwoordig achtervolgd door die gemene overheid, die oh zo geinteresseerd is door jouw wandel en handel. Hoe vreselijk moet het voor al die mensen wel niet zijn om constant in angst en beven te moeten leven belazerd en bespioneerd te worden.... laat me niet lachen zeg!

Als je je overheid niet vertrouwt, waarom verkies je dan nog er burger van te zijn? In dit land ben je vrij, ook vrij om te vertrekken!

Natuurlijk word ook ik huiverig van steeds weer nieuwe zaken (zoals de chipkaart) waarvoor je weer je gegevens in een potentieel publiekelijk benaderbaar/hackbaar systeem moet opslaan, maar om dat dan meteen maar niet te doen omdat je accuut er 100 complottheorieen omheen kan verzinnen....... Stap je straks ook niet meer in je auto of meid je alle plekken op de snelweg waar ook maar 1 camera van rijkswaterstaat hangt? Want a.d.h.v. je kenteken kunnen ze je ook zo opsporen hoor. Pas maar op!

Net als het verzekeraars verhaal bij het EPD..... als het straks in het geval van het EPD door hun opvraagbaar zou moeten zijn, dan zouden ze nu ook vast al allerlei slinkse manieren moeten hebben om achter je medische historie te komen, toch? Kom op, jullie kunnen het!

Natuurlijk zullen er altijd lieden zijn die van hun positie misbruik denken te moeten maken, zoals in dit geval het OM of straks een corrupte ziekenhuismedewerker die jouw gegevens overhandigt aan een toevallig geinteresseerd vriendje bij een verzekeraar. Maar dat soort mogelijkheden zijn er ook zonder de informatietechnologie altijd al legio geweest.

Zullen we anders gewoon de hele moderne beschaving maar weer afschaffen? Vroegah, toen iedereen nog in zijn/haar geisoleerde dorpje of stadje leefde, was er immers geen mobiliteit en al helemaal geen noodzaak voor informatie uitwisseling.
31-08-2009, 16:40 door Anoniem
@Bitwiper: Ik herinner mij dat vanwege de hoeveelheid OV Chipkaart gebruikers in Nederland, het een wettig betaalmiddel is. Hierover moet je dus vermogensbelasting betalen. Vandaar de belastingdienst.

Nu herinner ik mij ook dat de crypto op de OV Chipkaart minder als amateuristisch mag worden genoemd en dat voor wettige betaalmiddelen in de EU bepaalde beveiligingseisen gelden (3DES en dergelijke).

Kortom, ergens zit er hier iets fout. En ik vermoed dat Tineke Huizinga deze problemen naar haar opvolger wil doorschuiven zodat zij geen gezichtsverlies leidt (en misschien een baantje bij de EU kan krijgen, waar ze toch al te weinig vrouwen hebben).
31-08-2009, 16:40 door eversteegt
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.

Maak je niet zo druk en doe als eversteegt... gewoon lekker struisvogelen.

Wat heeft dit met struisvogelen te maken? Ook ik ben kritisch tegenover dit soort gecentraliseerde systemen, maa rwat is het alternatief? Gewoon maar geen vernieuwingen en efficientie verhogende automatisering doorvoeren? In het geval van het EPD gewoon maar weer verder gaan met ontzettende fout-gevoelige informatie overdracht en die OOK ontzettend veel geld kost?
31-08-2009, 16:51 door Anoniem
Door eversteegt:
Wat heeft dit met struisvogelen te maken? Ook ik ben kritisch tegenover dit soort gecentraliseerde systemen, maa rwat is het alternatief? Gewoon maar geen vernieuwingen en efficientie verhogende automatisering doorvoeren? In het geval van het EPD gewoon maar weer verder gaan met ontzettende fout-gevoelige informatie overdracht en die OOK ontzettend veel geld kost?
Wat dacht je dat het kost om de medische gegevens van 16 miljoen inwoners van een land adequaat te beveiligen?
En wat is de procedure als ondanks deze adequate beveiliging toch de medische gegevens van eenieder in dit land op straat liggen?
31-08-2009, 17:12 door Anoniem
Door eversteegt:
Door Anoniem: Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.

Pffff wat een ongelofelijk gezanik zeg! Weet je wel wat je zegt? Of ben je zo'n ontzetende snotneus. Van dit soort non-argumenten gaan m'n haren echt recht overeind staan.

We leven in 1 van de f****ing meest vrije landen ter wereld, waar je nagenoeg kan doen en laten wat je wil, waar je bijna iedere mening vrijelijk en publiekelijk mag ventileren tenzij deze haatzaaiend is of de vrijheid van anderen of andere groepen mensen bedreigt.


Wat fijn dat jij zo thuis bent in dit land. Vrij? Laat me niet lachen! Er mag hier steeds minder met onze gristenvrienden in het kabinet en de democratie is ook al lang begraven. Slaap lekker verder zou ik zeggen.

Maar elk volk krijgt wat het verdient en de menigte slaapt, werkt en kijkt tv. Brood en spelen....
31-08-2009, 17:14 door Anoniem
Door eversteegt:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.

Maak je niet zo druk en doe als eversteegt... gewoon lekker struisvogelen.

Wat heeft dit met struisvogelen te maken? Ook ik ben kritisch tegenover dit soort gecentraliseerde systemen, maa rwat is het alternatief? Gewoon maar geen vernieuwingen en efficientie verhogende automatisering doorvoeren? In het geval van het EPD gewoon maar weer verder gaan met ontzettende fout-gevoelige informatie overdracht en die OOK ontzettend veel geld kost?


Sinds wanneer is automatisering efficientie verhogend?
Automatisering is echt niet zaligmakend. Kijk maar eens goed om je heen. (Of denk maar eens aan "het papierloze kantoor" waar al zo lang over gesproken wordt)

En de discussie hier gaat niet over automatisering of vernieuwing. Het gaat erover dat (in dit geval) een overheidsorgaan zonder duidelijke argumentatie persoonsgegevens wil hebben voor een ANDER doel dan waar ze voor geregistreerd werden.

Dat dit zou gebeuren was een open deur, alleen verbaast het me dat ze niet een jaartje langer gewacht hadden. Dan was het niemand meer op gevallen.

Maar dat deze gegevens 7 jaar (of langer) bewaard MOETEN worden, blijf ik twijfelachtig vinden. En anders moet de belastingwet maar eens goed tegen het licht gehouden worden. Een pasfoto lijkt me namelijk niet nodig. Een BSN-nummer (sofinummer) zou voldoende moeten zijn, en dan alleen nog maar als de belastingdienst de reiziger wil volgen en niet het OV-bedrijf zelf.

Je hebt het over "1 van de f****ing meest vrije landen ter wereld", maar als je alle maatregelen in deze vrije wereld van de afgelopen 10 jaar op een rijtje zet, zul je merken dat die vrijheid steeds meer ingeperkt wordt. Je zou juist blij moetem zijn met de mensen die kritisch zijn, ipv ze weg te joelen of te suggereren dat ze het land verlaten.

The price of freedom is eternal vigilance.
Thomas Jefferson
3rd president of US (1743 - 1826)
31-08-2009, 17:17 door Thijzzz
De oplossing is een database maken waar alles inzit.

alles.

En die vul je met nep-data, en je looft erg veel geld uit voor de hacker die de data publiceert. EPD kost al een miljard las ik ergens, dus geld is geen bezwaar.

Vervolgens regel je de autorisaties, die je publiek toegankelijk maakt. Elke acces-attempt wordt ook geregistreerd, en gepubliceerd.
(Politie-access publiceer je twee jaar later, zodat verdachten niet meteen getriggerd worden)

Zo kan iedereen zien wat iedereen doet, en wordt misbruik opsporen een kinderspelletje.

Incompetente admins en beleidsmakers filter je er zo ook meten uit. Weinig kans dus voor dit idee. ;-)
31-08-2009, 17:21 door Bitwiper
Door Thijzzz: Allemaal prima voor wie niets te verbergen heeft, hoogst onprettig voor misdadigers, superhandig voor onze vrienden van de wet.
Het is alleen onprettig voor een misdadiger als een andere misdadiger (opzettelijk of toevallig) zijn of haar identiteit gestolen heeft...
31-08-2009, 17:28 door Thijzzz
Door Bitwiper:
Door Thijzzz: Allemaal prima voor wie niets te verbergen heeft, hoogst onprettig voor misdadigers, superhandig voor onze vrienden van de wet.
Het is alleen onprettig voor een misdadiger als een andere misdadiger (opzettelijk of toevallig) zijn of haar identiteit gestolen heeft...

Ja, maar als criminelen zich bezig gaan houden met het vervalsen van pasjes, nummerborden, en verzekeringen openen op iemand anders' naam, dan is al die registratie ook nutteloos.

We gaar er gewoon vanuit dat die registratie onfeilbaar is, en corruptie iets is voor bananen-landen.
en criminelen die bij de politie werken, dat is uiteraard alleen iets dat in belgie gebeurt.
31-08-2009, 17:38 door Anoniem
@eversteegt: Welk doel dient het dat de overheid van iedereen weet, waarheen en wanneer iemand reist?
31-08-2009, 17:49 door Anoniem
Tjonge jonge jonge.... zo langzaamaan krijgt Theodore Kaczynski gelijk.
31-08-2009, 18:30 door eversteegt
Ik heb in principe met mijn reacties nog helemaal niks gezegd over dat ik het nuttig vind ofzo, dat de overheid dit bewaart..... ;-)

Wat mij alleen even niet zint is dat jan en allemaal dit soort dingen meteen aangrijpt om maar weer te schreeuwen dat we zo on-vrij zijn en in een halve politiestaat ofzo leven waarin allemaal duistere figuren bij overheidsorganen constant iedereen zit te bespieden.

Natuurlijk vind ik het ook een beetje belachelijk dat reisgegevens zo nodig 7 jaar lang bewaard moeten worden. Maar ik zie er verder ook echt niet het kwade van in. Ik ben gewoon niet zo'n zwartkijker die alleen maar denkt dat al zijn gegevens per definitie misbruikt worden. En die kleine kans dat: 1) in 1 keer alle gegevens plotsklaps op straat komen te liggen en 2) Er dan ook maar net iemand geinteresseerd genoeg in mij is om met die gegevens wat te gaan doen weegt voor mij gewoon niet op tegen het gemak wat dit nieuwe betaalmiddel me verder geeft. Bovendien kan je ook altijd nog een "anonieme" kaart kopen.

Bovendien, "Anoniem" die het niet kan laten de zogenaamde " gristenhonden" erbij te halen: Je kan dat " elk volg krijgt de regering die het verdient" ook omdraaien. Misschien verdient die "gristenhondenoverheid" wel allemaal regeltjes omdat de grote groep mensen die niet meer voor zichzelf kan nadenken en maar van alles aan z'n laars lapt of normale fatsoensnormen verkeerd interpreteert, steeds groter wordt. Bijkomend verschijnsel van het verdwijnen van de strippenkaart in de a.damse metro was bv. wel dat het aandeel schorem ineens dramatisch gedaald was.
En wat voor maatregel die de gristenhonden hebben bedacht heeft jou de afgelopen tijd ingeperkt in iets wat je wilde doen en nou niet meer mag? (Behalve roken in de horeca, maar daarvan kan je nog zeggen dat je anderen er gezondheidsschade mee aandoet of hun "VRIJHEID" beperkt om ergens te komen zonder er longkanker op te lopen).

En andere andere Anoniem: Het is absoluut niet mijn bedoeling om kritische mensen uit te joelen. Ik ben immers voor vrije meningsuiting en ook ik neem niet alles klakkeloos aan en wil kritisch zijn. Maar je kan daarin ook doorslaan, vooral door te gaan roepen dat je niet meer "vrij" bent!
31-08-2009, 18:33 door Anoniem
Door Anoniem: @eversteegt: Welk doel dient het dat de overheid van iedereen weet, waarheen en wanneer iemand reist?

Dan kun je beter de vraag stellen die voor elke maatregel van de overheid zou moeten gelden:

Hoe is de burger hiermee gebaat? En staat die baten in balans met de lasten die hij ervoor moet dragen?

Op dit moment zijn politici teveel bezig met het doorvoeren van wijzigingen omwille van de wijzigingen.
Hun voorgangers hadden het namelijk bij het verkeerde eind, en zij weten het beter.

De burger is gebaat bij zoveel mogelijk inactie van de overheid, in plaats van actie.
31-08-2009, 19:30 door DaBok
Door eversteegt: Natuurlijk vind ik het ook een beetje belachelijk dat reisgegevens zo nodig 7 jaar lang bewaard moeten worden. Maar ik zie er verder ook echt niet het kwade van in. Ik ben gewoon niet zo'n zwartkijker die alleen maar denkt dat al zijn gegevens per definitie misbruikt worden.

Draai je de zaken niet een beetje om? Volgens mij is het namelijk normaal dat privé-gegevens privé horen te blijven, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om daar vanaf te wijken. Jouw redeneertrant doortrekkend houdt dat in feite in dat privé-gegevens per definitie kunnen worden opgeslagen en vervolgens mag jij erop vertrouwen dat men er geen misbruik van maakt. Dat lijkt me wat raar. Ik denk dat je de lezers van security.nl wel genoeg kunt vertouwen om hier je NAW gegevens te publiceren. Doe er voor de lol ook nog maar je BSN bij.

Ik geloof ook heus dat de meeste mensen die met deze gegevens omgaan integer zijn. Maar ik ben oud en wijs genoeg om zeker te weten dat enkelen (het hoeft er maar één te zijn) die niet integer is. Nog even los van het feit dat ik als 'houder' van mijn privé-gegevens geen idee heb wie er allemaal toegang tot mij gegevens heeft en waarom dat voor die persoon noodzakelijk zou zijn.

Identiteitsdiefstal is tegenwoordig big business in de criminele wereld, dus je kunt er maar beter heel zuinig op zijn. Ik denk dat bepaalde mafiose types maar al te graag willen grasduinen in sommige databases.

Sure: ik kan een anonieme kaart kopen om met het OV te reizen. Maar momenteel heb ik een jaarabbonement. Die kunnen niet anoniem, dus dat zou mij een lieve duit extra gaan kosten. Waarom zou ik dat eigenlijk moeten accepteren?
31-08-2009, 19:32 door Anoniem
sommige mensen moeten eens wat verder kijken dan hun neus lang is!
31-08-2009, 19:56 door Thasaidon
De hele discussie over vrijheid en politiestaat is volens mij helemaal niet van toepassing.

Het gaat er hier om dat er een database bestaat waar gegevens in staan welke onder de privacy wetgeving valt.
Justitie "eist" nu vrije inzage in deze database met een onbekend doel.
Dit kan en mag dus niet zomaar, en dus heeft de beheerder van de database gerechtelijke stappen ondernomen.

Kortom, Justitie waande zichzelf boven de wet, en is door diezelfde wet terug gefloten.

1-0 voor het recht zou ik zeggen.

Alleen jammer dat we niet weten hoe vaak het Justitie wel gelukt is hun handen op "privé" informatie te leggen.
31-08-2009, 21:27 door Anoniem
Niet helemaal 1-0, want de gegevens zijn onder dwang wel afgestaan, alleen met een gerechtelijk uitspraak is het gebruik er van tegen gehouden.

Blij dat er mensen zijn met een positieve instelling, maar 1 overwinning maakt nog niet dat de privacy er netto op achteruit gaat.
31-08-2009, 21:56 door Eerde
Justitie zou heel goed moeten weten dat je zelfs niet 'op goed geluk' info mag vragen waar je geen recht op hebt.
Dit is een hellend vlak, zeg maar het Petertje R. de Viezerik effect dat ik regelmatig noem. Die gegevens gaan echt straks gegeven worden, wacht maar tot er drie kleine meisjes vermoord worden en heel NL klapt mee met PRdV :(
31-08-2009, 22:23 door Anoniem
Dit was te verwachten en het is misschien* nu goed gegaan, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat deze gegevens wel bij justitie gebruikt gaan worden.

*Dit wil overigens niet zeggen dat justitie/inlichtingendiensten deze database niet al lang hebben, waarschijnlijk probeerde ze door middel van deze actie te proberen dat het niet als 'illegale opsporingsmethode'/onrechtmatig verkregen bewijs gezien wordt waardoor iemand vrijgesproken kan worden.
01-09-2009, 01:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil eigenlijk wel eens weten wie bij Justitie die personen zijn die op het idee komen om al die persoonsgegevens op te eisen
Daar ben ik het volledig mee eens. Big brother is geen machtig orgaan, het is een verzameling van mensen met macht die zich niets aantrekken van de betekenis van privacy en onschuld. Mensen die van miljoenen andere mensen privacy negeren, mensen die miljoenen reizigers graag als verdachten zien als er nog geen eens een strafbaar feit is gepleegd, mensen die in het geheim en achter de de rug van miljoenen mensen om bij bedrijven persoonsgegevens opeisen omdat ze dat kunnen. Die mensen die dat doen horen voor het publiek een gezicht te hebben. Het publiek moet weten wie die personen zijn zodat ze persoonlijk op hun daden aangesproken kunnen worden.
01-09-2009, 03:36 door [Account Verwijderd]
Ik geloof niet dat veel mensen begrijpen hoe kinderlijk makkelijk het al jaren is om aan informatie van individuen te komen. Met wat simpel "veldwerk" beschik je al snel over voldoende basisinformatie om een aannemelijk verhaal in elkaar te zetten waarmee je verdere informatie kunt vergaren. Uiteindelijk kan je met voldoende informatie iemands leven daarna ook aardig verstoren als je wil.

Ongeremde "opslag-drift" van bedrijven en overheden en outsourcing van service-desks hebben informatie vergaren alleen maar simpeler gemaakt. Het EPD is een verdere stap deze richting uit. TLS en Rekeningrijden zijn de vervolgstappen.

Privacy is een illusie, de meeste "privacy" heeft die gene die het beste zijn informatie weet te verbergen. Dit is altijd zo geweest binnen de hogere kasten, alleen wegens de massa-informatie zal "de massa" daar nu mee moeten leren omgaan.

Elke politicus die je wat anders verteld is een onbeschaamde leugenaar.
01-09-2009, 08:18 door Anoniem
Door eversteegt: OMFG, was te verwachten dat er meteen weer zo'n zielige reactie over "big brother staat" zou komen.... en het zal wel niet bij deze blijven.

Dude/Dudette, dan emigreer je toch lekker naar een land waar dat niet zo is? Ook ik mag inmiddels genieten van de gemakken die deze kaart me biedt (eindelijk geen gepiel meer met ov-chipkaarten en meerdere losse vervoerbewijzen). OK, er zijn nog enkele (organisatorische) kinderziektes, maar verder werkt het spul gewoon.

En je hebt toch duidelijk kunnen LEZEN dat in dit geval onze rechtsstaat prima haar werk heeft gedaan en dat justitie de gegevens NIET gekregen heeft. En zo zal het ook met het EPD gaan. IEDEREEN moet zich aan privacy wetgevingen houden, hoor.


Wetten veranderen, als het vadertje staat uitkomt, en dan functioneert het weer.
01-09-2009, 09:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik wil eigenlijk wel eens weten wie bij Justitie die personen zijn die op het idee komen om al die persoonsgegevens op te eisen
Daar ben ik het volledig mee eens. Big brother is geen machtig orgaan, het is een verzameling van mensen met macht die zich niets aantrekken van de betekenis van privacy en onschuld. Mensen die van miljoenen andere mensen privacy negeren, mensen die miljoenen reizigers graag als verdachten zien als er nog geen eens een strafbaar feit is gepleegd, mensen die in het geheim en achter de de rug van miljoenen mensen om bij bedrijven persoonsgegevens opeisen omdat ze dat kunnen. Die mensen die dat doen horen voor het publiek een gezicht te hebben. Het publiek moet weten wie die personen zijn zodat ze persoonlijk op hun daden aangesproken kunnen worden.

Zullen we dan maar eens beginnen;

De minister-prisident
De minister van justitie
De minister van Binnenlandse Zaken
De staatsecretaris van ....
etc.
Vul het lijstje zelf maar aan.

Vindt je het niet opvallend dat je hier nog geen politicus over gehoord hebt.
Niet positief noch negatief. Terwijl zij hier nu juist wel een oordeel over zouden moeten hebben. [bij voorkeur een negatief oordeel, maar dat is mijn mening]
Waarschijnlijk waren ze te druk met hun "bedrijfsuitje".
01-09-2009, 09:48 door Anoniem
Door Rotsmoel: Ik geloof niet dat veel mensen begrijpen hoe kinderlijk makkelijk het al jaren is om aan informatie van individuen te komen. Met wat simpel "veldwerk" beschik je al snel over voldoende basisinformatie om een aannemelijk verhaal in elkaar te zetten waarmee je verdere informatie kunt vergaren. Uiteindelijk kan je met voldoende informatie iemands leven daarna ook aardig verstoren als je wil.

Ongeremde "opslag-drift" van bedrijven en overheden en outsourcing van service-desks hebben informatie vergaren alleen maar simpeler gemaakt. Het EPD is een verdere stap deze richting uit. TLS en Rekeningrijden zijn de vervolgstappen.

Het punt is nu juist dat, als het veel werk kost om dit soort informatie te krijgen, men het alleen gaat toepassen op mensen die echt serieus verdacht worden van iets. De gewone burger blijft er van verschoond. Nu kan men makkelijk graaien, en mogen bv. 100en mensen wiens mobiele telefoon in de buurt van een misdrijf was gaan uitleggen waarom ze daar waren. Het zal maar een hoerenbuurt of coffeeshop geweest zijn - nu nog legaal maar als het aan de gristenen ligt niet lang meer.
01-09-2009, 12:12 door Anoniem
Door eversteegt:
Door Anoniem: Weer een stapje dichter bij de afgrond...
Vrijheid mis je pas als je het kwijt bent en dan is het te laat.

Pffff wat een ongelofelijk gezanik zeg! Weet je wel wat je zegt? Of ben je zo'n ontzetende snotneus. Van dit soort non-argumenten gaan m'n haren echt recht overeind staan.

...

Zullen we anders gewoon de hele moderne beschaving maar weer afschaffen? Vroegah, toen iedereen nog in zijn/haar geisoleerde dorpje of stadje leefde, was er immers geen mobiliteit en al helemaal geen noodzaak voor informatie uitwisseling.
Sorry, maar dit schrijven op de dag voordat het 70 jaar geleden was dat WO-II begon is erg naief. Je hebt duidelijk weinig geleerd van het verleden en ook weinig meegekregen van hoe de Nederlandse verzamelwoede in mei 1940 de Duitsers direct vertelde waar alle "terroristen" van die tijd woonden.

Veel is er in 100 jaar helaas niet verandert als je kijkt naar wat er sinds de laatste volkstelling allemaal is gebeurt om het archief toch weer op orde te krijgen. De vraag is dan ook niet of het stopt, maar wanneer de eerste echte problemen in het openbaar zullen komen. De eerste kleine probleempjes spelen al door datavervuiling of door foutieve bevragen, maar die worden met de mantel der liefde bedekt helaas.
01-09-2009, 12:12 door Anoniem
"They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."
-Benjamin Franklin
01-09-2009, 13:42 door Anoniem
Door eversteegt: En je hebt toch duidelijk kunnen LEZEN dat in dit geval onze rechtsstaat prima haar werk heeft gedaan en dat justitie de gegevens NIET gekregen heeft. En zo zal het ook met het EPD gaan. IEDEREEN moet zich aan privacy wetgevingen houden, hoor.


Klinkt leuk, maar 1 wetswijziging en de rechtsstaat laat het wel toe. Argument dat het zelfs op EU niveau mogelijk maakt: "Het was in nodig in de strijd tegen terrorisme."
01-09-2009, 14:22 door spatieman
niet zeuren.
ies allemaal voor terrorisme tegen tegaan.
binnenkort in nederland, 100 cameras per inwoner.
500 plsie agentjes per inwoner.
iedereen krijgt een RFid chip met een minihoeveelheid cyancali geinjecteerd.

en de echte terrorist.
die loopt overal doodleuk naar binnen en doet gewoon hackbarboemboem bommen leggen.

maar geen getreur, zolang we in nederland als terrorist worden behandel ,en de terorrist een hand boven zijn hoofd gehouden
is niets aan de hand.
echt niet, ga maar gewoon weer slapen, is niets aan de hand.

oja, en de EPD data en dergelijk is gewoon toegankelijke voor justitie, er kan juist data bijgevoegt worden om de staatscon******** kampen te vullen met goedkopen werkrachten.

immers, niets aan de hand.

mocht je OV verliezen, niets aan de hand, je gaat eerst 6 maanden de gevangenis in, ter protectie van je zelf.

overdrijf ik ?
mischien, maar ik zie het nog gebeuren dat kriminelen meer rechten krijgen als de belastingbetalende janmordaal.
01-09-2009, 15:31 door Thijzzz
Spatieman, je overdrijft. ;-)
01-09-2009, 19:07 door Thasaidon
Door spatieman: overdrijf ik ?
mischien, maar ik zie het nog gebeuren dat kriminelen meer rechten krijgen als de belastingbetalende janmordaal.
Troost je, de criminelen hebben al jaren meer rechten dan Jan Modaal.
Als ik een inbreker betrap in mijn eigen huis, hem letterlijk de deur uit sla, dan komen ze mij halen, kan ik de cel in, want ik ben dan ineens de "crimineel", omdat ik geweld gebruikt heb.

De crimineel welke bij mij dus mijn raam of deur heeft geforceerd en zich daarmee onwettig toegang tot mijn huis heeft verschaft, word in het ziekenhuis behandeld en mag vervolgens als "slachtoffer" naar huis.

En ja, dit gebeurd dus echt!

In mijn optiek, als je de wet overtreed, heb je wat mij betreft geen rechten meer en ben je "vogelvrij".
01-09-2009, 20:22 door Anoniem
Door Bitwiper: Volgens het nu.nl artikel waar de redactie naar verwijst ("zeven jaar", http://www.nu.nl/economie/2068153/gvb-en-ret-bekeuren-abonnees-met-chipkaart.html) slaat Trans Link Systems de gegevens zeven jaar op.

Voor degenen die zich, net als ik, afvragen waarom reisgegevens 7 jaar bewaard "moeten" worden, zie: http://www.ov-chipkaart.nl/algemeen/onderkant/privacy/ en op die pagina de 'Gedragscode verwerking persoonsgegevens OV-Chipkaart door OV-bedrijven' (http://www.ov-chipkaart.nl/pdf/21860/gedragscodeovbedrijven, PDF):
Artikel 9 Bewaartermijnen
...

Dit artikel betekent helemaal niet dat ze all die details hoeven te bewaren. Je moet de gegevens zo lang bewaren als nodig is om een factuur te maken en eventueel gedurende een bezwaartermijn. Een provider die een rekening stuurt op basis van gebruik hoeft die gebruiksgegevens ook niet 7 jaar te bewaren. De belastingdienst gaat van de factuur uit. En als de ontvanger niet binnen eern redelijke termijn heeft geklaagd, gaat de belastingdienst er vanuit dat de factuur gewoonn klopt. Onafhankelijk van de gegevens waar die factuur op is gebaseerd.

Peter
01-09-2009, 23:11 door Anoniem
Het is nogal schandelijk dat Justitie willens en wetens bepaalde wetten en regels probeert te ondermijnen. Blijkbaar is "gewoon proberen, kijken hoever we komen" het huidige gedachtegoed bij Justitie. Als wij deze eigen maken bij bijvoorbeeld autorijden op de snelweg... als in, "100 km p/u is toegestaan, kijken hoever ik kom met 200 km p/u".

Zodra een overheidsorgaan zich gaat gedragen als een stel guitige kwajongens, is het onze plicht dit direct de kop in te drukken en de verantwoordelijke op het spreekwoordelijke schavot te plaatsen... kop eraf... uiteraard figuurlijk. (letterlijk ook geen probleem). We hebben inmiddels (hopelijk) wel geleerd uit de geschiedenis, dat kwajongens streken zich uit kunnen monden in concentratiekampen en gaskamers. En zeg a.u.b. niet dat dat nooit meer kan gebeuren, want na 1945 zijn er al weer zat andere volkerenmoorden geweest, waar de wereld zich voor zou moeten schamen.

Voor vrede en vrijheid moet worden gevochten, ook als je een vrij en vredig leven leeft. - Me, myself and I

Samson
01-09-2009, 23:19 door Anoniem
wegwezen, groet hzlz
02-09-2009, 00:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb nog een voordeelurenkaart geldig tot 2008. Daar staat geen foto op. En er zit ook geen 'contactloze chip' in.
Hierna ben ik gestopt met de voordeelurenkaart, hoewel ik hem er kwa geld wel uit zou kunnen halen.

Jammer voor de NS. Ik denk dat alleen mensen die met het OV naar hun werk moeten en mensen die zich niet bewust zijn van de gevaren van deze infrastructuur op deze manier reizen. Handig voor het OM dus. Samen maken we Nederland veiliger ;-)

Wat een onzin allemaal.

Ik vindt het heel belangrijk dat de generatie die het nu voor het zeggen hebben maximaal onder de loop worden genomen en bijgestuurd waar nodig als het gaat om de informatierevolutie, maar om te denken dat jij iets veranderd door een dief van je eigen portemonnee te zijn is echt waanzinnig.

Of je hebt veel te verbergen natuurlijk..

Zou ik ook maar niet meer bellen, zeker niet met een GSM.
02-09-2009, 13:45 door Anoniem
"Dude/Dudette, dan emigreer je toch lekker naar een land waar dat niet zo is? Ook ik mag inmiddels genieten van de gemakken die deze kaart me biedt (eindelijk geen gepiel meer met ov-chipkaarten en meerdere losse vervoerbewijzen). OK, er zijn nog enkele (organisatorische) kinderziektes, maar verder werkt het spul gewoon. "

Door de OV-chipkaart heb je 'geen gepiel meer met OV-chipkaarten' ? Erg logisch (not). Daarnaast is het nergens voor nodig om bijvoorbeeld voor langere tijd jouw reisbewegingen op te slaan. Tenzij je het schenden van jouw privacy als 'gemak' wilt kenmerken. De enige belangen die hiermee worden gediend zijn die van de OV bedrijven (marketing) en die van de overheid (opsporing).
02-09-2009, 14:43 door Anoniem
In beginsel gaat iemands reisbewegingen, niemand geen ene malle moer aan. Pas als er een redelijke verdenking is dat iemand betrokken is bij terrorisme, drugshandel, moord etc. ........kortom, vergrijpen waar tientallen jaren straf tegenover (zouden moeten) staan, zou Justitie in de mogelijkheid moeten komen, deze personen op allerlei manieren te volgen om zo nog meer bewijs te vergaren.

Mensen die vandaag de dag nog steeds volhouden dat ze niets te verbergen hebben, zijn, op zijn zachts gezegd, zeer naïef. Het hebben van tattoos, een "verkeerd" geloof dan wel geen geloof aanhangen, een andere huidskleur dan standaard etc. kunnen blokkades vormen in je dagelijks leven, zonder dat je dat direct merkt. Iedereen is gelijk, maar toch zo verschillend en hierdoor krijg je vroeg of laat, ongewenste situaties. Een man, tussen 20 en 30, ongehuwd, woonachtig is een probleemwijk en gaat geregeld even bij de moskee bidden, komt al snel bij het lijstje "potentiële terrorist" te staan en die typering wordt niet verzonnen door een computer, maar een mens. Of deze nu terecht is of niet, doet er dan niet meer toe. Het al omvattende systeem, heeft dit persoon reeds verdacht gemaakt, zonder enige rechtmatige aanwijzing van banden met een terroristische organisatie. Maar omdat het merendeel van bekende terroristen een zelfde profiel heeft, is deze man gewoon de lul. Hij kan bijv. veel problemen krijgen als hij naar de UK of USA gaat. Solliciteren bij iets anders dan de shoarma-zaak in de straat, is nutteloos. En ga dan maar eens bewijzen dat je gediscrimineerd wordt en dat je geheel onschuldig bent en gewoon een eerzame burger. Hij moet zijn onschuld gaan bewijzen en lijdt onder enkele extremistische gekken. Kortom, zijn levenswijze is onacceptabel geworden in onze "vrije" maatschappij en om een andere etiket te krijgen, zal hij moeten stoppen met zijn bezoekjes aan de moskee. Het lijkt allemaal erg overdreven, maar hoe lang zal dat nog duren alvorens dit de realiteit wordt? Mogelijk is dat nu al aan de orde, zonder dat ik of jij dat weten, omdat we een ander profiel hebben als deze man.

Als men alles van iedereen weet, kunnen ze heel gemakkelijk bepaalde personen of groepen segregeren van de rest, zonder dat men dat merkt en dat is een zeer griezelige gedachten. Het is ook onduidelijk wie er aan de knoppen zit te draaien of wie diegene controleert? Vandaag is het Bakellende en zijn christelijke vrienden die een christen prefereren in hun mids, maar morgen... een andere "gelovige" in zijn of haar perfecte systeem, waar het volk zich aan moet neerleggen?

Wat wij willen is geen strengere controle op ons, waardoor wij bepaalde vrijheden moet opofferen voor enkele idioten in onze samenleving. Wij willen dat veroordeelde criminelen, veel zwaardere straffen krijgen. Het is toch idioot dat een vent als Ferdi E. vrijkomt! Hij kreeg uiteindelijk wel zijn verdiende loon, maar hoeveel moordenaars, pedofielen en gestoorde lopen na 10 á 15 jaar weer op straat, zoekend naar een volgend slachtoffer?

Waarom toch leggen zoveel mensen zich neer bij de inperking van hun vrijheid te kosten van die paar boeven? Gaat U straks preventief met handboeien lopen, om zo de criminaliteit te "bestrijden"?
02-09-2009, 15:15 door Anoniem
"Als je je overheid niet vertrouwt, waarom verkies je dan nog er burger van te zijn? In dit land ben je vrij, ook vrij om te vertrekken!"

Wat een vrijheid. Als je het met zaken niet eens bent moet je maar opdonderen. Overigens is het helemaal niet een keuze die je maakt. Je bent bij je geboorte burger van een land met alle daarbij behorende rechten en plichten. En wil je dat niet, dan zal je wederom burger van een ander land moeten worden. De pretentie dat je ooit de keuze hebt gekregen om burger te worden is wat dat betreft niet correct, dit wordt je gewoon opgelegd.
02-09-2009, 16:01 door Anoniem
"Dit artikel betekent helemaal niet dat ze all die details hoeven te bewaren. Je moet de gegevens zo lang bewaren als nodig is om een factuur te maken en eventueel gedurende een bezwaartermijn. Een provider die een rekening stuurt op basis van gebruik hoeft die gebruiksgegevens ook niet 7 jaar te bewaren. "

Vergeet niet dat er bij bijvoorbeeld providers ook nog wettelijke regels zijn (wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens) waarin wordt vastgelegd hoe lang providers gegevens moeten bewaren, ongeacht de vraag of deze voor de bedrijfsvoering nog nodig zijn. Dergelijke zaken kan je bij verkeersgegevens m.b.t. openbaar vervoer en dergelijke waarschijnlijk ook wel verwachten.

Bij de OV chipkaart worden op dit moment je reisgegevens in ieder geval ook al 18 maanden bewaard, want dat is de termijn waarbinnen je zelf een historische overzicht van al je reisbewegingen via een website kunt opvragen. Of het daarna wordt verwijderd, of nog langer dan 18 maanden wordt bewaard weet ik niet (volgens een artikel op Webwereld zou men de reisgegevens ook 7 jaar opslaan, maar wellicht dat het artikel uit November 2008 achterhaald is).
02-09-2009, 16:29 door Anoniem
Het lijkt mij erg duidelijk.
De stem van het volk spreekt via internet 2.0, webfora, comments, en dergelijke.
En die stem klinkt harder en harder.

Afschaffen die rfid-ramp!
Per direct !
Deze en de voorgaande kabinetten zijn niet wettig.

Alle vrijheidsbeperkende wetten zijn trouwens onwettig.(maar dat weet het burgervolkje niet blijkbaar, dom houden en flink laten betalen.)
De toekomst gaat er steeds slechter uitzien.

Ontwaak en vecht voor de vrijheid van je familie en kinderen.
02-09-2009, 20:29 door Anoniem
Inderdaad dit moet echt stoppen.

Straks het rekeningrijden als we niet oppassen.

Stiekeme DNA-afnames via speekseltest in het verkeer.

Het is duidelijk waarheen het gaat ..


http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Lambertus_Lentz
Dat was de man die vele doden op zijn geweten heeft, staan straks de namen : Eurlings, Donner, Ballin en Eurlings in dat rijtje ?

Grijp nu in !

Je kinderen hebben nu nog een kans .. en die verdienen ze , we hebben hun wereld al op elke andere manier kapot gemaakt, laten we iets goeds doen in plaats van dat ziek politiek gedrag.
02-09-2009, 21:22 door Anoniem
Het blijft gewoon een rare zaak. Waarom moet zo nodig een identiteit worden gekoppeld aan een ritje in de bus of trein. Ik kan me niet voorstellen dat als men deze identificatie mogelijkheden weglaat, het gehele openbaar vervoer stil komt te liggen.

Gewoon een kaart met een uniek nummer dan wel chip waar je 1, 2, 3, 6 of 12 maanden mee kan reizen en klaar. Geen geldige kaart, geen ritjes. Het gaat gewoon weer nergens over. Ook het bewaren voor boekhoudkundige reden lijkt me ook een broodje aap. Je koopt een OV-kaart en de transactie is dan gedane zaken waarover belasting wordt/is geheven. Hoe vaak, waar en wanneer iemand die kaart gebruikt, is dan toch niet meer van belang. Maar goed, ik heb geen OV-kaart, dus geen idee hoe of wat.

De Jap
02-09-2009, 23:56 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een onzin allemaal.

Ik vindt het heel belangrijk dat de generatie die het nu voor het zeggen hebben maximaal onder de loop worden genomen en bijgestuurd waar nodig als het gaat om de informatierevolutie, maar om te denken dat jij iets veranderd door een dief van je eigen portemonnee te zijn is echt waanzinnig.
En sinds wanneer bepaal jij waaraan ik mijn geld mag uitgeven dan? Sta ik soms onder bewindvoering tegenwoordig?
Of je hebt veel te verbergen natuurlijk..

Zou ik ook maar niet meer bellen, zeker niet met een GSM.
Wat ik te verbergen heb hoef jij niet te weten. En ik bel inderdaad met een vaste lijn in plaats van met een mobieltje.
Wat goed genoeg was voor onze voorvaderen, is goed genoeg voor mij.
03-09-2009, 13:22 door Anoniem
"Niet alleen wordt het reisgedrag met de OV-chipkaart zeven jaar vastgelegd, justitie wilde de gigantische database ook gebruiken om gegevens van reizigers op te vragen. Trans Link Systems (TLS) werd zowel om naam, adres en woonplaats als pasfoto’s van reizigers gevraagd."

Ik mis in het verhaal totaal de uitleg omtrent de vraag waarvoor justitie de gegevens nodig had van TLS. Is er bekend waar dit om ging, i.e. was er een vechtpartij of beroving geweest ? Immers lijkt het mij belangrijk om te weten -waarom- dergelijke gegevens worden opgevraagd wanneer je bijvoorbeeld wilt kijken of het verzoek voldeed aan de criteria van proportionaliteit/subsidiariteit.

Misschien dat de redactie, indien deze informatie omtrent de achtergrond van het verzoek beschikbaar is, nog een update kan toevoegen ? ;)
03-09-2009, 23:35 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis in het verhaal totaal de uitleg omtrent de vraag waarvoor justitie de gegevens nodig had van TLS. Is er bekend waar dit om ging, i.e. was er een vechtpartij of beroving geweest ? Immers lijkt het mij belangrijk om te weten -waarom- dergelijke gegevens worden opgevraagd wanneer je bijvoorbeeld wilt kijken of het verzoek voldeed aan de criteria van proportionaliteit/subsidiariteit.

Misschien dat de redactie, indien deze informatie omtrent de achtergrond van het verzoek beschikbaar is, nog een update kan toevoegen ? ;)

Die kan ik je wel geven.

"Door de gevoeligheid van het lopend onderzoek, en daarbij betrokken personen, kunnen wij op dit moment geen commentaar geven aangaande de noodzaak tot inzage in het reisgedrag van miljoenen forensen. De complexiteit van het onderzoek dwingt ons ieder forens als potentiële dader te kenmerken, totdat uit eigen beweging door verdachte, de verdenking wordt ontkracht door bewijsmateriaal, geleverd door verdachte. Kortom, geen commentaar" ;)

De Jap
27-09-2009, 12:37 door Anoniem
Niet om daden goed te keuren noch goed te praten. Laat je in dit geval eens niet leiden door emoties. Maar......




http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Lambertus_Lentz lees dit eens, onze Jacob zal het ook wel goed bedoeld hebben toen.[/quote]

Klinkt als iemand met Asperger syndroom.

Misschien ben ik gewoon op zoek naar een verklaring of enige menselijkheid.

Het Orakel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.