Privacy - Wat niemand over je mag weten

[Verwijderd]

20-11-2010, 07:36 door [Account Verwijderd], 17 reacties
[Verwijderd]
Reacties (17)
20-11-2010, 09:44 door Zeurkool
Zo belde ik met een pensioenfonds. Zonder mijn naam te noemen konden zij aan de hand van mijn geboortedatum alles van mij zien. Ze wisten mijn adres, mijn arbeidsverleden, burgerservicenummer en meer.
20-11-2010, 09:51 door Syzygy
Zorgelijk maar wel een beetje hilarisch ook.

Dat ze je geboortedatum willen weten bij een boekenclub kan om marketingtechnische reden zijn. Wat leest de gemiddeld persoon van die leeftijd en wellicht ben jij dan ook wel geïnteresseerd in dat boek. Hetgeen dus niet betekent dat deze methode per definitie dan maar gepast is.

Vaak is het ook een extra controle.
Als je "Peter de Jong, Jan de Vries of Hans Jansen" heet kan je er wel van uitgaan dat je (waar dan ook) niet de enige met die naam in het de bestand bent dus is een check op geboortedatum wellicht een extra controle om na te gaan wie ze aan de telefoon hebben.

Ik ben het echter wel met je eens in grote lijnen.
HEEL VAAK heeft het niets met het verloop van het gesprek of het resultaat ervan te maken.

Leuk (maar ook tegelijkertijd triest) wordt het pas als je iemand anders geboorte datum noemt en je krijgt plotseling privé informatie van een derde persoon te horen.

Wellicht is je ergernis niet substantieel genoeg om een Politieke Partij voor op te starten maar ik sta wel achter je lobby

Succes
20-11-2010, 12:01 door Lionheart
Volgens mij ben je een beetje aan het doorslaan... wat zegt alleen een geboortedatum over jou? Behalve hoe oud je bent? Wat zegt het feit dat jij Jan Janssen bent die 45 jaar oud is over jou?

Het wordt inderdaad "enger" als er plotseling een hele hoop privé informatie wordt opgelepeld, aan de andere kant wordt de combinatie naam en geboortedatum vaak als unique identifier gebruikt.

Begrijp me niet verkeerd privacy is ook voor mij belangrijk maar dan moeten we het wel over ECHTE privacy hebben en niet over individuele nietszeggende gegevens.

Zeker de voorbeelden die jij noemt ( evt. met uitzondering van de gemeente) zijn wat mij betreft geen problemen mee.

Jij belt de stichting, de stichting wil graag weten wat de leeftijdsgroep is die hun belt. Alleen je geboortedatum wordt vastgelegd ( begrijp ik uit je stukje) voor marketing doeleinden zelfs de combinatie met je naam is wat mij betreft nog algemeen genoeg.

Conclusie: GEEN privacy gevoelige informatie ( tenzij je op 29 februari geboren bent zullen er nog duizenden anderen mensen zijn met exact dezelfde geboortedatum)

Gemeente: wat ik al zei, die is vaag...

Boek bestellen: a) er zijn voor boeken en films etc. wettelijke eisen op minimum leeftijden die het mogen bestellen b) voor een boekenwinkel is het interessant om te weten hoe oud de mensen zijn die de boeken bestellen.

Conclusie: Potentieel privacy gevoelig ( nl. je rekeningnummer, naam adres woonplaats etc heeft men ook) Aan de andere kant... waar maak je je druk om... ze hebben de meest cruciale gegevens als... een geboortedatum kan er ook bij... wel even de privacy policy goed lezen.

Zorginstellingen: zeker de kleinere instellingen ( verzorgingstehuizen, huisartsen, tandartsen fysio etc.) gebruiken de naam en geboortedatum als identifier. Daarnaast hebben die al toegang tot je medisch dossier etc. Dus dan snap ik al helemaal niet waar je je druk om maakt.

Bottom line: dit is voor mij een voorbeeld van hoever wij aan het doorslaan zijn met de privacy. Plotseling is zelfs een geboortedatum privacy gevoelig. Ooit over nagedacht dat je niet de enige bent die op 31 juli 1980 geboren is? Dat er nog vele anderen zijn? Niet elk persoonlijk gegeven is per definitie privacy gevoelig, zeker niet als het gegeven op individuele basis gebruikt wordt ( zoals de stichting bijv.)

Ik snap ( in dit geval) het probleem niet helemaal...
20-11-2010, 12:12 door ej__
Hoezo, ben jij dan niet net als ik op 1-1-1900 geboren? ;) Postcode altijd 1000AA. :P
20-11-2010, 20:06 door Anoniem
Wat Zippora39 aanstipt klinkt misschien wat paranoia, maar het gaat er wat mij betreft over dat er vaak irrelevante vragen worden gesteld. geef je hierop geen antwoord gaan ze je ook niet helpen.Geef je wel antwoord hierop hebben ze hun zin.

Wat je je moet afvragen waarom ze deze vragen stellen. Echt niet voor de lol. Ze doen er dus wat mee. en wat ze er mee doen is niet altijd duidelijk. (al heb ik zelf wel mijn achterdochtige ideeën.) Alle databases die worden gevuld kunnen als basis best onschuldig zijn en worden gevuld omdat het betreffende bedrijf de service (haha!) wil vergroten.

Databases zijn vaak doelwit van hackers die aan dik betalende dubieuze partijen die gegevens verkopen. Ik ben het dus enorm eens met Bits Of Freedom die wil dat er een meldingsplicht komt als een database wordt gekraakt of gegevens van een database op straat zijn komen te liggen. (eventueel gevolgd door een sanctie)

Met deze wetswijziging stimuleer je de betreffende bedrijven om hun databases goed te gaan beveiligen. Deze databases zijn heden ten dage meestal niet voldoende beveiligd. Ook stimuleer je met deze wet dat men geen ONNODIGE informatie in een database aan het dumpen is.

Meer info over het wetsvoorstel op https://www.bof.nl/category/zwartboek-datalekken
21-11-2010, 08:37 door Syzygy
Door ej__: Hoezo, ben jij dan niet net als ik op 1-1-1900 geboren? ;) Postcode altijd 1000AA. :P


Hé wij wonen in de zelfde straat ;-)
21-11-2010, 09:59 door Ivanhoe
Het gevaar is m.i. niet het vragen van de geboortedatum zelf.
Databases kunnen gekraakt worden.
Als je malware kan schrijven zo lomp als dat de Stuxnet-worm tekeer gaat, dan heb je aan 2 of 3 gekraakte databases zeker genoeg om van een willekeurig individu de belangrijke gegevens te achterhalen, die benodigd zijn voor het plegen van identiteitsdiefstal.
http://webwereld.nl/de-vijf/67852/vijf-bewijzen-dat-stuxnet-kerncentrales-saboteerde.html#utm_source=front_head&utm_medium=website&utm_campaign=ww

Zie bijvoorbeeld op PC-Active forum deze discussie:
http://forum.pc-active.nl/viewtopic.php?t=20726

Enige behoudendheid lijkt mij dus wel op zijn plaats.
21-11-2010, 11:54 door Dev_Null
Deze mensen zijn (door hun werkgever) zo afgericht dat ze niet anders kunnen handelen. Hen kun je het ook niet kwalijk nemen, ze doen "gewoon hun werk".

Je verhaal illustreert wederom dat je - voor bepaalde instanties - niet meer bent dan een sofinummer en geboortedatum.
21-11-2010, 12:07 door ej__
Door Syzygy:
Door ej__: Hoezo, ben jij dan niet net als ik op 1-1-1900 geboren? ;) Postcode altijd 1000AA. :P


Hé wij wonen in de zelfde straat ;-)
Is jouw achternaam ook Puk (mijn voornaam is Pietje)? Dan zijn we nog familie ook! :P
21-11-2010, 13:41 door cjkos
Op websites kan ik het me nog enigszins voorstellen in verband met het aangaan van een vorm van contract (registreren is ook een vorm van contract) en is puur bedoeld om te kijken of je meerderjarig bent en dus voor jezelf mag beslissen. Dat kan zelfs bij wet verplicht zijn.

gelukkig heb ik het nog niet ondervonden met telefoongesprekken.
Gelukkig maak ik het alleen mee bij de apotheek
21-11-2010, 17:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-11-2010, 10:26 door tweaktubbie
Door Dev_Null: Deze mensen zijn (door hun werkgever) zo afgericht dat ze niet anders kunnen handelen. Hen kun je het ook niet kwalijk nemen, ze doen "gewoon hun werk".

Je verhaal illustreert wederom dat je - voor bepaalde instanties - niet meer bent dan een sofinummer en geboortedatum.

Eh... Hoe wou je anders dat jij opgenomen bent in een systeem... Als klantnummer? Als willekeurig recordnummer in een database? Als 'achternaam'? Het komt allemaal op hetzelfde neer. Je ontkomt niet aan een bank/gironummer, een nummer van je paspoort/rijbewijs.

Instellingen die echt m'n geboortedatum moeten/mogen weten, krijgen 'm. Rest van toko's (onlinewinkels, goeie doelen, enquetes) krijgen gewoon een dag voor m'n echte datum door, met goeie maand/jaar. Altijd handig voor evt controle/herinneringsvragen.
22-11-2010, 11:09 door Anoniem
Door ej__: Hoezo, ben jij dan niet net als ik op 1-1-1900 geboren? ;) Postcode altijd 1000AA. :P

1-1-1970, anders ben je soms te oud. En postcode is 9251 GH ( stadhuis Tytsjerksteradiel ), sommige checjken daarop.
en henk@henk.nl krijgt veel spam !
22-11-2010, 11:36 door Anoniem
Het probleem zit hem op wat voor politieke partijen de Nederlanders stemmen. Bijna niemand stemt op de SP, de partij voor de privacy problemen aan te pakken. Wel stemmen de meeste op de PVV, en PvdA + CDA.
http://security.nl/artikel/34005/1/Hirsch_Ballin_wil_afluisterverbod_verruimen.html
http://webwereld.nl/nieuws/67826/donner-zet-bouw-vingerafdrukdatabase-door.html

De partijen van de rijken onder ons. Net alsof de SP Nederland niet door de crisis kan leiden. Wat een flauwekul.
De banken veroorzaken de crisis en WIJ krijgen daar de rekening van gepresenteerd. En die soort discussies zie ik nooit bij Pauw & Witteman, of NovaTV, en al die andere praat programma's. Het kabinet dat wachtgeld krijgt, en ik moet naar direct door naar het UWV. Niemand die daar iets aan doet, of onderneemt.

Als 1984 werkelijkheid wordt dan klagen we allemaal, maar toch stemmen we steeds op de verkeerde partijen, althans
de meeste Nederlanders. Wilders en andere PvdA + CDA willen meer politie macht, en maken mensen bang.

En de meeste zijn daar gevoelig voor, en rarara wat krijg je dan? Juist zoals het nu gaat.

Koop niks online, ga gewoon naar een boeken zaak, gebruik wat minder je GSM.
De markt bepaald tevens wat jij koopt zoals je telefoon, die je "tracker" is voor opstoringsamtenaren.

10 jaar terug gebruikten we ook geen mobieltje, en waarom moet je die nu perse hebben? moet je dan de hele tijd
bereikbaar zijn voor de flauwekul van de collega's, of het belletje van je vriendin? Kortom je werkt er zelf ook aan
mee. Zodra de markt een iPhone maakt hollen we massaal naar de winkel, want we moeten het ding weer hebben.
Allemaal "trackers" waarmee je gegevens achterlaat, en waarmee je bent te volgen, 24 uur per dag, wat we moeten
weer bereikbaar zijn. Op de PC laten we ook de sporen achter, maar bijna niemand gebruikt TOR, en andere middelen.
Onze browser laat al genoeg sporen achter ook al heb je cookies uit staan. Dus ook hier ben je te volgen.
http://security.nl/artikel/33334/1/Meeste_browsers_hebben_unieke_vingerafdruk.html

Wil je echt meer privacy?

Koop dan niks online, en ga weer gezellig naar de boeken zaak, winkel lekker, en neem een kopje koffie bij de V&D.
Weg met die mobiel, en verdiep je meer in privacy en de pc.

En overtuig anderen eens te stemmen op een andere partij zoals SP, D66, of Groenlinks.

Neem verder maar eens de dreigingen nu in Duitsland, ik hoor op de radio, dat er 4, 5, of 6 verdachten naar Duitsland op komst zijn die een aanslag willen plegen. 2 van de verdachten schijnen al in Duitsland te zijn, (en dat hoor je gewoon op de radio) die 2 verdachten luisteren die geen radio of volgen andere media bronnen) dus is dat bang makerij?

En mocht er een aanslag komen, moeten we dan allemaal onze privacy afstaan omdat er 30 of 40 mensen dood gaan?
Tuurlijk is dit verschrikkelijk, maar in arme landen gaan er dagelijks meer mensen dood van de honger waar niks aan doen. Vallen er hier 30 of 40 doden door Alkaida dan is iedereen in rep en roer.

Het draait dus allemaal om geld mensen, en controle.
22-11-2010, 11:45 door Anoniem
Door Lionheart:
...
Conclusie: GEEN privacy gevoelige informatie ( tenzij je op 29 februari geboren bent zullen er nog duizenden anderen mensen zijn met exact dezelfde geboortedatum)
...

In Nederland worden gemiddeld 500 mensen op een dag geboren (bron CBS), dat iemand anders op dezelfde dag jarig is wil niet meteen zeggen dat hij/zij dezelfde geboortedatum (jaar) heeft. Dus ook als je op 29 februari geboren bent, zijn er ongeveer evenveel mensen met dezelfde geboortedatum (maar omdat 29 feb. maar eens in de 4 jaar voorkomt, op nog een paar uitzonderingen na, zijn er in totaal dus minder mensen op die dag jarig)

Verder ben ik het op zich wel met de TS eens dat dit op sommige punten niet hoeft, maar onder het mom van "We hebben toch niets te verbergen" geeft iedereen zonder het zich te realiseren wel gewoon zijn informatie af...
22-11-2010, 11:59 door Anoniem
Altijd maar die geboortedatum!
Zaterdag,07:36 doorZippora39.

Vragen naar de geboortedatum is een normale check naar de juiste persoon.
Het is niet uitzonderlijk dat er in een database veel personen met dezelfde achternaam staan vermeld.
Ook is het niet uitzonderlijk dat er op hetzelfde adres meer gezinsleden wonen.
Het verschil zit hem in de voornamen, de geboortedatum en het huisadres.

Deze bescherming is juist bewust ingebouwd, ook om uw privacy te beschermen.
22-11-2010, 12:10 door Anoniem
Zo deed Eurest ook een tevredensheidonderzoek over het bedrijfsrestaurant waar ik werk, het betreft dan een vragenlijst over de dienstverlening, tot zo ver is daar niets mis mee.
Tot mijn verbazing gingen de eerste vragen over je leeftijd en je functie, en helemaal niet over het aangeboden eten of de kwaliteit of het uitblijven hiervan.
Aangezien ik geen zin had in deze vragen en geen enkele mogelijkheid om ze te skippen, heb ik uiteindelijk het welbekende rooie kruisje rechtboven gebruikt.

Henk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.