image

Kaspersky patenteert spamdetectie

vrijdag 26 november 2010, 11:11 door Job de Jong, 6 reacties

De Russische virusbestrijder Kaspersky Lab heeft een manier om spam te detecteren gepatenteerd. Het gaat om het gebruik van sleutelwoorden en zinnen om spam te herkennen. Deze manier is gebaseerd op de al bekende methode om spam te bestrijden. De gepatenteerde methode classificeert e-mail op basis van een hiërarchische lijst van berichtcategorieën, ook bekend als een rubricator.

Een bericht wordt eerst gecategoriseerd door het berekenen van de relevantie aan elk sleutelwoord in het bericht. Elke categorie is gedefinieerd door een set met sleutelwoorden. Door middel van het vergelijken van deze sleutelwoorden aan elke categorie met vaste templates, kan bepaald worden of het wel of geen spam betreft.

Het is ook mogelijk om zelf woorden en zinnen als spam te markeren en zelfs templates. Elke categorie kan worden onderverdeeld in deel-categorieën, zodat er nog preciezer bepaald kan worden wat wel of geen spam is. Kaspersky heeft nog ruim zeventig patenten die in verschillende landen nog op goedkeuring wachten.

Reacties (6)
26-11-2010, 11:39 door Anoniem
Lijkt mij dat er erg erg erg veel prior art is. Maar blijkbaar vergeten ze die stap daar.

Weet bijna zeker dat er genoeg producten zijn die eenzelfde detectie in gebruik hebben.
26-11-2010, 11:54 door Anoniem
Ik geloof dat ik maar snel een patent aan moet vragen op haatmail en vergeldingsacties jegens Kaspersky... wie weet word ik dan nog eens echt rijk.

Dat de anti-virus industrie voor een groot deel bestaat uit boeven die enkel geld proberen te verdienen aan een probleem, maar het geenszins op willen lossen, is bij veel mensen reeds bekend... Wanneer deze hufters nu ook softwarepatenten in gaan zetten om concurrentie (maar daarmee tevens innovatie) tegen te houden, gaan ze toch echt een stap te ver.
26-11-2010, 13:06 door Necrowizard
@11:54 Anoniem: Je hebt helemaal geen idee waarom ze de patenten aanvragen, misschien is het alleen ten verdediging van andere patent trollen; kleine bedrijfjes die bestaande technologieën patenteren, zodat ze daarna Kaspersky kunnen aanklagen wegens inbreuk.

Als Kaspersky echt iets nieuws heeft bedacht, hebben ze elk recht om hun technologieën te patenteren.
Overigens erkent Europa toch geen patenten op software... (EPC art. 52)
26-11-2010, 20:49 door Prlzwitsnovski
Stom stom.

Als je het internet veiliger wilt maken moet je er niet voor zorgen dat alleen jij die beveiliging mag gebruiken.
27-11-2010, 19:06 door Rubbertje
Door Prlzwitsnovski: Stom stom.

Als je het internet veiliger wilt maken moet je er niet voor zorgen dat alleen jij die beveiliging mag gebruiken.
Andere vendors mogen het ook best gebruiken en toepassen... tegen betaling natuurlijk :D
28-11-2010, 11:11 door Anoniem
"Als Kaspersky echt iets nieuws heeft bedacht, hebben ze elk recht om hun technologieën te patenteren."
Dit vind ik niet opgaan voor software, en al helemaal niet als de techniek als bekend is!

Op deze manier belemmer je alleen maar vooruitgang en innovatie, als het echt alleen interessant is voor de grote bedrijven is het een ander verhaal. Maar bij sommige patenten denk je echt of gek zijn...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.