image

Virus infecteert alle geldautomaten in stad

donderdag 2 december 2010, 13:36 door Redactie, 6 reacties

Een Russische groep criminelen heeft met een op maat gemaakt virus alle geldautomaten in de stad Yakoetsk geïnfecteerd. De bendeleider benaderde op een internationaal internetforum een hacker, die voor zo'n 2.500 euro een op maat gemaakt programma leverde om bankrekeningen via geldautomaten aan te vallen.

Het hoofd van de bende werkte als een systeembeheerder en gebruikte zijn positie voor het infecteren van de geldautomaten met een kwaadaardig programma. Een ander persoon functioneerde als katvanger om het gestolen geld via zijn bankrekening op te nemen. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken wisten de criminelen alle automaten in de stad te infecteren.

De bende werd uiteindelijk gearresteerd en tijdens huiszoekingen trof politie naast allerlei apparatuur ook het virus aan dat gebruikt werd voor het besmetten van de geldautomaten. Ook de hacker die het virus ontwikkelde zou inmiddels zijn gearresteerd.

Reacties (6)
02-12-2010, 14:15 door Anoniem
So gribodeamon is gepakt ? :)
02-12-2010, 14:47 door Anoniem
Kijk daar noemen ze het Hackers en een Virus....hier heet het De Belastingdienst.
02-12-2010, 15:28 door Jacob Boersma
Het is sterk de vraag of het hier om geldautomaten van banken gaat. In Rusland wordt namelijk zeer veel gebruik gemaakt van geldautomaten van niet-bank bedrijven voor faciliteren van electronic payments, hier kun je cash instoppen om vervolgens via internet betalingen mee doen (aan andere particulieren of aan bedrijven). Deze geldautomaten zijn qua hardware vaak gewoon PC's, en dus aanzienlijk eenvoudiger met een virus te besmetten dan een ATM van de gemiddelde bank. Ze zijn daarmee een aantrekkelijk doelwit voor hackers.
02-12-2010, 16:12 door Anoniem
Had die systeembeheerder niet gewoon een greep in de kas kunnen doen?
02-12-2010, 21:02 door TheM
Door Jacob Boersma: ... Deze geldautomaten zijn qua hardware vaak gewoon PC's, en dus aanzienlijk eenvoudiger met een virus te besmetten dan een ATM van de gemiddelde bank. Ze zijn daarmee een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Sorry maar ik moet je even uit de droom helpen. Een ATM is ook gewoon een pc. Zover ik weet staat daar tegenwoordig Windows XP op maar, 95 of NT zou op een verouderde ATM ook nog zeer goed kunnen.

Vervolgens ben je dus net zoals in het bericht gewoon toegang nodig tot zo'n pc. Banken zullen dan mogelijk dit beter hebben afgeschermd maar, dan nog moet er eens in de zoveel tijd een techneut bij zo'n pc.
02-12-2010, 21:06 door Anoniem
Deze geldautomaten zijn qua hardware vaak gewoon PC's, en dus aanzienlijk eenvoudiger met een virus te besmetten dan een ATM van de gemiddelde bank.


En wat zit er in een ATM van een bank ? Een PC met Windows op. Soms nog Windows 2000 of zelfs OS 2.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.