image

Juridische vraag: Windows-school discrimineert Linux

woensdag 1 december 2010, 10:34 door Arnoud Engelfriet, 68 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Bij mij thuis heb ik een volledig Linux-gebaseerd netwerk aangelegd. Werkt prima, alleen nu loop ik tegen een probleem van de school van mijn zoon aan. Die gebruiken een lesmethode waarbij je oefeningen op een website moet maken. En die werkt alleen onder Windows. Ik word nu dus gedwongen Windows te kopen voor mijn zoon omdat hij anders de lessen niet kan maken. Mag dat zo maar? Dit is toch een vorm van koppelverkoop zo!

Antwoord: Ik ken geen regels die zeggen dat opleidingen OS-agnostisch moeten zijn. Heel misschien als je indirect benadeeld wordt in een handicap of zo (screenreader die het alleen doet onder MacOS, of braille-apparaat met Linux).

In het algemeen geldt voor zover ik weet dat een onderwijsinstelling zelf mag bepalen welke eisen zij willen stellen aan deelnemers, zolang het maar geen verboden discriminatie oplevert. Als zij eisen dat je een roze sweater draagt, dan zal dat moeten. Willen ze geen leren tassen, dan zul je een geweven rugzak moeten kopen. Voor software geldt denk ik hetzelfde. Zij hebben bepaalde software, en als jij die vakken wilt volgen dan moet je hun software gebruiken. Zolang dat vooraf gemeld is, zie ik het juridische bezwaar niet.

Koppelverkoop is op zich niet verboden in Nederland, ténzij de verkoper een economische machtspositie heeft. Een school doet dus niets fout door Windows voor te schrijven. Nou ja, juridisch dan.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (68)
01-12-2010, 10:51 door Prlzwitsnovski
Bij ons op school werken ze met Virtuele Machines op schoolcomputers en is het niet verplicht om een laptop aan te schaffen.

Iedereen uit onze klas heeft een Laptop. Ik heb een MacBook met een Linux dual-boot. Voor Windows gebruik ik - zoals door de school voorgeschreven - virtuele machines op schoolcomputers.

Nu kregen we op een dag een opdracht met aparte software die alleen op Windows draaide. Hiervoor was ook een licentiedongel nodig, die niet werkte met virtuele machines. Ik kon de opdracht dus niet maken omdat het gewoon niet ging op de door de school voorgeschreven Virtuele Machines, en ik kreeg een onvoldoende voor deze opdracht.

Is de school in deze situatie nog steeds correct bezig? Vanuit de school waren laptops niet eens verplicht, en krijg ik een onvoldoende omdat ik geen Windows op mijn laptop had.
01-12-2010, 11:04 door Anoniem
Gewoon weer terug naar de basis, boek en schrift daar zijn triljoenen mensen mee opgegegroeid en ze zijn er niet slechter van geworden. En aangezien er straks ook een energietekort zal ontstaan is het beter om op de scholen bij de basis te blijven
01-12-2010, 11:09 door Zeurkool
Via slim.nl kunnen ouders software erg goedkoop aanschaffen voor hun schoolgaande kinderen.
Windows 7 pro kost op die manier nog maar 53 euro incl. verzendkosten en btw
Even een dualboot opzetten en klaar is papa.
Als de ouders onder of tot 129% van het sos minimum zitten, kan er voor de kinderen een bijdrage aan de gemeente gevraagt worden.
01-12-2010, 11:09 door Anoniem
Misschien is Wine een uitkomst mbv Explorer7 of 8. Of probeer mbv Konqueror de browser identificatie te fake.
Tenzij de schoolles met activeX draait, dan houd het op.
01-12-2010, 11:26 door Anoniem
Door Zeurkool: Via slim.nl kunnen ouders software erg goedkoop aanschaffen voor hun schoolgaande kinderen.
Windows 7 pro kost op die manier nog maar 53 euro incl. verzendkosten en btw
Even een dualboot opzetten en klaar is papa.
Als de ouders onder of tot 129% van het sos minimum zitten, kan er voor de kinderen een bijdrage aan de gemeente gevraagt worden.

Dus?... Kost nog steeds geld en nog erger als je het niet hebt een bijdrage van de gemeente... dus dan moet de gemeenschap maar opdraaien voor die onzin uitgave. Ik wil voor mezelf dat spelletjes-os al niet betalen en dan mag ik wel meebetalen voor een ander. Deze pappa is na jaren ellende klaar met windows en wil het niet meer op z'n pc hebben.
01-12-2010, 11:30 door Anoniem
Best wel weer gezeik in het kwadraat. De school bepaald welke middelen er worden gebruikt en niet de ouders of de leerlingen. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker dat tokkie ouders zich gaan bemoeien met hoe en wat er moet worden onderwezen.
Als je vindt dat je koter niet de juiste zaken wordt onderwezen zoek je een andere school. Punt.
01-12-2010, 11:36 door Mathieu Paapst
Ik heb toch wel wat twijfels bij de wijze waarop deze scholen dit soort verplichtingen opleggen. De handeling van de school is naar mijn mening wel degelijk mededingingsbeperkend. Daarnaast speelt ook mee dat ze waarschijnlijk niet vantevoren een aankondiging hebben gedaan en dat ze kennelijk niet zelf (desnoods tijdelijk) een windows laptop ter beschikking stellen aan de leerling.
Kortom: Ik heb op dit moment geen juridische toverformule paraat, maar zie in tegenstelling tot Arnoud nog wel wat mogelijkheden (oa in het mededingingsrecht) die het onderzoeken wel waard zijn.
01-12-2010, 11:37 door Anoniem
Dat een school er van uit gaat dat iedereen thuis wel Windows zal hebben is natuurlijk sneu, maar niet verboden. Je hebt dan 3 keuzes:

1) je zoon/dochter haalt een onvoldoende (zoals Prlzwitsnovski)

2) je zoekt een work-around (leen een Windows PC, doe de opdracht samen met een klasgenoot, installeer een Windows VM)

3) je zoekt een andere school

Als stap 0 kan je nog het gesprek aangaan met de school in de hoop dat ze iets veranderen, maar de gemaakte keuze voor een lesmethode is niet zo maar terug te draaien.
01-12-2010, 12:05 door Anoniem
Installeer een win7 vm, 30dagen zonder serial kan je gewoon de machine draaien...
ja dat kost je tijd, maarja het scheelt je wel geld... Maar gaan we nu ook klagen dat door die school verplicht wordt om uberhaupt internet aan te schaffen??!! En een computer!

Anders doe je wat mensen over de hele wereld doen, naar de bieb!
01-12-2010, 12:39 door Anoniem
Mooie praktische oplossingen, die allemaal voorbijgaan aan het feit dat grote bedrijven zoals Microsoft, Apple en Adobe hun monopolies gebruiken door middelen beschikbaar te stellen die leiden tot koppelverkoop. Er is voldoende bewijs voor het anti-innovatieve, marktbedervende en vrijheidsbeperkende karakter van monopolies. Ook degenen die voorstander zijn van de vrije markt, verdedigen de noodzaak tot regulering en bestrijding van monopolies. Dat mededingingsrecht is er niets voor niets.

In mijn ogen is het dus vreemd dat dit mechanisme waarbij scholen zich laten misbruiken voor de marketing van o.a. Microsoft niet de aandacht trekt van de wetgever of bewakers van de vrije markt.
01-12-2010, 12:48 door Arnoud Engelfriet
@Mathieu: Het mededingingsrecht gaat pas spelen als de school een machtspositie heeft. Mogen we daar vanuit gaan? Er zijn vrijwel overal toch meerdere scholen, dus dan kun je toch spreken van concurrentie op de markt voor scholen.
01-12-2010, 12:58 door Anoniem
De wet van de meerderheid. Ruim 95% gebruikt Windows. Wel zo democratisch!
01-12-2010, 13:07 door Anoniem
Weet je wat verplicht elk os wat er is laten ondersteunen door alle scholen, das lekker goedkoop.

Ik wil met mijn amiga de les kunnen maken, het werkt niet in de brower van mijn psp etc etc.

kan me zo voorstellen dat de meeste schoolsoftware op windows draait en dat de meeste scholen lesgeven als core business zien en niet het ondersteunen van alle os'n.
01-12-2010, 13:28 door Anoniem
De eerste vraag die bij mij opkomt is: heeft de school geen computers waar de zoon zijn huiswerk kan maken?
Dit zorgt er wel voor dat de zoon zijn huiswerk moet plannen in de uren dat de school open is, maar geeft de volledige mogelijkheid om de opdrachten te maken.
01-12-2010, 13:38 door Anoniem
Windowssoftware is gewoon het goedkoopste om aan te bieden voor scholen en dus ook voor ouders. Overstappen naar Linux, OS/X of naar een webbased omgeving brengt veel kosten met zich mee.
01-12-2010, 13:41 door Mysterio
De meeste scholen ontwikkelen niet zelf hun producten en zijn dus afhankelijk van fabrikanten die, laten we heel eerlijk zijn, meestal geen rekening houden met de minderheid. Vaak wordt er nog een MAC alternatief geboden. Maar Linux is echt een drama.

In het geval van Prlzwitsnovski ging de school er vanuit dat elke leerling/student een Windows machine ter beschikking heeft. Als dat niet in de voorwaarden staat tot het succesvol volgen van een opleiding, dan is die onvoldoende aanvechtbaar. Waarschijnlijk zal de school aangeven dat Prlzwitsnovski had moeten aangeven niet over de middelen te beschikken om de opdracht uit te voeren zodat ze een alternatief konden bieden. De school heeft vaak systemen ter beschikking waar je de opdracht wel op had kunnen maken.
01-12-2010, 13:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-12-2010, 14:12 door Anoniem
De jurist geeft de volgende antwoorden (uitsnede):

In het algemeen geldt voor zover ik weet
Voor software geldt denk ik hetzelfde

Wie is nu de deskundige? Waarom geef je antwoord als je het niet zeker weet.
We schieten hier dus niets mee op. Redactie: graaf een andere deskundige die het wel zeker weet!
01-12-2010, 14:34 door Anoniem
Ik snap nu helemaal waarom het w(h)ine heet....
01-12-2010, 14:39 door Anoniem
Windows is nu eenmaal veruit de meest gebruikte OS, en dus is het niet meer dan logisch dat de school dat onderwijst,
was ook al zo toen ik 15 jaar geleden op school zat, en nu ook toen ik een verplichte office training op m'n werk.
Je geeft je kind bewust een achterstand als je 'm een of andere obscure linux distro aanleert, en gaat zeuren over een paar tientjes.
01-12-2010, 14:39 door Mathieu Paapst
Door Arnoud Engelfriet: @Mathieu: Het mededingingsrecht gaat pas spelen als de school een machtspositie heeft. Mogen we daar vanuit gaan? Er zijn vrijwel overal toch meerdere scholen, dus dan kun je toch spreken van concurrentie op de markt voor scholen.

Het is helemaal niet zo eenvoudig om maar even van school te switchen, maar daar doel ik ook niet op. Ik zie handelingen die wel degelijk invloed hebben op de eerlijke mededinging tussen Microsoft en haar concurrenten. Via een tussenschakel (namelijk de scholen die vrijwel gratis, althans ver onder de marktwaarde, de Microsoft software kunnen verkrijgen) ziet een grote partij kans om zijn marktaandeel verder uit te breiden. De school werkt daar klaarblijkelijk doelbewust aan mee door de leerling geen andere keus te geven.
Tel daar bij op dat de meerderheid van de Nederlandse scholen onder de publiek sector vallen, en dus onderdeel zijn van de overheid , waardoor er nog een iets zwaardere verplichting kan gaan ontstaan om je te onthouden van dergelijke handelingen. Temeer nog waar zowel in NOiV alsook in "Leren met ICT" (het beleid van het ministerie van OCW) wordt uitgegaan van de toepassing van open source software en open standaarden in het onderwijs.

Nogmaals, ik probeer gewoon aan te geven dat ik wel degelijk nog mogelijkheden zie.
01-12-2010, 15:16 door Arnoud Engelfriet
Wie is nu de deskundige? Waarom geef je antwoord als je het niet zeker weet.
We schieten hier dus niets mee op. Redactie: graaf een andere deskundige die het wel zeker weet!
Als jij bugvrije code kan garanderen, dan kan ik juridisch juiste antwoorden garanderen.

@Mathieu: Ik zie je punt, zou zeker een insteek kunnen zijn. Het lijkt me wel een heel moeilijke bewijslast, zeker omdat je moet b ewijzen dat Microsoft op een of andere manier hier actief bemoeienis mee heeft.
01-12-2010, 15:36 door Anoniem
Windows mag dan welliswaar het meest gebruikte OS zijn in Nederland, echter is deze positie illegaal verkregen, wordt deze nog steeds illegaal bevestigd. Maar dat is het issue niet. Het ging in dit geval om de browser. En die heeft in Nederland nog slechts met promillen verschil de meerderheid. Met percentages van rond de 35% voor zowel Firefox als MSIE mag je gewoonweg niet meer een MSIE-only product maken.
01-12-2010, 16:03 door Anoniem
Het aloude "de meerderheid" argument blijft een vervelend rotding.

De meeste kinders zijn ook rechtshandig.

Toch zijn we inmiddels wel het stadium van linkshandigen dwingen met rechts te schrijven voorbij...
01-12-2010, 16:41 door SirDice
Volgens mij is dit een beetje vergelijkbaar met het moeten hebben van een bepaald studieboek voor een les. Als jij met een ander boek aankomt, ook al staat daar hetzelfde in, dan wordt dat simpelweg niet geaccepteerd.

Zolang er van te voren aangegeven is wat de voorwaarden zijn zie ik het probleem niet zo. Natuurlijk kun je het niet eens zijn met de gemaakte keuze maar m.i. is het buigen of barsten.
01-12-2010, 16:41 door 0101
Wat!! Een website die gebruikers verplicht om "Internet Explorer 6 of hoger" te gebruiken, en dat dan ook nog als een onderwijsproduct dat je verplicht moet gebruiken? Dit is ronduit schandalig. Gewoon triest, en dat heet dan "onderwijs"; "Jongens, jullie moeten allemaal goed onthouden om die * internet explorer 6 te gebruiken, want dan zien de websites er zo mooi uit en het is nog hartstikke veilig ook" :-(
Ga klagen bij de school, licht het Firefox 'evangelisatieteam' in (Help>Defecte website rapporteren) en natuurlijk bij de leverancier van die rommel. Microsoft Internet Explorer doet gewoon alles om webontwikkelaars het leven zuur te maken (spreek uit ervaring), je kunt niet verwachten dat iemand verplicht wordt om het te gebruiken. En als ik mag raden, waarvoor zou het zijn, dan denk ik dat het is vanwege die fancy VBscript alert & confirm boxjes... Like that's a reason!
Anyway, als niets helpt, probeer gewoon een windows image in een vm te installeren. (Oracle -jakk...- VirtualBox is gratis te downloaden en werkt ook op Linux.)
01-12-2010, 16:53 door 0101
``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````http://www.security.nl/artikel/35306/1/Internet Explorer (alle rommel samen) heeft nu trouwens een marktaandeel van (zo ongeveer, er zijn mensen die statcounters blokkeren en die gebruiken z.g.a. nooit IE) - 58%
01-12-2010, 17:34 door Anoniem
Kinderen zouden met een onafhankelijk OS op moeten groeien. http://en.windows7sins.org/
01-12-2010, 18:04 door Anoniem
Als het echt alleen om de browser gaat heeft de leverancier een waardeloos produkt geleverd.
01-12-2010, 22:28 door Anoniem
Door Anoniem: Het aloude "de meerderheid" argument blijft een vervelend rotding.

De meeste kinders zijn ook rechtshandig.

Toch zijn we inmiddels wel het stadium van linkshandigen dwingen met rechts te schrijven voorbij...

Wat een fantastische argumentatie! Deze is heel duidelijk. Ik ga deze onthouden en gebruiken in mijn argumentatie om het regulier onderwijs in Nederland een eerlijke afspiegeling te laten zijn van wat "de markt" vraagt. Er zijn in korte tijd twee onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat het gebruik van open source en Linux de komende 5 jaren flink gaat toenemen. (80% van de geïnterviewde systeembeheerders geeft aan dat open source en Linux meer gebruikt zal gaan worden in de omgeving waarin hij/zij actief is.)

Dus willen wij in NL nu en in de toekomst aansluiting hebben op de markt vraag dan moet open source en Linux een eerlijk aandeel krijgen in het ICT-onderwijs.

Emiel Brok
Voorzitter LPI Nederland
02-12-2010, 08:26 door Anoniem
Bekijk het eens vanuit het perspectief van de school. Ze zullen soms software nodig hebben in onderwijsmethoden die niet op alle platformen beschikbaar is. Dan kunnen ze kiezen: Windows dat al gebruikt wordt bij > 80% van de mensen. En daarmee dwing je 20% (vaak kundige ICT gebruikers) om een alternatief te zoeken. Of Linux waarmee je 80% met veel niet zo kundige gebruikers gaat dwingen om Linux te installeren.

Ik denk dat het laatste veel meer problemen veroorzaakt.
02-12-2010, 09:03 door Mysterio
De school zou dit, de school moet dat... Hebben we het al gehad over de plichten van degene die het onderwijs volgt? Is er überhaupt met de school gepraat voordat men discriminatie begon te tetteren? Niemand verplicht je om je huiswerk ook thuis te maken. We denken allemaal wel dat we recht hebben op alles vanuit thuis te kunnen doen, maar ik vraag me af of we deze luxe wel kunnen eisen.

Er zijn gezinnen die thuis geen computer hebben en toch succesvol onderwijs volgen. Wellicht dat ik hieruit de conclusie moet trekken dat het hebben van een computer slecht is voor je creativiteit en aanpassingsvermogen.
02-12-2010, 09:11 door Anoniem
Gebruik dan gewoon een live cd vanwindows
02-12-2010, 09:24 door spatieman
windows indoctrinatie puur dus.
Je MOET blauwen schermen krijgen
Je MOET je pc met virussen infecteren.
Je MOET ,ach, laat maar.
02-12-2010, 10:06 door Anoniem
Je moet heel veel in deze maatschappij. Bijvoorbeeld rechtsrijden, ook als je links bent. Ik moest ook de GROTE bosatlas aanschaffen a 80 euro ( worden niet gebruikt ). Je zeurt, gebruik desnoods een VM op je Lisux gebakkies.
02-12-2010, 10:33 door Anoniem
Bij ons op school doen ze het simpel.
Kan je die software thuis niet draaien, dan maak je je opdrachten maar op school.
02-12-2010, 10:54 door Anoniem
Bij mij op school, hebben we computers staan met Windows. Het is dus geen probleem als je op Linux zit (zoals mij).

Het is zelfs mogelijk bij mijn school, om als student, een legale Windows .iso te downloaden van het internet. Deze heb ik zelf in Virtualbox gezet, zodat ik altijd, alles goed kan draaien hier op school.

Windows heeft een belangrijke marktpositie, het is onzin om dit te gaan ontlopen tijdens een opleiding. Ikzelf ben eerder voor de dubbele manier: wen aan beiden, weet wat ze kunnen, en wat ze niet kunnen, hierdoor kan je zoon uiteindelijk zelf per taak, kiezen welk OS hier het meest voor geschikt is, en dit kan in de toekomst enorm van pas komen.
02-12-2010, 11:30 door Mysterio
Kom op! Een goede BSOD hoort bij je opvoeding!
02-12-2010, 11:45 door Anoniem
Door Prlzwitsnovski: Bij ons op school werken ze met Virtuele Machines op schoolcomputers en is het niet verplicht om een laptop aan te schaffen.

Iedereen uit onze klas heeft een Laptop. Ik heb een MacBook met een Linux dual-boot. Voor Windows gebruik ik - zoals door de school voorgeschreven - virtuele machines op schoolcomputers.

Nu kregen we op een dag een opdracht met aparte software die alleen op Windows draaide. Hiervoor was ook een licentiedongel nodig, die niet werkte met virtuele machines. Ik kon de opdracht dus niet maken omdat het gewoon niet ging op de door de school voorgeschreven Virtuele Machines, en ik kreeg een onvoldoende voor deze opdracht.

Is de school in deze situatie nog steeds correct bezig? Vanuit de school waren laptops niet eens verplicht, en krijg ik een onvoldoende omdat ik geen Windows op mijn laptop had.

Ooit aan Boot Camp gedacht?
02-12-2010, 11:47 door Anoniem
Op de meeste scholen werken kanslozen die verder nergens aan de kost zouden komen. Die laten zich die Windows troep en dure licenties aansmeren omdat ze er geen verstand van hebben en het ze toch geen geld kost.

Er is zelfs nog een mooiere constructie door een bedrijf bedacht: ze geven de serversoftware gratis aan een basisschool en de clientsoftware (onder Windows) moeten de ouders dan kopen voor veel geld.
02-12-2010, 11:52 door Anoniem
De principiele vraag lijkt me toch: welke loser maakt nou een website die alleen met Windows werkt (ik neem aan dat daarmee de Explorer bedoeld wordt, want je kunt ook Firefox op Windows draaien en als dat werkt, werkt het ook onder Linux).

Niet de school aanpakken, maar de leverancier van de software. In de hoogste boom ermee. En als ouder: zorg dat je inspraak krijgt op school. Bied jezelf aan om mee te helpen bij de automatisering, want daar heeft men vaak weinig kaas van gegeten op zo'n school.
02-12-2010, 12:49 door Anoniem
Normale mensen gebruiken geen Linux. Als Linux een verstandige keus vind en hier ook goed uit de voeten mee kunt, kun je vast wel een oplossing bedenken voor jouw probleem. zonder meteen te eisen dat anderen geen Windows mogen gebruiken.
02-12-2010, 12:58 door Anoniem
Door Mathieu Paapst:
Door Arnoud Engelfriet: @Mathieu: Het mededingingsrecht gaat pas spelen als de school een machtspositie heeft. Mogen we daar vanuit gaan? Er zijn vrijwel overal toch meerdere scholen, dus dan kun je toch spreken van concurrentie op de markt voor scholen.

Het is helemaal niet zo eenvoudig om maar even van school te switchen, maar daar doel ik ook niet op. Ik zie handelingen die wel degelijk invloed hebben op de eerlijke mededinging tussen Microsoft en haar concurrenten. Via een tussenschakel (namelijk de scholen die vrijwel gratis, althans ver onder de marktwaarde, de Microsoft software kunnen verkrijgen) ziet een grote partij kans om zijn marktaandeel verder uit te breiden. De school werkt daar klaarblijkelijk doelbewust aan mee door de leerling geen andere keus te geven.
Tel daar bij op dat de meerderheid van de Nederlandse scholen onder de publiek sector vallen, en dus onderdeel zijn van de overheid , waardoor er nog een iets zwaardere verplichting kan gaan ontstaan om je te onthouden van dergelijke handelingen. Temeer nog waar zowel in NOiV alsook in "Leren met ICT" (het beleid van het ministerie van OCW) wordt uitgegaan van de toepassing van open source software en open standaarden in het onderwijs.

Nogmaals, ik probeer gewoon aan te geven dat ik wel degelijk nog mogelijkheden zie.


Ik snap de frustratie. Maar je moet het ook van de andere kant zien. Scholen hebben vaak een bepaalde lesmethode van een ontwikkelaar zoals bijvoorbeeld zwijssen welke software bij zijn leermethoden levert. Deze zijn vaak goedkoop ontwikkeld want het levert altijd gezeik op bij de installaties en is zo gemaakt dat het als het moet nog op een 386 kan draaien om de scholen niet op al te hoge kosten te jagen. Daarnaast kun je inderdaad goedkoop bij SL!M een up(gr)(d)ate kopen voor een BESTAANDE installatie als je dus geen bestaande instal hebt ben je wel meer kwijt dan die 15 euro waar surfspot mee adverteerd.Daarnaast ga ik er vanuit dat u ook de vrijwillige bijdrage (velen weten het niet maar deze kosten zijn niet verplicht, maar juist voor schoolreisjes e.d) betaald zodat uw zoon/dochter de beschikking heeft over goed lesmateriaal. Voor dit geld mag u dus ook redelijkerwijs verwachten dat uw zoon/dochter de opdrachten kan maken met middelen van de school. Als de school hier niet voor faciliteerd in de vorm van computers. Zou u dat wel kunnen voorstellen. Er zijn namelijk nog zat gezinnen in NL die helemaal geen computer thuis hebben.

ps. Ik weet dat ze in andere landen van europa zelfs toshiba? verkopen die fabrieksaf dual boot zijn met suse/windows. Zo zou het hier eigenlijk ook moeten.
02-12-2010, 13:41 door WhizzMan
Ik zie hier een paar dingen die de school anders had kunnen en misschien wel moeten doen.

- voor de school begon aangeven dat er een Windowscomputer nodig was. Zo'n ding koop je nou eenmaal niet elke maand, dus een investering doen in het verkeerde systeem jaagt ouders onnodig op kosten.

- onderzoeken of de gebruikte software en websites vriendelijk waren voor "alternatieve" browsers en operatingsystemen. Scholen (tenzij speciaal onderwijs) vallen ook onder de overheidsregeling dat open source de voorkeur geniet. Ze zullen dus in minimaal onderzoek gedaan moeten hebben voor ze tot de conclusie waren gekomen dat alleen de windows-software voldoet aan de eisen. Die eisen houden niet op bij wat ze zelf aanschaffen, maar ook wat er voor nodig is voor de leerlingen om het te kunnen gebruiken.
02-12-2010, 16:33 door Anoniem
Als er nou echt zoveel mensen zijn die niet met windows overweg kunnen.. is het dan geen tijd voor een cursusje of om jezelf diep te gaan schamen?

Als je een gewone thuis omgeving hebt en je kunt dat niet onder windows zonder de boel naar de sodemieter te helpen, kan je dat moeilijk op Microsoft afreageren lijkt me.

"Deze pappa is na jaren ellende klaar met windows en wil het niet meer op z'n pc hebben." Lijkt me leuk argument ja... Dus de opvoeding van kinderen hangt ook op dit gebied van de intelligentie van de ouders af? Zijn we van geloofsindoctrinatie (bijna)af krijgen we ouders met het stockhomsyndroom voor linux.

Je kan wel zeggen dat Windows ruk is, maar als je geen virtuele machine kunt bouwen moet je misschien gewoon blij zijn met een standaard os.

Ik denk dat je echt niets beters te doen hebt als je hierover kunt mauwen.

@Arnoud, petje af dat je hier tijd voor neemt.
02-12-2010, 16:56 door Anoniem
Ook de overheid houd zich niet aan zijn eigen regels wat opensource e.d. betreft. Het/Een leerlingvolgsysteem voor basis onderwijs is ook alleen voor IE gemaakt, een aantal leraren hebben thuis een Apple en iedereen krijgt nu een nieuwe windows laptop om er op en voor school mee te werken.
Verder is het wel zo dat de school een methode kiest met bijbehorende software en deze is nu eenmaal meestal voor Windows, heb je dat niet dan zal je op school moeten werken.
02-12-2010, 17:01 door spatieman
als een school wil, dat mijn kinderen windows de keel afgerost worden.
Mag de school ook voor een windoof licentie betalen.
02-12-2010, 17:30 door Eerde
Jaren geleden hier ook mee lopen worstelen, zoonlief OSX en ik Linux, geen windhoo$ te bekennen in huis en de school werkt met e.a.o. bizar systeem op een OS dat wij niet hebben.

Kijk als de belastingdienst voor de electronische aangifte een Linuxversie kan maken, omdat men nu eenmaal niet verplicht kan worden een M$ product te kopen, dan kunnen scholen dat ook. via belastinggeld betaal ik 7.400,= aan schoolgeld dus wens ik geen verplichtingen richting extra aanschaf of 'propriety' systemen waar ik religieus op tegen ben ;)
02-12-2010, 17:41 door Anoniem
Helaas is het vervangen van dat soort websites/applicaties makkelijker gezegd dan gedaan. Dat soort systemen komen meestal binnen via het onderwijs, niet via de IT-ers. Het is bagger om te beheren en er zijn tig eisen waaraan voldaan moet worden om support te krijgen. Support voor nieuwe browsers e.d. betekend meestal upgraden naar een nieuwe versie van het pakket, wat hoge licentie en consultant kosten met zich meebrengt, kosten die niemand wil betalen. Daarnaast is zo'n systeem jarenlang in gebruik geweest, het zit vol met jaren lesstof van tig docenten. Waarvan het meerendeel geen zin heeft dat allemaal handmatig over te zetten naar een nieuw systeem, en automatisch omzetten werkt al helemaal niet.
02-12-2010, 21:42 door Anoniem
..ik vind het nogal wat om te stellen dat de school je zoon iets opdringt terwijl je 'm zelf geen andere keuze laat dan Linux te gebruiken.
03-12-2010, 00:30 door Pimmetje
Je kunt ook niet op school X met de boeken van school Y terecht.
Dus als je naar school X gaat zul je boeken voor school X meoten aanschaffen.
Zo is het ook met software.
En anders gaat je zoon zijn huiswerkopdracht bij een vriendje maken of op school.

Ik vraag me zowieso af hoe je je kind in de maatschappij zet als je hem de ervaring met MS Windows onthoudt.
En dan geef ik geen, ik herhaal, GEEN waardeoordeel over MS Windows.
Maar ik weet wel dat de meerderheid van de werknemers met Windows en MS Office moeten moeten werken.
03-12-2010, 10:00 door Anoniem
De oplossing is heel simpel, dit soort systemen moet gewoon OS neutraal zijn.
Dan ben je gelijk van de discussie af wat beter of slechter is, en de criteria zijn helder.
03-12-2010, 18:20 door Anoniem
Ok... ik ben nu al 5 jaar Unix/Linux beheerder daarvoor 10 jaar allround beheerder bij een hele grote scholengemeenschap maar dit vindt ik toch wel een beetje ver gaan,
Windows en Linux zijn 2 aparte OS'en ieder heeft zo zijn doel/functie, ik geloof nooit dat linux op de desktop de overhand gaat krijgen ten opzichte van windows.
Wat je het beste kan doen als ouder om het kind met beide OS'en laten werken, zet desnoods virtual box op je werkstation met linux, en installeer windows XP zonder licentie voor 30 dagen trial als je er echt niet aan wil om een licentie van 20 euro te kopen met gereduceerd tarief via school pfff....
03-12-2010, 22:11 door 0101
Een hele berg reacties waarvan de helft niet eens heeft begrepen waar het om gaat... (nl. IE-only leermiddelen).
Mochten er nog meer mensen willen reageren, lees alsjeblieft eerst even waarop je reageert (dwz de andere reacties).
04-12-2010, 16:14 door [Account Verwijderd]
Door 0101: Een hele berg reacties waarvan de helft niet eens heeft begrepen waar het om gaat... (nl. IE-only leermiddelen).
Welke helft snapt het niet? De vraag gaat namelijk over Windows. Het is heel goed mogelijk dat Firefox of Chrome onder Windows het prima doen met de betreffende applicatie.
04-12-2010, 16:43 door Anoniem
er wordt een denk fout gemaakt door Engelfriet.

het gaat er niet om dat de school een bepaald concept verplicht stelt dat van te voren weloverwogen is.

het gaat er hier om dat de school toegankelijk zou moeten zijn voor een ieder die deelneemt aan het curriculum.

en als dat inhoudt dat het gebouw bijvoorbeeld aangepast wordt zodat ook mensen in een rolstoel naar binnen kunnen dan is dat toch wel een gewoonterecht te noemen.

het is bijvoorbeeld ook niet zo dat mensen in een rolstoel extra moeten betalen als ze in stappen in een moderne tram met een gelijkvloerse drempel.. dat zou wat zijn...

een school dient dus gewoon een cross platform applicatie aan te bieden en dat hoeft niet eens duurder te zijn dan een windows only platform.

probleem is echter dat scholen vaak ooit zijn begonnen met 1 computertje in een hoekje van een klas waar het kanker gezwel windows op draaide. na verloop van tijd krijg je uitzaaiingen en op een gegeven moment krijg je dus dit soort situaties waar andere mensen de dupe zijn van deze single platform ziekte.
al zouden scholen nu een crossplatform oplossing willen implementeren zullen ze eerst eenzeer stevige chemokuur moeten onder gaan.
04-12-2010, 18:13 door Dev_Null
Je ziet het tegenwoordig steeds vaker dat tokkie ouders zich gaan bemoeien met hoe en wat er moet worden onderwezen. Als je vindt dat je koter niet de juiste zaken wordt onderwezen zoek je een andere school. Punt.

Of haal je kind van school af en leer 'm zelf alles wat je kind nodig heeft. Zeg nu zelf.. wat leer je tegenwoordig nog op scholen (in vergelijking toen jij zelf nog in diezelfde klassen zat?)

School in combinatie met de "leerplicht-tot-je18-wet" heeft meer weg van een jeugdgevangenis, hersenspoel fabriek, mentaal verminkings instituut, dan dater daarwerkelijk een serieuze poging ondernomen word om het beste uit je kind te halen...

Staat-onderwijs ... met een staats-voorgeschreven vakkenpakket....wat een bagger! Hoog tijd dat er een opleidings-systeem gaat komen, waarbij de eigen kennisbehoeften van de student centraal komen te staan.
05-12-2010, 12:39 door Anoniem
Heel veel van jullie zitten ernaast.

Het gaat er (hier) niet om welke nou het beste werkt of meest gebruikt wordt. Dat is allemaal korte termijn.
Het gaat er om of het ethisch verantwoord is en of het wel op de lange termijn de beste weg is.

Laat ik Windows even bedrijf X noemen.

Een kind gaat naar school. Omdat bedrijf X zo groot is en zo vaak gebruikt wordt kiest de overheid voor proprietary software van bedrijf X. Het kind moet werken met proprietary software van bedrijf X.
Het kind heeft geen keus en moet betalen wat bedrijf X ervoor vraagt want toevallig heeft bedrijf X een monopolie positie.
Het kind raakt verslaafd aan de software. Bedrijf X blijft groot en heel veel mensen gebruiken het. Een cirkel.

Is het verantwoord dat de overheid dit oplegt aan weerloze kinderen?

Dus het gaat er even niet om hoe duur het is en hoeveel mensen het gebruiken.
05-12-2010, 21:09 door Anoniem
Door Insider:
Door 0101: Een hele berg reacties waarvan de helft niet eens heeft begrepen waar het om gaat... (nl. IE-only leermiddelen).
Welke helft snapt het niet? De vraag gaat namelijk over Windows. Het is heel goed mogelijk dat Firefox of Chrome onder Windows het prima doen met de betreffende applicatie.
Firefox en Chrome draaien ook onder Linux en maken gebruik van hetzelfde renderengine als op Windows/Mac OS X... Het wordt in de reacties toch wel (extra) duidelijk dat het om een Internet Explorer-only website gaat.
05-12-2010, 22:32 door Anoniem
In het het onderwijs zijn ze redelijk conservatief te noemen als het gaat over leermiddelen.
Je kunt niet iedere keer nieuwe leermiddelen kopen want je krijgt 1x om de zoveel tijd geld!
Wat dus inhoud dat je een keuze moet maken wat het de komende 5 jaar wordt!
Vergeet ook niet dat tot voor kort iedere school zelf het netwerk beheerde,
nu word dat minder door pools van scholen centraal te beheren.
Wat dus inhield dat 1 of 2 onderwijzers die taak op zich namen, gewenst of niet.
Vaak resulteerde dit voor de andere leraren in onwerkbare situaties met de computer.
Ze waren of altijd bezet of deden het niet. Natuurlijk waren er ook scholen met een leerkracht die wel alles kon met een netwerk en een server. Maar die kon je tellen!!!
Heel veel onderwijzers stonden daarom ook sceptisch tegenover de komst van de computer. Ook omdat sommige er gewoon erg tegenop zagen of het zelfs eng vonden! (al vroeg ik me wel af wat die als onderwijzend personeel op een school deden, maar dat doet natuurlijk niet ter zake) !
Als je nu met dit idee in je achterhoofd kijkt naar multi-platformen bv. Windows Unix-varia in het onderwijs en dan wel overal.....
Dat is revolutie, binnen het onderwijs natuurlijk. En ik zie dat nog niet zo snel gebeuren. Uitzonderingen prijs ik uiteraard nu al.
Mensen houden over het algemeen ook niet van vaak hele grote veranderingen, en er werken in het onderwijs veel mensen.
Voor veel mensen is; van Windows naar Linux, hetzelfde als; van Nederland naar België, of erger van de Aarde naar de Maan!
Zelf vind ik verandering erg belangrijk, het zou je een totaal andere kijk op je situatie kunnen geven. Maar gelukkig is iedereen anders ;-)
Het eind van het liedje is dus, zolang er geen vast gelegd standaard beleid is, rotzooit iedereen gewoon lekker verder op zijn/haar geëigende manier.
En om maar even terug te komen op een antwoord van Engelfriet;
Als jij bugvrije code kan garanderen, dan kan ik juridisch juiste antwoorden garanderen.
Sorry maar ik kan het niet laten: Engelfriet, vanaf nu je 'juridische mond' houden over software want er bestaat geen bugvrije code. Het is je eigen sneer!
06-12-2010, 00:14 door Anoniem
Geachte Anoniem:

"Ruim 95% gebruikt Windows."

Ik denk dat dat niet klopt, als al meer dan 6% Mac gebruikt:

http://gs.statcounter.com/#os-NL-monthly-200911-201011

Ik vind het raar:

"Die gebruiken een lesmethode waarbij je oefeningen op een website moet maken."

Is die dan IE specifiek ? Nu mag IE wel veel gebruikt worden in NL, maar dat is zeker niet overal zo:
NL: http://gs.statcounter.com/#browser-NL-monthly-200911-201011
DE: http://gs.statcounter.com/#browser-DE-monthly-200911-201011
Europa: http://gs.statcounter.com/#browser-eu-monthly-200911-201011
Let ook eens op Europa in het weekend: http://gs.statcounter.com/#browser-eu-daily-20101105-20101204
06-12-2010, 09:25 door Prlzwitsnovski
Door Anoniem: En om maar even terug te komen op een antwoord van Engelfriet;
Als jij bugvrije code kan garanderen, dan kan ik juridisch juiste antwoorden garanderen.
Sorry maar ik kan het niet laten: Engelfriet, vanaf nu je 'juridische mond' houden over software want er bestaat geen bugvrije code. Het is je eigen sneer!

Dat is nou ook precies zijn punt; Bugvrije code bestaat niet, en 100% correcte juridische antwoord bestaat ook niet. Je kunt immers niet met alle zekerheid voorspellen wat een rechter gaat zeggen.
06-12-2010, 11:45 door Anoniem
Door Prlzwitsnovski:
Door Anoniem: En om maar even terug te komen op een antwoord van Engelfriet;
Als jij bugvrije code kan garanderen, dan kan ik juridisch juiste antwoorden garanderen.
Sorry maar ik kan het niet laten: Engelfriet, vanaf nu je 'juridische mond' houden over software want er bestaat geen bugvrije code. Het is je eigen sneer!

Dat is nou ook precies zijn punt; Bugvrije code bestaat niet, en 100% correcte juridische antwoord bestaat ook niet. Je kunt immers niet met alle zekerheid voorspellen wat een rechter gaat zeggen.

Zeker daar heb jij ook gelijk in, echter had Engelfrtiet beter een ander antwoord kunnen kiezen.
Het insinueert namelijk ook dat er juridisch gezien geen correcte antwoorden mogelijk zijn in de 'computerwereld', en dat is onwaar!!
Aangezien dat weer leidt tot foute ideeën en aannames bij de massa, had een ander antwoord gepast geweest.
De beste man geeft zich uit als ICT-jurist, en niet als 'forumdier'.
Misschien wil Engelfriet hier nog enig licht op werpen ;-)
06-12-2010, 12:45 door Anoniem
Er moet gewoon iets gedaan worden om dit probleem aan de kaak te stellen.
Als mensen een onvoldoende krijgen omdat ze geen windows willen is dat een schande en dat besef moet bij de scholen bewust gemaakt worden, zodat ze in die gevallen speciale regels hebben om dat op te vangen.
Ook moet men eens beseffen dat het al ziek is dat men vaak zonder echte reden proprietary rommel aan smeert.
scholen zouden uitsluitend op linux moeten draaien denk aan al die belasting centjes die ze nu verspillen aan windows.
schande schande schande.
06-12-2010, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem: Windows mag dan welliswaar het meest gebruikte OS zijn in Nederland, echter is deze positie illegaal verkregen, wordt deze nog steeds illegaal bevestigd. Maar dat is het issue niet. Het ging in dit geval om de browser. En die heeft in Nederland nog slechts met promillen verschil de meerderheid. Met percentages van rond de 35% voor zowel Firefox als MSIE mag je gewoonweg niet meer een MSIE-only product maken.
Wat een slap gelul weer. Bewijs het eens dat Microsoft zijn positie illegaal verkregen heeft. En een MSIE-only product? Ik zie heel wat anders: Windows is het enige OS dat andere browsers toelaat. Daar kunnen de anderen nog wat van leren. Waarom hoor ik jou niet over Apple bijvoorbeeld? Die doet pas aan knevelen van de gebruiker. Mag dat dan wel?
07-12-2010, 13:17 door Dev_Null
Voor meer achtergrond info zie de Techrights website
- http://techrights.org/wiki/index.php/Main_Page
- Sectie Microsoft Monitor
08-12-2010, 01:10 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:
@Mathieu: Ik zie je punt, zou zeker een insteek kunnen zijn. Het lijkt me wel een heel moeilijke bewijslast, zeker omdat je moet bewijzen dat Microsoft op een of andere manier hier actief bemoeienis mee heeft.

Die is toch heel duidelijk:
Microsoft verkoopt zijn licenties aan scholen en leerlingen ver onder de normale verkoop prijs.
Dit heeft echt niet het doel dat zij het onderwijs willen steunen hoor.
De bedoeling is om MS producten er zo vroeg mogelijk in te stampen en te zorgen dat er alleen les gegeven wordt op MS software.

Die speciale licenties moeten gewoon direct verboden worden, als iedereen de volle prijs moet betalen zijn die scholen zo over naar alternatieven die dan ineens een stuk gunstiger uitpakken.
14-12-2010, 21:11 door Anoniem
De enige manier om software te "verkrijgen" is met torrents. Ik heb Windows XP en WIn7 met torrents gedownload. Ik weet dat het een klein beetje illegaal is :p Maar als je bekijkt wat Microsoft voorschoteld... Het is geen OS. Het is geen Software. Het draait bij Microsoft puur om geld en hebzucht.

Als mensen een onvoldoende halen door die shit van Microsoft.. Dat is gwn te erg voor woorden.
Zelf gebruik ik Linux Ubuntu 10.04 LTS. Het is zoveel meer dan Windows. Gratis, als er bugs in zitten worden die opgelost. Heeft dan ook maar één van jullie verbetering gezien in het register of BleuScreenOfDeath???
Nee :) In XP en Win7 draait het voornamelijk om uiterlijk ;) (Terwijl het helemaal niet zo functioneel is xD)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.