Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Is een trein conducteur een ID Dief of Idief??

10-12-2010, 19:13 door jerbons, 12 reacties
Krijgt men een boete op de trein voor het niet hebben van een geldige ticket, vervoers bewijs, Vraagt men promt of Uw een geldige idenditeits bewijs bij Uw hebt zodat meneer de Conducteur zonder naam, alle gegevens in zijn kleine hand computertje kan ticken.
Vraag: Mag meneer Conducteur zonder naam uberhaupt vragen naar mijn passpeert of rijbewijs?
Reacties (12)
10-12-2010, 19:53 door Anoniem
Welke vis-Nigeriaan zit er achter dit bericht?
10-12-2010, 20:30 door Bitwiper
Door jerbons: Krijgt men een boete op de trein voor het niet hebben van een geldige ticket, vervoers bewijs, Vraagt men promt of Uw een geldige idenditeits bewijs bij Uw hebt zodat meneer de Conducteur zonder naam, alle gegevens in zijn kleine hand computertje kan ticken.
Vraag: Mag meneer Conducteur zonder naam uberhaupt vragen naar mijn passpeert of rijbewijs?
Als iemand jou geld verschuldigd is, zou jij ze dan vertrouwen als ze zeggen dat ze Napoleon Bonaparte, Barack Obama of Pipo de Clown heten?

Volgens http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wie-mag-vragen-naar-mijn-identiteitsbewijs-en-wanneer.html moeten zowel zwartrijders als conducteurs zich -desgevraagd- legitimeren. Dus als jij gewoon een kaartje koopt en je normaal gedraagt in de trein/en op perrons zullen conducteurs niet om jouw legitimatie vragen. Maar je mag ook gaan fietsen.
10-12-2010, 21:22 door Zipper306
Gewoon een ID dief, ik heb het mee gemaakt dat een conducteur, mijn ID kaart wilde zien, terwijl ik een geldig vervoersbewijs had. En hij weigerde zich aan mij te legitimeren.
In Utrecht stond de spoorweg politie op mij te wachten.
10-12-2010, 23:11 door ej__
Lijkt me een mooie vraag voor Arnout. Politie is in alle opzichten verplicht zich op verzoek te legitimeren. Zelfs ongevraagd als ze in burger zijn.
11-12-2010, 01:37 door Anoniem
Door Zipper306: Gewoon een ID dief, ik heb het mee gemaakt dat een conducteur, mijn ID kaart wilde zien, terwijl ik een geldig vervoersbewijs had. En hij weigerde zich aan mij te legitimeren.
In Utrecht stond de spoorweg politie op mij te wachten.


Hmm, kun je gelijk die conducteur, en Politie aanpakken.
Als jij in je recht staat, dan moet je daar ook gebruik van maken, of bel een krant op en laat een artikel publiceren.
Misschien dat ze volgende keer wat voorzichtig zullen zijn.

Doe je dat niet, tja dan zal het misschien wel vaker gaan voorkomen, dus kom op voor je rechten zou ik zo zeggen.
11-12-2010, 08:19 door Syzygy
JA DAT MAG

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wie-mag-vragen-naar-mijn-identiteitsbewijs-en-wanneer.html

Conducteurs
Conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en controleurs van andere openbaar vervoersorganisaties zijn buitengewoon opsporingsambtenaar en hebben de bevoegdheid om aan zwartrijders een identiteitsbewijs te vragen. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) draagt een insigne waaraan hij duidelijk te herkennen is. Ook heeft hij een legitimatiebewijs, inclusief pasfoto, waarop te zien is dat hij BOA-bevoegd is.
11-12-2010, 10:02 door Lionheart
Wat syzygy zegt: de conducteur is een BOA en mag dus om jou ID vragen.

@Zipper: betrof het toevallig een OV studentenkaart? Ook dan mag er bij twijfel aan jou identiteit naar een ID bewijs gevraagd worden.
11-12-2010, 10:37 door Pimmetje
Door ej__: Lijkt me een mooie vraag voor Arnout. Politie is in alle opzichten verplicht zich op verzoek te legitimeren. Zelfs ongevraagd als ze in burger zijn.

FOUT, want de tekst is letterlijk:

De ambtenaar legitimeert zich met het legitimatiebewijs dat aan hem is verstrekt:
a. bij optreden* in burgerkleding ongevraagd, tenzij bijzondere omstandigheden dit onmogelijk maken**, en
b. bij optreden* in uniform, op verzoek daartoe.

* het is dus niet zo dat je van elke agent die je tegenkomt kunt verlangen dat hij zich legitimeert.

**stel dat een agent hier niet aan kan voldoen (bijv. in het meest uitzonderlijke maar niet ondenkbare geval omdat hij ter plekke merkt dat hij zijn (dienst)legitimatie is vergeten, het is immers ook maar een mens)...wat kun jij dan?

Slechts niet meer dan een klacht indienen. Het stelt jou niet in de positie om je medewerking te staken of te weigeren.
De agent zal zijn handelingen voortzetten en als je niet meewerkt jou desnoods aanhouden.
Na aanhouding komen jullie op het politiebureau en zal hij meteen zijn legitimatie kunnen tonen ;-)

De verplichting voor een agent om zich te legitimeren staat namelijk in zijn Ambtsinstructie en niet in de wet.
Jij bent als burger niet bevoegd om een identiteitsbewijs van iemand te vorderen. De agent e.a. wel van jou.

Er is zelfs jurisprudentie over een situatie dat een agent uniform die een verdachte had die zich verzette omdat hij éérst een legitimatiebewijs wilde zien, bestraft werd voor het door hem toegepaste geweld.

Bij een aanhouding (bijv. met verzet van de arrestant) mag een agent zelf bepalen of het hem uitkomt zich op dat moment te legitimeren.
13-12-2010, 11:47 door Anoniem
Als je anoniem door het leven wilt, gedraag je je onopvallend en KOOP JE EEN KAARTJE. Als je gesteld bent op je pricacy, geef dan geen aanleiding om zoiets onbenulligs. Ik wordt NOOIT gevraagd om mijn ID.
13-12-2010, 12:32 door Mysterio
Irritante zwartrijders met hun bijdehante opmerkingen en asociaal gedrag... En dan nog lopen zeiken over een conducteur? Schaam je diep!
13-12-2010, 15:24 door Anoniem
"Vraag: Mag meneer Conducteur zonder naam uberhaupt vragen naar mijn passpeert of rijbewijs? "

Nee, hij MOET hiernaar vragen om je identiteit na te gaan.

"Krijgt men een boete op de trein voor het niet hebben van een geldige ticket, vervoers bewijs, Vraagt men promt of Uw een geldige idenditeits bewijs bij Uw hebt zodat meneer de Conducteur zonder naam, alle gegevens in zijn kleine hand computertje kan ticken. "

Vrij logisch. Waarom had je dan geen geldig vervoersbewijs bij je ?

"Gewoon een ID dief, ik heb het mee gemaakt dat een conducteur, mijn ID kaart wilde zien, terwijl ik een geldig vervoersbewijs had. En hij weigerde zich aan mij te legitimeren. In Utrecht stond de spoorweg politie op mij te wachten."

Vervolgens werd je zeker aangehouden voor het reizen met een geldig vervoersbewijs ;)

"Lijkt me een mooie vraag voor Arnout."

Lijkt me niet, de topic vrager geeft niet eens aan of hij wel/niet om de naam van de conducteur heeft gevraagd. Daarnaast wordt het antwoord hierboven al genoemd. Indien je de naam vraag van de conducteur, dan moet hij deze ook afgeven.
13-12-2010, 15:26 door Anoniem
"stel dat een agent hier niet aan kan voldoen (bijv. in het meest uitzonderlijke maar niet ondenkbare geval omdat hij ter plekke merkt dat hij zijn (dienst)legitimatie is vergeten, het is immers ook maar een mens)...wat kun jij dan?"

Het lijkt mij sterk dat dit onder de genoemde bijzondere omstandigheden valt. De legitimatieplicht is voor iedereen in Nederland van toepassing, dus ook voor de politie. Indien een agent geen legitimatie heeft, dan kan je zijn collega zelfs verzoeken om een boete uit te schrijven. Of hij dat zal doen is een andere vraag, maar juridisch is het volstrekt gerechtvaardigd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.