image

Politie schond privacy met preventief fotograferen

dinsdag 20 oktober 2009, 16:33 door Redactie, 20 reacties

De nationale Ombudsman heeft keihard uitgehaald naar het politieoptreden rond de wedstrijd Vitesse-NAC op 16 september 2006, waarbij politie zowel de privacy als vrijheid van voetbalsupporters geschonden heeft. Vanwege het harde optreden en het oneigenlijk toepassen van een noodbevel door de politie, besloot een aantal NAC-supporters een aanklacht tegen de politie in te dienen. De politie rechtvaardigde haar gedrag deels door zich te beroepen op artikel 2 uit de politiewet, een artikel waarvan de grenzen onduidelijk zijn, zo stelt de Ombudsman.

Die vraagt zich echter af of het korps Gelderland Midden gevoelig is voor de mening van de ombudsman en van haar fouten leert. "Al op 6 april 2006 heeft de Ombudsman scherpe kritiek geuit op agenten van dit politiekorps over de wijze waarop zij optraden tegen supporters van FC Den Bosch. Slechts enkele maanden na deze uitspraak is het korps opnieuw de fout in gegaan", zo is te lezen in een nieuw rapport. Volgens getuigen werden voor de wedstrijd tientallen supporters met de wapenstok geslagen. "Een supporter kwam hierdoor ten val en werd op de grond door twee politiemensen tegelijk geslagen en door een derde in zijn rug getrapt."

Identiteitsbewijs
Vervolgens zijn de supporters naar het stadion vervoerd. Hier werden zij onder dwang door de politie gefotografeerd met hun identiteitsbewijs naast hun gezicht. Weigeraars kregen te horen dat ze zouden worden aangehouden, waarna alsnog foto's zouden worden genomen. "De supporters zijn onder dwang, dan wel zonder toestemming, gefotografeerd, tijdens het verlaten van een vervoermiddel waar zij ook toe gedwongen waren. Tevens werd het hun verplicht het identiteitsbewijs onder de kin te houden. Hiermee wordt ten minste een daadwerkelijke inbreuk gemaakt op rechten en vrijheden van personen", aldus het oordeel van de Ombudsman.

Volgens hem was het wettelijk niet mogelijk om de NAC-supporters te dwingen tot het laten maken van de foto's in combinatie met hun identiteitsbewijs. Tot op heden is onduidelijk of deze foto's inmiddels vernietigd zijn. Of, als dat niet het geval is, met welk doel zij bewaard zijn gebleven.

Reacties (20)
20-10-2009, 16:48 door Anoniem
De Nationale Ombudsman mag ook even de camera's op de snelwegen gaan aanpakken, deze staan nu ook tegen de rijrichting in.
Ook staan in elke gemeente anpr-camera's die mijn voertuigbewegingen registreren en opslaan in een schimmige 'database'.
En is het onzalige plan in de maak om te gaan betalen voor gereden kilometers.

Hiermee wordt ten minste een daadwerkelijke en gruwelijke inbreuk gemaakt op privacy, rechten en vrijheden van personen.
20-10-2009, 17:04 door Anoniem
En wat heeft dat met veiligheid van de computer en internet te maken? Komkommertijd bij security.nl? Valt er niets te schelden over Microsoft?
20-10-2009, 17:07 door Anoniem
*haalt zijn bruine hemd en kekke rijlaarzen van zolder*
Ordnung muss sein!

Ik wil een foto van de hoofdcommisaris, inclusief ID, bij het CWI zien.
Het liefst samen met die befehl-ist-befehl-dienders die meegedaan hebben aan deze schaamteloze vertoning.
20-10-2009, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: En wat heeft dat met veiligheid van de computer en internet te maken? Komkommertijd bij security.nl? Valt er niets te schelden over Microsoft?
Zit je niet op een verkeerde site?
"Over security.nl
1. Geschiedenis

Sinds 1999 brengt Security.nl dagelijks het laatste nieuws en achtergronden op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming. "
20-10-2009, 17:38 door Anoniem
Het word toch g*****ver**** tijd om met zn alleen die hele corrupte bende het land uit te flikkeren en onze rechten terug te krijgen.
wie denken ze wel dat ze zijn zeg om ons allemaal maar tot verdachte te bestempelen.
I
20-10-2009, 18:58 door Thasaidon
Ze moeten sowieso al dat voetbal tuig oppakken en opsluiten. Het word tijd dat er een wet komt welke het toestaat groepsstraffen uit te delen ipv dat individu gelul.
Nu kan men in een groep uithalen wat men wil, want zolang er niet bewezen kan worden wie nu precies wat gedaan heeft gaat de hele groep vrijuit.

Als ze dat dus nou eens zouden aanpassen... dan zijn dit soort acties van de Politie ook niet meer nodig.
20-10-2009, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem: En wat heeft dat met veiligheid van de computer en internet te maken? Komkommertijd bij security.nl? Valt er niets te schelden over Microsoft?

Is security alleen een computergerelateerde kwestie?

Eerst verstand gebruiken, dan reageren.

Rex
20-10-2009, 20:55 door Anoniem
Door Thasaidon: Ze moeten sowieso al dat voetbal tuig oppakken en opsluiten. Het word tijd dat er een wet komt welke het toestaat groepsstraffen uit te delen ipv dat individu gelul.
Nu kan men in een groep uithalen wat men wil, want zolang er niet bewezen kan worden wie nu precies wat gedaan heeft gaat de hele groep vrijuit.

Als ze dat dus nou eens zouden aanpassen... dan zijn dit soort acties van de Politie ook niet meer nodig.

En dan mogen zou jou als eerste vastbinden en meenemen als schild.
20-10-2009, 22:46 door Anoniem
Door Thasaidon: Ze moeten sowieso al dat voetbal tuig oppakken en opsluiten. Het word tijd dat er een wet komt welke het toestaat groepsstraffen uit te delen ipv dat individu gelul.
Nu kan men in een groep uithalen wat men wil, want zolang er niet bewezen kan worden wie nu precies wat gedaan heeft gaat de hele groep vrijuit.

Als ze dat dus nou eens zouden aanpassen... dan zijn dit soort acties van de Politie ook niet meer nodig.
Die acties van de politie zijn al helemaal niet mogelijk, ze zijn zelfs verboden. Soms heel vervelend maar de werkelijkheid: ieder hoort zich aan de wet te houden, ongeacht of een ander dat wel of niet doet. Daar hebben we de wet voor en handhavers. Als de handhavers de wet al naast zich neerleggen is het hek van de dam en heb je een politiestaat waar je niet op je rechten kan vertrouwen. Dat is hier het geval geweest, met als gevolg dat de politie willens en wetens onschuldige personen alvast als verdachten is gaan beschouwen en dat mogelijk nog steeds doet, en daarbij hun rechten negeert. Schandalig is het.
21-10-2009, 00:13 door Anoniem
@Thasaidon: Ah, dus omdat de politie hier de wet heeft overtreden wil je iedereen met een blauw uniform op gaan sluiten?
21-10-2009, 00:46 door Kukel
Door Anoniem: En wat heeft dat met veiligheid van de computer en internet te maken?
Voor mij is privacy een belangrijk onderdeel van veiligheid. Wat mij betreft dus volledig op zijn plek. Doordat computers en internet een van de grootste beveiligingsrisico's zijn, is het niet gek dat die het meest in het nieuws komen. Er is echter meer dan computers en internet. Dat merk je vanzelf als je een keer uit je kelder komt (geintje....)

Door Anoniem: Komkommertijd bij security.nl? Valt er niets te schelden over Microsoft?
Zonde van m'n tijd.
21-10-2009, 01:23 door Anoniem
Ah! Na religie en geaardheid krijgen we nu dus ook een vinkje "hooligan" in ons paspoort.
21-10-2009, 08:40 door Anoniem
"Komkommertijd bij security.nl? Valt er niets te schelden over Microsoft?"

Kennelijk vind je privacy geen issue, en verder ben je aan het zeuren. Berichtgeving over privacy, en hoe onder meer overheden hiermee omgaan, lijkt mij meer dan welkom. Als het over Microsoft gaat is het niet goed, en is ieder nieuwsbericht 'schelden'. Gaat het niet over Microsoft, dan is het ook niet goed.

"En wat heeft dat met veiligheid van de computer en internet te maken? "

Vanwaar de aanname dat artikelen hier met computer en internet te maken -moeten- hebben ? Het is wel een van de belangrijkste onderwerpen hier, maar security.nl richt zich op berichtgeving over informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming. Daar vallen dit soort zaken dus gewoon onder, ook al interesseert het jou misschien wat minder.

"De Nationale Ombudsman mag ook even de camera's op de snelwegen gaan aanpakken, deze staan nu ook tegen de rijrichting in. Ook staan in elke gemeente anpr-camera's die mijn voertuigbewegingen registreren en opslaan in een schimmige 'database'. En is het onzalige plan in de maak om te gaan betalen voor gereden kilometers."

Hier zou zeker meer aandacht voor mogen zijn bij de ombudsman. Overigens krijg je met het onzalige plan voor de kilometerheffing als het aan de overheid ligt een GPS-kastje in je auto om bij te houden hoeveel je rijdt. Je kunt wel raden dat deze informatie voor tal van andere zaken gebruikt zal gaan worden.

"Een supporter kwam hierdoor ten val en werd op de grond door twee politiemensen tegelijk geslagen en door een derde in zijn rug getrapt."

Dit klinkt gewoon als zinloos geweld. Of je nou agent bent of niet, als iemand op de grond ligt ga je die niet met drie man slaan en schoppen.
21-10-2009, 08:46 door Anoniem
"En wat heeft dat met veiligheid van de computer en internet te maken?"

wie heeft er ooit gezegt dat security.nl alleen daar over gaat?
21-10-2009, 09:14 door Anoniem
Wen er maar aan, dit gaat soort acties gaan de komende jaren steeds vaker plaatsvinden.
Gisteren was er nog een razzia waarbij een complete wijk werd afgegrendeld om een maar kleine wietplantages op te rollen. Niemand mocht er in of uit. Vorige week hadden we agentjes die op scholen door alle lockers van de kinderen gaan(dit gebeurt regelmatig). Schandalig. Ik ben sterk voor criminaliteitsbestrijding en politie maar dit gaat net even een stap te ver!

Dat de foto's vernietigd zijn geloof ik geen snars van.
21-10-2009, 14:26 door spatieman
het wordt tijd dat security.nl weer het verplicht registeren gaat invoeren............
21-10-2009, 19:57 door Thasaidon
Door spatieman: het wordt tijd dat security.nl weer het verplicht registeren gaat invoeren............
Yup, met pasfoto en adres gegevens ;-)

Door Anoniem: @Thasaidon: Ah, dus omdat de politie hier de wet heeft overtreden wil je iedereen met een blauw uniform op gaan sluiten?
Als er een wet was geweest welke het mogelijk maakt om groepen aan te pakken, dan ja... Ook de politie staat niet boven de wet.

Maar wat ik probeerde aan te geven was dat als bv een groep van 5 man bij jou in de buurt de boel kort en klein aan het slaan is, de politie ze oppakt, ze alle 5 hun mond houden en er geen bewijs is wie het precies gedaan heeft, ze alle 5 weer gewoon vrijuit gaan.
Dat soort onzin moet gewoon eens aangepakt worden. Of het nou voetbal "supporters" zijn of andere groepen.
21-10-2009, 22:21 door Anoniem
Laten we eens ophouden met het - in dit soort gevallen - spreken van 'politie'. In plaats daarvan wil ik de naam en toenaam van de betreffende dienders voluit in kunnen zien. Op die manier zorg je ervoor dat andere dienders geen negatieve gevolgen ondervinden van het brutale (onwettige) gepruts van hun collega's én weten we meteen wie we met pek en veren de straat op moeten jagen. Men verbergt zich tegenwoordig teveel achter namen als 'politie' en 'justitie', terwijl dit soort acties vaak ter plekke wordt verzonnen door een aantal individuen. Vergeet nooit dat de politie er is om ons te dienen en niet andersom!
22-10-2009, 13:52 door Anoniem
We weten allemaal wat er met mensen gebeurd als ze in groepverband opgehitst worden.
Ik ben er van overtuigd dat meer dan 95% komt om een leuke wedstrijd te kijken, maar een paar man verpesten het voor de rest.
En daarbij moeten de goede onder de kwaaie lijden.
Dus iedereen op de foto voor als het mis gaat, zodat men diegene kunnen oppakken die echt iets fout hebben gedaan.
Degenen die je met stoeptegels ziet gooien, met een das of sjaal voor hun gezicht etc, gelijk oppakken.
Dan kom je niet om een VOETBALwedstrijd te kijken.
Tot zover heb ik helemaal geen probleem met deze actie, dan kunnen gezinnen ook weer naar het voetbal, zoals ik vroeger met mijn vader mee ging.

Maar...

Wat gebeurd er nadien met die foto's?
Ook in het megadossier van onze paspoorten?, ff mergen met extra foto en onze vingerafdrukken?
Met stempel hooligan voor de rest van ons leven?

Dan krijg ik wel het BBIWY gevoel...:(
26-10-2009, 22:09 door Anoniem
Heel fout, maar vreemd vind ik het niet, supporters die de vuilste dingen altijd flikken en dan als politie altijd aan allemaal regels
gebonden zijn, vind het eigenlijk nogal logisch.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.