image

Bankklanten vaker geronseld als katvanger

vrijdag 30 oktober 2009, 10:54 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse financiële toezichthouder FDIC waarschuwt banken dat hun klanten vaker het doelwit van cybercriminelen zijn die katvangers zoeken. Katvangers fungeren als tussenpersoon voor de criminelen die bankrekeningen plunderen. De katvanger ontvangt een bedrag dat de criminelen van een rekening hebben gestolen en moet dat vervolgens opnemen en via betaaldiensten als Western Union naar een buitenlandse rekening overmaken. Zelf mag hij of zij zo'n acht a tien procent van het bedrag houden.

De katvangers worden vaak geronseld via vacaturesites of e-mails waarin een bedrijf op zoek is naar iemand die vanuit huis flexibele uren wil werken. Om de scam legitiem te laten lijken, moeten de katvangers allerlei papieren ondertekenen en wordt er met legitiem lijkende contracten gewerkt. De persoonlijke informatie die men verstrekt kan in sommige gevallen gebruikt worden om identiteitsdiefstal te plegen of het account van de katvanger over te nemen. De toezichthouder geeft banken ook tips waaraan ze een katvanger kunnen herkennen, zoals rekeningen die eerst een klein en vervolgens een groot bedrag ontvangen.

Reacties (3)
30-10-2009, 11:23 door Syzygy
In een land als Amerika waar armoede ook echte armoede is kan men dit soort mensen makkelijk vinden.
Amerikanen doen bijna alles voor geld denk ik wel eens (denk maar aan die mailtjes die je vroeger kreeg in de trend van : stuur dit door naar 10 man en maak kans op 100.000 dollar van Microsoft) .

Je ziet dit ook vaak bij mensen die een kamer beschikbaar stellen voor een Hennep plantage. De sukkels denken alleen maar aan het snelle geld maar als de energie nota door een deurwaarder gepresenteerd wordt is de opdrachtgever natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen.
31-10-2009, 22:40 door PeterBD
Geloof mij....
In een land als Nederland...waar we het ontzettend geod hebben,zijn ook makkelijk mensen te vinden die als katvanger willen werken....
En de mailtjes van het doorsturen om geld van Microsoft te krijgen zijn in het Nederlands ook heel wat keren aan mijn mailbox voorbij gegaan..
Katvangers zijn gewoon een probleem. Zij zorgen dat het systeem werkt.
De overheid zou er verstandig aan doen dit soort informatie te gaan verzamelen en zelf als katvanger te gaan werken.
Al het geld innen en niets aan de "opdrachtgever" doorsturen.
Zo haal je het systeem onderuit. Het binnengehaalde geld kan vervolgens weer terug naar de rechtmatig eigenaar.
02-11-2009, 11:24 door Anoniem
"In een land als Amerika waar armoede ook echte armoede is kan men dit soort mensen makkelijk vinden."

Net zoals in vrijwel ieder ander land. Denk je dat dit soort praktijken hier soms niet voorkomen ?

"(denk maar aan die mailtjes die je vroeger kreeg in de trend van : stuur dit door naar 10 man en maak kans op 100.000 dollar van Microsoft) ."

Ik heb talloze Nederlanders gezien dit dit soort troep doodleuk naar al hun contacten doorstuurden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.