image

VVD wil snelle aanpak cybercrime

donderdag 6 januari 2011, 13:26 door Redactie, 18 reacties

De VVD wil dat minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie snel komt met een plan van aanpak om cybercrime te bestrijden. "We moeten nu echt wakker worden, want het probleem wordt steeds nijpender. Ik schrik hier echt van. Waarom doen wij het zo slecht en zijn de bedrijven in ons land vaker slachtoffer dan andere landen? Dat wil ik van de minister weten", zegt woordvoerder Afke Schaart

De politieke partij baseert zich op cijfers van het CBS. Daarin is te zien dat voornamelijk storingen voor Nederlandse bedrijven een groot probleem vormen en veel vaker voorkomen dan aanvallen van buitenaf en infecties. Ook zouden grote bedrijven met meer dan 250 werknemers vaker met beveiligingsincidenten te maken hebben dan kleinere bedrijven.

Impact
Wat de impact van storingen en cybercrime is heeft het CBS niet onderzocht, maar volgens Schaart leidt cybercrime tot grote economische schade. “Mensen zullen alleen iets kopen op bijvoorbeeld Marktplaats als ze er vertrouwen in hebben dat hun betaling goed beveiligd is. E-commerce wordt steeds belangrijker voor onze economie en we zijn er in Nederland goed in. We moeten dat succes koesteren. Daarom wil ik dat Verhagen nu snel in actie komt.”

Reacties (18)
06-01-2011, 13:57 door Preddie
verplicht een internet rijbewijs om alle klikker-die-klik mensen tegen hun zelf te beschermen ...... wordt wakker ..... woninginbraken stop je ook niet als iedereen zijn voor- en achterdeur 24 uur per dag open heeft staan......
06-01-2011, 13:58 door SirDice
Wat de impact van storingen en cybercrime is heeft het CBS niet onderzocht, maar volgens Schaart leidt cybercrime tot grote economische schade.
En storingen niet?

“Mensen zullen alleen iets kopen op bijvoorbeeld Marktplaats als ze er vertrouwen in hebben dat hun betaling goed beveiligd is.
En als de site niet bereikbaar is koopt helemaal niemand iets.
06-01-2011, 14:06 door fd0
<cynisch>
Laten we meteen alles uit rapport Faber invoeren
</cynisch>
06-01-2011, 14:31 door N4ppy
Lies, Damn Lies and statistics.

We moeten allemaal naar de UK verhuizen!! Daar is niets aan de hand.

En waar halen ze die data vandaan dan Volgens mij is er nog geen meldplicht in NL en wat is een incident
Ah!
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/4-09122010-AP/EN/4-09122010-AP-EN.PDF

"Disclosure of confidential data due to intrusion, pharming, phishing attacks refers to an ATTEMPT to get confidential
information on persons, staff or clients, intellectual property or other confidential information"

Dus als we bv de "ING" mailtjes tellen dan hebben we al een aardig aantal ATTEMPTS te pakken
06-01-2011, 14:38 door Anoniem
Toch raar dat het big brother gedrag van de overheid er nou juist voor zorgt dat ik steeds minder op internet vertrouw en doe... Maar daar heeft diezelfde VVD zeker nog niet over nagedacht?
06-01-2011, 14:42 door Anoniem
"De politieke partij baseert zich op cijfers van het CBS. Daarin is te zien dat voornamelijk storingen voor Nederlandse bedrijven een groot probleem vormen en veel vaker voorkomen dan aanvallen van buitenaf en infecties. "

Indien de cijfers van het CBS zouden kloppen, dan kunnen we rustig verder slapen. Het aantal vermelde incidenten is namelijk zeer laag. Verder zegt het spreadsheet geen drol over de ernst van de incidenten. Wil de politiek op basis van zo'n spreadsheet zonder inhoud beslissingen nemen ?!?!
06-01-2011, 16:15 door spatieman
wat ze echt bedoelen is.
Encryptie verbieden. : Want volgens de overheid gebruiken alleen pedo's en criminelen encryptie.
SSH verbieden : Want hackers gebruiken alleen SSH om ongewenst toegang tot andere machines te krijgen.
SSL verbieden: want iemand die iets over een beveiligde lijn wil versturen, heeft iets te verbergen.

Rare jongens bij de overheid..
06-01-2011, 16:32 door Anoniem
@SPATIEMAN

vergeet niet het verbod op linux/unix, want dat is een hackers tool
06-01-2011, 16:50 door Anoniem
Het is een Cybercrime dat bedrijven zoals Microsoft,Apple,Adobe etc... anno 2011 hun producten niet op orde hebben en zodoende cybercriminelen het af en toe wel heel makkelijk maken om daar misbruik van te maken.
06-01-2011, 16:52 door Mysterio
VVD wil ook een snelle aanpak van het file-probleem. Tja... men wil zoveel tegenwoordig.
06-01-2011, 17:03 door Brammel
Volgens Ruud Bik (korpschef KLPD) Is Big Brother geoorloofd want "'Wie heeft het nog over Big Brother in deze tijd van Facebook en internet?"
Cibercrime is hot, maar op het moment dat je het internet monitort bega je een nog grotere Cybercrime. (1984/Orwell).

Laten we een privé/geëncrypteerd/anoniem/secure secondair internet opbouwen met alleen mensen van onbesproken gedrag.

Hoeveel mensen hebben 100% legale muziek,software,films etc. op hun pc !!?? Na de Kinderporno zijn deze mensen aan de beurt. Let op mijn woorden....
06-01-2011, 17:17 door Anoniem
Nee werkt niet de cybercrime aanpakken,je eigen computer is je eigen verandwoordelijkheid en dat blijft het.
Het is je eigendom,dus ben je er ook zelf verandwoordelijk voor.
Op kantoor bij een bedrijf is het bedrijf verandwoordelijk voor de beveiliging van zijn systemen tegen kwaad van buiten af op het internet.
Thuis heb je dus de verandwoordelijkheid dus zelf.
Als je internet wil gebruiken moet je gewoon de gevaren ervan kennen.
06-01-2011, 17:22 door Brammel
Oja, Wij zitten in een economische crisis omdat de Banken zich Crimineel verijkt hebben en die zelfde banken het toestaan om ons te laten bestelen door 'cyber'criminelen die zodoende een aardige buffer opgebouwd hebben (miljoenen) om ons de komende jaren nog te vervelen. Wie is de nieuwe baas van de ABN-AMRO. Wie komt er miljoenen tekort op de begroting? Wie heeft zijn zaken niet op orde?
De banken stopen de werkelijke cijfers in de doofpot,maar wie betaald de rekening?
07-01-2011, 08:14 door carolined
<encryptie begin>
Ik post dit even versleuteld, want ik begin ook mijn twijfels te krijgen bij de overheid, voordat je het weet lig je aan een ketting in het cachot en kun je niet meer bewijzen dat je onschuldig bent omdat je al veroordeeld bent.

Maar ter zake.
Ik begrijp het even niet... Ben blond hoor, dus dat kan.
"Storingen in het bedrijfsleven vormen een groot probleem"
en dus moeten we snel iets gaan doen aan cybercrime.
Eh.... bij mij valt het kwartje niet (een kwartje is een oude munteenheid van vóór de euro).
Als ik dit zou weten zou ik eerder iets aan de storingen doen. Waar ben ik fout in mijn redenatie?
</encryptie einde>

ja ja, ik weet het, ik ben nu verdacht want ik heb versleuteld.....
07-01-2011, 09:46 door Mysterio
Nee werkt niet de cybercrime aanpakken,je eigen computer is je eigen verandwoordelijkheid en dat blijft het.
Het is je eigendom,dus ben je er ook zelf verandwoordelijk voor.
Gelukkig werkt dat niet altijd zo. Kijk bijvoorbeeld naar de APK van je auto. Het is nog steeds jouw verantwoordelijkheid dat jouw eigendommen in goede staat verkeren, maar ik vind het niet gek dat er regels worden opgesteld zodat het voor iedereen veiliger wordt.

De ellende begint wanneer de politiek dit soort zaken snel wil aanpakken. De politiek is zelden snel en wanneer ze snel zijn geeft dat zelden het gewenste resultaat. Laat ze goed en lang nadenken over de problematiek, maar laat ze bovenal zoeken naar echte experts die opbouwende ideeën hebben over deze zaken.
07-01-2011, 12:53 door Dev_Null
"Verhagen.. minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie"
Waar heeft die man nu werkelijk inhoudelijk verstand van
A - Economie
B - Landobouw
C - Innovatie
D - geen van bovenstaande
Ik stem D ... :-P

Echte innovatie "geachte minister" zou zijn als mensen die een computer gebruiken ook daadwerkelijk 100% verstand zouden kunnen krijgen - via goede duidelijke op de praktijk gebaseerde opleidingen - waar ze mee bezig zijn achter hun keyboard. Europees computer rijbewijs bijvoorbeeld met extra modules aan de hand van gewenste informatie behoeften van de individuele compuert gebruikers (via vrije kues opleidingen of via het staats-onderwijs).

Echte Innovatie bereikt je door mensen zelfstandiger, onafhankelijker en bewuster te maken, door als "uberheit" te faciliteren in platformen en diensten dit dit ondersteunen..... in plaats van het verspreiden van overheidsfabeltjes en structureel angstzaaien onder de onschuldige en onwetende computer-bevolking. Het word tjd dat deze regering eens overschakelt naar een onderSTEUNINGS model i.p.v. de domehouderij en onderDRUKKING die nu gebruikelijk is.

Wanneer mensen ZELF weten welke digitale gevaren ze kunnen lopen, kun je vervolgens sturen op zelf-werkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid i.p.v. de anno 20101 verstikkende overheidsbetutteling.. Das pas bezuinigen bij de bron.
Bemoei je met je eigen zaken en zorg ervoor dat eerst op orde is, voordat je de cyberwetten gaat voorschrijven voor een ander

Lead by Good Example (and not by suppression and mindcontrol)
08-01-2011, 13:16 door Brammel
Waarom stappen we niet allemaal over op de Playstation 3 en/of X-Box Deze consoles zijn ook met het internet verbonden.
Maar daar hoor je geen/zelden berichten over van mensen die slachtoffer worden van cybercrime.

De oplossing : http://www.youtube.com/watch?v=c3z409EtDOs (Net zo grappig als de VVD)
14-01-2011, 09:05 door Roffel
NU investeren voor de toekomst!

Het internet is voor iedereen, net zoals onze wegen, alleen daar betalen we grof belasting voor en is de overheid verantwoordelijk voor het onderhoud en doorstroming (ghmpfff!!). Wil je er gebruik van maken zul je een vervoersmiddel en het liefst ook een rijbewijs nodig hebben. Op de wegen gelden regels, die ik op de basisschool al fietsen aangeleerd kreeg, neemt niet weg dat (jawel) ook ik die regels soms opzettelijk overtreed…levert dat schade op..nee hoogstens in mijn eigen portemonnee. Heren politiek!!!! Waar blijft het verplichte vak informatica kunde op de scholen? Leer het nut, plezier en de veiligheid van ons www uit, laat het desnoods een examen vak zijn
Maar begin er al op de basisschool mee.

Net als u sta ook ik regelmatig bumper aan bumper met dikke leasebakken die een gemiddeld bedrijf toch een aardig stukje omzet kosten…stoppen ze ook zoveel geld in hun systemen en de veiligheid daarvan? Een lesje over verouderde software op SCADA systemen in de industrie zal veel verhelderen en je er niet vrolijker op doen maken. Zeker niet als blijkt dat toegang tot de pc’s en de ruimtes waarin ze staan veelal niet goed beveiligd zijn. Maar ach…in het land der blinde is eenoog koning toch.

Beste fijne heren ministers…Trek geld uit om de grenzeloze, u aan de rest van de wereld verbindende, digitale wegen veilig te berijden. Daar waar geld valt te verdienen zal altijd criminaliteit zijn…die ban je niet uit. Wel kun je reduceren wie waar in trapt en op welke manier…Gelukkig worden de politici en anderen wakker als het gaat om ons mooie internet en wie weet ooit…

Roffel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.