image

Kritiek op Google privacy dashboard zwelt aan

maandag 9 november 2009, 11:17 door Redactie, 6 reacties

Het Google Dashboard, dat "transparantie, keuze en controle" naar gebruikers brengt, krijgt steeds meer kritiek van privacy-voorstanders, maar Google wist er toch positief mee in het nieuws te komen. Het Dashboard toont alle Google-diensten op één pagina, maar zou lastig te vinden zijn en de inhoud schiet ernstig tekort. "Google maximaliseert de PR-waarde van deze feature als antwoord op critici die online privacy garanties eisten", zegt John Simpson, van consumentenorganisatie Consumer Watchdog. "Ze laten een klein lichtje in de zwarte doos schijnen die Google is, maar om te beweren dat dit transparantie is, is absurd."

Ari Schwartz van het Centrum voor Democratie en Technologie vindt het een stap in de goede richting. "Google heeft gezegd dat het gebruikers meer controle wil geven, maar dit is de eerste keer dat we ze die controle over privacygevoelige informatie zien organiseren." Vorige week werd de feature positief onthaald, maar lieten ook de critici van zich horen.

Misleiding
Bij een soortgelijke aankondiging over het anonimiseren van IP-adressen wist Google de doorsnee pers ook een mooi verhaal voor te houden, aldus Google-criticus Chris Soghoian destijds. "Helaas maakt Google gebruik van het feit dat de mainstream media totaal geen kennis van deze zaken heeft, waaronder de meeste technische publicaties. Google's nieuwe anonimiseringsbeleid is waardeloos en het bedrijf verdient het om op deze misleiding te worden aangesproken."

Reacties (6)
09-11-2009, 11:39 door Syzygy
"Ze laten een klein lichtje in de zwarte doos schijnen die Google is, maar om te beweren dat dit transparantie is, is absurd."

LEES "EEN ZOETHOUDERTJE"
09-11-2009, 12:09 door Eerde
Grappig geblaat want geen van beide heren die met mooie one-liners komen geeft ook maar een voorbeeld van wat er dan zo vout is...
Net als ik criticasters al jaren vraag mij een een paar voorbeelden van het schenden van hun privacy door Google te geven, ook zo'n leuk onderwerp. Ik heb nog nooit ook maar een [1] voorbeeld gekregen, alleen geblaat 'dat het zo is'.
Grappig.
09-11-2009, 14:15 door RobertoG
Ze houden bij welke sites/keywords jij zoekt opdat ze beter passende reclames kunnen tonen. Of dat zo is weet ik niet, want ik kijk echt nooit naar de google-ads. Mij stoort het dus niet.
Dat gaat pas gebeuren als ik hypotheek offertes in de bus krijg omdat dat zinvol leek uit het feit dat ik veel e-mail verstuur over m'n verhuisplannen.
09-11-2009, 17:09 door prikkebeen
Ik haal mijn Gmail op met pop. Het account wordt alleen gebruikt voor een paar nieuwsbrieven. Ik zoek met Scroogle sinds een poosje.
Alles van Google wordt geblokkeerd met Adblock Plus, NoScript, Cookie Safe Light en Ghostery. Wat Google nu nog van mijn internet gebruik kan zien mogen ze hebben.
Wat Google in de toekomst gaat doen met al die gebruikers profielen moeten we nu nog afwachten. Zolang het geld oplevert zullen ze proberen het maximale eruit te halen. Dat is ook wel logisch want ze leven van de advertentie inkomsten. Echter, niemand is verplicht om al die gratis services van Google te gebruiken. Privacy begint bij jezelf vind ik.
09-11-2009, 20:30 door Anoniem
Overlaatst merkte ik dat een pagina van mijn homepage op Google stond, merkwaardig want ik heb geen login in Google laat staan mijn page aangeboden in Adsense of zo. Een robot die zijn zoekwerk meer dan 'goed' doet dus.
(https://www.google.com/adsense/login/en_US/?gsessionid=jxsqIdlK313mcDbheH3Srw)
Als zoekrobot denk ik dat Google nog wel steeds de sterkste is.
MSoft zijn Bing(beta) is leuk mooi maar wat zwakjes.
Ander alternatief: http://ixquick.com/ (zou geen gegevens van IP's opslaan...)
22-11-2009, 21:38 door Anoniem
hoe kan ik mijn huis uit streetview krijgen. Ze hebben met die auto over de schutting en direct in mijn huis foto's zitten maken.

Google is een ernstig privacy probleem aan het worden en ik ben benieuwd wat de CBP gaat doen. (zal wel weer niets zijn)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.