image

Oost-Europeanen aangeklaagd wegens wereldwijde bankoverval

woensdag 11 november 2009, 11:46 door Redactie, 4 reacties

Een groep Oost-Europeanen is gisteren in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het stelen van 9 miljoen dollar bij een wereldwijde overval op geldautomaten. De servers van betalingsverwerker RBS Worldpay waren het doelwit van de hackers. Het ging met name om betaalkaarten die bedrijven als alternatief voor cheques gebruiken om hun personeel mee te betalen. De kaarten kan men steeds opnieuw opladen.

De aanvallers die de aanval uitvoerden wisten de kredietlimiet van de kaarten te verhogen en via een leger van katvangers binnen 12 uur grote bedragen op te nemen. Bij meer dan 2100 betaalautomaten in zeker 280 steden, van Moskou tot Atlanta, sloegen de katvangers vorig jaar november gelijktijdig toe en namen het geld op. De katvangers mochten 30 to 50 procent houden en moesten de rest van het geld naar de hackers overmaken. Volgens de aanklacht gebruikte de groep "geavanceerde hacking technieken" om de encryptie te kraken waarmee Worldpay de klantgegevens had beveiligd.

Nederland helpt
Het aanklagen van de groep, waarvan de leden uit Rusland, Estland en Moldavië afkomstig zijn, was alleen dankzij "ongekende internationale samenwerking" nodig, zo laat het Amerikaanse Ministerie van Justitie weten. Met name de samenwerking tussen de VS en Estland krijgt een speciale vermelding, maar ook Nederland wordt nadrukkelijk genoemd. Het Openbaar Ministerie en de High Tech Crime Unit zouden "enorm" hebben geholpen. Volgens speciaal agent van de FBI Greg Jones, die de operatie leidde, zendt het aanhouden van de groep een duidelijke boodschap naar cybercriminelen over de hele wereld.

"Vorig jaar november werd in slechts één dag een Amerikaanse creditcardverwerker gehackt op mogelijk de meeste geavanceerde en georganiseerde manier die ooit is uitgevoerd. Vandaag, bijna een jaar later, zijn de leiders van deze aanval aangeklaagd. Dit onderzoek heeft de rug van één van de meest geavanceerde hackergroepen in de wereld gebroken. Dit succes zou niet mogelijk zijn geweest met de hulp van het slachtoffer en de ongekende samenwerking met verschillende opsporingsdiensten over de hele wereld", aldus Sally Quillian Yates, procureur-generaal van het noordelijke district van Georgia.

Reacties (4)
11-11-2009, 12:44 door Anoniem
"gehackt op mogelijk de meeste geavanceerde en georganiseerde manier"

Iemand meer details over de manier. Ben erg nieuwsgierig hoe geavanceerd dit dan wel was.
11-11-2009, 13:03 door spatieman
en toch..
is dit slechts het puntje van de berg..
11-11-2009, 15:53 door Bass
Is er een geavanceerdere manier dan de kluis openkraken?
12-11-2009, 13:50 door Anoniem
Beste hackers,


hartelijk gefeliciteerd met jullie ongelofelijk goede geslaagde overval, ik buig met diep respect mijn hoofd voor deze complexe operatie. Uitgevoerd met een correcte planning, kennis van zaken en een wereldwijde communicatie (nsa, echelon iemand??) over verschillende tijdzones. Deze complexe daad van geldonttrekking aan de maatschappij is meestal alleen voorbehouden aan belastingdiensten.

Kudo's to you all....


Het Orakel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.