image

Ziekenhuis ontslaat personeel na grasduinen EPD

zaterdag 15 januari 2011, 14:16 door Redactie, 9 reacties

Een Amerikaans ziekenhuis heeft vier personeelsleden ontslagen na het grasduinen in de elektronische patiëntendossiers van de slachtoffers van de Tucson schietpartij. Het gaat om drie stafmedewerkers en één verpleegster. Het University Medical Center (UMC) is niet op de hoogte dat de informatie uit de dossiers openbaar is gemaakt.

Het ziekenhuis zegt alle potentiële inbreuken op de privacy van patiënten te onderzoeken. "Met ontwikkelingen in technologie is het beschermen van de patiënt zijn privacy de focus van alle ziekenhuizen. Het UMC gebruikt geavanceerde technologie om onjuiste toegang tot patiëntgegevens te detecteren en te voorkomen."

Reacties (9)
15-01-2011, 15:26 door 0101
Tja, handig zo'n EPD waarbij je pas iets opmerkt als het te laat is... :-S En dan is dit ziekenhuis waarschijnlijk nog een positieve uitzondering, ik durf haast niet te denken aan hoeveel gevallen van misbruik er niet opgemerkt zijn.
Maar natuurlijk gaat dat in Nederland allemaal anders... http://www.nu.nl/column-zaterdag/2423526/
15-01-2011, 17:32 door Syzygy
Informatie over iedereen is altijd en overal te koop.

Dat zegt dus eigenlijk al genoeg, elke discussie daarover is verder overbodig.
15-01-2011, 21:22 door Anoniem
Mooi man, zo'n EPD. Die mensen zijn dus hun baan kwijt. En wat heeft het slachtoffer (van deze illegale toegang) daar dan aan???
16-01-2011, 11:33 door Atropos
Ach kom,
Docht je nu echt dat in de huidige samenleving en met wat voor regering je ook hebt/kiest je daar enig verschil in ziet.
Wat nu een uitzondering is omdat maar 1 persoon het roept, daar weet je van, dat als die persoon niet snel in de kiem wordt gesmoord het binnen een niet al te lange tijd een feit is. (of was Hitler en geert wilders daar niet een goed voorbeeld van??)

Nu is EDP nog een ding wat je "mag" over beslissen.
Geeft het 2 tot 3 jaar en je weet niet beter dat alles van je gezondheid er in zit en dat iedereen buiten jij er in kan of mag.
(en daar gaat je ziekenfondsverzekering weer omhoog!)

Die paar individuele die er nu nog meer spelen omdat het leuk is of geld oplevert, ha, over een aantal jaar is dat niet meer nodig.
Dan betaal je als bedrijf voor die informatie en kan/mag je er mee doen wat je maar wil.
Simpel toch?

Wij als specialisten hoeven elkaar toch niet uit te leggen dat 1984 al lang een feit is, en dat elke discussie daarover een van de meest zinloze tijdverdrijf is.
Je bent je privacy kwijt, get over it.(je stond er bij en keek er naar)

Al wat je tegenwoordig nog er tegen doen kunt is een zorgen voor een goede spamfilter en voor de rest accepteren dat alles wat je doet omdat weer terug te halen, verloren hoop/tijd is.
16-01-2011, 11:40 door spatieman
EPD'tje kopen ?
anders gaat het naar google toe.
16-01-2011, 11:44 door Atropos
Zo iets ja.
16-01-2011, 17:58 door Securitate
iemand die zijn functie misbruikt om bij info te komen anders dan voor de uitoefening van zijn taak vraagt erom de zak te krijgen.
de toebedeelde rechten zijn slechts voor het geval dat, niet omdat je nieuwsgierig ben of omdat een ander vraag ff te kijken.
volkomen terecht, direct opzouten.
en als je dit niet eens ben bedenkt dan het volgende.
oom agent die in willekeurig dossier kijkt, de gemeente of anderen in gba, belasting, bkr, etc.
privacy is je neus niet in andermans zaken stoppen, het begint bij jezelf.
17-01-2011, 07:57 door Silver
Mijn eerste reactie toen ik de titel van het artikel zag was eerlijk gezegd "Wow...hebben ze dat opgemerkt? Zo handig zijn ze hier toch niet in de Zorg?". Toen zag ik dat het om een Amerikaans ziekenhuis ging en was de status quo weer hersteld. Beetje sensatiejournalistiek weer, door het EPD te noemen terwijl het niet eens om Nederlandse data gaat.

Hoe dan ook, de beveiliging in de Nederlandse zorgsector is ook al slecht zonder het EPD. Het wachten is op het eerste echt grote schandaal uit deze hoek.

Ik ben het overigens ook wel eens met bovenstaande reacties.
17-01-2011, 12:20 door Anoniem
Vergeet niet dat ze in de US HIPAA hebben (http://nl.wikipedia.org/wiki/Health_Insurance_Portability_and_Accountability_Act) waarin het omgaan met toegang tot medische en privacy gegevens geregeld is.

Mensen zijn nieuwsgierig en hebben de neiging hun neus ook in zaken te steken die niet direct verband houden met de taak die ze uitvoeren. Een neiging die evenredig is met de maatschappelijke danwel persoonlijke impact en omgekeerd evenredig met de "afstand" tot de informatie.

Een EPD systeem moet op zijn minst vast leggen wie wanneer welke informatie heeft ingezien.

Ontslag is m.i. een te zware sanctie, een berisping zou meer op zijn plaats zijn geweest, omdat er geen informatie gelekt is naar buiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.