image

Juridische vraag: Mag ik de chip in het paspoort slopen?

woensdag 18 november 2009, 09:24 door Arnoud Engelfriet, 67 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Paspoorten hebben tegenwoordig een RFID chip. Deze chip bevat o.a. alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens, waaronder een tweetal biometrische kenmerken van de houder: een gelaatsscan en twee vingerafdrukken (linker en rechter wijsvinger), zo meldt Wikipedia. Maar wat nu als deze chip kapot gaat? Of als ik hem opzettelijk kapot maak? Ben ik dan strafbaar?

Antwoord: Iedereen die zich wel eens langdurig heeft verveeld in wachtruimtes van vliegvelden, heeft ongetwijfeld de kleine lettertjes in zijn paspoort wel eens gelezen - om er dan achter te komen dat je paspoort helemaal niet van jou is. Het paspoort is eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt je alleen in bruikleen gegeven gedurende een zekere tijd (artikel 4 Paspoortwet).

Met je eigendom mag je doen wat je wilt, maar met in bruikleen genomen zaken niet. De wet formuleert het mooi: je bent gehouden "als een goed huisvader voor de bewaring en het behoud van de geleende zaak te zorgen." Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat zo'n zaak beschadigd raakt. Maar zolang je goed zorgt voor de zaak, ben jij daar niet voor aansprakelijk. Je moet wel kunnen aantonen dat je alle nodige zorg hebt betracht, en dat het dus echt een ongelukje was dat het paspoort in de magnetron terecht kwam. ("Hij zat in de tas met boodschappen want ik moest me legitimeren op straat en toen stopte ik de kant-en-klaarmaaltijd meteen in de magnetron toen ik thuis was, pas achteraf merkte ik dat mijn paspoort onder aan het bakje kleefde.") Ga je opscheppen op je blog dat je je paspoort in de magnetron hebt gestopt, dan loop je kans op een schadeclaim.

Ongeacht de oorzaak heb je een probleem als de chip in je paspoort stuk gaat: volgens artikel 54 Paspoortwet kan je paspoort worden ingenomen als "het zodanig is beschadigd dat daarin opgenomen beveiligingskenmerken zijn aangetast, gegevens niet meer leesbaar zijn of een deel ervan ontbreekt." Je reis naar het buitenland kan dan dus zomaar op het vliegveld eindigen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (67)
18-11-2009, 09:37 door Anoniem
Ik vind het absoluurt kunnen dat de overheid een chip in ons paspoort stoppen. Ik geloof dat de overheid in die chip namelijk een gps tracker hebben, zodat ze iedereen overal kunnen monitoren.

SLECHT IDEE!!!! ALS IK HET NIEUWE PASSPOORT KRIJG, GA IK AL MIJN DATA VAN DIE CHIP WISSEN!!
18-11-2009, 09:51 door Anoniem
Ah interessant vraagje, bedankt Arnoud!
18-11-2009, 10:38 door Anoniem
Sommige mensen stellen maar rare vragen.
18-11-2009, 10:49 door Anoniem
GPS Tracker? Zo erg is het (nog) niet, maar dat kan ongetwijfeld nog stiekem komen. 'Probleem' voor een GPS tracker is volgens mij wel dat ie van stroom moet worden voorzien, dus dat wordt lastig met een paspoort. Paspoort ligt altijd thuis, of misschien nog bij m'n ouders, of hij was verlopen en nu alleen nog ID kaart.

Er zit straks iig wel een soort GPS tracker in de auto met kilometerheffing...
18-11-2009, 11:06 door privacy4all
@Anoniem van 09:37
Leuk, dat jij de chip uitzet maar je hebt ondertussen je vingerafdrukken en foto (gezichtscan) netjes achtergelaten bij de overheid.
Beetje goede camera en software herkent je dus al op het vliegveld, stations, stadion, etc.etc. en, (och er is wat gestolen!) de recherche mag even de vingerafdrukken die ergens gevonden zijn door de database trekken om aan te tonen dat je er geweest bent.

Wees slimmer en protesteer gelijk tegen het afgeven van je vingerafdrukken bij het aanvragen van je paspoort.
18-11-2009, 11:07 door Eerde
GPS in ja paspoort, nog niet een transponder lijkt me eerder aan de beurt. Verder is het slopen niet zo interessant, alleen lastig als je de grens over wilt, maar meer het uitlezen en daarna modden van die chip...

Daarnaast heb ik de laatste week voor de vingerafdrukkenplicht mijn pp vernieuwd, dus ik kan het geneuzel nog even 5 jaar afwachten ;)
18-11-2009, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem: Sommige mensen stellen maar rare vragen.
Rare vragen bestaan niet, domme antwoorden wel...zoals die van jou bijvoorbeeld ;-)
18-11-2009, 12:08 door Anoniem
In de magentron met dat paspoort :P
18-11-2009, 12:31 door Anoniem
Arnoud, met alle respect maar je hebt het fout.
Dit zeg ik niet alleen omdat het mij door de beambte die met de uitgave belast was, is verzekerd maar ook omdat jouw veronderstelling een hiaat bevat; "het zodanig is beschadigd dat daarin opgenomen beveiligingskenmerken zijn aangetast, gegevens niet meer leesbaar zijn of een deel ervan ontbreekt.", is namelijk niet van toepassing, de chip bevat geen andere of extra informatie die niet ook in schriftelijke vorm aanwezig is.
Er wordt dus niets verwijderd/onleesbaar gemaakt en/of veranderd/aangepast.
Daar is nu net die chip verantwoordelijk voor.... ' Elvis is on board' ... !
18-11-2009, 12:47 door Eerde
@Vandaag, 12:31 door Anoniem
Goed punt ! Of zou het betekenen dat er toch 'geheime' info op staat ?
18-11-2009, 13:30 door martijno
de chip bevat geen andere of extra informatie die niet ook in schriftelijke vorm aanwezig is.
Er wordt dus niets verwijderd/onleesbaar gemaakt en/of veranderd/aangepast.
Daar is nu net die chip verantwoordelijk voor.... ' Elvis is on board' ... !
De in de chip opgeslagen gegevens zijn voorzien van een electronische handtekening die alleen te controleren is als de chip nog functioneert. Dat is dus wel degelijk een nieuw echtheidskenmerk. ZIe https://www.bprbzk.nl/echtheidskenmerken/csca/.
18-11-2009, 13:54 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 12:31: volgens de letter van de wet mag men je paspoort ook innemen als iets er op meerdere manieren op staat en één daarvan beschadigd is. Maar ik geloof je op je woord als de uitgevend ambtenaar anders heeft gezegd. Hopelijk heb je wel zijn 06-nummer voor het geval de marechaussee het met hem oneens is :)
18-11-2009, 14:37 door SirDice
Je moet wel kunnen aantonen dat je alle nodige zorg hebt betracht
Hoe doe je dat? Je kunt aan de buitenkant niet zien dat die chip kapot is en wij burgers hebben niet de mogelijkheid om 'm uit te lezen. Als het paspoort en de chip er zichtbaar goed uit zien wie gaat mij dan beschuldigen dat ik moedwillig dat ding gesloopt heb?
18-11-2009, 15:35 door Anoniem
wat als je je idkaart op de sterke magneet van de bieb legt? je kunt niet zien of ie kapot is... dus hoe moet je dat weten?
18-11-2009, 16:44 door SirDice
Door Anoniem: wat als je je idkaart op de sterke magneet van de bieb legt? je kunt niet zien of ie kapot is... dus hoe moet je dat weten?
Een RFID gaat daar niet van stuk, het is geen magneetstrip.
18-11-2009, 17:22 door Preddie
Allereerst wil ik Arnoud bedanken voor het beantwoorden van de vraag die ik enkele weken geleden hebt ingestuurd.

Helaas is het antwoord niet waar ik op gehoopt had, maar toch zit ik nog in een dilemma waar ik niet geheel uit kom.

even de volgende dingen op een rijtje :

- je paspoort is in bruikleen van de overheid
- je betaald voor je paspoort

als je nagaat wat de definitie is van bruikleen:
overeenkomst, waarbij de ene partij aan de andere een zaak zonder tegenprestatie ten gebruike afstaat, onder de verplichting deze terug te geven

In het geval van een paspoort of ID kaart staat er wel degelijk een tegenprestatie tegen over, namelijk de betaling. Het woord dat gebruikt zou moeten worden is "verbruiksleen" na mijn menig. Maar in dat geval is het geen eigendom meer van de overheid omdat je dan volgens de definitie een ruil van gelijke waarde hebt gedaan en geen geld terug krijgt als je het paspoort terug brengt.

of heb ik het hier fout ?

@ Sirdice
na de magnetron heb je kans dat er twee kleine brandpuntjes te zien zijn op de kaart. Een andere techniek is de een moker pakken, en dan de kaart op een riggeltje leggen en stukje bij beetje rustig op de kaart beginnen te tikken, uiteindelijk zal de chip moet stoppen met werken

@ privacy4all

Hoe moet je dat protest dan aantekenen en hoe gaat dat in zijn werk. Is er kans dat dat protest gehonoreerd word of moet je dan juridisch stappen gaan zetten ? Ik zou daar graag wat meer over willen weten
18-11-2009, 17:26 door SirDice
Door Predjuh: @ Sirdice
na de magnetron heb je kans dat er twee kleine brandpuntjes te zien zijn op de kaart. Een andere techniek is de een moker pakken, en dan de kaart op een riggeltje leggen en stukje bij beetje rustig op de kaart beginnen te tikken, uiteindelijk zal de chip moet stoppen met werken
Ik dacht meer aan wat leuke, niet al te hoge, voltages op de diverse pinnetjes :-}

Maar goed, daar kun je waarschijnlijk niet bij :(
18-11-2009, 17:32 door Arnoud Engelfriet
@Predjuh: goed punt, had ik eigenlijk niet eens over nagedacht. Ik zit me nu af te vragen waar je voor betaalt: is dat voor het paspoort zelf of voor de administratieve handelingen vooraf? Als het het laatste is, dan heb je je paspoort nog steeds in bruikleen. Is de betaling puur in ruil voor het stuk papier (met chip), dan huur je het paspoort in feite. Want hoe het ook zij: als jij betaalt maar er is een eigendomsvoorbehoud gemaakt, dan wordt het ding niet je eigendom.
18-11-2009, 18:36 door Preddie
Door SirDice:
Door Predjuh: @ Sirdice
na de magnetron heb je kans dat er twee kleine brandpuntjes te zien zijn op de kaart. Een andere techniek is de een moker pakken, en dan de kaart op een riggeltje leggen en stukje bij beetje rustig op de kaart beginnen te tikken, uiteindelijk zal de chip moet stoppen met werken
Ik dacht meer aan wat leuke, niet al te hoge, voltages op de diverse pinnetjes :-}

Maar goed, daar kun je waarschijnlijk niet bij :(

Bij genoeg voltage/ampere zou het niet uit moeten maken waar je de contact punten zitten denk ik .... ik vraag me alleen even af wat het risico is dat de kaart smelt :P


@ Arnoud ik zit dus met die zelfde twijfel. Ik heb het misschien mis, maar heb wel het gevoel dat niet alles waterdicht is.

Verder weet ik bij eigendomsvoorbehoud dat je als koper geen eigenaar wordt tot je aan de aanvullende voorwaarde hebt voldaan. Dat zou moeten betekenen dat er aanvullende voorwaarde zijn waarmee je eigenaar kunt worden, maar gezien het feit dat je de kaart in "bruikleen" hebt en dus betaald voor de dienst gaat dat dus niet op. Betaal je voor de kaart dan woord er met een bewoording van "eigendomsvoorbehoud" gesuggereerd dat je eigenaar kunt worden.

Mocht je voor de kaart betalen dan is "bruikleen" niet van toepassing. Wanneer je voor de dienst zou betalen zou dan zou dat betekenen dat je voor deze dient gebonden bent aan de gemeente waar je ingeschreven staat en er dus geen sprake is van een vrij marktwerking dit zou overigens weer in strijd zijn met EU regels
18-11-2009, 19:37 door Anoniem
Door Predjuh: Allereerst wil ik Arnoud bedanken voor het beantwoorden van de vraag die ik enkele weken geleden hebt ingestuurd.

Of als ik hem opzettelijk kapot maak? Ben ik dan strafbaar?
Waarom zou iemand zijn paspoort of delen daarvan (zoals een chip) opzettelijk kapot willen maken?
18-11-2009, 19:52 door Anoniem
Bij sommige deuren van sommige bedrijven/garages hebben ze lezers om de deuren te openen.
Daar kun je je chip controleren.
De deur gaat wel niet open, maar je krijgt wel een reactie van de lampjes als de chip nog werkt.
Een klap met een houten/plastic hamer doet wonderen.
Ik weiger gewoon mijn volgend paspoort.
Mijn oude voldoet nog uitstekend.
18-11-2009, 20:06 door Anoniem
Door Predjuh:
@ Arnoud ik zit dus met die zelfde twijfel. Ik heb het misschien mis, maar heb wel het gevoel dat niet alles waterdicht is.
Paspoortwet

Artikel 4

Elk reisdocument blijft na uitreiking rijkseigendom. Onze Minister oefent het eigendomsrecht uit.

En daar is geen woord Frans bij.
18-11-2009, 20:14 door Anoniem
Iemand een tip hoeveel volt je op welke contacten moet zetten?
18-11-2009, 21:11 door Anoniem
Door Predjuh: ... na de magnetron heb je kans dat er twee kleine brandpuntjes te zien zijn op de kaart.

300 watt, 5 seconden; en er zit een brandgat in !
(en je magnetron vol met PCB's.... daarna even goed schoonmaken alvorens er nog voedsel in te bereiden)
18-11-2009, 21:22 door Anoniem
Jeetje wat een sloopjopen zeg ,als je er voorzorgt dat de passport met chip in een speciale (afschermende) hoes zit kan niemand hem onderweg uitlezen (kooi van Faraday) en alleen bij de controle punten te verifieren met de drager en met toestemming van de drager (facial scan of FP) met aleen de onboard gegevens van de chip ter plekke.(dus niet dmv de extra database met fingerprints) en de garantie dat de uitgelezen gegevens niet langer dan 6 maanden bewaard blijven (liefs korter) dan zou dit veel minder weerstand opleveren.De overheid schiet weer eens een beetje door met zijn verzamelwoede en wil weer het beste jongetje van de klas zijn.
18-11-2009, 21:47 door Anoniem
ah, enige tijd geleden heb ik met een perforator een gaatje in mijn ID kaart gemaakt. Ik heb goed gekeken waar ik het gaatje moest maken zodat ik de chip of belangrijke informatie op de kaart niet zou beschadigen.

Reden voor dit gaatje was zodat ik ten alle tijden mijn ID, aan een kettinkje om mijn nek, bij mij kon hebben ivm sporten.

Door de politie wel eens aangehouden en die vonden het erg handig wat ik deed.

Totdat ik bij de gemeente ambtenaar kwam en die vroeg om mijn ID. Per direct trok ze mijn ID in met de melding dat deze aangepast was en hij werd voor mijn ogen door de shredder gehaald. Tot mijn stomme verbazing door de snelheid en daarna trok ze het bloed onder mijn nagels vandaan met ambtelijke opmerkingen dat ik eea in bruikleen had en goed had moeten lezen.

Kortom de ambtenarij heeft een half product in de markt gezet. (1 gaatje in de ID kaart en het product zou goed zijn) Verbeter je zelf dit product dan vind de ene heflt dit handig en goed en de bureau klerk houd zich aan de regeltjes en vernietigt de ID kaart.
18-11-2009, 22:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weiger gewoon mijn volgend paspoort.
Mijn oude voldoet nog uitstekend.
Ja, maar hoe lang nog. Die nieuwe met chip is nu zo'n 2 a 3 jaar in gebruik. Dus over een paar jaar moet je toch aan een nieuwe... Zolang je niet buiten de EU wilt, zal je niet zo'n probleem hebben, maar daarbuiten...
19-11-2009, 00:06 door Preddie
Door Anoniem:
Door Predjuh: Allereerst wil ik Arnoud bedanken voor het beantwoorden van de vraag die ik enkele weken geleden hebt ingestuurd.

Of als ik hem opzettelijk kapot maak? Ben ik dan strafbaar?
Waarom zou iemand zijn paspoort of delen daarvan (zoals een chip) opzettelijk kapot willen maken?


Omdat de nieuwe paspoorten je bloot stellen aan onnodig veel risico op identiteitsfraude. De chip die zich in het paspoort bevind is op afstand uitleesbaar. Dit is niet alleen handig bij een controle bij de douane, maar ook erg makkelijk om op afstand een copy van iemand paspoort te maken, in dit geval dus ook je vingerafdruk die kan worden misbruikt op/of tijdens een misdrijf.....
19-11-2009, 00:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het absoluurt kunnen dat de overheid een chip in ons paspoort stoppen. Ik geloof dat de overheid in die chip namelijk een gps tracker hebben, zodat ze iedereen overal kunnen monitoren.

SLECHT IDEE!!!! ALS IK HET NIEUWE PASSPOORT KRIJG, GA IK AL MIJN DATA VAN DIE CHIP WISSEN!!
Ten eerste, een gps tracker past niet in een rfid chip. Ten tweede, als ze je al zouden kunnen volgen, dan nog zouden ze alleen je paspoort kunnen volgen. In mijn geval ligt die 49 weken per jaar in de lade thuis. Lekker nuttig.

Zoek hulp, ik meen het!
19-11-2009, 02:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2009, 02:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2009, 10:26 door Thasaidon
Door Anoniem: Ik vind het absoluurt kunnen dat de overheid een chip in ons paspoort stoppen. Ik geloof dat de overheid in die chip namelijk een gps tracker hebben, zodat ze iedereen overal kunnen monitoren.
Nee dat hebben ze niet en daarom willen ze het rekeningrijden doorvoeren... dan kunnen ze dat namelijk wel (iig met je auto).
19-11-2009, 11:12 door Anoniem
Door Predjuh:
Door Anoniem:
Waarom zou iemand zijn paspoort of delen daarvan (zoals een chip) opzettelijk kapot willen maken?

Omdat de nieuwe paspoorten je bloot stellen aan onnodig veel risico op identiteitsfraude. De chip die zich in het paspoort bevind is op afstand uitleesbaar. Dit is niet alleen handig bij een controle bij de douane, maar ook erg makkelijk om op afstand een copy van iemand paspoort te maken, in dit geval dus ook je vingerafdruk die kan worden misbruikt op tijdens een misdrijf.....
Als je daar zo bang voor bent dan creëer je toch gewoon een kooi van Faraday om je paspoort?
19-11-2009, 12:32 door Preddie
Door Anoniem:
Door Predjuh:
Door Anoniem:
Waarom zou iemand zijn paspoort of delen daarvan (zoals een chip) opzettelijk kapot willen maken?

Omdat de nieuwe paspoorten je bloot stellen aan onnodig veel risico op identiteitsfraude. De chip die zich in het paspoort bevind is op afstand uitleesbaar. Dit is niet alleen handig bij een controle bij de douane, maar ook erg makkelijk om op afstand een copy van iemand paspoort te maken, in dit geval dus ook je vingerafdruk die kan worden misbruikt op tijdens een misdrijf.....
Als je daar zo bang voor bent dan creëer je toch gewoon een kooi van Faraday om je paspoort?


Kijk mensen zoals jou zorgen er dus voor dat dergelijk acties door gevoerd worden. Jij stelt namelijk een kat en muis spel voor, de overheid maakt iets en ik moet het maar proberen te beschermen, dit is nu met je paspoort, ov-kaart enz enz.

Je kan beter zorgen dat het niet nodig is dit spel te spelen ..... Aanvullend leveren deze maatregelen niets op voor de burger. Wat heeft de burger voor voordeel aan zoon chip ? Helemaal niets volgens mij.

Het zelfde geld voor de OV-chip kaart. De vorige OV kaart was een stuk minder risico vol en werkte functioneel gezien precies het zelfde behalve dat je de burger nu met een extra probleem opzadelt.

Nog maar niet te praten over kilometer heffing die er straks ingepraat wordt onder het mom dat de helft van nederland minder gaat betalen..... 59% zou er op voor uit gaan. Met een snelle berekening van 3 eurocent te kilometer ben ik bij iets meer als 2000 kilometer al meer geld kwijt als aan wegenbelasting. Plus het feit dat je WEER in je privacy aangetast wordt.
19-11-2009, 12:33 door Anoniem
"... de garantie dat de uitgelezen gegevens niet langer dan 6 maanden bewaard blijven (liefs korter) dan zou dit veel minder weerstand opleveren."

Dergelijke garanties zijn vaak een wassen neus. Immers moet de opgeslagen informatie weliswaar worden verwijderd, maar dat wil niet zeggen dat er geen printouts zijn, of dat informatie die binnen die periode als 'interessant' wordt gezien niet in andere systemen terecht komt.
19-11-2009, 13:13 door Anoniem
Ik mag zelf weten wat ik doe met mijn paspoort. All zou ik mijn pasoort in de magnerton stoppen op het laatste volume! .
19-11-2009, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mag zelf weten wat ik doe met mijn paspoort. All zou ik mijn pasoort in de magnerton stoppen op het laatste volume! .

Kan hij ook 3fm afspelen? :P

Rare vraag misschien, maar een paspoort wat verlopen is kreeg je mee naar huis.. Is het dan nog steeds staatseigendom?

Ceriel
19-11-2009, 14:22 door SirDice
Door Anoniem: Rare vraag misschien, maar een paspoort wat verlopen is kreeg je mee naar huis.. Is het dan nog steeds staatseigendom?
Je krijgt 'm alleen mee met een paar gaten erin nadat het ongeldig verklaart is. M.a.w. het rijk heeft er afstand van gedaan.
19-11-2009, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem: GPS Tracker? Zo erg is het (nog) niet, maar dat kan ongetwijfeld nog stiekem komen. 'Probleem' voor een GPS tracker is volgens mij wel dat ie van stroom moet worden voorzien, dus dat wordt lastig met een paspoort. Paspoort ligt altijd thuis, of misschien nog bij m'n ouders, of hij was verlopen en nu alleen nog ID kaart.

Er zit straks iig wel een soort GPS tracker in de auto met kilometerheffing...

DAs wel handig op zich...als je hem kwijt bent kun je hem via je mobiel terugvinden ;-)
19-11-2009, 14:27 door Anoniem
Ik heb nog nooit een verlopen paspoort mee gekregen hoor word gewoon in genomen teminste dat hoort volgens mij ingenomen te worden want het is eigendom van de staat. Heb wel eens gehad dat ik een verlopen paspoort thuis had liggen en mun id of rijbewijs ging halen/vernieuwen en toen te horen kreeg van is goed maar eerst dat paspoort inleveren.
19-11-2009, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb nog nooit een verlopen paspoort mee gekregen hoor word gewoon in genomen teminste dat hoort volgens mij ingenomen te worden want het is eigendom van de staat. Heb wel eens gehad dat ik een verlopen paspoort thuis had liggen en mun id of rijbewijs ging halen/vernieuwen en toen te horen kreeg van is goed maar eerst dat paspoort inleveren.

Als het oude paspoort nog geldige visa bevatte, kreeg je het in het verleden (nadat de hoeken eraf geknipt waren) mee naar huis. Ik weet niet hoe ze er nu mee omgaan.
19-11-2009, 16:29 door Anoniem
Door Predjuh:
Jij stelt namelijk een kat en muis spel voor (...)

Je kan beter zorgen dat het niet nodig is dit spel te spelen .....
Ik stel geen kat en muis spel voor. Het probleem is dat zolang er kwaadwillenden rondlopen het een wedloop blijft, de strijd tegen ongedierte.
19-11-2009, 20:16 door Anoniem
sommige mensen hier zeggen dat je geen GPS tracker in de chip in je paspoort kan stoppen maar dat klopt niet want de Nederlandse geheime dienst (AIVD) heeft in 2005 bij een raid op een Japanse database (van een geheim onderzoeksinstituut) chip technologie gestolen waarmee ze gps trackers veel kleiner maken. Ook zit er een self destructte functie in de chip waardoor je paspoort als je bijvoorbeeld in het buitenland ben zomaar ontploffen! En probeer dat maar een uit te leggen aan de douane van bijvoorbeeld Colombia.
Ik heb rechten gestuurd en ik zeg u mensen U BEN NERGENS MEER VEILIG DE OVERHEID HEEFT ONS IN DE HOUDGREEP!!
19-11-2009, 20:30 door Preddie
Door Anoniem:
Door Predjuh:
Jij stelt namelijk een kat en muis spel voor (...)

Je kan beter zorgen dat het niet nodig is dit spel te spelen .....
Ik stel geen kat en muis spel voor. Het probleem is dat zolang er kwaadwillenden rondlopen het een wedloop blijft, de strijd tegen ongedierte.

Het gaat meer om het feit of je de mogelijkheid bied om een kat en muis spel aan te gaan. Dit spel was natuurlijk allang aanwezig (het na maken van paspoorten) echter worden de mogelijkheden om dit spel te spelen vergroot, ook de mogelijkheden met de in het spel gewonnen resultaten worden vergroot.


Door SirDice:
Door Anoniem: Rare vraag misschien, maar een paspoort wat verlopen is kreeg je mee naar huis.. Is het dan nog steeds staatseigendom?
Je krijgt 'm alleen mee met een paar gaten erin nadat het ongeldig verklaart is. M.a.w. het rijk heeft er afstand van gedaan.

Yep, in veel gevallen knippen ze een hoek van de kaart en krijg je hem mee naar huis. waarom dat precies is weet ik ook niet ...
19-11-2009, 20:43 door Gladio
sommige mensen hier zeggen dat je geen GPS tracker in de chip in je paspoort kan stoppen maar dat klopt niet want de Nederlandse geheime dienst (AIVD) heeft in 2005 bij een raid op een Japanse database (van een geheim onderzoeksinstituut) chip technologie gestolen waarmee ze gps trackers veel kleiner maken. Ook zit er een self destructte functie in de chip waardoor je paspoort als je bijvoorbeeld in het buitenland ben zomaar kan ontploffen! En probeer dat maar eens uit te leggen aan de douane van bijvoorbeeld Colombia.
Ik heb rechten gestuurd en ik zeg u mensen U BENT NERGENS MEER VEILIG DE OVERHEID HEEFT ONS IN DE HOUDGREEP!!
19-11-2009, 21:30 door Anoniem
Door Gladio: sommige mensen hier zeggen dat je geen GPS tracker in de chip in je paspoort kan stoppen maar dat klopt niet want de Nederlandse geheime dienst (AIVD) heeft in 2005 bij een raid op een Japanse database (van een geheim onderzoeksinstituut) chip technologie gestolen waarmee ze gps trackers veel kleiner maken. Ook zit er een self destructte functie in de chip waardoor je paspoort als je bijvoorbeeld in het buitenland ben zomaar kan ontploffen! En probeer dat maar eens uit te leggen aan de douane van bijvoorbeeld Colombia.
Ik heb rechten gestuurd en ik zeg u mensen U BENT NERGENS MEER VEILIG DE OVERHEID HEEFT ONS IN DE HOUDGREEP!!

Dit is echt weer een voorbeeld van tinfoilhat denken. Men gaat echt noway een gps-tracker in je paspoort gooien want daar hebben ze niks aan. ik heb mijn paspoort altijd thuis liggen dus wat willen ze daar met gps mee doen dan ??
20-11-2009, 09:06 door Anoniem
Door Predjuh:
Het gaat meer om het feit of je de mogelijkheid bied om een kat en muis spel aan te gaan.
Die mogelijkheid wordt niet geboden maar proberen kwaadwillenden een dergelijk spel aan te gaan en blijven dat doen.

Dit spel was natuurlijk allang aanwezig (het na maken van paspoorten) echter worden de mogelijkheden om dit spel te spelen vergroot, ook de mogelijkheden met de in het spel gewonnen resultaten worden vergroot.
Indien men de in de chip opgeslagen biometrische gegevens weet te bemachtigen dan krijgt men meer in handen dan wanneer deze gegevens zouden ontbreken. Aan de andere kant: indien een kwaadwillende per se over jouw vingerafdruk wil beschikken dan zal het 'm best lukken omdat je in een dag ongelooflijk veel vingerafdrukken achterlaat, op alles dat je vastpakt of aanraakt. Of wanneer een of andere gek per se over een foto van je wil beschikken het 'm zeer waarschijnlijk ook prima zal lukken.
20-11-2009, 14:23 door Anoniem
Waarom moeilijk doen,

wikkel dat ding gewoon in alu-folie, op het moment dat je hem nodig hebt haal je hem eruit (meestal ook een lokatie waar vijandige sniffers aanwezig zijn maar vooruit).

Je mag de voordelen ook niet onderschatten, hoe meer de overheid (door knullige idioten) dit soort projecten opstart hoe moeilijker het wordt om bewijslast bij een eventuele strafzaak rond te krijgen. Als ik mijn gsm meegeef aan mijn vrouw die naar breda gaat op het moment dat ik een bank overval in groningen hoe makkelijker het voor mij wordt om vrijspraak te krijgen. Daarnaast kan je bij misbruik van het paspoort de overheid aansprakelijk stellen voor alle kosten. Zij zijn immers fabrikant van een slecht produkt.

Daarnaast LEAS je het paspoort van de overheid. Er staat nergens dat je een paspoort moet hebben. Het gevolg is dan wel dat je niet naar het buitenland kan.


Het Orakel
20-11-2009, 14:47 door Anoniem
Om de chip en andere RFID chips zonder schade aan het de drager uit te schakelen is de zogenaamde RFID Zapper uitgevonden, zie https://events.ccc.de/congress/2005/static/r/f/i/RFID-Zapper%28EN%29_77f3.html.

Alhoewel zo'n RFID afschermend mapjhe mij een veiligere oplossing lijkt, indien je nog van plan bent naar bijvoorbeeld de VS af te reizen. Uiteindelijk kan je de aanwezigheid van de CHIP natuurlijk ook voor je laten werken.

Greatz,
MyShell
20-11-2009, 23:02 door Anoniem__
Misschien ook interessant, een bouw beschrijving van een RFID reader (zender) detector: http://www.uploadline.com/494349350118/RFID-detector_voor_13_56_MHz.pdf.

Greatz,
MyShell
21-11-2009, 12:18 door Preddie
Door Anoniem : Misschien ook interessant, een bouw beschrijving van een RFID reader (zender) detector: http://www.uploadline.com/494349350118/RFID-detector_voor_13_56_MHz.pdf.

Greatz,
MyShell

ik vind niks achter de link ..... misschien zit er een fout in?
21-11-2009, 12:26 door Anoniem
Ik nodig hierbij chipfabrikanten uit om RFID's op de markt te brengen die valse gegevens verspreiden. Deze kunnen mooi gecombineerd worden met een paspoort-mapje dat de werkelijke gegevens omsluit met een kooi van F.


Het Orakel
21-11-2009, 20:25 door Anoniem__
Door Predjuh:
ik vind niks achter de link ..... misschien zit er een fout in?

Vreemd, ik krijg gewoon de download pagina te zien en de download doet het. In ieder geval heb ik heb op volgend adres (tevens iets dichter in de buurt) ook gevonden: http://members.quicknet.nl/g.meddens/RFID2.pdf.

Even voor de duidelijkheid dit apparaatje scant dus niet voor de RFID tags, maar voor de RFID readers.
Voor een RFID tag detectie dohikee zie dit (duitse en betaalde (Eur 0,40)) artikel van heise: http://www.heise.de/kiosk/archiv/ct/2005/02/202, de Nederlandse versie van dit artikel heeft in de C't van juli 2004 gestaan http://www.fnl.nl/ct/oude-nummers/nummer/toon/ct-nummer-20040708, heeft iemand deze nog?

Ook interresant: http://www.rf-dump.org/

Cheers,
MyShell
22-11-2009, 17:15 door Anoniem
geld mag je ook niet vernietigen van de staat

herinnerd iemand zich nog die videoclip waarin een band 1mio engels ponden verbrandde?
22-11-2009, 23:55 door Anoniem__
Door Anoniem: geld mag je ook niet vernietigen van de staat
herinnerd iemand zich nog die videoclip waarin een band 1mio engels ponden verbrandde?

Bedoel je met een band "The KLF"?

In dat geval zijn dat de goede jeugd herinneringen die zo vals getuigen van mijn blije jeugd ;)

Greatz,
MyShell
23-11-2009, 15:14 door Anoniem
Alle overheids maatregelen hebben tot doel de criminaliteit hard aan te pakken en te voorkomen teveel illigalen in ons land binnen komen een 100% systeem bestaat niet maar helaas zijn veranderingen nodig zelfs ben ik voor een verplicht DNA
en als je niets te verbergen hebt ! maakt dat niet veel uit
25-11-2009, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Jeetje wat een sloopjopen zeg ,als je er voorzorgt dat de passport met chip in een speciale (afschermende) hoes zit kan niemand hem onderweg uitlezen (kooi van Faraday) en alleen bij de controle punten te verifieren met de drager en met toestemming van de drager (facial scan of FP) met aleen de onboard gegevens van de chip ter plekke.(dus niet dmv de extra database met fingerprints) en de garantie dat de uitgelezen gegevens niet langer dan 6 maanden bewaard blijven (liefs korter) dan zou dit veel minder weerstand opleveren.De overheid schiet weer eens een beetje door met zijn verzamelwoede en wil weer het beste jongetje van de klas zijn.


Waar vind ik zon hoes?
26-11-2009, 16:04 door Anoniem
Ee n RFID chip is niks meer als een streepjescode, hier zit GEEN gps in.

Hoe werkt het:
-Er staat enkel een code op, bijvoorbeeld: 12321
-Zodra de chip gelezen wordt (bijvoorbeeld bij de douane) leest het apparaat de code 12321
-Het apparaat gaat de database in om te kijken wie er staat bij 12321
-Wat komt eruit: 12321 = Mevr. Jansen, Kerkstraat 1, 0000AA Utrecht, geen strafblad, blauwe ogen en de vingerafdruk (en misschien nog enkele dingen, maar die moeten vooraf vastgesteld zijn anders kunnen ze niet in de database staan)

Dus als dit het enigste is dan is er niks zorgwekkends aan de hand, ze volgen je niet, ze kunnen enkel zien waar je geweest bent op de afleespunten (connect the dots) en hoe je erheen gegaan bent.

>>> Dit kunnen ze ookal met mobiele telefoons, pin-afnames/betalingen en bijvoorbeeld tolwegen (provincie zeeland).


Het probleem is meer dat men niet weet wat er in de toekomst verwacht kan worden en hoeverre ze doorgaan met de inbreuk op mens privacy. Volkomen terecht want tot de mogelijkheden zit inderdaad mensen volgen en dergelijke (bijvoorbeeld het GPS systeem in auto's dat de kilometerheffing heet)

Waar ik me nog meer zorgen om maak is het volgende: Stel de gegevens lekken uit/worden verkocht (hoeven wij niet te weten) aan bijvoorbeeld de Zorgverzekeraars. Deze zien dat ik bijvoorbeeld een erfelijke ziekte heb. Ik krijg geen verzekering of een veel te dure. Geldt ook voor bijvoorbeeld autoverzekering, ze kijken waar ik rij en een week later krijg ik een brief dat mijn premie omhoog gaat omdat ik op een risico weg rijd of in een risico gebied parkeer.
29-11-2009, 10:13 door Arnoud Engelfriet
Een lezer mailde me nog na:
Wat staat een paspoorthouder te wachten als de chip in zijn paspoort (drie of vier jaar oud) defect blijkt te zijn. De leverancier van de chip geeft immers slechts twee jaar garantie op die chip.
Een defect dat niet aan de houder te wijten is, komt voor rekening van de eigenaar. In theorie zou de staat dus zelf moeten zorgen voor een nieuw paspoort als blijkt dat de chip door een intern falen defect is geraakt. Ik ben heel benieuwd hoe dit in de praktijk werkt.
07-12-2009, 15:44 door Anoniem
Door privacy4all: @Anoniem van 09:37
Leuk, dat jij de chip uitzet maar je hebt ondertussen je vingerafdrukken en foto (gezichtscan) netjes achtergelaten bij de overheid.
Beetje goede camera en software herkent je dus al op het vliegveld, stations, stadion, etc.etc. en, (och er is wat gestolen!) de recherche mag even de vingerafdrukken die ergens gevonden zijn door de database trekken om aan te tonen dat je er geweest bent.

Wees slimmer en protesteer gelijk tegen het afgeven van je vingerafdrukken bij het aanvragen van je paspoort.

Het blijkt toch duidelijk dat we tegenwoordig niet meer in een vrij land wonen, maar in ordinaire rechtstaat.
13-02-2011, 02:58 door killiluminati
Door Arnoud Engelfriet: Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Paspoorten hebben tegenwoordig een RFID chip. Deze chip bevat o.a. alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens, waaronder een tweetal biometrische kenmerken van de houder: een gelaatsscan en twee vingerafdrukken (linker en rechter wijsvinger), zo meldt Wikipedia. Maar wat nu als deze chip kapot gaat? Of als ik hem opzettelijk kapot maak? Ben ik dan strafbaar?

Antwoord: Iedereen die zich wel eens langdurig heeft verveeld in wachtruimtes van vliegvelden, heeft ongetwijfeld de kleine lettertjes in zijn paspoort wel eens gelezen - om er dan achter te komen dat je paspoort helemaal niet van jou is. Het paspoort is eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt je alleen in bruikleen gegeven gedurende een zekere tijd (artikel 4 Paspoortwet).

Met je eigendom mag je doen wat je wilt, maar met in bruikleen genomen zaken niet. De wet formuleert het mooi: je bent gehouden "als een goed huisvader voor de bewaring en het behoud van de geleende zaak te zorgen." Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat zo'n zaak beschadigd raakt. Maar zolang je goed zorgt voor de zaak, ben jij daar niet voor aansprakelijk. Je moet wel kunnen aantonen dat je alle nodige zorg hebt betracht, en dat het dus echt een ongelukje was dat het paspoort in de magnetron terecht kwam. ("Hij zat in de tas met boodschappen want ik moest me legitimeren op straat en toen stopte ik de kant-en-klaarmaaltijd meteen in de magnetron toen ik thuis was, pas achteraf merkte ik dat mijn paspoort onder aan het bakje kleefde.") Ga je opscheppen op je blog dat je je paspoort in de magnetron hebt gestopt, dan loop je kans op een schadeclaim.

Ongeacht de oorzaak heb je een probleem als de chip in je paspoort stuk gaat: volgens artikel 54 Paspoortwet kan je paspoort worden ingenomen als "het zodanig is beschadigd dat daarin opgenomen beveiligingskenmerken zijn aangetast, gegevens niet meer leesbaar zijn of een deel ervan ontbreekt." Je reis naar het buitenland kan dan dus zomaar op het vliegveld eindigen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
13-02-2011, 03:07 door killiluminati
Zijn jullie ook op de hoogte van de iluminati dat zijn freemasons met de alziende oog , op de dollar staat de piramide met de zwevende stuk wat ontbreekt. hun willen regeren over alles, de mensheid . kijk naar youtube voor meer info. over de illuminati,
Hun willen de mensheid uitroeiend.plus is er een chip gemaakt dat zo klein is alseen rijstkorrel die wordt de niewe identiteits voor de mensheid en die zit wel een gps tracker in.
13-02-2011, 04:18 door killiluminati
Hier hebben jullie een link van youtube gaat over DE NEW WORLD ORDER VERSPREID DIT http://www.youtube.com/watch?v=YkOy7c7hhss is meer dan jullie denken waker worden!!!!!!!!!!!
13-02-2011, 04:34 door killiluminati
Amound engelfiet wist je dat de illuminati alles weet. kijk naar deze link over electronishe paspoort http://www.youtube.com/watch?v=vuBo4E77ZXo&feature=related . DE WERELD IS CURUPT.
14-08-2013, 05:52 door Anoniem
Hey ff een vraagje.

Ik heb mn naam gewijzigd en moest daarom een nieuwe id aanvragen dat kwam goed uit want n oude id was bijna verlopen. Maar met mn paspoort kon ik nog wel een paar jaar.

Nu heb ik een nieuwe id laten maken en hebben ze me paspoort ongeldig verklaard omdat mn naam was veranderd

Ik snap dat ze dat hebben gedaan maar een paspoort is niet goedkoop en aangezien hij nog niet verlopen was vraag ik me af of k mn geld ervoor kan terug krijgen of ten minste een deel van mn geld
06-09-2013, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Hey ff een vraagje.

Ik heb mn naam gewijzigd en moest daarom een nieuwe id aanvragen dat kwam goed uit want n oude id was bijna verlopen. Maar met mn paspoort kon ik nog wel een paar jaar.

Nu heb ik een nieuwe id laten maken en hebben ze me paspoort ongeldig verklaard omdat mn naam was veranderd

Ik snap dat ze dat hebben gedaan maar een paspoort is niet goedkoop en aangezien hij nog niet verlopen was vraag ik me af of k mn geld ervoor kan terug krijgen of ten minste een deel van mn geld

Waarom denkt u dat u recht zou hebben op schadevergoeding?
De schade is in dit geval ontstaan omdat uw naam veranderd is, waarmee automatisch uw reisdocumenten ongeldig zijn geworden.
03-04-2015, 13:44 door Anoniem
Hallo,

Heb even een andere vraag ik zal de brief er bij pakken zie onder

Betreft: start Volgsysteem door Satelliet Navigatie

Beste ...,

De tijd vraagt nieuwe inzichten en aanpassingen in het werk. Ook ... blijft een steentje bijdragen, ondanks de veranderingen die aanstaande zijn. Opdrachtgevers en administratie vragen van ons dat we mee bewegen in de tijd en meedoen met de ontwikkelingen.

Een van de ontwikkelingen die we willen steunen is kunnen verantwoorden van onze werkzaamheden en de vermindering van administratieve lasten. U bent als medewerker... , 1 van de mensenvan de mensen die een nieuw systeem gaat testen. Samen met het bedrijf ... stellen we een Volgsysteem door Satelliet Navigatie, kortweg VSN, in gebruik.
Hiermee kunnen we ons naar opdrachtgevers optimaal verantwoorden. Dit doen we door vanaf heden bestektekeningen en uitgevoerde werkzaamheden over elkaar te leggen. Hiermee vergroten we onze betrouwbaarheid en beperken onze administratie.

U hoort als medewerker van ons ... bedrijf bij de eerste groep waarin dit systeem geintroduceerd word. Later zal het over de hele organisatie uitgerold worden.

In de bijgevoegde envelop vind u een transponder. Daarnaast is er een envelop een code vermeld. Deze dient, samen met het personeelsnummer dat u op het adresetiket vindt, als indetificatie van uw persoonlijke transponder. Ik verzoek u de transponder vanaf heden, gedurende uw werkzaamheden, bij u te dragen. Aan het einde van de dag kunt u deze op het werk achterlaten en vervolgens de volgende werkdag weer bij u dragen.

.... vertrouwd op uw inzet en medewerking om deze testperiode to een goed einde te brengen.

Met vriendelijke groet,

Projectgroep ....


Mijn vraag is bij deze kan dit zomaar, kan de werkgever dit eisen van zijn medewerkers, hoe zit dit met de wet, en als ze dit niet mogen eisen of verwachten van de medewerkers, wat kunnen de medewerkers hier aan doen om dit proces stop te zetten.

Met vriendelijke groet,

Louzyfreak
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.