image

Virus verstoort internettoegang Britse bibliotheken

dinsdag 18 januari 2011, 07:48 door Redactie, 8 reacties

Een onbekend virus heeft ervoor gezorgd dat alle bibliotheken in het Britse Portsmouth twee weken lang geen internet hebben. "Deze maatregel is genomen om de veiligheid en persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen", zegt bibliotheekmanager Lindy Elliott. "We bieden onze excuses aan voor het ongemak dat dit kan veroorzaken en zullen de dienstverlening zo snel als het veilig is om te doen weer herstellen."

Technici zouden nu bezig zijn om de malware te verwijderen. Oorspronkelijk dacht men dat het om twee besmette computers ging. "We dachten dat we er vanaf waren, maar het heeft het hele systeem geïnfecteerd", aldus Elliott.

Ze merkt op dat het verwijderen van het virus vrij lastig blijkt te zijn. Hoewel nog onbekend is om welke malware het precies gaat, wordt er gedacht dat het de Zeus Trojan is. Er zou in ieder geval geen opzet in het spel zijn. "Waarschijnlijk heeft iemand een website bezocht en is het daar vandaan gekomen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt."

Reacties (8)
18-01-2011, 08:01 door Syzygy
"Waarschijnlijk heeft iemand een website bezocht en is het daar vandaan gekomen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt."

.....en jullie virusscanners dan ??
18-01-2011, 08:50 door Anoniem
Ze hebben die systemen duidelijk niet goed (genoeg) 'dichtgetimmerd', anders zou dit toch nooit kunnen gebeuren?
18-01-2011, 08:56 door 0101
Door Syzygy: .....en jullie virusscanners dan ??
De Zeus trojan is speciaal ontworpen om niet door scanners gedetecteerd te worden. Alleen patchen helpt dan. Maar goed, wat verwacht je ook van een overheid die IE6 gebruikt...
https://secure.security.nl/artikel/34031/1/Britse_overheid_blijft_op_IE6_bouwen.html
18-01-2011, 09:33 door spatieman
inderdaad, ze geilen allemaal daar nog op IE6, omdat overstappen zo moeilijk is.
nou, de boel schoonmaken is lastiger, maar dat boeit ze niet.
18-01-2011, 10:11 door capricornus
"ze geilen allemaal daar nog op IE6". Kijk maar in eigen boezem, spatieman: uw eigenste UWV plaatst gloednieuwe pc's om vervolgens de gebruikers nóg sneller te laten crashen met IE6.
18-01-2011, 16:49 door Syzygy
Door 0101:
Door Syzygy: .....en jullie virusscanners dan ??
De Zeus trojan is speciaal ontworpen om niet door scanners gedetecteerd te worden. Alleen patchen helpt dan. Maar goed, wat verwacht je ook van een overheid die IE6 gebruikt...
https://secure.security.nl/artikel/34031/1/Britse_overheid_blijft_op_IE6_bouwen.html

Als het die is dan is het inderdaad moeilijk te detecteren maar ik zie helemaal geen melding in de berichtgeving of anti-virus maatregelen dus dan denk ik, die hebben wat te verzwijgen hierover.
Bibliotheken en scholen zijn natuurlijk risicovolle omgevingen voor dit soort zaken. en dienen van te voren al maximaal te worden uitgerust met beveiliging producten (firewall, anti virus , ids, ips, policies etc.)
Uiteraard kosten baten plaatje niet uit het oog verliezen maar als je een risico neemt door uit kosten overweging een bepaalde veiligheidsmaatregel niet te implementeren dan moet je dus minimaal een risico dekkende oplossing implementeren. In dit geval dus Images die je snel en eenvoudig terug kunt zetten.
18-01-2011, 18:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-01-2011, 17:20 door Anoniem
tja en daarnaast vind ik dat ze gewoon wel goeie maatregelen nemen.. jammer dat ze niet een backupje hebben voor dat internet naar de consument toe maar ze zijn iig wel eerlijk en consequent. netjes voorbeeldje zo ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.