image

ENISA: Privé-cloud beste oplossing voor publieke sector

dinsdag 18 januari 2011, 07:37 door Redactie, 10 reacties

Als het om beveiliging, kosten en beschikbaarheid gaat, kan de publieke sector het beste voor een privé-cloud oplossing kiezen. Dat zegt het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuw rapport. "De publieke cloud biedt een zeer hoog niveau van service beschikbaarheid en is de meest kosteneffectieve oplossing", zegt algemeen directeur Udo Helmbrecht. Volgens hem moet het gebruik ervan alleen worden beperkt tot dat niet-gevoelige en onbelangrijke toepassingen. Ook zouden partijen in dit geval een "exit strategie" moeten hebben.

Het 146 pagina's tellende rapport concludeert dat privé-clouds de beste oplossing voor de publieke sector zijn. In dit geval beheert de entiteit die de gegevens gebruikt ook de infrastructuur. Zowel een privé-cloud als community-cloud moeten wel over voldoende "kritieke massa" beschikken, anders worden de meeste security voordelen niet gehaald.

ENISA maakt zich verder sterk voor een Europese regeringscloud infrastructuur. "Cloud computing zal zeer snel een groot gedeelte van de EU-burgers, het MKB en overheidsdiensten bedienen. Nationale regeringen moeten dus een cloudstrategie voorbereiden en de rol bestuderen die de cloud voor het beschermen van de kritieke informatie infrastructuur kan spelen", aldus het agentschap. Aan het rapport werkten onder andere experts van eBay, McAfee em Google mee.

Reacties (10)
18-01-2011, 08:08 door Anoniem
Mijn data op mijn machine. Ik bepaal wie er aan komt.
Hoe moeilijk kan het zijn?
18-01-2011, 09:22 door Mysterio
Door Anoniem: Mijn data op mijn machine. Ik bepaal wie er aan komt.
Hoe moeilijk kan het zijn?
Als jij jouw data daar wilt houden en daar wilt benaderen is er niets moeilijks aan. Cloud is juist zo leuk omdat je data altijd en overal (waar internet is) te benaderen is. Zonder rare fratsen die de gemiddelde thuisgebruiker niet uit kan voeren.

Maar hier gaat het niet echt over de thuisgebruiker. Wat doen bedrijven en overheden met cloud? Gezien de resultaten uit het verleden zal in no-time alle info op straat liggen omdat ergens iemand een vinkje is vergeten. Heel goed dus dat er van te voren een strategie wordt opgesteld zodat ze nooit kunnen zeggen dat ze het niet wisten.
18-01-2011, 12:44 door Anoniem
Kan ENISA zich niet eens eerst met niet-commerciele zaken bezighouden? Dat hele cloud gedoe dient geen enkele publieke zaak.
18-01-2011, 13:07 door Syzygy
Zo'n cloud wordt alleen maar aangeprezen met de voordelen, logisch want ze willen geld verdienen.
(Bij de Ferrari dealer hangen ook geen foto's van ongelukken boven de 270 km/uur).

Het alternatief is natuurlijk remote desktop of filesharing via een portal o.i.d.
Voordeel is dat je de security en de hardware geheel in eigen hand houdt.
De dsl en kabel verbindingen zijn tegenwoordig zo goed dat het service level prima is een de uptime ruim boven de 99% ligt.
Vaak gaat het om documenten en andere niet grote files (lees bandbreedte intensief).

De nadelen van een cloud zie je af en toe wel eens in het nieuws en dan is het ook meteen goed mis (privacy/security)
Ik zou nog wel even nadenken over een alternatief voordat ik overstag zou gaan.
18-01-2011, 13:53 door Securitate
gewoon niet aan beginnen voor serieuze dingen.
shared storage zegt al genoeg, en je weet nooit waar het allemaal staat.
je eigen kennis van medewerkers wordt weggesaneerd, want kostenbesparing.
de eenmalige besparing is snel binnen, daarna gaat de meter lopen bij aanpassing, exit gaat je helemaal een vermogen kosten.
voor websites met info zou het kunnen, centrale kennis die omgeving veilig maakt, firewall, ips.
maar als je goed nadenkt is wat je wilt dus een kenniscentrum die kennis deelt.
18-01-2011, 16:54 door Anoniem
Ik ben het met de bovenste reaguurder eens ik hou liever alles in eigen beheer.
De cloud is gewoon de zoveelste uitvinding om bedrijven geld uit de zak te kloppen en informatie te stelen.
Je hoort en leest zovaak verhalen van dataverlies van bedrijven en instellingen dat met de cloud het volgens mij alleen maar erger zal worden.
Zeker nu op veel gebieden techniek en spionage het via het web word gespeeld neem je als bedrijf wel een groot risico om je data door anderen te laten beheren.
Het is al net als met veel andere dingen in de industrie uiteindelijk betalen de belastingbetalers de rekening.
Net zo met de zogenaamde vrije markt economie,de meeste productiebaantjes zijn vervlogen naar China en co.
En wij krijgen hier Oost Europeanen die hier ver onder onze bevochten loongrens gaan werken en zo dus ons allemaal
zeker lageropgeleide banen terug brengt op minimumloon niveau.
En wie word er nou werkelijk beter van juist ja de managers de directeuren en de politici en bankmanagers die zorgen wel goed voor zichzelf ja nee maar we willen ook een kenniseconomie zijn, dikke vette l*l dat is wat ik er van vind.
18-01-2011, 16:58 door Ketsman
Ik zou die clouds wel eens getest willen zien, bulk kinderpr0n uploaden, terroristendingen of anders gewoon wat anti-maatschappelijke zooi. Een soort onweerswolk dus, eens kijken hoe lang het duurt voordat de bende naar beneden komt en ze je komen ophalen. Ons kennen de overheden nu toch wel een beetje?

Zonder rare fratsen die de gemiddelde thuisgebruiker niet uit kan voeren. Ik neem aan dat het dan kinderlijk eenvoudig is om als windowsgebruiker je cloud te voorzien van 'encripsy'? Maar zoals je daar al zegt, thuisgebruikers hebben niet veel aan clouds, die zouden er goed aan doen eerst eens van dat takkewindows af te stappen. Want hoe moeilijk is het nu eigenlijk om VNC te gebruiken, of bv een LAMP-servert op te zetten. De meeste van ons hebben toch al de hele dag de internets aanstaan, het is een logische volgende stap.

En wie zijn dan die mensen dan die achter die cloud zitten, kent iemand die? Zijn ze wel te vertrouwen? Nuja, dat zullen vast wel irrelevante vragen zijn voor iemand die z'n voorgeïnstalleerde laptop bij de supermarkt heeft gekocht.
Vreemd toch wel, ik kan ook heel vertrouwelijk kijken, maar op straat ben ik ook nog nooit door een wildvreemde benaderd met de vraag of ik bv z'n paspoort zolang wilde bewaren, waarom dit op internet wel begeurd is mij een groot raadsel.
18-01-2011, 21:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-01-2011, 17:21 door Anoniem
lol kijk die mafketels eens met hun cloud uitvindingen spelen om dat product in een zelfgemaakte productcyclus te persen.. ach ja claud computing heeft zeker hele mooie kanten. ... jaren terug al met dat folding herineerd zich dat iedereen nog?
20-01-2011, 11:51 door Anoniem
Ik vind ook dat cloud diensten over gehypet worden. Als je gevoelige informatie op een publiekelijk toegankelijke plek opslaat en er ontstaan security problemen, dan is de kans vele malen groter dat het op straat komt te liggen. Heb je de gegevens lokaal staan (in eigen beheer), dan zijn de gevolgen gewoon veel beperkte. De overweging is niet zo zeer gebruik maken van cloud diensten of zelf voor de dienst te zorgen, maar meer: ben je bereid om het risico te lopen als er security problemen ontstaan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.