image

CIA aangeklaagd wegens gebruik sociale netwerksites

woensdag 2 december 2009, 17:14 door Redactie, 14 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft de CIA, Ministerie van Defensie, Justitie en andere overheidsinstanties aangeklaagd omdat ze geen informatie willen prijsgeven hoe ze sociale netwerken voor surveillance en bij onderzoeken gebruiken. Uit recente nieuwsberichten blijkt dat de overheid informatie van sociale netwerksites bij meerdere onderzoeken naar tieners met alcohol, voortvluchtige criminelen en demonstranten heeft gebruikt. Inmiddels overweegt het Amerikaanse congres wetgeving om de privacy van gebruikers van dit soort websites beter te beschermen.

"Miljoenen mensen gebruiken elke dag sociale netwerksites zoals Facebook, en geven zeer veel informatie over hun privéleven prijs", zegt James Tucker, een student die samen met de EFF werkt. "Nu het congres nieuwe privacywetten voor sites zoals Facebook bespreekt, moeten beleidsmakers en stemmers weten hoe de overheid deze gegevens al gebruikt en wat er op het spel staat." Tucker diende verschillende WOB-verzoeken in, maar kreeg geen reactie. Daarom heeft hij samen met de EFF een rechtszaak aangespannen.

"Internetgebruikers verdienen het om te weten welke informatie in bepaalde gevallen wordt verzameld en wie er toegang toe heeft", voegt rechtenstudent Shane Witnov toe. "Deze agentschappen moeten zich aan de wet houden en hun gegevens over de surveillance op sociale netwerksites vrijgeven."

Reacties (14)
02-12-2009, 17:41 door Anoniem
Op onderstaande websites is veel te vinden over het gebruik van sociale media bij de Nederlandse politie (zowel het gebruik van bestaande sociale netwerken t.b.v. strafrechtelijk onderzoek, als ook het gebruik van sociale media binnen de eigen organisatie) :

Politie 2.0: De mogelijkheden van de digitale revolutie voor de Nederlandse Politie
http://criminaliteitswijzer.ning.com/

Politie 2.0: Presentaties
http://criminaliteitswijzer.ning.com/notes/Presentaties

Open Arena Sessie: Social Media bij de Politie
http://criminaliteitswijzer.ning.com/video/video/search?q=open+arena+sessie
02-12-2009, 18:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2009, 22:25 door Anoniem
Wellicht is dit ook leuk om eens te lezen:
http://www.hackblog.nl/311-overheid-2-0-en-onze-privacy.html

Dit blog verwacht in 2016 dat de Nederlandse overheid ook actief Hyves profielen gaat koppelen aan NAW-gegevens uit eerder opgeslagen data van de overheid.
Ook staan op die pagina enkele voorbeelden waarbij de Nederlandse politie gebruik heeft gemaakt van Hyves als opsporingsmethode.
03-12-2009, 10:03 door Anoniem
Daaraan zie je, dat je die "sociale netwerken"eigenlijk moet vermijden. Wil je privacy, dan moet je zo min mogelijk informatie van jezelf op het web droppen.

Niet alleen de overheid maakt hier gebruik van, ook wanneer je solliciteert, loop je de kans dat de toekomstige werkgever het web naar je afzoekt. En alles wat daar staat (hoe oud het ook is) kan tegen je gebruikt worden. Vervelend is dan, dat je geen schijn van kans hebt om een foutje uit je jeugd te verdoezelen. Staat op Hyves ooit dat je een joint hebt gerookt, dan is dat te vinden...
03-12-2009, 11:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2009, 11:40 door Anoniem
Om die met vrienden en kenissen te delen, niet voor de een of andere opsporingsambtenaar die je wil naaien als je een pilsje hebt gedronken.
03-12-2009, 12:05 door SirDice
Door Sjaan: Heb zojuist de presentaties uit je bericht gelezen.. Nu begrijp ik het bericht van gisteren dat de Politie er 11 (ELF) maanden over had gedaan om een afperser te traceren die foto's van meisjes op Hyves had gejat en hun ouders daarmee chanteerde.
Die badgast had geen foto's. Hij had alleen telefoonnummers gezocht en de ouders wijs gemaakt dat'ie foto's had.
03-12-2009, 12:08 door SirDice
Door Anoniem: Daaraan zie je, dat je die "sociale netwerken"eigenlijk moet vermijden. Wil je privacy, dan moet je zo min mogelijk informatie van jezelf op het web droppen.
Je zou ze juist wel moeten gebruiken. Geheime diensten maken al decenia lang gebruik van de desinformatietaktiek. Waarom zou jij dat ook niet kunnen doen?
03-12-2009, 13:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2009, 13:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2009, 16:46 door TheM
Tjah in principe is natuurlijk alles dat je op het internet gooit publiekelijk.
Alleen hebben sociale websites (bv hyves) dit wel afgeschermd in bepaalde lagen.

Ik heb op mijn profiel doelbewust ingesteld wat ik wel en niet weergeef voor de verschillende groepen.
Dus zolang iemand de normale wegen gebruikt, en dat dus alleen echt publieke informatie bruikbaar is voor de overheden, is er voor mij niets aan de hand.
Overigens vindt ik publieke informatie, ook de informatie die beschikbaar is als er een willekeurige account is aangemaakt op de sociale website. Bij hyves bv ziet een willekeurige hyver namelijk meer dan iemand die niet is ingelogd/aangemeld.

Alleen die tactieken van proberen een vriendje te worden vindt ik dan wel weer laag. Hoewel dat bij mij rechtstreeks ook niet zal werken.

Offtopic:

Door Sjaan:
Door SirDice:
Door Anoniem: ...
Je zou ze juist wel moeten gebruiken. Geheime diensten maken al decenia lang gebruik van de desinformatietaktiek. Waarom zou jij dat ook niet kunnen doen?

Je bedoelt hoe meer informatie des te meer "ruis"?

Meer informatie betekend niet gelijk meer ruis. Wat SirDice bedoeld is dat je gewoon niet kloppende informatie op je profiel gooit.

Even een extreem voorbeeld, in het echt zal het allemaal wat verfijnder gaan:
Je zet op een hyvesprofiel bijvoorbeeld allerlei foto's op van je buurman, die op alle foto's met een biertje, een joint, of allerlei vrouwen staat.
Verder vul je op de juiste dagen de www's met allemaal feesten (waar je dus niet echt bent geweest).
En je schrijft (of jat van het internet) wat blogjes over verschillende soorten pillen die je geprobeerd hebt.
Als laatste bestaat je vriendenlijst uit dealers, coffeeshops, nachtclubeigenaren, en wat vage buitenlanders.

Bij een profiel zoals ik hierboven heb beschreven, zal een beetje slimme agent/crimineel al wel zien dat dit een nep profiel is. Zo niet dan zal hij denken dat jij een drugsverslaafde bent met allerlei connecties. En zodra de politie/crimineel jou willen oppakken dan pakken ze je buurman, want jij had zijn foto als profielfoto (als ze dan tenminste niet naar je foto van je ID/Paspoort kijken). En dat terwijl je eigenlijk een hele saaie rustige tuinman bent, die niet verder komt dan de grenzen van z'n eigen dorp.

En om het ze helemaal moeilijk te maken, maak je ook nog een myspace met weer totaal andere informatie.
In het kort je maakt een soort van schaduwleven naast je eigen leven.
03-12-2009, 18:06 door spatieman
zet maar eens een foto met een sigaretten aansteker en een kannetje benzine op je hyves/facebook whatever.
dan wordt je al opgepakt als terrorist..

en dat, terwijll je de sigarettenaansteker gebruikt heb om een peuk aan te steken, en het kanetje benzine nodig had om je voertuig weer van voer te voorzien..,
04-12-2009, 09:09 door Anoniem
"Ergens bekruipt mij het gevoel dat zo'n aanklacht van de EFF deels ongegrond is. Mensen zetten vrijwillig hun hele hebben en houwen te kijk op het wereldwijde web..."

De aanklacht gaat niet over de vraag of onder meer de CIA deze informatie mag gebruiken, maar over de vraag of deze diensten mogen weigeren om de gevraagde informatie vrij te geven onder de freedom of information act. De EFF stapt naar de rechter vanwege geweigerde FOIA verzoeken.
04-12-2009, 13:16 door Anoniem
Door TheM:
In het kort je maakt een soort van schaduwleven naast je eigen leven.
Maar verder gaat het wel goed met je?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.