Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Ben ik fout?

07-02-2011, 21:14 door Lupo89, 25 reacties
Ik heb bij mensen een draadloos internet geconfigureerd en werkend gemaakt. Maar uiteindelijk ging dat draadloos netwerk uit na 1 dag. Uiteindelijk heb ik via teamview het overnieuw geconfigureerd en kwam achter dat het een ander wireless router was. Uiteindelijk ingesteld en wel kwam ik samen met hun achter dat de buren een nieuwe wireless router hadden gekocht voor 50 euro doordat hij het niet meer deed.

Conclusie: ik had de eerste keer het netwerk van de buren per ongeluk aangepast zonder dat ik dat door had. Op hun draadloze netwerk stond namelijk geen wachtwoord. Eveneens bij de router configuratie zat ook geen wachtwoord. Meestal is het admin/admin maar dat was ook niet eens het geval.

Wat vinden jullie van deze situatie en vinden jullie dat het mijn schuld is of eigen schuld dat ze geen beveiliging hadden op hun netwerk?
Reacties (25)
07-02-2011, 21:19 door THEFXR
hun eigen schuld.
07-02-2011, 22:27 door Rubbertje
ALs ik mijn voordeur open laat staan, per ongeluk of expres, dan wilt dat niet zeggen dat jij dan maar naar binnen mag komen en de indeling van mijn mijn huis mag veranderen.

Waarom zou dat met een router wel mogen?

Tuurlijk is het stom van die mensen, en de verleiding is groot, maar het mag niet.
07-02-2011, 22:32 door Anoniem
Tjsa in principe is het natuurlijk jouw fout dat je hun modem hebt 'overgenomen'. Aan de andere kant hadden ze hem gewoon moeten beveiligen. Maar ze hadden zeker geen nieuw modem hoeven aanschaffen, dus ik zou me niet schuldig voelen dat die mensen 50 euro hebben uitgegeven.. Dan hadden ze maar even wat beter moeten nadenken.
07-02-2011, 22:34 door Anoniem
vraag aan die buren of je hun oude "kapotte" router mag hebben .. xD

en verder .... foei , voortaan beter opletten wat je doet .
07-02-2011, 22:46 door NumesSanguis
Het klopt natuurlijk van die open voordeur mag je nog steeds niet naar binnen, maar dit is maar meer dat je het huis werd binnen gegooid om figuurlijk te blijven spreken. Het is niet dat jij expres hun router ging veranderen. Als jij je er zo mee zit denk ik dat je geen kwade intenties had.
07-02-2011, 22:57 door Lupo89
Door NumesSanguis: Het klopt natuurlijk van die open voordeur mag je nog steeds niet naar binnen, maar dit is maar meer dat je het huis werd binnen gegooid om figuurlijk te blijven spreken. Het is niet dat jij expres hun router ging veranderen. Als jij je er zo mee zit denk ik dat je geen kwade intenties had.

Uhu, was ook zeker niet mijn intenties om dat expres te doen voor kwaadwillende doelen. Ga nog wel me excuses aan bieden ervoor, ^_^
07-02-2011, 23:47 door Syzygy
Conclusie: ik had de eerste keer het netwerk van de buren per ongeluk aangepast zonder dat ik dat door had.

Wel vermakelijk maar ook een beetje knullig.
Je weet toch wel waar je mee bezig bent.

De eerste keer sluit je dat ding toch even via een kabeltje aan op je compu
Je verandert het SSID zodat buitenstaander aan de SSID naam niet kunnen zien wat voor merk of type router is.
Dan zit je later met Wireless altijd goed.
08-02-2011, 00:38 door Anoniem
Door Bastos: ALs ik mijn voordeur open laat staan, per ongeluk of expres, dan wilt dat niet zeggen dat jij dan maar naar binnen mag komen en de indeling van mijn mijn huis mag veranderen.

Waarom zou dat met een router wel mogen?

Tuurlijk is het stom van die mensen, en de verleiding is groot, maar het mag niet.

Als je die analogie aan wilt houden, dan is het meer een situatie als "<bevriende persoon> vroeg me om een avond op zijn huis te passen. Hij zou al weg zijn als ik aan kwam maar zou de voordeur van zijn huis, waar ik nog nooit geweest was, open laten. Na twee uur televisie kijken bleek ik bij de buren te zitten, die hun deur nooit op slot deden." Stom, fout en ja, technisch gezien je eigen verantwoordelijkheid. Maar ook weer niet iets waar je je lang schuldig over kunt voelen. Sorry zeggen, even wijzen op het slot van de deur, en je kunt weer rustig slapen.
08-02-2011, 01:50 door Ilja. _V V
Gewoon een foutje, waarschijnlijk te wijten aan het enthousiasme om het spul aan de praat te krijgen. Kan zijn dat de buren je nog terecht aansprakelijk stellen & je hun nieuwe router moet betalen.

In feite had je het ook kunnen weten toen je erbij zat, ook zonder SSID, want als je de stroom van de router had uit & ingeschakeld had je die vanzelf van je scherm zien verdwijnen & weer zien verschijnen.
Voor de zekerheid twee keer...
08-02-2011, 07:58 door Syzygy
Door Ilja. _\\//:
In feite had je het ook kunnen weten toen je erbij zat, ook zonder SSID, want als je de stroom van de router had uit & ingeschakeld had je die vanzelf van je scherm zien verdwijnen & weer zien verschijnen.
Voor de zekerheid twee keer...

Nou die test is zo brak als wat want als jij fysiek verder van de Router van jezelf als van die van de buren afzit (hetgeen bepaald wordt door ligging van het ISRA punt binnen je woning en de locatie van je Puter) en het signaal is erg zwak (dus valt af en toe weg omdat je standaard alle twee op kanaal 7 zit ) dan kan je nog geen goeie diagnose stellen.

Gewoon de eerste keer altijd kabeltje nemen (wireless op PC uitzetten) en SSID herbenoemen dan vind je hem altijd terug (later kan je desgewenst de SSID uitzetten)
08-02-2011, 14:11 door Anoniem
Weetje waar je je schuldig over moet voelen, als gebruiker gebruik maakt van wifi netwerk van de buren en dan vies plaatjes gaat download, jij maar denken dat je eigen wifi router gebruikt. Wat een privacy!
doe me nog meer lol!
08-02-2011, 14:13 door Anoniem
Eigenlijk is het hun eigen schuld,want die buren hadden hun netwerk moeten beveiligen.
Dat hebben ze dus niet voldoende gedaan,dus een verkeerde klik met het instellen van het netwerk en je zit op de verkeerde.
08-02-2011, 14:25 door Anoniem
"Wat vinden jullie van deze situatie en vinden jullie dat het mijn schuld is of eigen schuld dat ze geen beveiliging hadden op hun netwerk?"

Beiden, zij hadden hun netwerk moeten beveiligen, en jij had moeten weten waarmee je bezig bent. Al maakt iedereen wel eens een fout ;)
08-02-2011, 14:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 16:05 door Anoniem
Zo zie ik het:

Stel je bent een slotenmaker. Een klant heeft iets mis met zijn voordeur. Dus jij gaat naar zijn huis maar niemand blijkt thuis te zijn maar de voordeur is wel open. Dus je begint maar vast en plaatst een nieuw slot. Een paar dagen later kom je erachter dat je bij de buren moest zijn en dus de verkeerde voordeur gemaakt hebt. Ondertussen waren de bewoners zich van geen kwaad bewust en dachten dat hun slot kapot was en hebben door iemand anders hem laten vervangen.

Dus eigenlijk vind ik zelf dat je niet echt aansprakelijk bent. Natuurlijk had je beter op moeten letten maar de buren hebben ook deels schuld door de deur zomaar open te laten staan.
08-02-2011, 18:16 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau: Dat de eigenaar van de router als een kip zonder kop een nieuwe heeft aangeschaft is niet jouw fout.

Dit. Ze hadden hem simpelweg kunnen resetten.

Kan gebeuren, niet om treuren...
08-02-2011, 21:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 21:17 door staubsauger
Per ongeluk binnendringen:

Op het eerste gezicht zou dus ook het per ongeluk binnendringen in iemands computersysteem of netwerk een misdrijf zijn. Een voorbeeld is het gebruik maken van andermans draadloze netwerk, wat vaak automatisch gaat als het netwerk in de buurt is. Dit is opzettelijk (je had het uit kunnen zetten, tenslotte) en wederrechtelijk (want de eigenaar heeft geen toestemming gegeven).

De minister heeft in de Memorie van Toelichting echter aangegeven dat het voor de potentiële dader wel kenbaar moet zijn dat hij zich op verboden terrein gaat begeven. Dat hoeft dus niet per se een beveiliging te zijn, een voor mensen zichtbare mededeling "Verboden voor onbevoegden" kan al genoeg zijn. Door een draadloos netwerk als naam "Privé-netwerk, verboden toegang" te geven, weten derden die het netwerk toevallig zien dat het niet de bedoeling is dat ze daar gebruik van maken.

Bron: http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/computercriminaliteit/computervredebreuk/
09-02-2011, 00:09 door Anoniem
Het wordt tijd dat de schuld gelegt wordt bij diegene die z'n wirlesrouter niet beveiligd heeft. Als ik wifi heb en hij connect toevallig de buren onder linksys terwijl ik zelf ook een linksys heb die ik in wil stellen, dan kan dat fout gaan. Aan wie ligt het dan ? Als hij van de buren eerder connect dan de mijne, hoe is dat dan te zien ?
09-02-2011, 06:41 door Above
Volgende keer beter checken welke router je pakt. Na inloggen kijken naar het merk en typenummer of deze overeenkomen is het eerste wat ik doe. Buiten dat gaat mijn voorkeur uit om via een UTP-kabel in te loggen op de router(gateway adres) om misverstanden te voorkomen. Als je niet automatisch een IP adres krijgt reset je dat ding even als je de reeks niet weet. Opnieuw configureren stelt voor standaard gebruik niets voor. Admin/admin uiteraard het wachtwoord veranderen. Zo belangrijk.
09-02-2011, 10:36 door Sheriffnl
Niks om je zorgen over te maken hoor. Ik zou wel even opletten met wat voor buren je te maken hebt. als jij netjes je excuses gaat aanbieden en het verhaal uitlegd, loop je wel een klein risico dat zij bij jou die 50 euro gaan opeisen.
09-02-2011, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt tijd dat de schuld gelegt wordt bij diegene die z'n wirlesrouter niet beveiligd heeft. Als ik wifi heb en hij connect toevallig de buren onder linksys terwijl ik zelf ook een linksys heb die ik in wil stellen, dan kan dat fout gaan. Aan wie ligt het dan ? Als hij van de buren eerder connect dan de mijne, hoe is dat dan te zien ?

Precies, maar dat is kennelijk niet de mening van degene die met de ratings aan het spelen is. Kennelijk zijn er hier veel die nooit iets fout doen/hebben gedaan, werkgevers, vrienden en familie van deze mensen gefeliciteerd! Voor alle niet perfecte mensen hier: de enige manier om niets fout te doen is overal vanaf blijven, maar dat zal ook als fout gezien kunnen worden... :S ... damn... :(
09-02-2011, 12:21 door Anoniem
Ergens wel tragisch, dat die buren waarschijnlijk denken, dat hun router stuk is en een nieuwe kopen. Echter ken ik veel mensen, voor wie zaken als wifi instellen al te ingewikkeld is. Het zijn types, die altijd digibeet zullen blijven. Terwijl het vaak gaat om mensen met een goede opleiding/baan/eigen bedrijf met echt wel hersens en deskundigheid op andere gebieden waar ik zelf totaal geen kaas van gegeten heb of ooit zal hebben.
15-02-2011, 11:23 door Anoniem
Haha heb ik ook een keer gehad, maar buiten mijn schuld om.
Was de boel aan het beveiligen bij een maatje.
- "Is dit netwerk van jou?"
- "Ja"
- "Zeker weten?"
- "Ja ha!"
- "Okay"

En een week later hoor ik dat ik de verkeerde te pakken had,
want de buren hadden onverklaarbaar geen internet meer :P
15-02-2011, 12:05 door Mysterio
Het wordt tijd dat de schuld gelegt wordt bij diegene die z'n wirlesrouter niet beveiligd heeft.
Precies, en daarom zijn knappe meisjes verantwoordelijk voor hun eigen verkrachting, omaatjes verantwoordelijk voor de praktijken van oplichters en meer van dien. Nee, gezellige boel wordt het wanneer je als slachtoffer de schuld krijgt omdat je het de daders niet moeilijk genoeg hebt gemaakt.

Foutje kan gebeuren. Foutjes maken je niet fout. Dat scheelt weer. Maar het foutje is niet de schuld van degene die de mogelijkheid tot foutjes maken aanwezig heeft gelaten. Al laat ik mijn deur open staan, dan nog is het niet mijn schuld dat mijn huis leeggeroofd is. De schuldige is altijd de dader. (er zijn uitzonderingen, ik weet het... ik weet het)

Nalatigheid is geen excuus voor crimineel gedrag. Laat ik mijn laptop in de auto liggen, dan is dat dom en kan ik schade en diefstal verwachten, maar dan nog is het niet mijn schuld. Ik ga niet de gevangenis in voor diefstal. Wel zal de verzekering achter het oor krabben voordat ik geld krijg. Dat zegt echter niets over de dader van de diefstal. Een laptop jatten is strafbaar, of hij nu wel of niet in het zicht lag.

Een laptop jatten is zelden een foutje. Dit geval van netwerk configureren klinkt als een foutje. Sneu en lullig voor de betrokken partijen, maar daar moet je samen toch wel uit kunnen komen. Blijkbaar hebben de buren ook behoefte aan een beetje hulp met het goed instellen van het netwerk. Dat lijkt mij een mooie vergoeding voor het ongemak. Toch
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.