image

"CDA grootste bedreiging voor privacy"

dinsdag 19 januari 2010, 16:22 door Redactie, 23 reacties

De CDA vormt de grootste bedreiging voor de privacy van de Nederlandse burger, dat stellen de initiatiefnemers van de PrivacyBarometer. De barometer bekijkt hoe politieke partijen scoren op het gebied van privacy. Niet alleen aan de hand van het standpunt van de partij, maar ook wat ze daadwerkelijk stemmen of gestemd hebben. Uit de PrivacyBarometer blijkt dat van alle partijen het CDA zich het minste aantrekt van de privacy van burgers.

"Er is geen voorstel of wet geweest die de privacy raakt, waar het CDA niet voor was. Ook de PvdA breekt de privacy af, maar dat ligt wel min of meer in de lijn der verwachtingen, omdat deze partij van nature de burgers tegen “al het onheil” wil beschermen, en dat kan nu éénmaal niet zonder controle-maatregelen", aldus de PrivacyBarometer.

Proefballon
Partijen aan alle kanten van het politieke spectrum nemen het niet zo nauw met de privacy. Ook partijen als VVD en D66 scoren slecht. "Waar het CDA ronduit zegt dat ze privacy niet zo belangrijk vindt, doet met name D66 voorkomen alsof ze hard voor de privacy opkomt, terwijl dat niet uit hun stemgedrag blijkt." Wie privacy belangrijk vindt kan het beste terecht bij de SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Die doen het volgens de PrivacyBarometer "beter". Deze partijen stemden onder het mom van privacy wel tegen een aantal belangrijke wetsvoorstellen, maar konden niet voorkomen dat die werden aangenomen. "De laatste 10 jaar is er geen enkele partij geweest die een voorstel gedaan heeft om de privacy te verbeteren."

De barometer kijkt naar 'proefballonnen' als een alcoholcontrole van voetgangers, capuchonverbod in winkels en het doorlichten van studenten uit risicolanden, tot voorstellen als het afsluiten bij illegaal downloaden, bodyscan op Schiphol en het Electronisch Leerlingen Dossier (ELD). Ook toekomstige en aangenomen wetten passeren de revue, waaronder de Bewaarplicht telecomgegevens, Electronisch Patiënten Dossier (EPD) en Slimme energiemeters.

Reacties (23)
19-01-2010, 16:41 door Preddie
Ik had niet verwacht dat SP en GL er zo positief uitzouden komen. Helaas voor SP en GL ben ik het in het algemeen 80 tot 90 procent eens met de PVV en ben daarom ook blij dat zij gemiddeld scoren gezien. Persoonlijk heb ik privacy gewoon hoog zitten ...
19-01-2010, 16:50 door Anoniem
Wilders heeft privacy anders helemaal niet hoog zitten, alles is bij hem geoorloofd in de strijd tegen moslims. Dat maatregelen vervolgens ook tegen niet-moslims gebruikt zullen gaan worden is voor hem blijkbaar acceptabele colletaral damage.
19-01-2010, 16:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-01-2010, 17:31 door Anoniem
"Ik had niet verwacht dat SP en GL er zo positief uitzouden komen. Helaas voor SP en GL ben ik het in het algemeen 80 tot 90 procent eens met de PVV en ben daarom ook blij dat zij gemiddeld scoren gezien. Persoonlijk heb ik privacy gewoon hoog zitten ... "

De PVV scoort hoog. Kijk eens naar de obsessie van Wilders met veiligheid en dergelijke. De PVV is bij uitstek een partij waarvan je op dit gebied helemaal niets hoeft te verwachten. Ik vraag mij werkelijk af op basis waarvan men denkt dat de PVV, die de VVD als 'law and order partij' rechts voorbij streeft, op dit gebied daadwerkelijk verbetering zal gaan brengen.

Het feit dat de PVV momenteel alles roept wat hen stemmen oplevert doet hier m.i. helemaal niets aan af. Ik denk dat je de PVV op dit gebied kan zien als de 'worst of all choices'. Al zal de gemiddelde PVV aanhanger hier niet naar luisteren, en dit niet geloven totdat de partij regeringsverantwoordelijkheid heeft, en laat zien waar zij echt voor staat.

De PVV is -geen- belangenbehartiger van 'linkse hobbies' als privacy en zal 100% zeker de privacy negeren ten bate van het veiligheidsargument.
19-01-2010, 17:44 door Anoniem
"Toch wel grappig dat de SP (en groenlinks), die toch vaak wordt verweten met communistische (dictaturen) te sympathiseren"

Dat verwijt is een beetje vreemd. Immers heeft de partij daar al meer dan 20 jaar geleden afstand van genomen. Verder sympathiseren ze eerder met het theoretische model dan met de implementatie daarvan door communistische dictaturen. Immers er er een wereld van verschil tussen een theoretisch politiek model en de uitwerking daarvan. Je kunt een dictatuur bouwen op basis van vrijwel iedere politieke ideologie, ongeacht of deze links is danwel rechts.
19-01-2010, 19:18 door Anoniem
De PVV, SP, CU,CDA,PvdA hebben allemaal niets met privacy! Als er weer gemeente of normale verkiezingen komen, dan krijg je juist te horen wat het volk graag wilt horen. Het is alleen een illusie en zodra ze aan de macht zijn gaan ze gewoon weer hun eigen agenda na. Ik snap echt niet dat men het niet inziet.
Om eerlijk te zijn geloof ik in geen ene partij meer en geloof ik al helemaal niet meer in dit systeem! Het is door en door rot!! Kijk eens weer naar de banken, de graai cultuur is weer in volle gang. Banken geven weer hoge bonussen weg en er is niks geleerd van de zogenaamde crisis!
19-01-2010, 19:38 door Anoniem
Ik ben het helemaal eens de stelling dat het CDA en de gristelijke splinter partijen de aller grootste bedreiging zijn voor onze privacy en dus onze vrijheid.
Zoals ze amerika zeggen: They hate our freedom.

Onder die fluim die zich premier noemt is onze privacy is praktisch volledig verdampt; om zeep geholpen.
En er is geen terrorist, kinder-pornoverspreider, of crimineel meer opgepakt tov de tijd dat we wel nog onze privacy hadden.

Terugkeren naar die tijd zal heel moeilijk zijn; misschien wel onmogelijk.
Dan blijkt dus dat vrijheid niet goedkoop is en dat je die vrijheid alleen verdient als je bereid bent om er voor te vechten.
Dat was in de tweede wereld oorlog zo en dat is nog steeds zo.

Werkelijk verbazingwekkend dat geen enkele politieke partij hier geen speerpunt van maakt..... heel teleurstellend.

Benjamin Franklin had in de achtiende eeuw helemaal gelijk.
19-01-2010, 20:12 door Anoniem
Dat de CDA het minst met privacy voor heeft is een logisch gevolg van het feit dat de gemiddelde christen al vanaf de embryo fase wordt gehersenspoeld dat God overal is en alles ziet, over 'privacy' gesproken.
19-01-2010, 22:35 door Anoniem
Door Predjuh: Ik had niet verwacht dat SP en GL er zo positief uitzouden komen. Helaas voor SP en GL ben ik het in het algemeen 80 tot 90 procent eens met de PVV en ben daarom ook blij dat zij gemiddeld scoren gezien. Persoonlijk heb ik privacy gewoon hoog zitten ...
Dan kun je dus gewoon SP stemmen, want 90% van het programma van de PVV is van deze "linkse hobbies" overgenomen
19-01-2010, 22:48 door cjkos
Door Duckman: Toch wel grappig dat de SP (en groenlinks), die toch vaak wordt verweten met communistische (dictaturen) te sympathiseren, het meest op onze privacy let en de partijen die het hardst achter de VS aan rennen het slechtst. Nu maar hopen dat al die mensen die niks te vrezen hebben hier aan denken tijdens het stemmen.

Dat dacht ik ook met name over groenlinks toen ik dat las.
Zeker als je bedenkt dat Groenlinks mede uit de PPR en de CPN voortkomt.
En dus eigenlijk nog iets linkser is dan de SP.
19-01-2010, 23:51 door Anoniem
Door Anoniem: Wilders heeft privacy anders helemaal niet hoog zitten, alles is bij hem geoorloofd in de strijd tegen moslims. Dat maatregelen vervolgens ook tegen niet-moslims gebruikt zullen gaan worden is voor hem blijkbaar acceptabele colletaral damage.

@anoniem 16:50
Je bedoelt hier hopelijk toch inplaats van moslims de islam...? :-)
20-01-2010, 08:48 door Anoniem
Door cjkos:
Dat dacht ik ook met name over groenlinks toen ik dat las.
Zeker als je bedenkt dat Groenlinks mede uit de PPR en de CPN voortkomt.
En dus eigenlijk nog iets linkser is dan de SP.
Volgens mij is het communistische gedachtegoed geheel uit GL verdwenen. Ze propageren veel eerder een vorm van links die heel vrij en individualistisch is. En dat past weer goed bij hun privacy-standpunten.
20-01-2010, 09:13 door Anoniem
Dat GL voortkomt uit o.a. CPN (PPR weet ik niet) klopt wel, maar dat is wel heul lang geleden hoor. Opvattingen veranderen. Zoals blijkt dus.
20-01-2010, 09:23 door Anoniem
Door cjkos:
Door Duckman: Toch wel grappig dat de SP (en groenlinks), die toch vaak wordt verweten met communistische (dictaturen) te sympathiseren, het meest op onze privacy let en de partijen die het hardst achter de VS aan rennen het slechtst. Nu maar hopen dat al die mensen die niks te vrezen hebben hier aan denken tijdens het stemmen.

Dat dacht ik ook met name over groenlinks toen ik dat las.
Zeker als je bedenkt dat Groenlinks mede uit de PPR en de CPN voortkomt.
En dus eigenlijk nog iets linkser is dan de SP.

Als je de herkomst van partijen als maat neemt voor hun huidige standpunten en je oordeel daarover is het misschien aardig om te weten dat de VVD uit de PVDA voortkomt (die toch ook heel lang een socialistische staat probeerde te verwezelijken langs democratische weg).

Kortom: kijk vooral wat parijten NU doen, daar heb je heel wat meer aan dan te oordelen op basis van wat partijen in een grijs verleden voor ideeen hadden. Zo waren de voorlopers van het CDA bijvoorbeeld helemaal geen voorstander van het algemeen kiesrecht.
20-01-2010, 10:15 door Mameomowskwooz
Door Anoniem: Wilders heeft privacy anders helemaal niet hoog zitten, alles is bij hem geoorloofd in de strijd tegen moslims. Dat maatregelen vervolgens ook tegen niet-moslims gebruikt zullen gaan worden is voor hem blijkbaar acceptabele colletaral damage.
Als/zolang Wilders het voor het zeggen heeft, zal er geen sprake zijn van die "collateral damage". Volgens mij heeft de PVV en zijn aanhang privacy, burgerrechten en vrijheden zeer hoog in het vaandel staan. Er is één "maar", en dat is dat ze deze rechten en vrijheden alleen wensen toe te kennen (en verdedigen) aan Nederlanders met christelijke, joodse of humanistische achtergrond.

[offtopic]
Uiteindelijk heb je gelijk met je "collateral damage", want de PVV en haar aanhang schijnt soms te vergeten dat Nederland Internationale verdragen heeft ondertekend waarin mensenrechten niet beperkt mogen worden tot bepaalde (bevolkings)groepen. (Dit is namelijk discriminatie). Alternatief is natuurlijk dat Nederland onder PVV-bewind zich terugtrekt uit allerlei internationale verdragen. Dat gaat dan vermoedelijk weer leiden tot isolatie op sociaal, cultureel maar ook economisch vlak van Nederland in de wereld, met alle gevolgen vandien...
Tsja, een paar stappen verder vooruit denken lijkt aan de PVV niet besteed in haar drang tot "hard optreden" tegen allerlei misstanden.
[/offtopic]
20-01-2010, 10:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door cjkos:
Dat dacht ik ook met name over groenlinks toen ik dat las.
Zeker als je bedenkt dat Groenlinks mede uit de PPR en de CPN voortkomt.
En dus eigenlijk nog iets linkser is dan de SP.
Volgens mij is het communistische gedachtegoed geheel uit GL verdwenen. Ze propageren veel eerder een vorm van links die heel vrij en individualistisch is. En dat past weer goed bij hun privacy-standpunten.

Communisten hebben overigens nogal wat ervaring met vervolgd worden. In Nederland kon je tot voor kort (en misschien nog wel) in grote problemen komen al had je maar bij wijze van spreken een oom bij de CPN (kreeg je een aantekening door de BVD en daar gingen al je sollicitaties in rook op). In WO II werden communisten vrolijk naar de kampen afgevoerd en in Amerika hadden we het frisse McCarthy beleid.

Je hebt inderdaad geen communistische partij nodig om een dictatuur te vestigen. En je hebt er ook geen hedendaagse technologie voor nodig, want ook voor de komst van de grote databases werden mensen gemangeld door de overheid.
20-01-2010, 11:44 door [Account Verwijderd]
Mega Offtopic:

Door Anoniem:
Door Predjuh: Ik had niet verwacht dat SP en GL er zo positief uitzouden komen. Helaas voor SP en GL ben ik het in het algemeen 80 tot 90 procent eens met de PVV en ben daarom ook blij dat zij gemiddeld scoren gezien. Persoonlijk heb ik privacy gewoon hoog zitten ...
Dan kun je dus gewoon SP stemmen, want 90% van het programma van de PVV is van deze "linkse hobbies" overgenomen

De PVV kanaliseert de "maatschappelijke" verbittering, die onder een stabiel percentage van onze bevolking overheerst, dmv een zelfde concept waar de SP ooit ook groot mee is geworden. Alleen de manier van presenteren wordt meer ordinair.

Iemand verder nog dit artikel gelezen? http://www.nu.nl/politiek/2165789/pvvers-kijken-neer-achterban.html Het enige plausibele wat ik ooit uit de hoek van de PVV heb horen komen.
20-01-2010, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Dat de CDA het minst met privacy voor heeft is een logisch gevolg van het feit dat de gemiddelde christen al vanaf de embryo fase wordt gehersenspoeld dat God overal is en alles ziet, over 'privacy' gesproken.

Privacy is a transient notion. It started when people stopped believing that God could see everything and stopped when governments realised there was a vacancy to be filled. (Roger Needham)
20-01-2010, 15:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Kortom: kijk vooral wat parijten NU doen, daar heb je heel wat meer aan dan te oordelen op basis van wat partijen in een grijs verleden voor ideeen hadden. Zo waren de voorlopers van het CDA bijvoorbeeld helemaal geen voorstander van het algemeen kiesrecht.

Wie zegt dat ze dat nu wel zijn maar ook wel inzie dat het politieke zelfmoord is om nu te gaan pleiten dat af te schaffen?

1 va de voorgangers van het CDA, de ARP, was nogal gecharmeerd van de politiestaat van Metternich. Wat dat betreft past dat goed in de huidige CDA strategie, die ook streeft naar een politiestaat.
20-01-2010, 20:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2010, 20:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2010, 14:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben het helemaal eens de stelling dat het CDA en de gristelijke splinter partijen de aller grootste bedreiging zijn voor onze privacy en dus onze vrijheid.
Vrijheid kun je alleen genieten wanneer privacy en veiligheid (handhaving, controle e.d.) in balans zijn.

Zoals ze amerika zeggen: They hate our freedom.
Inmates zeker?

Onder die fluim die zich premier noemt is onze privacy is praktisch volledig verdampt; om zeep geholpen.
En er is geen terrorist, kinder-pornoverspreider, of crimineel meer opgepakt tov de tijd dat we wel nog onze privacy hadden.
Misschien moest je eens een krant gaan lezen?

Terugkeren naar die tijd zal heel moeilijk zijn; misschien wel onmogelijk.
Welke tijd, 'de tijd' dat dingen binnenskamers werd gehouden, veel niet bespreekbaar was, taboe en waardoor nare lieden jaren lang ongestraft hun gang konden gaan, die tijd?

Dan blijkt dus dat vrijheid niet goedkoop is en dat je die vrijheid alleen verdient als je bereid bent om er voor te vechten.
Dat was in de tweede wereld oorlog zo en dat is nog steeds zo.
Vrijheid kan alleen bestaan wanneer er sprake is van een goede balans.
21-01-2010, 14:32 door Anoniem
Door Sjaan:
Door Anoniem: Dat de CDA het minst met privacy voor heeft is een logisch gevolg van het feit dat de gemiddelde christen al vanaf de embryo fase wordt gehersenspoeld dat God overal is en alles ziet, over 'privacy' gesproken.

Jaaaaaa...
maar Hij vertelt het niet verder :)
Dan geef ik toch de voorkeur aan Zij, een vrouwelijke god. God is een menselijke creatie en kan dus elke vorm aannemen die je wil dat het aanneemt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.