image

Sony klaagt over harde schijf PS3-hacker

donderdag 24 maart 2011, 10:53 door Redactie, 17 reacties

Sony beschuldigt Playstation 3-hacker George Hotz ervan dat hij twee defecte harde schijven heeft afgestaan, om vervolgens de VS te verlaten. Onlangs oordeelde de rechter dat George "Geohot" Hotz zijn harde schijven aan de mediagigant moest afstaan voor onderzoek in de zaak die tegen de hacker is aangespannen. Hotz was de eerste die een volledig functionerende jailbreak voor de spelcomputer uitbracht. Daarmee krijgen eigenaren van een PS3 volledige controle over hun eigen spelcomputer.

De schijven van Hotz zouden echter niet werken, zo laat Sony weten. Daarbij zou hij bewust de schijven hebben gesaboteerd. Volgens de advocaat van de PS3-hacker overdrijft Sony. "Ze hadden de controllerkaart niet aangesloten", aldus Stewart Kellar. Inmiddels heeft Sony de kaart ontvangen en is het probleem opgelost.

Tot onvrede van Sony zou Hotz zich inmiddels in Zuid-Amerika bevinden. Kellar benadrukt dat het hier niet om een vlucht gaat en de hacker gewoon beschikbaar voor vragen is.

Reacties (17)
24-03-2011, 11:00 door Anoniem
Blijft toch raar... Je koopt zo'n stuk speelgoed en je mag zelf niet bepalen wat je er op draait...
24-03-2011, 11:11 door Anoniem
Als ik die Geohot was geweest had ik mijn schijven fijn met truecrypt afgeschermd.

Je bent voor zover ik weet niet verplicht om je encryptiesleutel af te staan?
24-03-2011, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem: Blijft toch raar... Je koopt zo'n stuk speelgoed en je mag zelf niet bepalen wat je er op draait...
Erger nog: dat de rechter vervolgens zegt dat Sony recht heeft om je hardeschijven te claimen en te onderzoeken in de hoop tegen je wat te vinden.
24-03-2011, 11:40 door Anoniem
Door Anoniem: Blijft toch raar... Je koopt zo'n stuk speelgoed en je mag zelf niet bepalen wat je er op draait...

Daar gaat het niet om, hij mag best doen wat hij ermee wil, stomste wat hij heeft gedaan is de beveiligingssleutel publiceren op het internet en zo de rest van de wereld de kans krijgt om illegaal verkregen software te spelen.
24-03-2011, 11:48 door Syzygy
De schijven van Hotz zouden echter niet werken, zo laat Sony weten. Daarbij zou hij bewust de schijven hebben gesaboteerd.

Volgens de advocaat van de PS3-hacker overdrijft Sony. "Ze hadden de controllerkaart niet aangesloten", aldus Stewart Kellar. Inmiddels heeft Sony de kaart ontvangen en is het probleem opgelost.

Dan maak je als Sony toch een een blunder !
24-03-2011, 11:53 door Anoniem
blunder van Sony met die kaart inderdaad


maar dat mensen op deze site niet snappen hoe dit soort dingen juist de game markt beschermt en kwalitatief hoog houd is toch wel schokkend op een site waar anders de mensen bijzonder veel weten van onderwerpen. Dat je het verhaal van Geohotz niet kent is natuurlijk niet zo vreemd maar het gek vinden dat je aangeklaagd word als je de OS van een console aan gaat passen waarbij het o.a. mogelijk wordt gekopieerde spellen te spelen EN dit te verspreiden op internet is dat weer wel.
24-03-2011, 12:06 door WhizzMan
Het feit dat de tegenpartij de feitelijke disken mag hebben en niet een onafhankelijk gemaakte forensische kopie, maakt het eventuele bewijsmateriaal wat mij betreft al invalid. Of dat in de USA ook zo is, weet ik niet, maar ik ben bang van niet...
24-03-2011, 12:13 door Preddie
Door Anoniem: Als ik die Geohot was geweest had ik mijn schijven fijn met truecrypt afgeschermd.

Je bent voor zover ik weet niet verplicht om je encryptiesleutel af te staan?


In bijv. engeland wel, daar krijgt je geloof ik 6 maanden cel voor het niet afstaan van de encryptie sleutel, na 6 maanden wordt hij weer gevraagd, bij weigeren of niet kunnen geven wordt je weer 6 maanden opgesloten. Dit kan vervolgens eindeloos een heel leven lang doorgaan, ongeacht of je de sleutel niet wilt geven of deze simpelweg vergeten bent ....
Die meneer op Stelten (IVO :P ) die wilde dit geloof ik ook invoeren in NL ....

Maargoed ik vind het raar dat je zelf niet mag bepalen wat voor software je draait op je eigendommen ... Is hier wettelijk niks voor geregeld in NL ?
24-03-2011, 12:27 door Anoniem
Belachelijk die Sony, wordt voorlopig geen Sony producten aanschaffen.
24-03-2011, 13:04 door Anoniem
Schijven opeisen bij de partijen is gewoon onderdeel van het discovery stuk van het process
Sony mag informatie opeisen van Hotz maar Hotz mag in theorie hetzelfde ook bij Sony doen als dat bij zou dragen aan zijn verdediging, Als de rechter het goedkeurt moet Sony daar aan meewerken.
24-03-2011, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Blijft toch raar... Je koopt zo'n stuk speelgoed en je mag zelf niet bepalen wat je er op draait...

Als je een auto koopt, dan mag je ook niet zomaar je dak eraf zagen. Je mag het natuurlijk wel doen, maar je bent dan illegaal bezig....tenminste als je er de weg mee opgaat.
Een andere firmware in je auto laden mag ook, maar dan heb je geen garantie meer en zul je oa. je eigen onderhoudt moeten doen.
24-03-2011, 14:56 door Anoniem
Wat ik niet snap is dat de meeste 'gamers' gewoon blind zijn en alleen heil zien in het gat likken van Sony. Zien deze nu niet wat er aan het gebeuren is? Mediagiganten die zo'n juridische invloed kunnen uitoefenen? Is iedereen dan het recht op vrijheid van meningsuiting vergeten? In Europa artikel 10 e.v.r.m.? Als ik een systeem koop dan is dat van mij. En als ik op legale manier beveiligingen weet te 'kraken', dan is dat toch mijn recht zeker? En ook als ik dat wens te verspreiden via internet is dit nog steeds legaal in mijn ogen. Waar gaat de wereld naartoe als mediareuzen zoals Sony zo'n enorme invloed kunnen uitoefenen? Als jij iets koopt en je doet er iets mee wat volgens de fabrikant niet de bedoeling is, ben je strafbaar.. Really...? Go figure...
24-03-2011, 16:20 door Anoniem
Prima, koop dat systeem dan ook, dan is het van jou, heb je de source code en kun je doen wat je wil. Snap je de distinctie?
Tot die tijd heb je alleen een spelcomputer gekocht, en heb je met je tengels van hun intellectueel eigendom af te blijven.
24-03-2011, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: Als jij iets koopt en je doet er iets mee wat volgens de fabrikant niet de bedoeling is, ben je strafbaar.. Really...? Go figure...

Je koopt een OV chip kaart en je past deze zodanig aan dat je je eigen saldo kan verhogen.......ben je dan strafbaar... Reallly...? Go figure...
24-03-2011, 16:44 door Anoniem
Al zou je dat denken, Sony mag niet zomaar rondneuzen op de schijven.

De rechter heeft SCEA (Sony Amerika) toestemming gegeven de schijven te laten onderzoeken op gegevens die Sony nodig heeft om te bewijzen dat de Californische rechter bevoegd is van het geschil kennis te nemen. Indien Sony daarin niet slaagt kan zij Hotz alleen voor diens "eigen" rechter dagen, die van New Jeysey waar Hotz woont. Het betreft hier in eerste instantie een preliminaire strijd om het forum (mooi woord voor de plaats waar de rechter jurisdictie heeft).

De huidige "discovery" fase mag Sony dus niet gebruiken om bewijs te verzamelen dat inhoudelijk van belang is voor het geding met Hotz. De rechter heeft daarvoor grenzen gesteld en regels gegeven. Indien Sony zich daaraan niet houdt verspeelt het bedrijf zijn positie; een stevige sanctie.

zie voor uitgebreide informatie: http://www.groklaw.net/staticpages/index.php?page=SonyHotz

Joep Lunaar
24-03-2011, 16:44 door Ome Jeroen
Sinds dat hele rootkit schandaal (http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_rootkit), koop ik niets meer van die club. Hoe mooi de spelletjescomputer PS3 ook mag zij, hij komt er gewoon niet in.
24-03-2011, 20:29 door henkhooft
Beide partijen hebben naar mijn idee wel schuld. Geohot had niet de key moeten publiseren. Zonder key uit te brengen konden mensen ook nog wel linux weer installeren.

En sony overdrijft enorm naar mijn idee. Belachelijk dat dat bedrijf wegkomt met een rootkit installeren en overal rechtzaken rondstrooit om maar aan zo veel mogelijk informatie te komen en angst te zaaien. Als iemand een playstation koopt dan vind ik dat het zijn eigendom is en hij hiermee kan doen wat hij wil.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.