image

Uitlevering Gonggrijp aan VS niet uitgesloten

dinsdag 5 april 2011, 11:55 door Redactie, 31 reacties

Mocht de VS om de uitlevering van de Nederlandse "oerhacker" Rop Gonggrijp vragen, dan zal Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dit verzoek niet per definitie afwijzen. Dat liet Rosenthal op vragen van GroenLinks-Kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi weten. De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar het uitlekken van de videobeelden die uiteindelijk in de "Collateral Murder" video te zien waren. Gonggrijp zou hier een rol bij hebben gespeeld.

"In het geval de heer Gonggrijp op enig moment in de Verenigde Staten als verdachte wordt aangemerkt en dat land ter fine van zijn strafvervolging om rechtshulp of om uitlevering zal vragen, zal aan de hand van dat verzoek worden beoordeeld of Nederland medewerking kan verlenen. Uit dat onderzoek dient onder andere te blijken naar welke strafbare feiten onderzoek wordt gedaan, zodat de Amerikaanse strafrechtelijke belangen kunnen worden afgewogen tegen de belangen van betrokkene. Dat proces is met voldoende waarborgen omkleed. Ik sluit daarom niet nu uit dat Nederland medewerking zal verlenen", aldus Rosenthal.

Eerder kreeg Twitter al het verzoek om de gegevens van Gonggrijp zijn account af te staan. Die ging daar tegen in beroep.

Reacties (31)
05-04-2011, 12:05 door spatieman
dus iedereen die roept dat de US richting het oude duitsland ingaat, mag worden uitgeleverd.
tjonge..
wat een angsthazen bij de overheid.
05-04-2011, 12:05 door vimes
Ja dat verbaast mij niets. De overheid is altijd rancuneus als de pieten en dankzij Rop zijn ze de stemcomputer kwijtgeraakt.
05-04-2011, 12:09 door Syzygy
We zitten met dit land al voor de helft onder de zeespiegel

Hoe diep moeten we nog zinken ???????
05-04-2011, 12:20 door Anoniem
Gaan ze hem daarna proberen te redden met een heli zeker...
05-04-2011, 12:40 door Anoniem
laat mar weer ens zien dat de grootste lafbekken en criminelen in de overheid zitten, word er elke dag wer kotsmisselijk van.
05-04-2011, 12:44 door Anoniem
Onderteken de petitie tegen uitlevering: http://petities.nl/petitie/nederland-komt-niet-op-voor-rop-gonggrijp
05-04-2011, 12:59 door quikfit
Nederland is er ook alleen voor buitenlanders en het buitenland.....niet voor de burgers.
05-04-2011, 13:01 door Anoniem
Rosenthal kan rekenen op hevig & geweldadig protest als hij, eender welke nederlander dan ook, uitleverd die misdaden tegen de menselijkheid aan de kaak steld.

Wees gewaarschuwd!!!!! Als hij dit echt doet dan moet hij bereid zijn de wapens te pakken en in te zetten tegen zijn eigen burgers!!!
05-04-2011, 13:09 door Anoniem
"dus iedereen die roept dat de US richting het oude duitsland ingaat, mag worden uitgeleverd."

Nee, dit is een puur formalistisch antwoord dat aangeeft dat men wanneer men een verzoek binnenkrijgt, dit verzoek inhoudelijk zal behandelen, en op basis van de argumenten een beslissing zal nemen. Feitelijk zegt de minister dus helemaal niets nieuws, dit is de standaard werkwijze wanneer men een uitleveringsverzoek krijgt.

De minister kan moeilijk zeggen dat men niet gaat kijken naar de juridische argumenten voordat hij een eventueel verzoek binnenkrijgt uit de Verenigde Staten. Het in behandeling nemen van een verzoek gebeurt altijd wanneer een ander land zo'n verzoek stuurt, en het verzoek kan uiteindelijk worden goedgekeurd, of worden afgewezen.

"De overheid is altijd rancuneus als de pieten en dankzij Rop zijn ze de stemcomputer kwijtgeraakt."

Je haalt er nu zaken bij die met een eventueel uitleveringsverzoek helemaal niets van doen hebben.
05-04-2011, 13:09 door Syzygy
Door quikfit: Nederland is er ook alleen voor buitenlanders en het buitenland.....niet voor de burgers.


Haha als Rop even snel Moslim wordt en een zonnebankie neemt dan staan opeens 16 miljoen Nederlanders te demonstreren tegen zijn uitlevering.

We maken er maar weer een grapje over maar het is natuurlijk in en in triest.
05-04-2011, 13:14 door spatieman
ik denk, dat buitenlander hier, meer rechten hebben als wij..
hmm, geen gek idee..
05-04-2011, 13:22 door Anoniem
zout toch op spatieman: er worden hier elke dag buitenlanders gedeporteerd (en soms vermoord bij terugkomst) dus sla niet zo'n populistische toon aan en reageer op de inhoud van het bericht.
05-04-2011, 13:23 door Anoniem
Maar dan wel gelijk oversteken, dus de Amerikaanse militairen die de oorlogsmisdaden hebben begaan op de betreffende video dan ook uitleveren aan het internationaal strafhof in Den Haag.
05-04-2011, 13:26 door Anoniem
Err, hij zegt volgens mij alleen dat de wet gevolgd gaat worden en dat je nog helemaal niks kan zeggen totdat er een verzoek is. Wat alleen maar logisch is. Ik snap niet waarom mensen willen dat de politiek iets roept over een probleem die nog helemaal niet bestaat. Er zijn genoeg problemen die wel bestaan waar ze wat over kunnen roepen.
05-04-2011, 13:49 door Anoniem
Vind dit opzich geen rare gang van zaken. Zolang je niet weet wat de (eventuele) aanklacht inhoud kan je ook nog geen reactie daarop hebben. Uiteraard heeft de Nederlandse staat wel de plicht zijn burgers te beschermen tegen de soms wat vreemde wetten in Amerika.
05-04-2011, 14:08 door Anoniem
"Soms wat vreemde wetten in Amerika"? Understatement lijkt me. De VS zijn vervallen tot een fascistische politiestaat. En onze NSB-ers bij de Overheid helpen dan uiteraard graag.

Nu is het Rob Gongrijp, morgen zijn wij aan de beurt. Wanneer worden de mensen nu toch eens wakker?
05-04-2011, 14:13 door Anoniem
Door Anoniem: Rosenthal kan rekenen op hevig & geweldadig protest als hij, eender welke nederlander dan ook, uitleverd die misdaden tegen de menselijkheid aan de kaak steld.

Wees gewaarschuwd!!!!! Als hij dit echt doet dan moet hij bereid zijn de wapens te pakken en in te zetten tegen zijn eigen burgers!!!
Man, geloof je nu echt dat die lamzakken van Nederlanders zich druk gaan maken of iemand nu wel op niet wordt uitgeleverd? De Nederlander leeft toch vooral in zijn eigen autistische wereldje en is zeker niet geïnteresseerd in het welzijn van zijn medemens. Het enige om dit volk in beweging te krijgen is om iets gratis aan te bieden of het geld af te pakken.
05-04-2011, 14:20 door Anoniem
Toch opvallend dat het een uur + 10 ongenuanceerde reacties duurt voordat men het bericht leest en even nadenkt wat er nou daadwerkelijk wordt gezegd. Ik zal niet ingaan op het aantal spelfouten in die eerste 10 reacties, maar ze zijn wel tekenend voor de verdere inhoud...

Uiteraard houdt een minister zich in eerste instantie aan de gemaakte afspraken omtrent uitlevering. Zelfs als je Gonggrijp heet sta je niet boven de wet. Dat anderzijds het verzoek van de Amerikanen heel goed tegen het licht gehouden moet worden - want waar klagen ze hem uiteindelijk voor aan - is dan ook helder...
05-04-2011, 14:43 door sjonniev
Schandalig dat Nederland nog steeds aan de VS uitlevert. Een land dat er een martelcentrum op Cuba op na houdt, een land dat mensen ontvoert en vermoord. Een land dat een wet heeft om Amerikanen met geweld uit gevangenissen in Nederland te kunnen bevrijden.
05-04-2011, 14:44 door JJ87
Heel erg slecht. Het verbaasd mij niet meer, omdat de Nederlandse regering toch een beetje het schoothondje is van de Amerikaanse regering. Maar dat neemt niet weg dat ik dit walgelijk vindt. What's next? Elke Nederlander die op afroep naar Guantanamo Bay 'geshipt' wordt, zonder dat er vragen gesteld gaan worden?

Ik bedoel, niet elke Nederlander is een fan van Amerika, en ik heb mij ook wel eens kritisch uitgelaten over de Amerikaanse regering. Sta ik nu ook op een 'wishlist' voor Guantanamo Bay?
05-04-2011, 14:52 door Anoniem
Nederland levert uit aan de VS, de VS levert zijn staatsburgers nooit uit aan een ander land. Op enig moment heeft het Nederlandse parlement goedkeuring gegeven aan deze wet van uitlevering. Dat Nederland aan de leiband van de VS loopt is een ander verhaal.
05-04-2011, 15:16 door Anoniem
Door Anoniem: [/iNee, dit is een puur formalistisch antwoord dat aangeeft dat men wanneer men een verzoek binnenkrijgt, dit verzoek inhoudelijk zal behandelen, en op basis van de argumenten een beslissing zal nemen. Feitelijk zegt de minister dus helemaal niets nieuws, dit is de standaard werkwijze wanneer men een uitleveringsverzoek krijgt.

De minister kan moeilijk zeggen dat men niet gaat kijken naar de juridische argumenten voordat hij een eventueel verzoek binnenkrijgt uit de Verenigde Staten. Het in behandeling nemen van een verzoek gebeurt altijd wanneer een ander land zo'n verzoek stuurt, en het verzoek kan uiteindelijk worden goedgekeurd, of worden afgewezen.[/quote]
Dit zou helemaal geen punt van overweging mogen zijn. Wanneer iemand misdrijven heeft begaan, kan hij/zij ook hier worden berecht. Punt is, dat de VS geen eigen staatsburgers uitleveren, om welke reden dan ook, aan een ander land. Wel verlangen ze het omgekeerde. Dit is rechtsongelijkheid en zou DUS niet mogen voorkomen.
05-04-2011, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem: Nee, dit is een puur formalistisch antwoord dat aangeeft dat men wanneer men een verzoek binnenkrijgt, dit verzoek inhoudelijk zal behandelen, en op basis van de argumenten een beslissing zal nemen. Feitelijk zegt de minister dus helemaal niets nieuws, dit is de standaard werkwijze wanneer men een uitleveringsverzoek krijgt.

Persoonlijk vind ik het vreemd dat we overwegen een Nederlander uit te leveren aan een land dat zijn eigen burgers niet uitlevert. En dat zelfs wetten aanneemt om bevriende naties binnen te vallen als een ander land dat wel doet.

Peter
05-04-2011, 17:07 door GerBNL
Door Anoniem: ... of het geld af te pakken.

Ah, daar wordt hard aan gewerkt, dus er is nog hoop :-)
05-04-2011, 20:46 door Anoniem
Wat heb je nog aan NL als een duidelijk goede klokkenluiders actie geen bescherming krijgt?

Wat doet "vrijheid" nog in VVD?

Waarom werkt NL mee aan internationaal "recht" met een land dat niet het internationaal strafhof niet erkend?

Waarom zou NL overwegen uit te leveren aan een land dat zelf nooit een staatsburger zou uitleveren?

Is nu de consequentie dat alle burgers de andere kant op kijken bij misstanden omdat je anders in de problemen kunt komen?

Zijn overheden dus niet meer te vertrouwen?
05-04-2011, 23:16 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem 14:13 Man, geloof je nu echt dat die lamzakken van Nederlanders zich druk gaan maken of iemand nu wel op niet wordt uitgeleverd? De Nederlander leeft toch vooral in zijn eigen autistische wereldje en is zeker niet geïnteresseerd in het welzijn van zijn medemens. Het enige om dit volk in beweging te krijgen is om iets gratis aan te bieden of het geld af te pakken.

Wat jij vergeet is dat die "lamzakken van Nederlanders" sinds WO2 wel verschrikkelijk hard hebben gewerkt, en nog steeds keihard werken, om van dit land een van de welvarendste landen ter wereld te maken. Dat is waarschijnlijk precies de reden waarom jij Nederlands spreekt. Of je bent een Belg en dubbel "de Sjaak".

Doei
06-04-2011, 08:09 door Anoniem
Weet iemand hoe het met Assange gaat ?!
06-04-2011, 10:29 door Anoniem
Ale Rop iets gedaan zou hebben dat HIER ook strafbaar is, kan ik me voorstellen dat er over uitlevering gepraat zou kunnen worden. In alle overige gevallen: VS: wegwezen.

Ik lees alleen net een stukje over het Europees Arrestatie Bevel (EAB) waarbij je uitgeleverd kan worden aan, naar ik aan neem, andere Europese landen. Ook als hetgeen je gedaan zou hebben niet stafbaar is in eigen land.

Ziek.
06-04-2011, 10:32 door Anoniem
Ik lulde iets te snel : De strafbare feiten moeten ook strafbaar zijn in de lidstaat die om uitlevering wordt verzocht, de zogenoemde dubbele strafbaarheid. (bron wiki)

Ik neem aan dat dat ook voor de vs van a op gaat.
06-04-2011, 11:46 door Anoniem
Door Rotsmoel:
Door Anoniem 14:13 Man, geloof je nu echt dat die lamzakken van Nederlanders zich druk gaan maken of iemand nu wel op niet wordt uitgeleverd? De Nederlander leeft toch vooral in zijn eigen autistische wereldje en is zeker niet geïnteresseerd in het welzijn van zijn medemens. Het enige om dit volk in beweging te krijgen is om iets gratis aan te bieden of het geld af te pakken.

Wat jij vergeet is dat die "lamzakken van Nederlanders" sinds WO2 wel verschrikkelijk hard hebben gewerkt, en nog steeds keihard werken, om van dit land een van de welvarendste landen ter wereld te maken. Dat is waarschijnlijk precies de reden waarom jij Nederlands spreekt. Of je bent een Belg en dubbel "de Sjaak".

Doei
Dus? Moet je eens kijken hoe er nu met deze hardwerkende mensen wordt omgesprongen in de verzorgingstehuizen. Is dat nu dankbaarheid? Tegenwoordig wordt er niet meer hard gewerkt in Nederland, er wordt vooral druk gedaan zodat het lijkt dat er hard gewerkt wordt.
12-04-2011, 01:48 door Anoniem
Tijd voor het parlement (volksvertegenwoordigers heten die ook soms)
om het gelijkheidsprincipe eens te gaan invoeren.
Alles wat er tussen de VS en NL gebeurt, wordt tweezijdig.
Dus ook de VS gaan dan amerikanen aan NL uitleveren in soortgelijke situaties.
Alle gegevens, die NL aan de VS "overhandigt" krijgt NL ook van de VS.
Alles op basis van wederkerigheid.
Zeker dat de VS een verzoek tot uitlevering van Gongrijp dan nog wel eens keer
goed gaan overdenken.
Of waren wij toch al de 51e staat van de VS, maar wisten we dat nog niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.