image

Smartphone rootkit luistert gesprekken af

donderdag 25 februari 2010, 10:18 door Redactie, 4 reacties

Onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers University hebben een rootkit voor smartphones ontwikkeld, waarmee het onder andere mogelijk is om gesprekken af te luisteren. Rootkits zijn al jaren een probleem voor computers, maar inmiddels beschikken smartphones over dezelfde mogelijkheden. "Ze draaien hetzelfde soort besturingssysteem als desktops en laptops, dus zijn ze net zo kwetsbaar voor malware", aldus informaticaprofessor Vinod Ganapathy. De rootkit die de onderzoekers deze week demonstreren, kan stiekem de telefoon inschakelen en zo met gesprekken meeluisteren. Ook is het mogelijk om de locatie van de eigenaar te traceren of de batterij leeg te maken.

"Vandaag geven we een waarschuwing. We laten zien dat mensen met algemene computerkennis een rootkit voor smartphones kunnen ontwikkelen. De volgende stap is het ontwikkelen van de verdediging", zegt informaticaprofessor Liviu Iftode. Bij één van de tests stuurden de onderzoekers een onzichtbaar sms-bericht naar de telefoon, om zo de microfoon in te schakelen.

De onderzoekers merken op dat ze niet hebben gekeken hoe kwetsbaar bepaalde telefoons zijn. Ook is er geen beveiligingslek gebruikt om de malware te installeren. Het onderzoek is gesponsord door de National Science Foundation en het Amerikaanse leger.

Reacties (4)
25-02-2010, 10:28 door JackPoint
Voor Windows Mobile is er een dergelijk applicatie: Phone Creeper (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=527423)
Hiermee kun je via sms een hoop dingen regelen op het toestel
25-02-2010, 11:31 door Anoniem
Voor Symbian zijn al er jaren van dit soort dingen in omloop!
25-02-2010, 17:23 door spatieman
voor de overheid is dit een gegeven voerbak en de ultieme natte droom.
25-02-2010, 20:36 door Bill Torvalds
Verdomme dat is mijn telefoon, de rootkit zou dus zo in een community based os kunnen zitten.
Maar als ik er backtrack op kan krijgen zal die kans wat kleiner zijn denk ik.

Ook is het mogelijk om de locatie van de eigenaar te traceren of de batterij leeg te maken.
Met het standaard OS is die accu leeg binnen 4 uur dus wat is dan het verschil?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.