image

"Downloadverbod bedreigt internetvrijheid"

maandag 11 april 2011, 13:28 door Redactie, 30 reacties

Het door staatssecretaris Fred Teeven aangekondigde downloadverbod is een bedreiging voor de internetvrijheid. Ook is het slecht voor muzikanten en fans, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Op dit moment is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik nog toegestaan. De staatssecretaris wil dat verbieden en internetproviders kunnen laten verplichten om de toegang tot platformwebsites te blokkeren.

"De voorstellen zijn slecht voor muzikanten, die een thuiskopievergoeding voor blanco dragers mislopen. Daarnaast wordt het gedrag van miljoenen downloadende fans in één klap in de onrechtmatige hoek geplaatst. En het voorstel om websites te laten blokkeren is een eerste stap richting censuur", aldus BoF.

Repressie
Volgens de burgerrechtenbeweging zijn de plannen uiteindelijk gericht op de repressie van individuele internetgebruikers. "Er zijn nu namelijk al juridische mogelijkheden om commerciële verspreiders aan te pakken via de rechter, zonder een downloadverbod. En hoewel Teeven toezegt dat de politie niet achter individuele downloaders zal aangaan, zouden andere partijen hierdoor wel rechtszaken kunnen aanspannen tegen individuele internetters."

Aftappen
Bits of Freedom waarschuwt verder dat het downloadverbod alleen door het permanent aftappen van alle Nederlanders is te handhaven. “Dit voorstel plaatst het Nederlands auteursrechtbeleid jaren terug in de tijd. Nederland verdient een innovatief auteursrechtbeleid dat ten goede komt aan muzikanten en fans, niet een beleid dat is gericht op het instandhouden van verouderde bedrijfsmodellen. We roepen Nederlandse internetters op om de staatssecretaris uit te leggen dat repressie niet leidt tot een duurzame oplossing van het conflict tussen het internet en het auteursrecht", aldus directeur Ot van Daalen.

Reacties (30)
11-04-2011, 13:47 door Anoniem
Mag je straks nog MP3's en films hebben indien deze gedownload zijn voordat het verbod werd ingevoerd, en opgeslagen staan op media waarvoor je netjes de heffing betaald hebt (deze vraag is vooral belangrijk indien er op den duur -wel- straffen worden ingevoerd nadat het verbod eenmaal van kracht is). Zoja; hoe maakt men dit onderscheid ?
11-04-2011, 13:55 door Anoniem
"Downloadverbod bedreigt internetvrijheid"

En een inbraakverbod bedreigt de bewegingsvrijheid. Ik ben een tegenstander van het downloadverbod, maar ik vind de argumentatie van BoF vaak populistisch en kort door de bocht. Het klinkt mooi, maar denkt BoF met dergelijke kreten ook kamerleden te kunnen overtuigen ?
11-04-2011, 15:04 door Anoniem
Wat een verschrikkelijke gedacht dat je straks misschien niet eens een iso van een besturingssysteem kunt downloaden, terwijl je wel legitieme product sleutels hebt. Wat is de volgende stap? Download-belasting en UTP kabel-verontreinigingsheffing? Of het kwartje van Brein?

Wij Nederlanders moeten eens ophouden alles maar weer te slikken en te volgen als een groepje makke schapen. Wanneer ze zoiets flikken in Frankrijk dan steken ze direct de halve stad in brand en gaat het voorstel niet door. Dit hoeft natuurlijk ook niet wat mij betreft, maar eens een flinke opstand tegen het steeds minder worden van je internet vrijheid is wel op zijn plaats. The good old internet days...

Anderzijds, Er komt toch wel weer een oplossing en de echte hardcore downloader vindt wel weer een andere manier :-D

The cat and mouse story continous.
11-04-2011, 15:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-04-2011, 15:43 door Anoniem
Dat internetfilter is censuur. Nu wordt het aan de kapstok opgehangen van illegaal downloaden, volgende is kinderporno want als dat filter er dan toch is. Volgende stap is.... kortom, we gaan naar een door de overheid gecontroleerde versie van internet. Ben het dan ook met BoF meer dan eens.

Weer wordt niet de bron aangepakt maar gaan we dat wat aangeboden is proberen te filteren...
11-04-2011, 16:14 door WhizzMan
De geest is uit de fles. Mensen zullen altijd methodes blijven vinden om zelf kopieen van muziek- en filmdragers te maken. Het hele idee van copyright is achterhaald door de techniek. De middeleeuwen met schaarse drukpersen voor boeken zijn voorbij. Als de politiek dat nou eens snapt en datgene waar de mens zo succesvol in is, anderen kopieeren, gewoon toe gaat staan, zijn we van al dat rare geschuif met geld af.
11-04-2011, 16:18 door Anoniem
Tja, dan gaan we maar weer gekopieerde CD-tjes/DVD-tjes op het schoolplein ruilen.
Ging vroeger ook goed.
11-04-2011, 17:01 door Anoniem
Zal toch niet door komen dat download verbod.
Als het er toch komt zijn er slimmere maatregelen dat te omzeilen,welke zal ik niet gaan noemen.
Dat is het geheim van een ervaren internetter.
11-04-2011, 17:54 door Martijn2
Door Anoniem: "Downloadverbod bedreigt internetvrijheid"

En een inbraakverbod bedreigt de bewegingsvrijheid.
De grens van digitaal en de fysieke wereld is heel moeilijk om met elkaar te vergelijken. Als je inbreekt bij iemand zorg je voor fysieke schade (deur kapot maken, raam inslaan). Als je een MP3'tje download van Frank Sinatra, daar zal hij bar weinig van merken in zijn situatie. De copyright eindigt pas 70(!!) jaar na de dood van een artiest.
11-04-2011, 19:39 door Anoniem
Als je een bv een youtube-filmpje afspeelt, download je al muziek. Is dat dan meteen strafbaar? Indien ja, dan mag je dus geen enkele website meer bezoeken. Indien nee, waarom dan niet? Dat er niet rechtstreeks een mp3 of ogg of noem maar op op je schijf gezet wordt, is niet relevant. De datastroom is naar je pc gehaald en gaat door de geluidskaart heen en kan dus altijd opgeslagen worden.

Bullshit-initiatief dus van een minister die zoals gewoonlijk het niet begrepen heeft.
12-04-2011, 02:58 door Anoniem
Wat moet je toch met al die illegaal gedonwloade DVD's die op den duur aan DVD-rot ten onder gaan en die je hooguit 1 keer bekijkt?
De kosten voor het downloaden/branden/printen van een cover en vooral de tijd die je daarmee kwijt bent om een goedkoop ogend namaak DVD'tje te fabriceren wegen toch niet op tegen het simpel huren van dezelfde DVD voor wel 3 Euro? Je kijkt hem toch maar 1 keer, als je daar de tijd voor hebt.

En de echt goeie films, die je heel mischien nog wel eens een tweede of derde keer bekijkt wil je toch in originele vorm en officiële DVD-box compleet met alles erop en eraan hebben? Daar kan geen download en zielige printer tegenop!

Tja, mischien de werkeloze die alle tijd van de wereld heeft wordt er gelukkig van en loopt nu te gillen dat het verschrikkelijk is. Nou, geluk ermee dan. Hoop van harte dat je nog een normaal leven krijgt. Van mij mag Brein hen ontzien. Ze hebben het al moeilijk genoeg en met het downloaden/branden en printen van DVD's een zinvolle invulling van hun dag. Ze hebben bovendien alle tijd om het resultaat te bekijken. Laat ze toch lekker downloaden en hun ding doen.
12-04-2011, 09:07 door Anoniem
elke GET request en het antwoord daarop is technisch een download. einde internet ?
12-04-2011, 09:13 door Anoniem
Het gaat helemaal niet om het beschermen van de auteursrechten.
We betalen al jaren voor die auteursrechten via opcenten van CD's en DVD's.
Het gaat om het terugkrijgen van de controle over het Internet door overheden.
Overheden willen dezelfde controle hebben in de digitale wereld als ze hebben in de analoge wereld.

Dat ze die strijd zullen gaan verliezen is uiteraard duidelijk.
Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een overbodige machtsstructuur.
Mensen zullen steeds meer soeverein worden.

Meer weten?

The Souvereign Individual van Davidson en Rees-Mogg.
12-04-2011, 09:52 door Anoniem
Door Martijn2:
Door Anoniem: "Downloadverbod bedreigt internetvrijheid"

En een inbraakverbod bedreigt de bewegingsvrijheid.
De grens van digitaal en de fysieke wereld is heel moeilijk om met elkaar te vergelijken. Als je inbreekt bij iemand zorg je voor fysieke schade (deur kapot maken, raam inslaan). Als je een MP3'tje download van Frank Sinatra, daar zal hij bar weinig van merken in zijn situatie. De copyright eindigt pas 70(!!) jaar na de dood van een artiest.

Frank Sinatra zal er inderdaad weinig van merken maar de huidige rechthebbenden wel. Toegegeven dat het moeilijk is om een grens te bepalen maar ik denk dat downloaden zich naar het fysieke vertaald doordat het financiële consequenties heeft, let wel dit geld beide kanten op. Simplistisch gesteld als er legaal gedownload wordt, lees er wordt betaald, dan verdiend de rechthebbende, als er illegaal gedownload wordt dan niet en lijdt deze dus een bepaalde vorm van schade.
Nu is dat met 1 download betrekkelijk maar als we bedenken dat er iets meer dan 1,5 miljard internet gebruikers zijn dan wordt dit ineens heel anders, dit is dan ook waarom de belanghebbende maatschappijen dit als een probleem zien. Een rekensom kan dit kwantificeren: stel dat 0.01% van alle internet gebruikers interesse heeft in een bepaald populair werk dan zijn dat 150000 downloads, vermenigvuldig dit met $0.25 dan kom je op een potentieel verlies van $37500. Als betaling per nummer voor de muzikant heb ik voor het gemak een kwartje genomen, ik houd bewust geen rekening met wat er onderweg aan de strijkstok blijft hangen. Het doet er echter ook niet toe, welke aanpassing in cijfers je ook maakt, gezien de aantallen waar dit over gaat zal de uitkomst altijd redelijk hoog zijn.
Nu ben ik over het algemeen tegen verboden, dus wat mij betreft mag deze dus vernietigd worden. Het blijkt echter, en deze discussie is hier slechts 1 voorbeeld van, dat mensen vaak niet integer genoeg zijn om juist handelen van onjuist handelen te kunnen onderscheiden.
Wat iedereen zich zou moeten afvragen is waarom iemand zijn werken gratis ter beschikking zou moeten stellen. Dat doen wij tenslotte ook niet naar onze werkgevers toe, nietwaar? Ik zie daar namelijk niet een verschil. Vanuit die optiek bekeken denk ik dat onze overheid verplicht is om rechthebbende te beschermen, de vraag wordt dan of dit de juiste manier is.
12-04-2011, 10:26 door Anoniem
Maar het gaat helemaal niet om een downloadverbod. Een download verbod is een eerste stap naar een volledige censuur van het Internet.
De grote media bedrijven zijn totaal niet geïnteresseerd in de kleine downloaders maar meer in de aanbieders. Deze roverheid ziet daarmee de kans schoon om directe controle te hebben over wat wij úberhaupt op het internet uitspoken. Het eerstvolgende wetsvoorstel zal het verbieden van encryptie voor particulieren zijn, onder het mom van een betere opsporing van KP en criminaliteitsbestrijding.
Laat je geen zand in de ogen strooien door deze facistische regering.Totale controle is het doel en daar zijn ze hard naar op weg.
12-04-2011, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, dan gaan we maar weer gekopieerde CD-tjes/DVD-tjes op het schoolplein ruilen.
Ging vroeger ook goed.

En wie download ze dan ;-)
12-04-2011, 15:43 door Ed_Emmer
@Anoniem 10:41
Een legale CD/DCVD rippen, kopietje maken en verkopen voor ik noem maar wat 10 euro. Dus net als vroeger.
12-04-2011, 16:04 door Anoniem
Het begon in 1933 en zet nu door!

Gepke de Leef dakloos Haarlem/Overveen
12-04-2011, 22:36 door KwukDuck

Aftappen
Bits of Freedom waarschuwt verder dat het downloadverbod alleen door het permanent aftappen van alle Nederlanders is te handhaven.

Huh, dat deed Nederland praktisch toch al?
13-04-2011, 06:15 door Anoniem
Wie zegt dat liefhebbers/fans hun artiest(en) niet zouden ondersteunen? Wordt internet niet gewoon als wazig excuus gebruikt? De jeugd en jongeren hebben de toekomst en laten wij nu juist aan wereldse invloeden kunnen ruiken door het vrije internet waar wat anders te horen is dan standaard deuntjes. Wat het internet voor ons is, is de radio en cassetterecorder voor meneer Teeven die vast ook zijn favorieten bij elkaar heeft gekocht (net als mijn ouwe heer) maar die op het punt staat gewoon geworden gebruik te criminaliseren én het land op een culturele achterstandspositie te plaatsen.

Het wemelt bijvoorbeeld van nooit-van-gehoord-artiesten die geweldige muziek maken en dit bij kleine onafhankelijke maatschappijen uitbrengen die mensen zouden willen kopen maar nooit ontdekt, gezien of gehoord zullen worden wanneer niet-commerciële verspreiding wordt verboden. De wereld van nu wil vrij zijn van beklemmende locale culturele monopolies en elkaar ontdekken, zien en horen.

Wees niet zo bang voor vrijgevochten ontwikkelingen en veranderingen die allang gaande zijn en niet meer te stoppen: legaliseer up- en downloaden, niet-commerciële verspreiding van dergelijke werken.
Artiesten maken bovendien hun werken om gehoord en gezien te worden, bekend te worden, dat verkoopt zichzelf!
Heb vertrouwen in de mensheid en stem het auteursrecht daar op af. Behoud gewoon de thuiskopieregeling, verruim deze eventueel, en zorg dat de opbrengsten inderdaad onder artiesten verdeeld worden!
(http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1464143/2006/03/05/Auteurs-lopen-miljoenen-mis.dhtml)
13-04-2011, 07:39 door Eric-Jan H te D
Hmmm. Na dit weekeinde zou Teeven er verstandig aan doen om zich bijvoorbeeld bezig te houden met een verbod op het anders dan beroepsmatig voorhanden hebben van vuurwapens buiten een daarvoor speciaal ingerichte omgeving. Lees: "Schietclub".

En laten we wel wezen, wie tref je nou met zo'n verbod. p2p is bijna niet te blokkeren. En het activeren van sinks om
bepaalde sites te blokkeren is in een mum omzeild door mensen met een beetje computervernuft.

Je treft alleen weer Jan met de Pet en de kleine beurs. "Need I say more" over de signatuur van dit kabinet. En leve de NFA van Nederland.

Ik was vroeger nog lid van zo'n club die eens in de maand voor Fl 2,50 een hele cassetteband met illegale muziek aan de man bracht. Nostalgie... zucht.

Dus ja:
@Anoniem 10:41
Een legale CD/DCVD rippen, kopietje maken en verkopen voor ik noem maar wat 10 euro. Dus net als vroeger.
13-04-2011, 07:43 door Eric-Jan H te D
Sorry. Je kan kennelijk niet terugbladeren zonder je bericht nogmaals op het forum te slingeren.
Ik zal de twee kopieën even leegmaken.
13-04-2011, 07:47 door Eric-Jan H te D
Hmm. Er is ook iets niet in orde met de wijzigingstijd van een bericht.

- 2de kopie eerst gewijzigd tijd 7:43
- 1ste kopie daarna gewijzigd tijd 7:04. Zelfs voor de aanmaaktijd van 7:39
13-04-2011, 07:48 door Eric-Jan H te D
Hé. Nu staat er wel 7:43 in de eerste kopie. Sla mij maar dood.
13-04-2011, 08:19 door Anoniem
Ik denk dat TOR heel groot gaat worden als dit door gaat...
13-04-2011, 13:18 door Anoniem
Ik stel voor om een soort van Anarchist Cookbook voor het Internet op te stellen zodat we de repressie van de overheid tegen kunnen gaan. Hierbij doel ik meer op het omzeilen van internetfilters etc, dan het uitvoeren van aanvallen.
13-04-2011, 16:27 door Anoniem
als je downloaden gaat verbieden kan je net zo goed internet in nederland ontoegankelijk maken
13-04-2011, 17:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ik stel voor om een soort van Anarchist Cookbook voor het Internet op te stellen zodat we de repressie van de overheid tegen kunnen gaan. Hierbij doel ik meer op het omzeilen van internetfilters etc, dan het uitvoeren van aanvallen.
Heeft totaal geen zin. De overheid is niet je vijand en roept er soms een ambtenaar iets om over te discussiëren, wat prima is. Voorstellen (en vooral wetten) moeten wel voldoen aan de dagelijkse realiteit en rekening houden met gewoon mensen. En laat het nou toevallig ook zo zijn dat de bonden die opkomen voor de belangen van artiesten ook een download verbod ongewenst vinden:
http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/508993/verklaring_cb_artiesten2.pdf
13-04-2011, 23:25 door Anoniem
haha, als straks download verbod ingevoerd word zulle alle onveiligde wifi verbindingen wel lekker worden uitgebuit. en ik zie al een mooie handel op de rommelmarkten opkomen zoals vroeger voor 10 euro filmpje kopen.

sowieso als ze prijzen eens omlaag flikkeren van film en spellen wil ik er best wel kopen. en die drm morgen ze er van mij ook wel uit slopen.

om zo maar even een voorbeeld te noemen: tijd geleden kocht ik assassins creed 2. om het spel te spelen moet ik een permanente internet verbinding hebben. na wat gezeiks met de ubisoft server. heb ik er maar een "patch" op gegooit.

zolang die film en spellen zo duur zijn zal menig mens ook blijven downloaden. begrijp me niet verkeerd meestal download ik iets. en als het goed is koop ik de cd/dvd ect ook. maar de prijzen zijn gewoon absurd
20-04-2011, 23:04 door Anoniem
Het kwaad is al geschied!

er zijn heel veel sites die allerlei software,games,muziek,en films aanbieden. ga je internet filteren dan komt er een applicatie die je kan gebruiken om dit tegen te gaan. wat ik echt komisch vind is dat die rijke mango's die zoveel dvd's kunnen kopen als ze willen vanuit hun eigen perspectief kletsen over maatregelen. de mens is egoistisch ingesteld en dat zal altijd blijven. wat zijn we eigenlijk toch een laag ras.

probeer het allemaal maar te stoppen meneer kabinet.... slagen zul je toch niet....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.