image

"Windows minderheids-platform in 2013"

dinsdag 19 juli 2011, 08:32 door Redactie, 20 reacties

Windows zal over twee jaar niet meer het dominantie besturingssysteem zijn, als Microsoft geen succesvolle tablet op de markt brengt. Dat voorspelt analist Horace Dediu. Apple was in het tweede kwartaal voor 70% van de groei op de pc-markt verantwoordelijk. In het tweede kwartaal werden één miljoen meer Windows computers verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal verkochte OS X pc's steeg met 903.000 en het aantal iPads groeide zelfs met 5,5 miljoen.

Windows is met 84% nog wel voor de meeste verkochte machines verantwoordelijk, de groei ligt bij de tablets, merkt Dediu op. "Als Windows marginaal op tablets blijft, zal de 'pc-markt' over twee jaar bij Microsoft weglopen." Volgens de analist ligt het er ook aan hoe snel Apple iPads kan bouwen.

Hybride
Dediu waarschuwt verder dat de tablet van Microsoft het interactie-model van een desktop gebruikt. "Door te negeren dat een mobiel besturingssysteem ook volstaat, bouwen ze een "hybride" tablet/laptop/desktop oplossing die lastig is te gebruiken, maar wel hun aanwezigheid op deze markt behoudt."

Uiteindelijk hangt het succes van Microsoft's tablet af of het een "nieuwe pc" of een "post-pc" is, besluit de analist. "De pc-markt zoals we die kennen bevindt zich in zijn laatste fase."

Reacties (20)
19-07-2011, 08:46 door Anoniem
Ach, misschien is het wel gezond voor Microsoft om flinke tegenstand te hebben, dan blijft de competitie tussen alle bedrijven gezonder.
19-07-2011, 09:10 door Mysterio
Tja... ik blijf het discutabel om tablets PC's te noemen. Er zijn zoveel apparaten met PC-achtige functionaliteit die we toch geen PC noemen. PDA's, smartphones (stupidphones kunnen trouwens vaak ook webbrowsen en e-mailen) Ook niet alles waar je mee kan bellen noemen we een telefoon. Toch?
19-07-2011, 09:11 door Anoniem
Die aasgieren vangen toch al $15 per verkocht Android toestel?
19-07-2011, 10:09 door Anoniem
Kijk eens bij bedrijven, all die kantoren. Tablets zijn hiervoor geen vervanging.
Bovendien hebben verreweg de meeste een Windows infrastructuur.
19-07-2011, 10:24 door Wim ten Brink
Natuurlijk moeten we ook niet Chrome OS vergeten. Nu lachen we wel om een besturings-systeem dat alleen maar een veredelde webbrowser is, maar over 5 jaar kan Chrome OS een aardig markt-aandeel opslokken als er maar genoeg web-applicaties beschikbaar zijn. Er zijn nu al veel applicaties beschikbaar voor project management, CRM pakketten, boekhoud-pakketten, verkoop- en marketerings-pakketten en nog veel meer. Nog even en je kunt zelfs in je web-applicatie je eigen software ontwikkelen! Compileren via de webserver of gewoon (PHP) scripts editen via de browser.
De markt is nu nog niet helemaal klaar voor dergelijke besturings-systemen maar dat zou best eens kunnen veranderen. En Windows zoals we dat nu kennen wordt voor velen dan overbodig.
19-07-2011, 10:40 door Anoniem
Tja.. en in 2015 is Windows veiliger dan iOS of Android..
Lekker belangrijk, markt werking heet dat..

Symbian was tot en met vorig jaar de grootste op Smartphones..
Nu is dat Android..
http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/14319
19-07-2011, 10:58 door TheShield
Wat is het security probleem in dit artikel? Voor apple heb je toch geen virus scanner nodig?
19-07-2011, 11:08 door Mysterio
Door TheShield: Wat is het security probleem in dit artikel? Voor apple heb je toch geen virus scanner nodig?
Het is vooralsnog geen probleem. Maar wanneer Windows niet langer de grootste groep gebruikers heeft zal je daar je beleid op moeten aanpassen. Je ziet nu al dat het een uitdaging is om met alle verschillende apparaten jouw informatie en systemen te beveiligen.
19-07-2011, 11:59 door Anoniem
nou nou oh oh
wat leeft hier?
ELK BESTUURINGSYTEEM HEEFT ZIJN
VIRUSEN.en of ROMMEL............................ook v apple..........mac......enz.enz
19-07-2011, 12:38 door Anoniem
Ik denk dat Windows al een minderheidsplatform is; neem alle devices (dus telefoons, smartphones, PC's, servers, tablets, etc., etc.) dan is er meer niet Windows dan wel.

Het is ook een goede zaak dat er meer diversiteit ontstaat en ik begrijp dan ook de schermutselingen tussen de verschillende aanhangers niet; éénieder moet toch kunnen kiezen wat hem of haar het meeste aanspreekt?

Voor gebruikers is het belangrijk dat ze 'spullen' kunnen uitwisselen en daarin laten wij (en overheden) veel te veel toe dat dat niet zou kunnen. Als ik iemand die een Windows computer gebruikt, probeer te helpen en daarbij een Microsoft site bezoek die dan meldt dat ik niet alle 'content' krijg omdat ik een Mac gebruik!?! Daar kan ik giftig om worden. Persoonlijk deel dan een rotschop uit maar Microsoft zou gewoon strafbaar gesteld moeten worden.

En ja, dat geldt op alle fronten waar anderen buitengesloten worden.
19-07-2011, 13:52 door Anoniem
@ anoniem 12:38 .
Dat is alle non windows meuk.
Maar 1 OS dat Windows verslaat in marktdeel, denk het niet.
Op dit moment zeker niet.

En ik denk dat met de komst van de phone software MS weer een flinke vooruitgang gaat boeken op het marktdeel.
Er zullen zich zat tegenstanders bieden om dit aandeel af te pakken, maar kijk even naar wat men in het algemeen gebruikt:
iOS, linux, Android ( eigenlijk ook linux maar goed), OS X, symbian...
Nah ik ben niet van gedachte dat MS zijn positie zal verliezen.

Verder op jouw reactie van als ik een mac gebruik en niet alle content krijg:
Ik krijg ook geen toegang tot bepaalde bedrijven op basis van waar ik nu werk.
19-07-2011, 13:54 door Anoniem
In de prive sfeer mag het zo zijn dat burgers steeds meer tablets kopen inplaats van een gewone pc,maar toch geloof ik dat ook een groot aantal burgers wel op desktop en laptops zal blijven werken, en bedrijven al helemaal.
Ik zie bedrijven nog niet massaal overstappen op Ipads bijvoorbeeld.
En volgens mij laat de beveiliging van tablets ook nog heel wat te wensen over!
19-07-2011, 15:43 door Anoniem
Kijk hier eens. http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems
Microsoft heeft met Windows 86% in handen. Verder zij men exact hetzelfde met de netbooks. Echter ook hier is MS Windows de grootste in. Hetzelfde zal gebeuren met de tablet...
19-07-2011, 16:10 door Anoniem
Met al de patenten zal Android binnenkort wel verleden tijd zijn. Dan blijven alleen Microsoft Windows 8 en ipad over. Windows 8 zal gewoon flash etc ondersteunen, en zal er mooier uit zien. Denk dat ze over een paar jaar nr 1 zijn op dat vlak.
19-07-2011, 16:46 door Securitate
tegen alle mensen die denken dat een apparaat met een beperkt os en applicaties en data die NIET lokaal zijn opgeslagen zou ik willen zeggen, kijk nog eens naar de abonnementen van de telefoonboeren, dat is onbetaalbaar!
buiten dat wordt je ook nog eens de verticale silo van de leverancier ingetrokken.
500+ euri voor een beeldscherm met slechts 32MB, voel je je eigen dan niet vreselijk opgelicht?
19-07-2011, 16:47 door Anoniem
@anoniem 13:52
Is dat belangrijk dan? Wil marktaandeel zeggen dat dat goed is voor ons 'gebruikers'? Ik weet wel wat er gebeurd als MS 100% marktaandeel zou hebben, jij schijnbaar niet.

Gezien het feit dat je het hebt over 'alle non windows meuk' geeft wel de 'hoogte' van je kennisniveau aan. Respecteren van je eigen keuze begint met het respecteren van de keuze van anderen.

Ook die toegang tot bepaalde bedrijven is me niet geheel duidelijk. Ik heb het hier over het bezoeken van de Microsoft Website. Wat heeft dat te maken met 'bepaalde bedrijven'?. Omdat ik Esso tank, mag ik dan niet op de website van Shell komen?!?
19-07-2011, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem: Met al de patenten zal Android binnenkort wel verleden tijd zijn. Dan blijven alleen Microsoft Windows 8 en ipad over. Windows 8 zal gewoon flash etc ondersteunen, en zal er mooier uit zien. Denk dat ze over een paar jaar nr 1 zijn op dat vlak.

En wat is dan het nut dat Android zal verdwijnen? Is dat in je voordeel? Omdat jij Opel rijdt, moet iedereen dan maar Opel rijden? Ik zie de logica niet.

@Securitate
Een beedscherm met 32 MB ?!? Is dat een dubbele beeldspraak? ;-)

Begrijp ik het goed dat je dus ook geen Windows Phone/8 tablet zal gaan gebruiken? Zal ook 500+ zijn voor 32+ GB en 3G worden en je zal er dan ook een abo van een 'telefoonboer' voor nodig hebben. Tot slot zal ook dat OS is beperkt zijn.
19-07-2011, 23:24 door Securitate
een laptop is een beeldscherm met toetsenbord en 4gb geheugen, kost paar meijertjes.
een tablet ding is een beeldscherm met verder alles absoluut minimum maar je betaalt de hoofdprijs.
ik heb nog steeds een ouwerwets apparaat met batterij waar je in kunt praten, niks geen aaifoon gedoe oid.
ik had een dongle voor de laptop, handig, alleen weinig gebruikt dus opgezegd.
nu zou ik best een telefoon met internet willen om af en toe aan de laptop te hangen.
maar, waar ik tevens naar wilde verwijzen zijn de nieuwe kpn abo's, te achtelijk voor woorden.
100mb voor 30/mnd!
wil je meer dan flink bijlappen.
100mb is een scheet als je een filmpie kijkt, dus daar gaan heel veel mensen problemen mee krijgen.
ze moeten niet zeuren want data schuiven is heel eenvoudig.
als het betaalbaar was verkochten ze veel meer abo's.
er is voorlopig geen echte concurrentie, dus blijft alles kunstmatig hoog.
20-07-2011, 01:48 door Anoniem
klopt mss wel

mijn desktop is al een paar jaar fedora, mijn telefoon android, voorheen montavista, mijn netbook ook fedora en mijn tablet een dual boot android/debian.

meeste mensen die ik ken hebben xp of apple phone/apple laptop.

de xp mensen zeggen allemaal en apple ding te willen... als ze geld hebben.

hoe dan ook, windows is niet hip meer, linux zal niet snel hip worden dus apple heeft een goede kans.. op dit moment,
maar apple is duur.

desondanks denk ik dat toch uiteindelijk een linux distro groot gaat worden puur omdat android mensen bekend maakt met het linux model:
geen licentie kosten, een app store waar meeste software gratis voor handen is en met 1 klik te installeren is en bovenal linux tegenwoordig grafisch erg gelikt is en veelal een alternatief heeft voor de enige reden dat mensen voor windows kozen:
namelijk openoffice en als het nog compatibeler moet wine/crossover. waar de meeste windows programma's 1 op 1 draaien en als dat toch nog niet genoeg is een gratis vurtualisatie programma als oracle's Virtualbox.

natuurlijk zijn er dan nog gamers.. maar als zelfs de game ontwikkelaars de consoles nu gaan voortrekken boven de pc..
22-07-2011, 11:06 door Anoniem
Beste Anoniem (1:48),

heb je je patent rechten wel aan Microsoft betaald? Je gebruikt namelijk een os dat bestaat uit ideeen waar anderen patenten op hebben. Ik stel dus voor dat je 70 euro boekt naar M$ en 30 naar apple. Linux is namelijk niet gratis. Je mag natuurlijk altijd overstappen naar Windows 7, daar zijn de kosten gewoon transparant.

Mvg,

Bill G.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.