image

"Cameron offert vrijheid op voor veiligheid"

vrijdag 12 augustus 2011, 10:09 door Redactie, 12 reacties

Het mogelijke Twitterverbod dat de Britse premier David Cameron aan relschoppers wil opleggen is niets meer dan internetcensuur, aldus de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). Cameron liet gisteren weten dat hij de mogelijkheden gaat verkennen om het gebruik van sociale media door potentiële relschoppers te verbieden. Die zouden Facebook, Twitter en BlackBerry Messenger voor het coördineren van de ongeregeldheden hebben gebruikt.

"Een aantal dagen van vernietigende rellen in Groot-Brittannië en Premier David Cameron valt in zijn gretigheid om vrijheid voor veiligheid op te offeren praktisch over zichzelf heen", zegt Eva Galperin van de EFF.

Kortzichtigheid
De uitspraak van Cameron is volgens Galperin een draai van honderdtachtig graden ten opzichte van een speech in Koeweit eerder dit jaar. Toen vertelde Cameron dat vrijheid van meningsuiting zowel op het Tahrir plein als Trafalgar Square moet worden gerespecteerd. "De ommezwaai van de premier plaatst hem helaas één stap dichter bij het groeiende, wereldwijde legioen van politici en despoten die hun toevlucht tot censuur zoeken."

De EFF vraagt Facebook, BlackBerry en Twitter om voor de rechten van hun gebruikers te vechten, door gegevens niet te overhandigen, tenzij ze dit via de wet verplicht wordt. Mocht dit het geval zijn, dan zou men de gebruikers in kwestie moeten informeren. "Maar de handen van de bedrijven zijn gebonden als Cameron profiteert van de hysterie rondom de rellen om kortzichtige wetgeving door te voeren die Britten tegen het zogenaamde "misbruik" van sociale media moet beschermen" besluit Galperin.

Reacties (12)
12-08-2011, 10:16 door Anoniem
En als het nou nog veiligheid oplevert...

'Cameron verkwanselt vrijheid' was een betere kop geweest.
12-08-2011, 10:17 door DanielG
door twitter te blokkeren voor de relschoppers zullen ze inderdaad op geen enkele andere manier met elkaar kunnen communiceren, ik zeg doen!
12-08-2011, 10:22 door Leonr
Door DanielG: door twitter te blokkeren voor de relschoppers zullen ze inderdaad op geen enkele andere manier met elkaar kunnen communiceren, ik zeg doen!
Ik mag toch hopen dat dit een sarcastische opmerking is?
12-08-2011, 10:24 door Anoniem
Door DanielG: door twitter te blokkeren voor de relschoppers zullen ze inderdaad op geen enkele andere manier met elkaar kunnen communiceren, ik zeg doen!
Inderdaad weinig zinvol. En daarnaast nogal hypocriet. Zolang het in een ander land misgaat, kun je lekker opkomen voor vrijheid van meningsuiting. Maar zodra het een beetje dichter bij huis komt, kun je dat allemaal vergeten.
Maar goed, waarom zou je ook eerst eens nadenken over wat je zegt...
12-08-2011, 10:39 door quikfit
"De ommezwaai van de premier plaatst hem helaas één stap dichter bij het groeiende, wereldwijde legioen van politici en despoten die hun toevlucht tot censuur zoeken."

Ons toekomstbeeld.......plus nog wat aftappen door de regenten wanneer ze dat wenselijk vinden.....
12-08-2011, 10:46 door Anoniem
Wat een eikel. Ja het is censuur maar het is ook gewoon dom. Iedereen die wat van beveiliging begrijpt kan je vertellen dat het neerhalen van een communicatie systeem dat de badguys gebruiken het minste opleverd. Beter is om het systeem af te luisteren zodat je precies weet waar ze mee bezig zijn. En nog beter is om het systeem gedeeltelijk over te nemen en daarmee desinformatie te versturen. Lijkt me geweldig als de britse politie op de twitter acount van een zo'n persoon zet 'Hey laten we daar en daar samenkomen' waarna ze met z'n allen worden opgepakt. :)
12-08-2011, 11:02 door Anoniem
“Those who desire to give up freedom in order to gain security will not have, nor do they deserve, either one.”
12-08-2011, 11:34 door GNOE Inc.
Cameron;
"Wander, decently, into any of these electric hellholes and one is immediately confronted with words like 'pizzle', 'thongs' and 'cockjuice'. Let me be clear - if you say 'cockjuice' on Twitter we will hunt you down."
bron: http://www.thedailymash.co.uk/news/society/social-networks-restricted-to-messages-about-decency-201108124187/

Vraag me af hoe hij dan US-Senator Dick Durbin gaat aanspreken. ;o)

Verder op in het stukje een goede tip voor Cameron:
Due to its greasy drug connotations, the term 'hashtag' will be replaced by 'decencytag'

LOL! Is er toch wat te lachen over deze trieste affaire.....
12-08-2011, 11:39 door Anoniem
Eva Galperin heeft niet goed geluisterd (net als veel media). In eerste aanleg kondigde Cameron in het lagerhuis aan alle sociale media te willen onderzoeken. Na vragen van parlementsleden zwakte hij het af tot alleen blackberry ping. Dat is het meestgebruikte middel van de relschoppers om hun rellen te organiseren. Door dat af te pakken dwing je ze over te stappen naar media ofwel geld kosten, ofwel gemakkelijk zijn af te luisteren.

Het idee om twitter te blokkeren is dus al direct van tafel gehaald.
12-08-2011, 16:54 door Anoniem
Politici (zoals Cameron) hebben nog een lange weg te gaan om in te zien dat het isoleren van mensen in een netwerkmaatschappij een utopie is. Het recht op vergadering (hij doet zelf niet anders) staat in een beschaafd land toch hoog in het vaandel, naar ik hoop? Uiteraard bepaalt het onderwerp van de vergadering wel of een en ander acceptabel is. Maar ook hier kun je vele kanten mee op. Is het (in meerderheid) instemmen met negatieve maatregelen voor mensen op sociale achterstand in het parlement intrinsiek beter/slechter dan de oproep van burgers om te laten zien dat dit niet (langer) wordt getolereerd?
Even voor de duidelijkheid, het geweldadige karakter van de rellen in Engeland keur (ook) ik af.
13-08-2011, 22:27 door spatieman
veiligheid.
me reet!!
15-08-2011, 20:17 door Anoniem
het maakt niet precies uit hoe hij het exact wil doen, het is inderdaad gewoon een redelijk grove inbreuk op vrijheid van meningsuiting en recht op privacy. het is ook een stap in een verkeerde richting, het begint hiermee en dan ... toen Egypte het deed een half jaar geleden was de wereld te klein, nu Syrië het doet staat het westen ook te klagen. maar als het ze zelf uitkomt, dan kan het wel, beetje jammer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.