image

Flash en Java nekken Windows-gebruiker

zondag 14 augustus 2011, 14:10 door Redactie, 9 reacties

Windows en andere Microsoft software behoort voor het eerst niet meer tot de meest aangevallen software op het internet, Adobe en Oracle zijn tegenwoordig het favoriete doelwit. Dat beweert het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab in een rapport over het tweede kwartaal. De virusbestrijder monitort via welke software internetgebruikers met malware besmet raken. Het gaat dan om 'drive-by downloads', die in de meeste gevallen verouderde beveiligingslekken gebruiken om zonder enige interactie van de gebruiker, behalve het bezoeken van een website, automatisch malware op het systeem installeren.

Van de tien populairste kwetsbaarheden die in het tweede kwartaal werden misbruikt, zitten er acht in de software van Adobe, terwijl Oracle met Java voor de overige twee verantwoordelijk is. Het grootste probleem is echter Adobe Flash Player, waarvan zeven lekken worden aangevallen. Flash Player is op 99% van alle op het internet aangesloten computers aanwezig. De meest aangevallen kwetsbaarheid bevindt zich echter in Adobe Reader.

Windows 7
De verandering in het dreigingslandschap komt volgens Kaspersky Lab door het Windows update mechanisme, waardoor gebruikers over de laatste updates beschikken, en het groeiend aantal Windows 7-gebruikers. Het nieuwe besturingssysteem heeft ook invloed op de leeftijd van misbruikte beveiligingslekken.

Geen enkel lek uit 2007 en 2008 is in de top tien terug te vinden. Zeven van de tien misbruikte beveiligingslekken dateren uit 2011, en de andere drie uit 2010. "De reden hiervoor is dat Windows 7 met diens verbeterde systeem van automatische updates langzaam Windows XP en Vista vervangt."

Reacties (9)
14-08-2011, 15:18 door Anoniem
Conclusie zou dus kunnen zijn dat we van Adobe Flash player en Adobe Reader alsook Java af moeten.Maar dan moeten er wel goede,veilige alternatieven voor zijn.Ik heb nooit begrepen waarom Microsoft nooit zelf iets dergelijks heeft ontwikkeld.Er is natuurlijk de Windows player,maar op heel veel sites kun je video alleen afspelen met andere videoplayers,en vooral adobe flash player.Ik begrijp niet goed waarom zij (de sites) de keus niet aan de gebruiker overlaten,om te kiezen voor windows player of bijv. adobe player.Ik zit weleens wat filmpjes te kijken op xhamster en dan erger ik me dat de flash player om de 15 seconden minuten lang gaat "loaden", dus wat mij betreft mag alleen al daarom flash player weg.Een (voorlopige) oplossing zou kunnen zijn dat adobe de updates gelijktijdig doet met de windows updates of dat windows update ook java en adobe updates levert.Maar ja, dan nog blijven adobe en java zo lek als een vergiet.
14-08-2011, 16:00 door meeuw
Ik heb nooit begrepen waarom Microsoft nooit zelf iets dergelijks heeft ontwikkeld.
Microsoft heeft Silverlight, iets wat dit jaar ten dode is opgeschreven.

Ik begrijp niet goed waarom zij (de sites) de keus niet aan de gebruiker overlaten,om te kiezen voor windows player of bijv. adobe player.
Het voordeel van adobe player is dat het eigenlijk bij iedereen werkt. Ik kan je zeggen dat voordat flash populair was er veel problemen waren met het afspelen van video's vanaf / op websites door ontbrekende of incompatible decoders.

Een (voorlopige) oplossing zou kunnen zijn dat adobe de updates gelijktijdig doet met de windows updates of dat windows update ook java en adobe updates levert.Maar ja, dan nog blijven adobe en java zo lek als een vergiet.
Windows Update is zo'n puinzooi dat ik niet geloof dat het een goed idee is om hiermee ook Adobe en Java updates uit te voeren.
14-08-2011, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Conclusie zou dus kunnen zijn dat we van Adobe Flash player en Adobe Reader alsook Java af moeten.Maar dan moeten er wel goede,veilige alternatieven voor zijn.
Java is geen alternatief voor nodig aangezien haast geen enkele website het tegenwoordig meer gebruikt en er zijn genoeg alternatieve PDF readers. Silverlight is geflopt maar misschien kan HTML5 het van Flash overnemen.
14-08-2011, 16:47 door Anoniem
In plaats van Adobe Reader gebruik ik Foxit Reader. http://www.foxitsoftware.com/downloads/

Of deze veiliger is als Adobe Reader weet ik niet. Maar Foxit gebruikt minder system resources dan Adobe Reader en is kleiner maar zeker zo goed, zo niet beter.
14-08-2011, 16:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-08-2011, 18:05 door Anoniem
Technisch ben ik niet zo op de hoogte van die dingen,alleen weet ik wel dat je voor bepaalde security software,bijv. voor de F-Secure (online virusscanner) Java wel nodig hebt.
15-08-2011, 00:22 door Marius
Door Anoniem: In plaats van Adobe Reader gebruik ik Foxit Reader. http://www.foxitsoftware.com/downloads/

Of deze veiliger is als Adobe Reader weet ik niet. Maar Foxit gebruikt minder system resources dan Adobe Reader en is kleiner maar zeker zo goed, zo niet beter.

Oppassen, ook deze bevat ook een aantal (serieuse) lekken waar al meerdere malen voor gewaarschuwd is. Er zijn wel updates op gekomen dacht ik (heb het zelf geuninstalled omdat het niet 100% compatible is/was met adobe).

Het probleem is ook dat het bijwerken van het systeem, .net, java, adobe enzovoort gewoon erg veel tijd neemt voor iemand die daar geen verstand van heeft. Meestal zeggen ze dat ze helemaal uptodate zijn omdat ze net een windows update hebben gehad... tsja..
15-08-2011, 17:16 door nicosc
updaten moeilijk? gebruik deze url voor 1-click update: https://ninite.com/flash-flashie-reader-java/

of vink de dingen die je wilt aan op https://ninite.com/
15-08-2011, 22:41 door Anoniem
Blij dat er meer mensen zijn die Ninite ontdekt hebben. Installeer je apps met ninite, maak een taak aan die ninite opstart bij elke inlog en voila, je hebt altijd een uptodate systeem. Heb dit al bij verschillende mensen geinstalleerd incl de school waar ik de pc's onderhoud.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.