image

Column: Meer Blauw Online

vrijdag 19 augustus 2011, 15:52 door Peter Rietveld, 18 reacties

Engeland is in Europa het land met het minste privacy voor de burger. Het heeft ook de meeste controlemaatregelen, zoals het alomtegenwoordige cameratoezicht. De vriendelijke ongewapende bobby is niet meer dan een zorgvuldig gecultiveerde mythe. Midsomer Murders beschrijft de Idylle van een verloren gegaan landelijk paradijs – de dagelijkse realiteit is juist snoeihard, zeker in de grote steden. Engeland strijdt vooral tegen ‘vandalen’ en hooligans, de onderklasse van de traditionele klassenmaatschappij die Engeland nog steeds is. Het hard aanpakken van die onderklasse is overigens ook een eeuwenoude traditie. Met als gevolg dat deze omvangrijke klasse het wettelijk gezag alleen kent als een repressieve en intimiderende instelling. Zij eist nu de aandacht op, met de omvangrijkste zomerrellen ooit. Een verdere uitbreiding van de toch al zeer strenge Britse regels ligt in het verschiet.

De Britse overheid noemt het tuig yobs, vergelijkbaar met ons begrip hangjongere, relschoppers, bendeleden, criminelen, van alles. Maar niet: een politieke beweging. Iemand die een tv uit een winkel steelt is immers gewoon een dief, een ‘common criminal’.

Er bestaat echter wel een politieke laag onder de rellen. Wat we zien is een opstand van de stedelijke onderklasse, in de financiële hoofdstad van de wereld waar het flitskapitaal en de bankiersbonussen letterlijk zichtbaar zijn in het straatbeeld. Arm zijn is erg, arm zijn waar velen uitbundig en uitdagend rijk zijn, is heel veel erger. Tel daarbij op dat die Britse bovenlaag de laatste maanden zeer slecht in het nieuws kwam. Met de ophef rond Murdoch die de politiek bepaalde en de politie betaalde. Met nog doorstijgende bonussen voor de financiële elite. Met een overheid die op grote schaal en zeer openlijk intiem is met het grote geld. Met een vast patroon van excessief politiegeweld dat met de mantel der liefde bedekt word. Voor onaangepast tuig is er niets anders dan de knoet, voor het aangepaste tuig van de News of the World en de banken is blijkbaar een vermanend vingertje genoeg.

De conclusie van de Britse overheid dat het ‘gewoon’ straattuig is dat loopt te rellen, zonder enige politieke achtergrond, is gebaseerd op het gegeven dat er geen eisen geformuleerd zouden zijn. Deze conclusie is hier te lande voetstoots overgenomen. De rellen begonnen met een protest tegen het structurele excessieve politiegeweld. Dat is blijkbaar geen acceptabele politieke eis, dus als je dat eist ben je een gewone boef. De ‘common criminals’ zullen dan ook primair justitieel worden aangepakt. Zonder handschoenen. Dirty Harry, in de vorm van de gewezen New Yorkse politiebaas Bill Bratton, is al ingevlogen.

Het gaat niet helpen.

Zo gaat het in Engeland al jaren: zonder handschoenen. Zero tolerance is default. De onderklasse krijgt de overheid op zijn dak en achter de voordeur. Terwijl de huidige geweldsexplosie juist overduidelijk aantoont dat deze keiharde aanpak faalt. Maar de logische koers is kennelijk om dan maar nog harder te gaan: dreigen met het leger en met rubberen kogels. Dat is wat er nu gebeurt. En als de rubberen kogels niet helpen, dan volgen gewone kogels, zoals in Noord-Ierland. En dan? Dan zal, net als daar, de bevolking uiteindelijk terugschieten.

Dat met scherp schieten zal de politie overigens moeten doen. Het overgrote deel van het voetvolk van het Britse leger komt uit dezelfde sociale klasse als de relschoppers. Sterker nog, veel Britse militairen zijn ooit voor de keuze gesteld: dienst of jeugdgevangenis. De inzet van hen tegen de eigen bevolking is dus niet erg slim. Dat is het nooit, zoals ook Assad en Khadaffi door massale desertie ondervonden, maar in Engeland zelfs verbijsterend dom. Maar geef toe, dreigen met het leger klinkt natuurlijk wel lekker daadkrachtig.

De Engelse geschiedenis levert zelf het overtuigende bewijs dat zero tolerance geen oplossing is. Engeland had vroeger de zwaarste straffen ter wereld, van honderd zweepslagen voor roken via levenslange verbanning naar een strafkolonie voor Ieren en broodstelers tot de doodstraf voor zowat alles wat erger was. Dit superstrenge regime heeft nooit geholpen. Er is niet minder om gestroopt, er werd niet minder gerookt en Ierland werd toch onafhankelijk. Sterker nog, Groot-Brittannië is van oudsher één van de meest criminele landen van Europa, met een grote onderklasse die geen ander leven kent dan de misdaad. Deze groep staat volledig buiten de maatschappelijke orde en de wet. Deze outlaws bestaan al eeuwen – hun geschiedenis gaat zelfs terug tot aan Robin Hood in de twaalfde eeuw.

Maar nu. Wat kan de Britse overheid anders doen dan hard harder hardst optreden? Ik zeg: afkopen dat schorriemorrie. Geef ze net genoeg geld dat ze niet de boel afbreken. Geef ze een jeugdhonk zodat ze niet alleen maar rondhangen. Afkopen is goedkoper dan alle waardevolle spullen voorzien van bewakers, camera’s en wat dies meer zij. En het is vooral veel veiliger, zo zonder rondvliegende stenen en molotovcocktails.

Dat je op deze manier mensen beloont voor asociaal gedrag is moreel bezien wellicht verwerpelijk, maar het is de enige methode die werkt. En alle andere methoden hebben bewezen niet te werken.

Maar premier Cameron wil straffen, geen werkende oplossing. De politiek wil optreden, niet oplossen.

Net als bij de opstanden in de Arabische wereld speelt ook in Londen de moderne technologie een significante rol. De beknotting van de internetvrijheid in Egypte leidde tot verontwaardiging van Europese leiders en de VN betitelde Internettoegang als mensenrecht. Nu stelt de Britse regering voor om een avondklok in te stellen op de BlackBerry Messenger service en ook andere sociale media te beperken, omdat de relschoppers deze gebruiken. Dit leverde instemmende reacties van onze leiders op, terwijl Cameron precies hetzelfde doet als Mubarak en Assad. Bedenk dat in de ogen van de Syrische en Libische leiding de opstandelingen ook gewoon vandalen zijn. Dus? Zijn sommigen dieren dan toch meer gelijk dan andere dieren?

De firma RIM, de maker van de BlackBerry, heeft inmiddels beloofd de Britse politie te helpen. Ze twitterde onder meer: ‘We zullen de overheid zoveel mogelijk helpen.’ Hackers hebben daarop een blog van BlackBerry aangevallen De Londense politie meldt extra veel cybercops te zullen inzetten om de uitvoerders van deze trivialiteit voor het gerecht te brengen.

Ook zet de Britse politie de relschoppers online, onder meer met foto’s van Facebook van personen die online toegeven mee te doen. Facebook blijkt maar weer een prima plek om boeven te vangen: voor door niemand opgevolgde oproepen tot rellen op Facebook worden straffen van jaren cel opgelegd. Daarbij geldt dat de uiting op Internet staat als een verzwarende omstandigheid. Het lijkt er veel op dat de politie online beter controleert dan op straat. Nu ja, met dit weer is een kantoor natuurlijk ook wel zo gerieflijk. Op straat is het maar koud en nat, nietwaar. Maar het jagen op dit soort ‘criminelen’ is als een verkeerscontrole op een bospad achterin Siberië: met meer dan 50 miljard webpagina’s is het bereik van iets online per definitie extreem beperkt en weinig belangrijk.

Nu er veroordelingen zijn kunnen we verwachten dat de politieaanwezigheid op Internet blijvend zal groeien. Privacy en mensenrechten zijn kennelijk heel leuk en aardig, maar niet als het om de macht van de eigen staat gaat. Dit signaal is ook in Nederland opgepikt, waar de PvdA-coryfee Diederik Samson pleit voor het alvast uitbreiden van de politiebevoegdheden op Internet voor het geval van rellen. Na kritiek in NRC Next krabbelde hij weliswaar een klein beetje terug, maar Minister Opstelten, toch altijd al een voorstander van meer bevoegdheden voor de politie, zal hier ongetwijfeld wel voor voelen. Dit soort rellen komt immers voor in alle landen, ook bij ons. Dat heb ik als inwoner van Utrecht in ons eigenste Ondiep van heel dichtbij mogen zien. En Opstelten, ex-burgemeester van Utrecht, is een man van het grote gebaar, vooral als het niets kost. Meer bevoegdheden zijn gratis, en dat is veel beter dan de politie bijpassende middelen te geven. Voor de opsporing kunnen de agenten hun privécomputer gebruiken, onder de populaire noemer Bring Your Own Device. Als ze dat dan ook nog thuis doen, is Het Nieuwe Werken ook gelijk ingevoerd.

Door de clash over BlackBerry zijn de Britse yobs in de buurt van Anonymous en halfdochters LulzSec en Antisec beland. Het lijkt erop dat deze elkaar rond de aanstaande verdere beperkingen van internetvrijheid al hebben gevonden. Er is meer dat ze bindt: afkeer van de politie en de gevestigde orde en een voorliefde voor technische hebbedingetjes. Bij elkaar een zeer explosieve cocktail. Zo komt het eindbeeld van de film V for Vendetta het door Anonymous gekozen stijlicoon, het opblazen van het Britse parlement, een forse stap dichterbij.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Laatste 10 columns


Meer columns van Peter Rietveld.
Reacties (18)
19-08-2011, 16:13 door Anoniem
Ja wat versta je onder afkopen? Ik denk wel dat de armen in Engeland armer zijn dan die in Nederland.Dat komt omdat wij een betere sociale zekerheid hebben.En allerlei jeugdvoorzieningen.Ik denk dat de Britten de sociale zekerheid moeten verbeteren.Maar niet alleen dat: het jeugdwerk,en de opleidingen moeten worden verbeterd,stageplekken enz.Als dat bebeurdt zal de sociale onrust en de criminaliteit daar fors gaan dalen.Ook projecten als de Johan Cruyff courts kunnen helpen om de jeugd afleiding te geven maar niet alleen dat,ook om ze e.e.a. bij te brengen: samenwerking,verdraagzaamheid,tegen je verlies kunnen,verantwoordelijkheid,etc. De Britten moeten maar eens in Nederland komen kijken hoe wij het hier aanpakken.Niet dat het hier ideaal geregeld is,en met de bezuinigingen gaan we hier zo ook weer terug naar af.Engeland is in sociaal opzicht in de jaren 50 en 60 blijven hangen.Helaas lijkt het erop dat wij hier in NL ook weer terug gaan naar die tijd.Ik voorzie hier dan ook op zelfs korte termijn Engelse toestanden met rellen enz.Wat cybercrime of beter gezegd crime through cyberspace (criminaliteit via het internet&mobiele netwerken) moet de ook de politie in NL meer know-how en meer bevoegdheden vergaren.Maar alleen repressie (de harde hand) zal niet gaan werken,je moet daarnaast de zachte hand (sociale voorzieningen en begeleiding) toepassen.
19-08-2011, 16:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-08-2011, 16:47 door Anoniem
Door Hugo: Demonstreren tegen de Engelse overheid, prima. Daarbij lekker vechten met de politie, ook goed. Op harde wijze laten zien dat je de privacyschending van de overheid daar te ver vind gaan, helemaal top.

De situatie misbruiken om middenstanders te beroven, gebouwen in brand te zetten van mensen die nergens schuld aan hebben, nee.

Sloop dan de camera's op straat, politieauto's en de peperdure huizen van bankdirecteuren. Dan maak je pas een statement. Wat nu gebeurd is en blijft ordinair rellen.

Leuk artikel Peter, maar naar mijn idee zit je er op dat punt een beetje naast.
Deels mee eens,inderdaad de relschoppers/vandalen zouden zich in elk geval niet moeten vergrijpen aan woningen (in elk geval niet die vd gewone man),winkels van kleine zelfstandige winkeliers en aan auto's van particulieren (in elk geval niet die vd gewone man).Maar de andere dingen die Hugo noemt: camera's op straat,politieauto's,straatmeubilair zijn wel zaken die door ons (de belastingbetalers!)zijn en worden bekostigt.Zoals ik al zeg,de belastingbetaler zijn jij en ik en hun ouders wellicht ook nog,dus dat betekend hogere belastingen,bezuinigingen,etc.Maar goed,de gefrustreerde jeugd moet stoom afblazen en als ze dat dan doen laat hen zich dan liever aan publiekelijke eigendommen vergrijpen dan aan dat van particulieren en kleine ondernemers.Kijk,zo'n grote supermarktketen kan wel wat hebben hoewel ik vermoedt dat ze de schade middels prijsverhogingen op de burgers zullen verhalen.
19-08-2011, 16:55 door Anoniem
Wil men geen yobs,zorg dan voor jobs! Bijv.door jeugdige hackers op te nemen in de gelederen vd cyberpolitie.Door reljeugd verantwoordelijk te maken voor hun buurt,leidt hen op en stel ze aan als buurtsurveillant.Geef de jeugd verantwoordelijkheid en geef ze eerst een goede opleiding.Tip: eentje die niet saai is.Het moet leuk zijn en blijven. Van saaie opleidingen en cursussen lopen jongeren weg.En geef ze in dat geval eens ongelijk.En betaalbaar; cursussen en opleidingen moeten wel betaalbaar blijven.Kunnen de jongeren en/of hun ouders deze niet betalen dan dient de overheid deze te betalen.
19-08-2011, 17:03 door GNOE Inc.
Als ik de UK rellen, de Arabische Lente, de demonstraties tegen corruptie en de groeiende support van Wikileaks/burgerrechten organisaties/Antisec/Anonymous, de oorlogsmoeheid van US burgers tegenover de (brute?) acties die de overheden daar tegenover stellen, bekruipt me toch het gevoel dat we langzaam de roerige jaren zestig gaan herbeleven.

Ik denk dat ik alvast me haar weer laat groeien.... ;o)
19-08-2011, 17:44 door Anoniem
Sorry hoor, als jij arm bent en iemand anders is rijk is dat helemaal geen reden om te rellen. Het enige wat het veroorzaakt is dat er nog meer geld uitgegeven moet worden (ironisch genoeg levert dat, tijdelijk, banen op). Maar zie de Broken Window Fallacy.
Van saaie opleidingen en cursussen lopen jongeren weg.
En dit. Opleidingen kunnen niet altijd leuk zijn. Leren is nou gewoon niet altijd leuk. Als jongeren altijd weglopen van opleidingen omdat ze niet leuk zijn dan verdienen ze gewoon het om arm te zijn. De rijke mensen zijn vaak ook de doorzetters, die doorgaan ook als het niet leuk is, de risico nemen dat het helemaal mis gaat. Voor risico nemen wordt je in deze wereld goed beloond, want de meerderheid wil het liefst dat iemand anders (lees: de regering, de werkgever, etc) alles voor ze oplost.

Stoom afblazen, doe dat lekker thuis.
19-08-2011, 18:09 door Anoniem
Premier Cameron wil straffen, geen werkende oplossing. De politiek wil optreden, niet oplossen.
Dit geeft haarscherp de actuele situatie weer. Ik weet (nog) niets van een onderzoek naar de motivatie van de relschoppers. Net zo min als de premier. Toch wil hij leiderschap tonen en hamert daarom weer eens op zijn eigen vingers. Zonder kennis te nemen van de oorzaak, zal hij - persoonlijk - de oplossing brengen. Politiek heeft tenslotte niet voor niets veel overeenkomst met religie, in beide spelen geloof een centrale rol.
Ook Nederland kan, met de (aanvullende) bezuinigingen op komst, beter de borst alvast natmaken. De hegemonie van de politieke elite en de vertegenwoordigende democratie loopt (ook hier) op zijn laatste benen.
"Wether you like it, or not".
19-08-2011, 18:16 door Anoniem
Door GNOE Inc.: Als ik de UK rellen, de Arabische Lente, de demonstraties tegen corruptie en de groeiende support van Wikileaks/burgerrechten organisaties/Antisec/Anonymous, de oorlogsmoeheid van US burgers tegenover de (brute?) acties die de overheden daar tegenover stellen, bekruipt me toch het gevoel dat we langzaam de roerige jaren zestig gaan herbeleven.

Ik denk dat ik alvast me haar weer laat groeien.... ;o)
Dat zou best eens kunnen.De jaren 60, alleen nog heftiger,maar wel zonder de flower power vrees ik.
19-08-2011, 20:02 door Securitate
de vernietiging van het concept geld is reeds aan de gang.
vluchten in goud, goederen of og kansloos, want bezit verdwijnt ook.
tevens verdwijnt het ego, de aanstichter van al deze ellende.
zonder het te weten worden wij reeds geherprogrammeerd, zij die ervoor open staan merken dit het eerst.
voor hen voelt elke reboot beter, als beta testers zijn zij, de rest volgt later in een BIG BANG, nadat de hackers des levens deze upgrade hun zegen hebben gegeven.
in de tussentijd, vermijd het boze oog, de TV!
de kinderen van ghandi zijn sterker dan het kwaad, al dat nodig is werk niet meer mee, de enige actie is zeg NEE!!!
eerlijk samen delen, zoals het was en weer zal zijn.
het paradijs op aarde, in het echt en niet slechts schijn.

en vriend gnoe, ik ben reeds jaren de trotse bezitter van een puuah haags matje, afwisselend met of zonder baard.
19-08-2011, 22:36 door _____
Door Hugo: Demonstreren tegen de Engelse overheid, prima. Daarbij lekker vechten met de politie, ook goed. Op harde wijze laten zien dat je de privacyschending van de overheid daar te ver vind gaan, helemaal top.

De situatie misbruiken om middenstanders te beroven, gebouwen in brand te zetten van mensen die nergens schuld aan hebben, nee.

Sloop dan de camera's op straat, politieauto's en de peperdure huizen van bankdirecteuren. Dan maak je pas een statement. Wat nu gebeurd is en blijft ordinair rellen.

Leuk artikel Peter, maar naar mijn idee zit je er op dat punt een beetje naast.

Inderdaad, gewoon tering tuig, jatten, vernielen en mishandelen!
MadMax times are comming!?
20-08-2011, 11:12 door spatieman
heerlijk die overheids indoctrinatie..* pakt teiltje *
21-08-2011, 14:09 door Anoniem
Allemaal leuk en aardig.

Het gaat gewoon om de verdeling van de rijkdommen.
De "boven klasse" verijkt zich toch giganties ten opzichte van de onder klasse.
Maak je daar eens druk om. Ga daar eens huis houden met de politie. Pak dat eens hard aan.
Daar zit het werkelijke tuig dat tot nog toe altijd weg komt met een vermanend vingertje.
Mensen en kijk niet naar de gevolgen van de oorzaak.
Want die is eigenlijk bijzaak en zo op te lossen. Door een Vies woord genaamd Delen.
Groetjes,

Walter
22-08-2011, 09:17 door spatieman
maar aan de andere kant.
Meer blauw online, betekend dus , bonnetjes schrijven voor te hard digitaal surfen.
want we hebben maar een snelheidslimiet van 50kbit in nederland. (sarcasme)
22-08-2011, 12:44 door Anoniem
> De politiek wil optreden, niet oplossen.<

Je kan dit ook herformuleren tot: een aantal lieden uit voornamelijk buitenstedelijke gebieden ('gekozen' door 'het volk' doordat ze een kiesdistrict hebben gewonnen), gesteund door een House Of Lords, waarin achterlijke beleidscontroleurs zitten puur op hun afstamming, menen dat een harde aanpak werkt. Immers, dat werkte voor hen op het elitaire jongenskostschooltje ook!

Probleem is in de UK dat de echte machthebbers, de upper class, nog steeds menen dat ze het beeld van de UK als grootmacht moeten handhaven. Heb ik helaas maar al te vaak van dichtbij meegemaakt. De luitjes die de vossenjacht doen, die na het werk (!) in de club te vinden zijn, die grondbezit als recht zien, die zijn echt compleet de weg en de aansluiting met de echte wereld kwijt. Maar ja, geen wonder als je beseft dat macht van vader op zoon wordt doorgegeven...

... in kleine besloten clans. Waar je niet over incest praat!
22-08-2011, 15:43 door Anoniem
"Inderdaad, gewoon tering tuig, jatten, vernielen en mishandelen!"

Dat is een deel van het verhaal. Waar aan voorbij gegaan wordt is dat dit tuig een deel was van de mensen die de straat opgingen, en dat er wel degelijke politieke kwesties aan de onrust ten grondslag liggen. Dat dit tuig dat aan het plunderen geslagen wordt hard gestraft mag worden doet daar niets aan af. Men zou er goed aan doen ook naar oorzaken te kijken, want anders doet men enkel aan symptoombestrijding.
22-08-2011, 18:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-08-2011, 16:02 door Anoniem
Jongeren (in onderklasse) willen dat politiek met hen samenwerkt aan een leefbare toekomst. Dat is alles en dat is wat er niet gebeurd. Maar inderdaad zoals Hugo het verwoorde: - "De situatie misbruiken om middenstanders te beroven, gebouwen in brand te zetten van mensen die nergens schuld aan hebben, nee." - dat zal niks verbeteren.
Die jongeren kunnen beter op een andere manier actievoeren. Er zijn allerlei handboeken op dit gebied die goed beschrijven hoe je kan actievoeren zonder de wet te overtreden en zonder geweld te gebruiken.
Ook moeten die jongeren kijken wat ze er zelf aan kunnen doen om hun dagelijkse leefsituatie te verbeteren. Bijvoorbeeld hard werken op het platteland in de frisse buitenlucht wil ook vaak helpen de stoom af te blazen. Maar de overheid zal links- of rechtsom niet om de jongeren heen kunnen en met hen moeten gaan samenwerken. En de politievakbond (zijn ook gewone mensen) moeten scherper stelling gaan nemen dat zij niet altijd het hondjes van de elite zijn. De politie moet naast handhaven ook duidelijk maken dat er meer moet gebeuren dan handhaven alleen en dat zij samen met de jongeren willen werken aan een betere toekomst. Is een poldermodel en is goed voor de export.
02-06-2012, 01:53 door Anoniem
Hoe meer Blauw de macht krijgt op deze manier, hoe meer de echte criminelen de macht krijgen.
De kleine criminelen (de buurtdealer bv) heeft het nakijken. Defensie is besmeerd met corrupt personeel. Hoe meer wij in NL controle proberen uit te voeren, hoe logger het apparaat, hoe slomer het geheel en hoe gemakkelijker het is om daar 'speelruimte' in te creeëren/vinden. Zoals in eerdere reacties was aangegeven: ga eens met de veger door de politie/ministerie en anderen die in overheidsfuncties bekleden. Corruptie ga je nooit helemaal tegen, daarvoor is macht en aanzien te zeer verweven in het mens-zijn en zijn de economische omstandigheden te weinig toereikend voor deze tijdsgeest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.