image

'Pinnen met EMV-chip als olievlek over Nederland'

dinsdag 13 juli 2010, 18:59 door Redactie, 16 reacties

Om consumenten tegen skimming te beschermen, worden dit jaar verschillende proeven met het "nieuwe pinnen" gestart. De pilots met de EMV-chip moeten ervoor zorgen dat het verdwijnen van de verouderde pinpas met magneetstrip soepel verloopt, zo heeft demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Olievlek
In 2011 moet de hele markt over zijn op de nieuwe Europese standaard: de EMV-chip. De EMV-chip is minder fraudegevoelig dan de magneetstrip en verhoogt daarmee de veiligheid van het betalingsverkeer. In november 2009 is een campagne gestart om de winkeliers te informeren en dit jaar vinden de eerste pilots met EMV-chip plaats.

"Daarna zou EMV zich via olievlekwerking verder over Nederland moeten verspreiden", aldus De Jager. Met de overstap naar de EMV-chip verdwijnt het Nederlandse merk PIN in 2012 van de markt. De minister laat verder weten dat in 2009 er 11 % meer valse eurobiljetten in Nederland zijn aangetroffen dan in 2008.

Skimming
Ook de schade voor banken door skimming is in 2009 toegenomen tot 36 miljoen euro. Dat is zestien procent meer dan het schadebedrag in 2008 van 31 miljoen euro. Beide vormen van criminaliteit wil De Jager door meer (publieks)voorlichting aanpakken.

"Tevens verwacht ik dat door het gebruik van de EMV-chip het aantal gevallen van skimming fors zal verminderen", schrijft de minister. Verder zullen volgens hem het Openbaar Ministerie, banken en politie dit jaar intensiever samenwerken om zo tot een doelgerichte landelijke aanpak van skimming te komen.

Reacties (16)
13-07-2010, 19:33 door spatieman
een olievlek is ongewenst...........
13-07-2010, 20:45 door Anoniem
Door spatieman: een olievlek is ongewenst...........
Sommigen hebben dat nog niet door, zoals BP laatst goed liet zien..
13-07-2010, 21:26 door Anoniem
Misschien ligt de beeldspraak "olievlek" momenteel wat gevoelig bij BP (een van de plaatsen waar je nu met de EMV terecht kan) ...
Op zich is het wel een goede ontwikkeling, die magneetstrip heeft echt z'n langste tijd wel gehad.

Maar als het merk PIN verdwijnt (ik vermoed dat de meesten niet eens weten dat het een merk is), hoe moeten we dan het betalen met zo'n pas gaan noemen ? EMV'en klinkt niet dus ik denk dat PIN wel even blijft hangen :-)
13-07-2010, 22:02 door Anoniem
Dat de magneetsrip verdwijnd,is op zicht wel fijn.
Zo heb je teminste nooit meer de melding dat je pas ongeschikt is.
Deze melding komt wel eens voor,waneer de magneetstrip even niet goed te lezen is doordat hij vuil is,of er een kras op mocht zitten,wanneer je in een winkel wil pinnen.
Als de EMV chip er is,behoord deze melding tot het verleden.
Ook dat is het pluspunt van deze chip.
14-07-2010, 00:01 door Security Scene Team
dat betwijfel ik, een olievlek kunje nog verwijderen, maar de EMV-chip zitten we aan vast. dus ik vraag me af welke er nou ongewenst is. ik vind dat Jan kees zich moet gaan bemoeien met eigenzaken zoals het gebied Financiën. en laat het geratel over veiligheid aan experts over op dat gebied, want de veiligheid van deze chip is zeker te betwisten.
14-07-2010, 06:22 door Anoniem
Ikzelf werk in mijn winkel al enkele jaren met de EMV chip voor onze klanten (Belgische apparatuur in NL via internet). Werkt prima. Lachwekkend dat NL nog achteraan moet komen

Het Orakel
14-07-2010, 07:38 door meeuw
EMV staat trouwens voor Eurocard Mastercard Visa. Het voordeel van de chip is dat deze niet (zo makkelijk) te kopiëren is als de magneetstrip. Zolang die stomme strip nog op de passen zit hebben we er niets aan.

Persoonlijk zie ik meer in een systeem waarbij iedereen een token krijgt (zo'n calculator) om betalingen te autoriseren.
14-07-2010, 09:14 door Anoniem
EMV = Europay MasterCard Visa. Meeuw heeft gelijk: er is niets veiliger aan zolang die magneetstrip er nog op blijft zitten (nog zeker 30 jaar als je MasterCard vraagt). Onder mom van grotere veiligheid en met veel tamtam krijgen we dus weer een extreem dure 'innovatie' groots voorgeschoteld. Skimmingfraude neemt er absoluut niet mee af en nieuw is die chip ook al niet: de rest van Europa heeft er al 10 jaar ervaring mee (en inderdaad is daar de fraude niet afgenomen!)
Wanneer leren die banken nou eindelijk eens om eerlijke voorlichting te geven? En De Jager laat zich voor hun karretje spannen, nou ja..... En om dan een term als 'olievlek' te gebruiken...... Lezen die jongens nooit eens een krant???
14-07-2010, 09:25 door Anoniem
Door meeuw: EMV staat trouwens voor Eurocard Mastercard Visa. Het voordeel van de chip is dat deze niet (zo makkelijk) te kopiëren is als de magneetstrip. Zolang die stomme strip nog op de passen zit hebben we er niets aan.

Dat is niet helemaal waar, je moet die magneetstrip kopiëren voordat je er wat aan hebt. Bij de geldautomaat kan dat nog steeds vrij eenvoudig met een voorzet mondje, maar in winkels is dat een stuk lastiger omdat je de magneetstrip niet meer door het apparaat heen haalt, het heeft dus geen zin meer om het apparaat te voorzien van extra elektronica om de magneetstrip af te tappen.

Eventueel zouden in geldautomaten ook lezers kunnen komen waarbij EMV passen geheel het apparaat in hoeven. Daarmee wordt skimmen wel een stuk lastiger, ondanks de magneetstrip die er nog op zit. (en er voorlopig nog wel even op blijft zitten want de VS en Azie hebben helemaal geen zin in EMV)
14-07-2010, 09:34 door Anoniem
Het nieuwe pinnen wordt mede mogelijk gemaakt door BP! ;)

Maar het is mooi dat we eindelijk van de magneetstrip afgaan.
Het systeem is te oud en te simpel om skimming tegen te gaan, de chips zitten al jaren op de passen, dus waarom nu pas.
Ik hoop wel voor de winkeliers dat de apparatuur die ze de laatste jaren hebben aangeschaft wel waren voorbereid, anders zullen er een hoop niet blij zijn als hun 'net nieuwe' apparaat vervangen moet worden.

Nu nog een vingerafdrukje en een mogelijkheid voor het wijzigen van de pincode bij alle banken en het gaat de goede kant op.
14-07-2010, 09:40 door Zonk
@meeuw, die strip zit er nog op zodat je op vakantie in Oekiepoekiestan en de USA nog wel je pas kan gebruiken.
Binnen NL zullen nederlandse magneetstrips niet meer geaccepteerd worden.

Liability shift, zoek daar maar eens op
14-07-2010, 10:35 door Anoniem
Ik heb gewerkt bij een groot winkelbedrijf en daar zijn een dik jaar geleden alle pinapparaten vervangen door apparaten met de EMV chip erin. De reden voor het bedrijf om de apparaten te vervangen was om dat bij fraude niet het bedrijf voor de schade meer hoefde op te draai....in principe.

Ik heb een paar maand geleden getankt in België en daar hebben zij de nare gewoonte om de pas uit je handen te grissen. Zij stoppen de pas dan aan de bovenkant in het chiplezer maar helaas mijn Triodos kaart ondersteunde dat nog niet en heb ik maar de kaart door de kaartlezer gehaald en dat werkte wel.

Meer informatie kun je vinden op de voorlichtings site: http://www.vanstripnaarchip.nl
14-07-2010, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Dat de magneetsrip verdwijnd,is op zicht wel fijn.
Zo heb je teminste nooit meer de melding dat je pas ongeschikt is.

Niet helemaal waar. Vroeger gebruikte de NS automaten de chip en die dingen kunnen wel degelijk slijten. Naar 2 jaar bijna dagelijks gebruik laten de contactjes in de automaten flinke sporen achter. Zoveel, dat je een vervangende pas nodig had omdat hij het niet meer deed (in NS automaten). De magneetstrip werkt natuurlijk nog wel :)
14-07-2010, 18:13 door P5ycH0
Zucht. EMV is voolopig nog niet veilig. In de UK stellen banken nu zelfs klanten aansprakelijk 'omdat het systeem nou eenmaal niet te hacken is'.
Daar sta je dan. Zonder centjes.

http://www.rnw.nl/english/article/new-generation-bank-card-hacked

En dit helpt ook niet: http://www.youtube.com/watch?v=wWTzkD9M0sU

Bron: http://www.google.nl/search?client=safari&rls=en&q=emv+chip+hacked&ie=UTF-8&oe=UTF-8&redir_esc=&ei=X-E9TNzhOtSVOLH9mKcP
18-07-2010, 16:26 door Anoniem
Door P5ycH0: Zucht. EMV is voolopig nog niet veilig. In de UK stellen banken nu zelfs klanten aansprakelijk 'omdat het systeem nou eenmaal niet te hacken is'.
Gelukkig begrijp je ook tot in detail wat er anders is aan de manier waarop EMV in Engeland gebruikt wordt. En waarom dezelfde hack in Nederland niet gaat werken. (google://"plaintext offline PIN")

Maar goed. Zoals zoveel discussies staan de beste stuurlui veilig vanaf de wal te schreeuwen.
05-10-2010, 10:00 door Anoniem
Skimmen blijft booming bussines, minder "verdienen" d.m.v. de EMV-chip of niet, criminilen hebben ook WERKTIJDEN, om mazen in systemen uit te vinden.
Robert Pick- Uitgeest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.