image

YouTube-gebruikers doelwit van typosquatting

vrijdag 9 september 2011, 12:34 door Redactie, 4 reacties

YouTube-gebruikers zijn op dit moment het doelwit van een typosquatting-aanval, waarbij men in het geval van een typefout in het adres, naar een frauduleuze website wordt doorgestuurd. Wie bijvoorbeeld naar YouTtube.com gaat, komt uit op videorewardsonline.com en krijgt een online enquête zien, die erg op de echte YouTube website lijkt. Om gebruikers verder over te halen kan men een Macbook Air, iPhone 4 of een iPad 2 winnen.

De website wordt daarnaast in verschillende talen aangeboden, om het overtuigender te maken, zegt Rodel Mendrez van M86 Security. Wie echter aan de enquête wil meedoen moet zijn mobiele telefoonnummer en e-mailadres invullen. Vervolgens wordt geprobeerd om de gebruiker een sms-dienst aan te smeren.

De website videorewardsonline.com werd eind augustus geregistreerd en kende sindsdien een 29% stijging van het aantal bezoekers. Mendrez ontdekte nog veel meer domeinen die op YouTube lijken en bezoekers naar de frauduleuze website wijzen, waaronder Yotube.com, Yutube.com, Yuube.com, Youtbe.com en Youtue.com.

Reacties (4)
09-09-2011, 12:45 door Above
Waarom wordt dit een aanval genoemd? Verkeerd intypen is altijd nog je eigen schuld. Kan ik net zo goed domein http://www.martplaats.nl/ gaan registreren en er porno op zetten. Is het dan ook een aanval?
09-09-2011, 12:54 door meinonA
Waarom heeft Google deze domeinen niet geregistreerd?
09-09-2011, 12:55 door Anoniem
Als je aan een taxichauffeur het verkeerde adres opgeeft wordt je ook gewoon op het genoemde adres afgezet. Dus wat dat betreft is er weinig aan te doen. Wel kan youtube e.d. natuurlijk wat dieper ingaan op de inbreuk van merk.
09-09-2011, 13:15 door DarkViewOfTheWorld
Indien één specifiek domein in een korte periode word gefocussed met dit soort squatting(op meerdere domeinen), waarbij dan ook de look'n'feel van de originele website word gebruikt, dan kan je gerust spreken van een 'aanval' ..
niet zozeer een aanval op de website, maar eerder op de bezoekers van de website.


@meinonA Goede vraag, ik denk dat het niet heel lang zal duren voordat google deze eigenaars voor de rechter trekt om de domeinen op te eisen, in het verleden hebben ze ook al onschuldige google.* (hoogle.be geloof ik was zo'n geval) varianten aangepakt, dus het lijkt me sterk dat ze dit soort malafide toestanden gaan laten begaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.