image

Politie scant alle auto's richting Amsterdam

woensdag 7 september 2011, 16:21 door Redactie, 26 reacties

De Amsterdamse politie gaat straks de kentekens van alle voertuigen scannen die de stad binnenkomen. Hiervoor gebruikt men de camera's die eigenlijk bedoeld zijn om te controleren dat er geen vervuilende vrachtwagens de stad inrijden. De beelden moeten eind dit jaar ook worden gebruikt om overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen aan te pakken, zo meldt het Parool.

Het gebruik van nummerplaatherkenning door de politie mag nu alleen op incidentele basis worden ingezet, maar als dat aan burgemeester Eberhad van der Laan ligt gaat dat veranderen. Hij ziet dan ook 'geen juridische belemmeringen' voor het plan. Volgens burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kan het plan een kandidaat voor de Big Brother Awards worden.

Reacties (26)
07-09-2011, 16:37 door Anoniem
Misschien een 'domme vraag' maar mag dit nou allemaal maar ?
Moet er niet eerst sprake zijn van een verdenking alvorens ze zomaar deze gegevens mogen gebruiken/misbruiken?

Het gaat erg jeuken bij mij allemaal als ik dit soort dingen lees....
07-09-2011, 16:41 door Anoniem
Jah hoor, dan gaan de boefjes hier straks ook met de fiets de stad in. En........ Gaan we dan net als in Engeland ook de fietsen een kenteken geven???
07-09-2011, 16:43 door Zipper306
Kan het nog gekker ?
07-09-2011, 17:23 door Anoniem
Waarschijnlijk heeft men in het Amsterdamse bestuur en korps ergens advies gevraagd hoe je beschermende wetgeving kan omzeilen, waarbij de richtlijnen hierover van het CBP van stal is gehaald:
Minister Ter Horst heeft in begin 2010, overigens na lang morren want ze vond het eerder wel oke dat de wet werd overtreden omdat onorthodoxe methodes soms nodig zijn, aangegeven dat er geen kentekens gescand mogen worden in combinatie met met opslag van de gegevens.

Wat doe je dan als Amsterdams bestuur en korps, dan sla je ze zogenaamd niets op.
Probleem dan opgelost? Neen, want de onderliggende wetgeving heeft als doel om te voorkomen dat er niet-gerechtvaardigde inbreuk op de persoonlijke levenssfeer ontstaat. Het systeem wat men voor ogen heeft moet dus organisatorisch, procesmatig en technisch eerst die toets doorstaan.

Een van de belangrijksten en onbeantwoorde punten is het in stand houden van scans tussen het scannen en de controle op hit/no-hit. Er moet ergens een vorm van wachtrij zijn om inkomende scans op een later tijdstip door een hit/no-hit procedure te halen. Directe verwerking bestaat practisch niet en wat is acceptabel om een scan in stand te houden voor er verwerking voor die hit/no-hit plaats heeft?????

Nee, dit is niet bedoeld als geneuzel over details, maar het zijn precies de gaten in wetgeving en richtlijnen waar men het omzeilen laat plaatsvinden. Ik wil dus eerst bewijs zien dat men in Amsterdam goed met de onderliggende uitgangspunt van bescherming van personen omgaat voordat ze piepen dat hun oplossing terecht is.
07-09-2011, 18:15 door Goeroeboeroe
Die boefjes hoeven helemaal niet met de fiets de stad in, want die zijn allang in de stad. Ik heb van de Amsterdamse politie altijd begrepen dat het overgrote deel van de overvallen plaatsvindt door (hele) jonge daders, die in 'n opwelling iets beramen. Dat doen ze hooguit met de scooter en, inderdaad, 'n doodenkele keer zelfs met de fiets.
Het is mij niet gelijk glashelder hoe het scannen van kentekens rondom de stad hiertegen moet helpen. De meeste scooters schijnen niet over de snelweg te rijden, áls ze Amsterdam al verlaten. En mocht 'n scooter wel over de snelweg rijden, dan valt hij waarschijnlijk ook zonder kenteken al genoeg op.
07-09-2011, 18:40 door Anoniem
De criminelen met gestolen/nagemaakte kentekenplaten of omgekatte auto's blijven buiten schot.Ik voorzie een heleboel criminelen die met een buitenlandse kentekenplaat gaan rijden
En welke databases worden hierdoor gekoppeld, als je je belasting (welke dan ook) niet hebt betaald.....pakken ze je dan ook.
Gaan ze je direct staande houden, of hopen ze dat je nog een keertje komt langsrijden?
Laat ze ook gelijk de andere richting scannen, dus de gestolen auto uit A'dam.
07-09-2011, 19:48 door P5ycH0
Prachtig voorbeeld van function-creep.
De schaapjes van 't land zullen wel weer niks te verbergen hebben en geen kik geven....
Zucht.
07-09-2011, 19:49 door Anoniem
Welkom in Amsterdam. Nu ja, nu die koffieshops dicht gaan en de bankensector zijn biezen pakt, hebben alleen bewoners er nog wat te zoeken.
07-09-2011, 20:47 door spatieman
och.niet zeuren..
over 2 jaar of zo, hebben zelf voetgangers een kenteken plaat via een hesje.
kunnen ze die ook gaan bekeuren voor te snel lopen...
07-09-2011, 20:49 door Anoniem
Super plan, vond het al zonde dat ze niet meer doen met die kenteken registratie met camera's. Overal permanente opstelling om onverzekerde, verdachten en rare mensen op te pakken.

Als ze de lijst met foute kentekens vergelijken met auto's die binnenkomen of weggaan, haal je deze er zo tussen uit. Prima idee, en als de uitvoering met bijvoorbeeld zo'n lijst werkt en de historie niet opslaat.
07-09-2011, 21:45 door Anoniem
Altijd dat gezever over privacy bij camera's op straat… Dat je provider alles wat je online doet vastlegt, DAT is pas een inbreuk op je privacy, zeur voor mijn part over dat je betalingsgeschiedenis bij het bureau kredietregistratie voor een paar euro te koop is, maar niet over je kenteken dat toch altijd al te zien is.
07-09-2011, 22:14 door Securitate
kennelijk willen ze geen buitenstaanders om hun lokale economie te ondersteunen.
ik zal ze daar, als hagenees zijnde, van harte in ondersteunen.
succes wens ik hen met deze moderne vorm van apartheid.
wie wil er nog in de grote stad wonen?
tijd om weer eens thee te drinken met eberhard, buiten amsterdam, dat weer wel.
opdat ook bij hem de zo(o)n weer in zijn hartje moge schijnen.
07-09-2011, 23:15 door Bert de Beveiliger
+1 voor de spiffy foto bij het artikel.

Verder.. tja. Ach. Geen nieuws, ook niet dat het van de PvdA komt. Gedenk Guusje zeg maar.

EDIT: overheen gelezen, het was om vervuilende vrachtwagens te controleren. Huh. Dat is voor dit kabinet helegaar geen item. Je moet die camera's natuurlijk niet laten verstoffen, en ome Ivo Opstelten is natuurlijk wel van de kei- enkeihard controleren. Wat vindt de PVV hiervan?
07-09-2011, 23:20 door Bert de Beveiliger
Door spatieman: och.niet zeuren..
over 2 jaar of zo, hebben zelf voetgangers een kenteken plaat via een hesje.
kunnen ze die ook gaan bekeuren voor te snel lopen...

Welneeee. Waarom denk je dat bv in Alkmaar je kenteken EN je Bluetooth ID wordt gemonitord?
Voor de goeiste aanbiedingen van TomTom? Ha ha ha. Hesjes zijn te duur.
08-09-2011, 00:07 door Anoniem
In de (voormalige) sovjetunie en andere communistische staten zullen ze wel teleurgesteld zijn dat zij dit (nog) niet hebben. Het enige dat in dit geweldige land nog ontbreekt is een webcam in ieder huis en het politiekorps kan met 80-90% worden gereduceerd. Want met alle camera's op de openbare weg, het ongebreidelde afluisteren en de bewaarplicht van internetverkeer zie ik niet al te veel aanleiding voor onze steeds zwaarlijviger (hoe zou het toch komen?) mannen en vrouwen in het blauw om nog op straat in beweging te komen.
Hoe komen ze er toch op? Kunnen al die fans van privacy verwoestende maatregelen even een lijstje ophoesten van 5 maatregelen ter bevordering van de veiligheid, die op voorhand eclatante successen hebben opgeleverd? Ben benieuwd ....
08-09-2011, 06:56 door WhizzMan
Het was bij rekeningrijden verboden, de politie in den Haag heeft op z'n donder gehad toen ze het stiekem deden. Waarom zou dit ineens mogen? Als het mag, lijkt het me dat er iemand moet gaan procederen, desnoods totaan Europa.

De politie van Amsterdam heeft niet eens de capaciteit om mensen aan te houden waarvan ze al weten waar ze zitten die wat gedaan hebben, dus deze maatregel kost alleen maar geld en zal geen verbeterde veiligheid, of verhoogde pakkans of wat dan ook opleveren.
08-09-2011, 08:54 door Anoniem
"Minister Ter Horst heeft in begin 2010, overigens na lang morren want ze vond het eerder wel oke dat de wet werd overtreden omdat onorthodoxe methodes soms nodig zijn, aangegeven dat er geen kentekens gescand mogen worden in combinatie met met opslag van de gegevens."

Vervolgens heeft Verkeer & Waterstaat dit overgenomen. Zij slaan de gegevens op onder het mom van filebestrijding, en indien de politie gegevens nodig heeft, dan kloppen ze daar aan. Dit was volgens het CBP wel toegestaan.
08-09-2011, 08:56 door Anoniem
pfff wat een mazzel, alleen auto's. Ik rijd motor ;)
08-09-2011, 10:11 door Anoniem
Onverteerbaar !

Ik rij wel om
08-09-2011, 10:29 door Anoniem
@ Goeboeroe

Dit is stap één...de volgende stap is, ook overal camera's in de stad, dus niet alleen de rijkswegen. Dan kun je die scooters ook zien die niet op de snelweg komen. Ultime streven, op elke hoek een camera die 24/7 alles in de gaten kan houden.

missen we nog wat....stap 3...wellicht moeten we ook maar camera's inside your home plaatsen...om te zien of je thuis niet van allerhande dingen zit te doen die niet mogen.

het principe is immers tegenwoordig, je bent verdacht en crimineel, tenzij je kunt aantonen (met camera beelden) dat je dat niet bent....

maar ja, ik heb niks te verbergen hoor, dus zet maar neer die camera's.........(common believe)
08-09-2011, 11:05 door Anoniem
Diegene die niets te verbergen hebben juichen dit systeem van harte toe. Worden de belastingcenten eindelijk voor een goed doel gebruikt. Deze mogelijkheid moet op meer plaatsen worden ingezet. Mij mogen ze overal volgen. Ik heb niets te vrezen. Als ik een overtreding maak mogen ze me daarop pakken. Geen probleem. Heb ik nog een boete niet betaald mogen ze mij met zo'n systeem opsporen. Als mijn auto gestolen wordt heb ik heb ook weer snel terug.
08-09-2011, 11:13 door Mozes.Kriebel
Nu dit toevalig in het nieuws wordt gebracht, wil nog niet zeggen dat het nieuws is: in elke gemeente groter dan -pak 'm beet- 20.000 inwoners hangen al jaren kentekenregistratie camera's.
Herkent u dit: http://www.mobotix-camera.nl/toepassingen/kentekenregistratie-camera
Of deze: http://www.boschsecurity.nl/content/language1/html/2656_NLD_XHTML.asp
Kijk eens om u heen, zou ik zo zeggen. Ja, ik weet dat er soms kastjes bij zitten met de tekst "verkeerstelling", maar zo naïef zult u toch niet zijn?
08-09-2011, 13:29 door Securitate
beste vriendjes en vriendinnetjes.
jullie lopen vrijwillig 24h/dag rond met ogen en oren voor een ander.
de vraag is, heb je het echt nodig en kun je nog zonder.
zij die nog werk, en dus inkomsten, hebben krijgen dit als gunst, voor het zijn van een brave dankbare slaaf.
helaas is dit allemaal negatieve energie.
laten we elkaar gewoon helpen, om niet, dat voelt goed.
kent iemand nog een goeie mop?
09-09-2011, 14:58 door Anoniem
Hoewel securitate zeker een goed punt heeft even een vraag ter opheldering.

Dus al die camera's op al die snelwegen van ons doen wat dan? Ik hoorde altijd van een ieder, kentekenregistratie, om mensen met een vies nummerbord te zien. Dan word er hier maar geroepen van, ja maar dat mag niet zomaar, en ja, dat doen ze toch al lang? Wat is nou het verschil tussen dit systeem en hetgeen dat er al hangt? Puur de backbone, en gebruik makende van de huidige infrastructuur? Dus een reroute van de huidige datastroom? Want je kan mij niet vertellen dat al die camera's nergens voor gebruikt worden.

Wie heet weet vertellen het
09-09-2011, 20:35 door Securitate
ANGSSSSSSSSSSSST.
er zit een verschil tussen de camera's om ons te dienen en die ter onderdrukking.
de camera die de weg beziet bij een ongeluk, prima.
fout gaat het zodra er registratie in een bestand verdwijnt en deze wordt gekoppeld, het voelt niet goed en dus is het fout.
hele volksstammen nemen vrijwillig beelden op voor nsa met hun aaiapparaten, zodra jij interessant bevonden wordt krijg je tap op beeld en geluid.
gut, wat gaat die batterij ineens snel.
thuis, onderweg, op kantoor.
jij laat ze overal binnen, hoezo pasje nodig?
slaap slaafje slaap.

nu weer iets positiefs.
waar blijft die mop?
een sam of een moos of zo.
11-10-2011, 06:27 door Anoniem
Als zij dat ongestraft mogen doen, mag ik dan die camera's saboteren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.