image

Dramatische afname hoeveelheid spam

vrijdag 21 oktober 2011, 11:35 door Redactie, 8 reacties

De hoeveelheid spam is het afgelopen jaar ongekend afgenomen. Werden er in juli 2010 nog bijna 90 miljard spamberichten geblokkeerd, in juni lag dit net boven de 20 miljard spamberichten. Volgens Microsoft heeft de afname vooral te maken met de uitschakeling van de Cutwail en Rustock-botnets in augustus 2010 en maart 2011.

"De omvang van de afname suggereert dat de gecoördineerde aanpak zoals tegen Cutwail en Rustock een positief effect heeft op het verbeteren van de gezondheid van het e-mail ecosysteem", aldus de softwaregigant.

Reacties (8)
21-10-2011, 12:17 door Anoniem
Hoeze "dramatische" afname? Kunnen we met z'n allen alleen maar blij mee zijn, lijkt me.
21-10-2011, 13:32 door -ItsMe-
Hmm, bij mij komen de laatste tijd juist meer berichten door de filter heen. Als alleen geblokkeerde berichten geteld worden dan zou de conclusie ook kunnen zijn dat de filters slechter danwel de spam zenders slimmer zijn geworden. Then again, het zou ook alleen mijn filterset kunnen zijn die slechter is geworden.... :(
21-10-2011, 14:02 door SirDice
Door -ItsMe-: Hmm, bij mij komen de laatste tijd juist meer berichten door de filter heen.
Dat effect heb ik geloof ik ook. Er wordt nog steeds heel veel afgevangen (die 'dramatische' afname zie ik dus niet) maar er komt de laatste tijd toch geregeld iets doorheen. Waarschijnlijk hebben de laatste botnets toch nog wat zieltjes gevonden die nog niet op een RBL stonden.
21-10-2011, 18:37 door Anoniem
Wat -ItsMe- en SirDice zeggen klopt. Door het uitschakelen van botnets voelen spammers zich gedwongen actiever te worden en nieuwe slachtoffers te zoeken. Dit zorgt voor veel meer malware en ook voor veel meer missers in verzender IP blacklists. En dat resulteert weer in meer ongedetecteerde spam. Het resultaat van Microsoft's symptoombestrijding is dus meer spam daar waar de spammers het graag zien: in de inbox.

Als je spammers wilt aanpakken moet je ze niet opjagen maar met achter slot en grendel zetten.
21-10-2011, 23:04 door spatieman
welke spam ?
spam die door de externe filters NIET afgevangen worden, worden ,vermits mijn lokaal filter goed door mij ingesteld is worden, wel tegen gehouden.
en zo nee, dan is het 5 minuten werk om een nieuw filter te maken.
FUCK de baas als hij de spam niet kan tegenhouden.
22-10-2011, 10:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-10-2011, 15:05 door Arno Nimus
Door Anoniem: ... Microsoft's symptoombestrijding is ....

Als je spammers wilt aanpakken moet je ze niet opjagen maar met achter slot en grendel zetten.
Dat is dus ook precies wat Microsoft doet. Een spamfilter is feitelijk hetgeen jij in dit geval 'symptoombestrijding' noemt. Microsoft gooit (i.s.m. een aantal andere bedrijven en (overheids)instellingen) de botnets om en zorgt ervoor dat de beheerders zich bij de rechter mogen verantwoorden.

Spam moet worden bestreden nog vóór het verzonden wordt, dat is wat Microsoft cs. doet. Een spamfilter functioneert pas wanneer de spam verzonden is.
19-02-2012, 17:06 door Anoniem
Ik zie in de eerste maand van 2012 de spam welke door de filter heen komt verdubbelen.
Een dramatische stijging!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.