image

400 Nederlanders slachtoffer internetoplichting

vrijdag 21 oktober 2011, 10:53 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar zijn 400 Nederlanders slachtoffer van oplichting via het internet geworden, zo blijkt uit cijfers van het Meldpunt Internetoplichting van de politie. Het gaat om mensen die spullen via bekende veilingsites kopen of bestellingen op nepsites plaatsen, zo meldt de Telegraaf vandaag. Het gaat om caravans, campers en auto's die de oplichters voor zeer lage prijzen aanbieden, maar nooit leveren.

Verstand
De criminelen opereren vanuit het buitenland en vertellen tegen potentiële kopers dat ze eerst mogen proefrijden en dat het voertuig naar Nederland kan worden gestuurd. De websites die de criminelen gebruiken zien er daarnaast professioneel en betrouwbaar uit. Klanten kunnen zelfs de indruk krijgen dat ze de status van hun bestelling kunnen volgen.

"Maar als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal niet waar", aldus politiewoordvoerder Esther van Tunen. Ook een veiligingsite als Markplaats adviseert mensen om hun gezonde verstand te gebruiken.

Reacties (4)
21-10-2011, 12:16 door Anoniem
Als cijfers te mooi lijken om waar te zijn dan zijn ze meestal niet waar.

Slechts 400 personen slachtoffer van internet oplichting? Iets meer dan 1 persoon per dag.... nee, daar trap ik niet in. Alleen in nederland zijn er jaarlijks al meer dan 20 miljoen (pogingen tot) aankoop online...

Het lijkt me dat die cijfertjes van de politie meer zeggen over de bereidheid om aangifte te doen.
21-10-2011, 12:56 door Anoniem
Wat een misleidende titel!
Totaal zijn er wel meer dan 10 duizend mensen via opgelicht. Dit getal richt zich alleen op de mensen die opgelicht zijn via internet met aankoop van auto/camped e.d. vanuit het buitenland. Maar zegt niets over het aantal opgelichte mensen die via bijvoorbeeld marktplaats een iphone, ipod, wii, macbook, nintendo, rekenmachine, lego, treinkaartjes etc etc dachten gekocht te hebben maar niets gekregen!! opgelichtopinternet staat er vol mee. Triest dat er nog maar zo weinig mee gedaan wordt. Paradijs dat marktplaats (voor oplichters dan).
24-10-2011, 15:19 door Harbert
En als je nu eens een advertentie op marktplaats zet die niet te mooi is om waar te zijn? Gewoon een camper voor een prijs die je zou verwachten, en dan mensen oplicht? Waarom gebeurt het dan niet zo?
25-10-2011, 15:05 door Anoniem
wat denk je van de inmiddels tot gigantische proporties gerezen acquisitiefraude? Bijna dagelijks worden kleine ondernemers het slachtoffer van malafide personen die bellen met de mededeling "u staat op onze site vermeld, dat kost geld. Om ervan af te komen, moet u een contractje tekenen." In werkelijkheid kost dat contractje duizenden euro's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.