image

Politie arresteert internetoplichters voor miljoenenfraude

woensdag 23 november 2011, 13:06 door Redactie, 3 reacties

De regiopolitie Amsterdam-Amstelland heeft vier mannen aangehouden die via de Nigeriaanse 419 scam slachtoffers voor miljoenen euro's hebben opgelicht. Deze vorm van fraude wordt veelal gepleegd door West-Afrikanen, en is vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel, zo laat de politie weten. "De 419 fraude komt veelvuldig voor", zegt Rik Langedijk, projectleider van het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) van het korps Amsterdam-Amstelland.

Slachtoffers worden over het algemeen via e-mail benaderd. De ene keer omdat ze een loterij zouden hebben gewonnen, de andere keer omdat iemand ze veel geld nagelaten zou hebben. In alle gevallen moet de 'gelukkige' persoon om het bedrag te bemachtigen eerst een onkostenvergoeding betalen." De onkostentruc wordt herhaald tot het slachtoffer afhaakt, waarna de oplichters spoorloos verdwijnen. Op deze manier worden miljoenen euro's verkregen. "Een van de slachtoffers in deze zaak is voor 1,2 miljoen euro opgelicht", aldus Langedijk.

Witwassen
Het illegaal verkregen geld wilden de West-Afrikanen naar hun land van herkomst sluizen. Overmaken via de bank, of meenemen met het vliegtuig zou mogelijk voor achterdocht zorgen, daarom is vermoedelijk een andere manier bedacht. Van het geld werden in Nederland voertuigen gekocht. Die voertuigen werden verscheept naar Nigeria, en daar ter plaatse betaald waardoor het geld elders ter beschikking komt van de verdachten.

Reacties (3)
23-11-2011, 17:59 door Anoniem
't Is erg sneu voor personen die zo worden opgelicht. Maar je moet toch wel heel simpel zijn om daar in te trappen. Ten eerste open je dan e-mail van iemand die je niet kent. Ten tweede is de tekst bijna altijd in erbarmelijk Nederlands geschreven omdat het vertaald is door een vertaalmachine. Dit is genoeg reden om de truc te doorzien. En ten derde: Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is ook echt niet waar. Mijn mening is bij deze vorm van oplichting: eigen schuld, dikke bult!
24-11-2011, 10:52 door Horus
Heb je op zich gelijk in ja..

Quote "Een van de slachtoffers in deze zaak is voor 1,2 miljoen euro opgelicht".

Dan moet je toch echt een bord voor je kop hebben..
24-11-2011, 15:14 door Anoniem
Misschien moeten de slachtoffers meteen een verplichte cursus in het omgaan met internet krijgen als ze aangifte doen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.