image

"Windows Update verspreidt ongewenste software"

maandag 25 oktober 2010, 11:54 door Redactie, 40 reacties

Microsoft moet stoppen met het verspreiden van Windows Live Essentials via Windows Update, aangezien dit 'potentieel ongewenste software' en een zeer foute manier van werken is. Het verzoek komt van Pedro Bustamente, onderzoeksadviseur bij het Spaanse anti-virusbedrijf Panda Security. Sinds vorige week biedt Microsoft de nieuwe Live Essentials als 'Belangrijke Update' aan.

"Tot mijn grote verbazing was de Belangrijke Update helemaal geen update, maar een verzameling nieuwe software die ik in de eerste plaats helemaal niet wil of al op mijn machine geïnstalleerd heb, dus hoeft er ook niet geüpdatet te worden." Bustamente is dan ook niet over de actie van Microsoft te spreken. "Het lijkt erop dat Microsoft naar Windows Update grijpt om ongewenste software te verspreiden, net zoals adware, spyware en nep-virusscanners doen. Als je je gebruikers niet kunt overtuigen om je software te downloaden en installeren, het beste wat je dan kunt doen is het door hun strot duwen, of ze nu willen of niet. Mooie zet MSFT!"

Uitschakelen
De Spaanse virusbestrijder koos ervoor om de update uit te schakelen, maar het Windows Update schild bleef in de taakbalk staan. Bustamente opende de update console, en de Live Essentials update was wederom geselecteerd. Volgens Microsoft zou de update alleen als "aanbevolen" of "optionele" update worden aangeboden. "Wat niet waar is, aangezien het als een "belangrijke" update verschijnt." Inmiddels zouden honderden gebruikers niet alleen over de handelswijze van Microsoft klagen, maar ook over de 'buggy software' die wordt geïnstalleerd."

Onethisch
"Dit is op zoveel verschillende niveaus fout, dat ik nog steeds verbaasd ben dat een gerespecteerd bedrijf hiermee wegkomt." Bustamente noemt de tactiek van Microsoft dan ook 'minder dan ethisch'. "Is dit het soort gedrag dat we van Microsoft Windows Update in de toekomst verwachten? Wat weerhoudt ze om je browser, je Office, je instellingen, je zoekmachine, je andere software door hun eigen software te vervangen?"

Bustamente merkt op dat hij al andere software gebruikt voor de door Microsoft aangeboden programma's. "Negeert Microsoft de beslissingen van gebruikers en willen ze hun eigen software doordrukken zonder dat iemand ze kan stoppen? Wat als wij hetzelfde deden door op alle machines van onze gebruikers Chrome te installeren en Internet Explorer uit te schakelen, met 'beveiligingsredenen' als excuus?"

Reacties (40)
25-10-2010, 12:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-10-2010, 12:13 door Fulco
Microsoft wilt zin software aanbieden via deze dienst. Zoals PeterV gemeld gewoon verbergen. Het lijkt er op dat Panda weer een keer weer in het nieuws wilt komen om hierover te gaan miepen.
25-10-2010, 12:14 door Anoniem
Ik heb eerst nog gedacht dat het een belangrijke update was, maar mijn laptop wilde het gelukkig niet installeren. Mijn conclusie was toen dat het onbelangrijk was.

Vervolgens de update gewoon verborgen om het nooit meer terug te zien.
25-10-2010, 12:15 door Erwtensoep
Of ie belangrijk is of niet hangt volgens mij af van of je al software op je PC hebt staan die in WLE zit gebundeld, ik heb daar niets van en bij mij staat de update bij optionele updates.
25-10-2010, 12:38 door DipSwitch
Irritant was die app-spam wel ja. Waarom denkt Microsoft dit soort marketing taktieken nodig te hebben?

Hopelijk brengt dit Apple (oh wacht, slecht voorbeeld) of Intel niet op ideeën: "Warning: Intel update app has discovered that your default graphics adapter is currently set to 'NV GF480GTX', would you like to change it to 'Intel GMA 4500 adapter' now?" ;-)
25-10-2010, 12:56 door Anoniem
Door Peter V: Wat een drukte om niks. Deze updates gewoon verbergen. Worden ze meteen ook nooit gedownload.

Daar gaat net de drukte deels over. Ze komt terug en de volgende keer dat je zonder nadenken je updates installeerd installeerd je dus ook de software.
25-10-2010, 12:58 door Mysterio
Waarom is het slecht? Je krijgt toch gewoon een update voor de dingen die je al hebt staan en de mogelijkheid om de rest te installeren?
25-10-2010, 13:03 door Dennixx
Wat weerhoudt ze om je browser, je Office, je instellingen, je zoekmachine, je andere software door hun eigen software te vervangen?
Dat hebben ze bij de zoekmachine al eens geflikt. IE (6 dacht ik) had ineens standaard bing als searchengine, terwijl daar toch echt google stond...
25-10-2010, 13:07 door Anoniem
Wanneer er Live Essentials 2009 op de machine geïnstalleerd staat, komt daarna pas de melding van 2011 als belangrijke update ( op Windows XP bvb ).

Wanneer er nog geen Live geïnstalleerd staat, komt eerst de 2009 versie als optionele update.

SuP
25-10-2010, 13:14 door Anoniem
Daar baalde ik ook al ontzettend van.


We zijn hier bedrijfsmatig als partner heel slecht over te spreken en dat krijgen ze te horen aan tafel.
25-10-2010, 13:15 door RobertoG
Het vervelende in dit geval is juist dat Windows Update maar steeds blijft zeuren dat er een update is. Zelfs als je wil dat het niet wordt geinstalleerd.
25-10-2010, 13:35 door Spiff has left the building
Ik gaf het al aan in een reactie op het eerdere bericht,
"Microsoft verspreidt Live Essentials via Windows Update"
http://www.security.nl/artikel/34828/1/Microsoft_verspreidt_Live_Essentials_via_Windows_Update.html

Spiff, vrijdag 22-10-2010, 19.01 uur:
Misschien heb je onder Windows Update, Instellingen wijzigen, aangevinkt staan: "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates"?
Wanneer je die optie uitvinkt, dan zal die update daarna wellicht niet meer automatisch worden geïnstalleerd.
En vervolgens kun je die betreffende update dan verbergen.
Deze oplossing werd bevestigd door Anoniem, vrijdag 22-10-2010, 19.25 uur, en Anoniem, zondag 24-10-2010, 12.02 uur.

Mogelijk had ook Pedro Bustamente "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates" ingeschakeld staan?
25-10-2010, 14:08 door Anoniem
Panda Software, was dat niet die Scientology tent? Over ongewenste software gesproken...
25-10-2010, 14:17 door Zeurkool
Wat een onzin. Pedro Bustamente weet niet goed waar hij zich druk om maakt volgens mij. Op een pc hier waar al WLE op stond kreeg ik de update naar nieuwere versies van programma onderdelen aangeboden.
Op andere pc waar geen WLE op staat, kreeg ik deze als optioneel. Volgens mij is daar niets mis mee.
Maar ja, de echte zeurkolen heten vaak anders.
25-10-2010, 14:48 door Anoniem
"Wat een drukte om niks. Deze updates gewoon verbergen. Worden ze meteen ook nooit gedownload."
Ja, maar dan moet die vervloekte software natuurlijk wel werken :D Ik kan alleen zien dat er updates, maar niet welke.

Heel soms, als de maan ten opzichte van ster X324 goedstaat, en er geen kometen langsrazen, en alle 3420 andere criteria ook voldoen, wil hij het doen...

Ik heb die Live shit eraf gegooid, ik gebruik nu Pidgin en dan bevalt goed, oké ik mis de mogelijkheid om direct een screen te sturen. Maar meestal liep de client aan de aan de andere kant dan vast :')
EN JA! BUZZER IS NATUURLIJK AANWEZIG, WANT WE KUNNEN NIET ZONDER DEZE ONMISBARE ONDERSTEUNING :D ( Serieus, moest dit nu ondersteund zijn? )

De naam alleen al 'Essentials', adem is essentieel, drinken en eten is essentieel.
Een nep chat cliënt die vanwege de zijn omvang een aparte CPU nodig heeft, om alleen het geluid af te spelen is alles behalve essentieel!!
25-10-2010, 18:20 door Anoniem
Door Spiff: "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates"?
Door Zeurkool: Op een pc hier waar al WLE op stond kreeg ik de update naar nieuwere versies van programma onderdelen aangeboden. Op andere pc waar geen WLE op staat, kreeg ik deze als optioneel. Volgens mij is daar niets mis mee. Maar ja, de echte zeurkolen heten vaak anders.
Dit gaat denk ik over een verschil in perspectief. Zie je Windows als een totaalproduct dan zijn nieuwe toevoegingen een update van het concept "Windows". Zie je een besturingssysteem als het minimum wat nodig is om applicaties te kunnen draaien, dan zijn die nieuwe toevoegingen geen updates maar nieuw te installeren toepassingen. Het eerste is een marketingconcept, het tweede de technische realiteit van de implementatie.
25-10-2010, 18:35 door P5ycH0
Toen Apple via haar update programma Safari aanbood, waren de rapen gaar...
25-10-2010, 18:48 door Anoniem
Deze man gilt als een meid in de rondte man
Gewoon een geval van READ THE F#KKING MANUAL dom klik-volk
Als hij zijn kijkers had gebruikt dan had hij info gelezen over de betreffende update.
Ja ik was er ook verbaasd over dat de update als important weergeven werd.
Maar zoals eerder vernoemd, er was een keuze en tevens deze te verbergen.
25-10-2010, 19:06 door Anoniem
Door P5ycH0: Toen Apple via haar update programma Safari aanbood, waren de rapen gaar...

Ja maar Apple zuigt ook keihard, dus dat is een stuk logischer.
25-10-2010, 19:43 door spatieman
want veel gasjes klikken bij itunes alleen maar door, door, en door.
en zo ook bij MS update.
maar wat als je al anti-virus meuk op je pc hebt ?
25-10-2010, 19:56 door Spiff has left the building
Door spatieman: want veel gasjes klikken bij itunes alleen maar door, door, en door.
en zo ook bij MS update.
maar wat als je al anti-virus meuk op je pc hebt ?
Anti-virus?
Je bent wellicht in de war door dat "Essentials", en denkt aan "Microsoft Security Essentials"?
http://www.microsoft.com/security_essentials/

Nee, hier gaat het om "Windows Live Essentials"
http://explore.live.com/windows-live-essentials
dat is het wat via Windows Update wordt aangeboden.
25-10-2010, 21:00 door Anoniem
Ik ben het geheel eens met Pedro Bustamente. Ook ik was niet gecharmeerd van de vorm hoe de software werd aangeboden. Een belangrijke update heeft als inhoud onderdelen ter beveiliging of verbetering van de beveiliging van bepaalde onderdelen in het OS of door MS geproduceerde software. Het is m.i. niet bedoeld om programma's ongevraagd op het systeem van iemand te plaatsen. Indien je dus niet eerst de update bekeken hebt op inhoud, zit je ongevraagd met een aantal programma's welke je misschien niet wilt hebben. Zone-alarm probeerde het op soort gelijke wijze nog niet zo lang geleden wat veel negatieve reacties opleverde. Waarom zou Microsoft dan wel een soort gelijke actie mogen uitvoeren.
Daarnaast had ik ook moeite met het feit dat de zogenaamde "update" alleen voor Vista en Win7 werd aangeboden en niet voor XP. Je zou dit kunnen lezen als een verkapte manier van het uit de markt promoten van XP.
25-10-2010, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Het is (...) niet bedoeld om programma's ongevraagd op het systeem van iemand te plaatsen.
Voor de mensen die het verschil nog niet helemaal door hebben:
It's no malware, it's Microsoft.
26-10-2010, 00:16 door Rolfwil
"Wat als wij hetzelfde deden door op alle machines van onze gebruikers Chrome te installeren en Internet Explorer uit te schakelen, met 'beveiligingsredenen' als excuus?"

Goed idee! Als ik het Internet explorer logo al zie voel ik me al onveilig ;-)

Het is toch ook niet te geloven, ik heb Live messenger geupdated (vorige liep telkens vast) en je krijgt nu standaard de msn.nl pagina voor je plaat met allerhande meuk. Nok toch af met die meuk waar ik niet om gevraagd heb :-(
26-10-2010, 04:41 door Anoniem
Werken er dan nog serieus mensen met MSN Messenger ? :S dat is zoooo 2008
26-10-2010, 07:18 door Anoniem
Ja maar Apple zuigt ook keihard, dus dat is een stuk logischer.

Niet hier, ga maar lekker naar een Apple vs Microsoft forum ofzo.
26-10-2010, 08:28 door spatieman
Door Spiff:
Door spatieman: want veel gasjes klikken bij itunes alleen maar door, door, en door.
en zo ook bij MS update.
maar wat als je al anti-virus meuk op je pc hebt ?
Anti-virus?
Je bent wellicht in de war door dat "Essentials", en denkt aan "Microsoft Security Essentials"?
http://www.microsoft.com/security_essentials/

Nee, hier gaat het om "Windows Live Essentials"
http://explore.live.com/windows-live-essentials
dat is het wat via Windows Update wordt aangeboden.



niet goed gelezen, voudje bedankt. xD
26-10-2010, 08:53 door Zeurkool
Door Ralphwil: " msn.nl pagina voor je plaat met allerhande meuk. Nok toch af met die meuk waar ik niet om gevraagd heb :-(

Dat was alleen maar even een vinkje weg halen tijdens installeren-updaten.
26-10-2010, 09:03 door Prlzwitsnovski
Leeft Panda in de omgekeerde wereld ofzo?

Waar het beter is om updates uit te schakelen en waar virusscanners voor Mac's onmisbaar zijn, beveiligen panda's onze computers.
26-10-2010, 09:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door P5ycH0: Toen Apple via haar update programma Safari aanbood, waren de rapen gaar...

Ja maar Apple zuigt ook keihard, dus dat is een stuk logischer.


XD 1 - 0
26-10-2010, 09:40 door Anoniem
Gek dat ik ze nou nooit hoor over de Apple-manier van updaten en dan Safari door je strot duwen bij ELKE update, ook als je het al eerder hebt uitgevinkt!
26-10-2010, 15:32 door Anoniem
Ik vind ook dat ze wat TE opdringerig beginnen te worden, zie ook mijn recente bemerking op:

http://www.security.nl/artikel/34872/1/Defender_in_Windows_7_waarom%3F%3F%3F.html

Ik hou alvast deze zelf in elkaar gejnoeide goedwerkende pc met XP Professional nog even bij :)
26-10-2010, 22:38 door Spiff has left the building
Ach! Onze ouwe bekende is weer langsgeweest.
Heeft alle anoniemen weer een -1 rating gegeven. Bijzonder flauw, hoor.
26-10-2010, 22:56 door Spiff has left the building
Vanavond ook de optionele update met Windows Live Essentials 2011 aangeboden gekregen.
Maar wat zag ik toen ik die verborg - ook de eerder verborgen optionele update met Windows Live Essentials, de vorige versie.
Was ik vergeten. Die vorige versie was me eerder ook al via Windows Update aangeboden als optionele update.

Dat dat aanbieden van Windows Live Essentials via Windows update niet nieuw is, dat lijkt iedereen ontgaan te zijn.
Dit doordat het eerder mogelijk alleen aan Vista gebruikers werd aangeboden? En het aantal Vista gebruikers dun gezaaid was onder de techies? Maar nu was ook Windows 7 aan de beurt, en het huis te klein, uiteraard.
27-10-2010, 14:04 door Anoniem
@22:38 Spiff: Ja, de vakanties van de middelbare scholen zullen wel weer afgelopen zijn ;-)
28-10-2010, 10:54 door Anoniem
Volledig mee akkoord. Ook op mijn terminal servers komt die vervelende update langs en hij blijft terugkeren. Nogal onprofessioneel van microsoft.
28-10-2010, 12:21 door Anoniem
Door Spiff:
Vanavond ook de optionele update met Windows Live Essentials 2011 aangeboden gekregen.
Maar wat zag ik toen ik die verborg - ook de eerder verborgen optionele update met Windows Live Essentials, de vorige versie.
Was ik vergeten. Die vorige versie was me eerder ook al via Windows Update aangeboden als optionele update.

Dat dat aanbieden van Windows Live Essentials via Windows update niet nieuw is, dat lijkt iedereen ontgaan te zijn.
Dit doordat het eerder mogelijk alleen aan Vista gebruikers werd aangeboden? En het aantal Vista gebruikers dun gezaaid was onder de techies? Maar nu was ook Windows 7 aan de beurt, en het huis te klein, uiteraard.


Bij jou was 'ie misschien wel optioneel ja... http://goo.gl/6ilB
28-10-2010, 14:55 door Spiff has left the building
Door Anoniem: Bij jou was 'ie misschien wel optioneel ja... http://goo.gl/6ilB
Diverse opmerkingen:

1.
Waarom gebruik je een verkorte url wanneer dat niet nodig is?
Ik volg geen verkorte url's wanneer ik niet 100 procent zeker weet waarnaar die leiden.
De jouwe heb ik daarom via http://longurl.org/ moeten achterhalen.
Leidt hiernaar:
http://img818.imageshack.us/img818/3272/93163081.png
Daarvoor heb je geen verkorte url nodig, lijkt me.

2.
Ja, ik zie het, die Windows Live Essentials 2011 werd je aangeboden als "Belangrijk".
De reden daarvoor zal tweeledig zijn:
a. Je had al één of meer producten van de eerdere versie van Windows Live Essentials op je systeem staan.
b. Je hebt onder Windows Update, Instellingen wijzigen, waarschijnlijk aangevinkt staan: "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates"?
Wanneer je die optie uitvinkt, dan zal die update wellicht als "Aanbevolen" worden aangeboden, niet meer als "Belangrijk" (en daardoor ook niet meer automatisch worden geïnstalleerd zoals "Belangrijke" updates).
Vervolgens kun je die betreffende update verbergen.

3.
Lees als het effe kan eerst even de andere bijdragen in een thread, voordat je reageert.
Zo had je kunnen zien dat wat ik onder punt 2 vertelde eerder al had aangegeven, in deze thread op maandag 25-10, 13.35uur.
29-10-2010, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door P5ycH0: Toen Apple via haar update programma Safari aanbood, waren de rapen gaar...

Ja maar Apple zuigt ook keihard, dus dat is een stuk logischer.

Nou geloof me dat Apple veel minder " zuigt" dan Windhoos met al zijn popups, meldingen, irritaties, mislukte beveiligingen, virussen, problemen, etc.

Ik heb ruim 15 jaar gewerkt met `dos en Windows systemen en heb ze allemaal wel gezien, de een nog slechter dan de ander. Steeds meer functionaliteit...ja...ten koste van extra of nieuwe hardware...

Updates moeten ook echt updates zijn, geen nieuwe versies tenzij de nieuwe versie de update is, waarbij ik weer terug kom bij updates moeten updates zijn.

Ik bepaal zelf wel wat ik draai, hoe, wanneer en waarom. Bij M$ gaan ze er steevast van uit datd e gebruiker een enorme nummskull is die net de aan/uit knop kan vinden, die verder nergens geen verstand van heeft, niets geleerd heeft en graag alles laat besluiten door Billy Gates. Men vergeet daarbij de vele MSCE gecertificeerden die WEL weten hoe het zit. Ook die worden met dezelfde stupide werkwijzes van M$ geconfronteerd.

Ik draai nu ruim een jaar op Apple OSX. ok kost wat meer qua hardware, maar dan heb je ook iets wat echt werkt.
Ik had niet gedacht dit ooit te zeggen, maar het is wel zo. met osX start ik op, systeem draait binnen een minuutje en is klaar....geen popups, geen gezeur en gezaag, geen nodeloze updates, geen onzin. Een breif schrijven is gewoon een brief schrijven, zonder gedoe.

Ik doe mijn werk nu in 1/3e van de tijd die het kostte om een windows pc te laten draaien en een briefje te maken.
Zonder driver issues, zonder gezeur en met goeie spellingscontrole...

Dus dat Windows, dat mag van mij de weg volgen van DOS...EOL !
22-02-2014, 15:02 door Anoniem
Nee, dat bedoel ik *NIET*
Waarom hebben *WIJ* Nederlanders, *massaal* een antivirus op *onze* pc staan, die __NIET__, *matig* of barslecht reageert, cpu tijd oplurkt, en ondertussen alleen maar *GEWENSTE* content BLOKKEERT i.p.v. ONGEWENSTE content?

Laat me raden, hbo'ertjes zijn weer aan het werk? ICT moet je overlaten aan universitair niveau.
Als dit een grap is ben je WEDEROM GEZAKT voor de test.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.