image

VS eist encryptiesleutel van verdachte

vrijdag 6 januari 2012, 10:24 door Redactie, 15 reacties

De Amerikaanse openbare aanklager heeft een rechter gevraagd om een vrouw uit Colorado te dwingen de wachtwoord van haar versleutelde laptop af te staan. De vrouw had haar laptop versleuteld, die tijdens een huiszoekingsbevel in beslag werd genomen. Zowel de vrouw als verschillende burgerrechtenbewegingen stellen dat het verzoek in strijd met de grondwet is, omdat een verdachte niet aan de eigen veroordeling mag meewerken. De rechter zal binnenkort uitspraak doen.

Tijdens het onderzoek naar Ramona Fricosu werd een versleutelde laptop in beslag genomen. Vervolgens werd het gerechtshof gevraagd om Fricosu zover te krijgen dat ze het wachtwoord zou afstaan, of de onversleutelde gegevens zou overhandigen.

Eigendom
De Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF staat Fricosu bij. In een verklaring stelt advocaat Marcia Hoffman dat het opgeven van het wachtwoord belastend zou zijn, aangezien het mogelijk zou aantonen dat de vrouw controle over de laptop en aanwezige gegevens had.

Volgens assistent procureur-generaal Patricia Davies is het verzoek niet in strijd met de grondwet, en zouden er behoorlijke middelen nodig zijn om de encryptie te kraken en kan daarbij de computer van de verdachte beschadigd raken. Daarnaast zou de stelling van de EFF niet opgaan, aangezien de overheid al weet dat de computer eigendom van Fricosu is, aangezien die in haar slaapkamer werd gevonden.

Terreur
Davies speelt volgens Wired ook de "terreurkaart", aangezien ze de rechter erop wijst dat hij de vrouw wel moet dwingen om haar encryptiesleutel af te staan. Anders wordt er een concessie aan haar en potentiële criminelen gedaan, die zich met kindermisbruik, nationale veiligheid, terrorisme, financiële misdrijven en drugshandel bezighouden, dat het versleutelen van digitaal bewijs ervoor zorgt dat vervolging onmogelijk is.

Reacties (15)
06-01-2012, 10:35 door Anoniem
Ik ben inmiddels banger voor de Roverheid dan voor welke terreur beweging dan ook.
06-01-2012, 10:40 door Preddie
oeps ..... sleutel vergeten .... en nu ?
06-01-2012, 10:48 door Anoniem
Hmmm. En als het nu eens niet haar laptop is en/of ze de encryptiecode niet kent? Wordt ze dan beschouwd als terrorist? Vervolgens via de net getekende NDAA zonder aanklacht opgesloten?
06-01-2012, 10:57 door Anoniem
achterlijk land
06-01-2012, 11:05 door N4ppy
Spullen in een truecrypt container met twee passwords -> plausible deniability
06-01-2012, 12:11 door KwukDuck
Door Anoniem: achterlijk land

Maak je geen zorgen, binnenkort zien we dit ook in Nederland.

@N4ppy, dit gaat je niet helpen, als ze niet vinden wat ze zoeken is dat een aanwijzing dat je mogelijk die functie gebruikt, dus: guilty!
06-01-2012, 12:25 door Anoniem
In het Verenigd Koninkrijk kan je twee jaar gevangenisstraf krijgen voor het niet afgeven van encryptiesleutels.
http://tweakers.net/nieuws/56178/britse-rechtbank-verwerpt-zwijgrecht-over-encryptiesleutel.html

In Nederland wil het OM en de minister ook dit soort wetgeving.
https://rejo.zenger.nl/vizier/twijfels-over-haalbaarheid-decryptieplicht/
06-01-2012, 12:26 door Anoniem
De assistent procureur-generaal voert op dat het eisen van de onversleutelde staat van de data niet tegen de grondrechten van de verdachte gaat omdat de overheid de versleutelde data al in het bezit heeft en de verdachte de sleutel ook niet overhandigd.

Ja ho, wacht even! Een speurneus stelt sporen veilig om ze vervolgens te kunnen interpreteren. Hoe, dat is aan de speurneuzen en de verdachte hoeft aan dat interpreteren niet mee te werken. Een betrokkene moet wel meewerken aan de toegang tot mogelijke sporen.

Nu zegt die speurneus dat ze het spoor hebben, maar het niet snel genoeg kunnen interpreteren zoals ze hopen dat de verdachte het bedoeld en dat ook niet kunnen bewijzen. Het Vervolgens doen ze net alsof het spoor eigenlijk geen spoor is maar een verpakking met onbekende inhoud. Of de verdachte even de inhoud wil vrijgeven: lees de interpretatie van het spoor. Dat is hetzelfde als een boek van een verdachte in beslag nemen welke geschreven is in een taal die je niet snapt en je de verdachte dwingt om de vertaling te geven die de speurneus wel wil snappen.

Het geven van toegang tot de onversleutelde gegevens is onherroepelijk verbonden aan een interpretatie geven van de data.
06-01-2012, 12:48 door Anoniem
@Predjuh: "oeps ..... sleutel vergeten .... en nu ?"

Ze schijnen daar nogal fan te zijn van waterboarding.
06-01-2012, 15:17 door spatieman
en dat alles, zogenaamd uit naam van de veiligheid...* kots zakje erbij pakken *
06-01-2012, 15:45 door sjonniev
Ideale manier om dan iemand te "plagen": verstop een niet naar jezelf te traceren laptop met versleutelde harde schijf onder iemands bed, en bel meld misdaad anoniem, het US equivalent dan...
07-01-2012, 12:03 door Anoniem
Weet iemand waar deze mevrouw van verdacht wordt? Hypotheek fraude!!! En ik maar denken dat ze een terrorist is die een "dirty bomb" in Washington wil afsteken.
09-01-2012, 14:06 door Anoniem
Waarom is een bericht van 8 Juli (zie bron https://www.eff.org/cases/us-v-fricosu) nog nieuws?
Verder had ik het hier toevallig met een bevriende advocaat over, die zei dat het in NL met de huidige wetgeving onmogelijk zou zijn om zoiets te eisen aan een verdachte. Maar ook daar met de kanttekening dat de overheid de wetten natuurlijk flink kan "buigen"
09-01-2012, 14:09 door -ItsMe-
Ik krijg zo langzamerhand ook een beetje jeuk van de overheid. Er mag geen vruchtgebruik zijn van goederen die van diefstal afkomstig zijn. Vervolgens mogen gestolen gegevens wel gebruikt worden in de vervolging van mensen. In dit geval belasting ontduikers. En dan proberen ze ook nog eens het feit uit te melken dat niet bekend is van wie die gegevens allemaal zijn en dan de mensen de kans te bieden zichzelf aan te geven. Het schurkt erg dicht tegen NSB gedrag. Ik vind dat moreel niet kunnen. En hier, met het dwingen tot het leveren van wachtwoorden en mensen daar twee jaar voor op te sluiten vind ik ook niet kunnen. Nu is het uberhaupt nog maar de vraag of ze kunnen hard maken dat het jouw geencrypte gegevens zijn. Privacy op je eigen pc is namelijk helemaal geen vast staand feit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.